Croeselaan krijgt vorm; Levensgroot standbeeld van Che Guevara geplaatst | De Utrechtse Internet Courant Croeselaan krijgt vorm; Levensgroot standbeeld van Che Guevara geplaatst | De Utrechtse Internet Courant

Croeselaan krijgt vorm; Levensgroot standbeeld van Che Guevara geplaatst

Croeselaan krijgt vorm; Levensgroot standbeeld van Che Guevara geplaatst
Foto: Bas van Setten
De eerste beelden in de beeldentuin van de Croeselaan zijn geplaatst. Acht verschillende kunstwerken staan op de laan tussen de Van Zijstweg en het Jaarbeursplein, waaronder een levensgroot standbeeld van de Argentijnse revolutionair Che Guevara en de Romeinse generaal Julius Caesar.

De eerste beelden in de beeldentuin van de Croeselaan zijn geplaatst. Acht verschillende kunstwerken staan op de laan tussen de Van Zijstweg en het Jaarbeursplein, waaronder een levensgroot standbeeld van de Argentijnse revolutionair Che Guevara en de Romeinse generaal Julius Caesar.

De beelden zijn deze week geplaatst voor het hoofdkantoor van de Rabobank. De standbeelden zijn een creatie van Christian Jankowski. De kunstenaar was gefascineerd door de levende standbeelden die hij in Barcelona zag en besloot deze living sculptures in brons te gieten. Naast het standbeeld van Che Guevara staat er ook onder meer een beeld van Julius Caesar en van het vrouwelijk figuur uit het schilderij Chest of Drawers van Salvador Dali.

De beelden waren in 2013 al in Utrecht te zien tijdens de tentoonstelling Call of the Mall in Hoog Catharijne. Daarna verdwenen ze in het depot van de gemeente.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Naast de standbeelden zijn er ook een aantal abstracte kunstwerken op de Croeselaan geplaatst. Sommigen hiervan zijn al in 1971 ontworpen voor het Jaarbeursplein. In de loop der tijd zijn ze weggehaald van het plein en keren nu terug naar de Croeselaan. Ook ligt er een gepolijste stalen bol met een diameter van 150 centimeter. In de bol is een reflectie te zien van de omgeving.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

In de beeldentuin staat verder een creatie van de Spaanse kunstenaar Fernando Sanchez Castillo uit 2004. Het is een plateau waarop een kapotgeslagen beeld ligt. De verschillende onderdelen moeten delen voorstellen van het ruiterstandbeeld van Philips de IV, dat staat voor het koninklijk Paleis van Madrid en de macht van de monarchie symboliseerde. Met dit werk bekritiseert Sanchez Castillo de symbolen van de politieke macht en het geweld.

De meeste beelden blijven in principe tien jaar of langer staan. Daarnaast is er nog een zogenaamde wisselplek waar ieder jaar een ander kunstwerk wordt neergezet. Voor de wisselplek wordt samengewerkt met het Centraal Museum en de HKU.

Fotoverslag

Gekoppelde berichten

61 Reacties

Reageren
 1. Lotte

  Julius Caesar was nooit keizer maar een koning

 2. Simone

  Uhhhhh een standbeeld van Che Guevara? Is dat iets wat we willen?

 3. Karel

  Dus we voeren hele discussies over straatnamen, maar plaatsen wel gewoon even een standbeeld van Che Guevara op een prominente plek in de stad. Dat vind ik niet echt logisch.

 4. BW

  “De kunstenaar (Christian Jankowski) was gefascineerd door de levende standbeelden die hij in Barcelona zag…”

  Bijzondere inspiratie, want die levende standbeelden zijn juist weer geïnspireerd op échte standbeelden. Alsof je na het zien van de ‘Lord of the Rings’ films besluit om er een boek over te schrijven. Of doe maar gelijk een trilogie…

  Overigens ook bijzonder dat in NL een discussie wordt gevoerd of standbeelden van oude VOC helden weggehaald moeten worden, maar dat ondertussen een beeld wordt geplaatst van iemand die in Zuid Amerika niet bepaald van onbesproken gedrag is.

 5. JdV

  Als het het thema is: standbeelden van linkse massamoordenaars, dan mis ik er nog een paar. Stalin, Mao, Pol Pot. Komen die ook nog of blijft het hier bij?

 6. Bernhard

  Ik mis nog de beelden van Pol Pot en Idi Amin.

 7. G.H.

  Een standbeeld van een terrorist en massamoordenaar, midden in onze stad. Wie heeft dat in vredesnaam een goed idee gevonden?
  Wat is het volgende project, Franco op de Neude? Pol Pot op het Domplein?

 8. Paul

  Julius Caesar was geen keizer, wel een dictator en daarom werd hij vermoord.
  De eerste keizer van het Romeinse Rijk was Augustus

 9. WvR

  Dan zal de gemeente, Victor Everhardt voorop, binnenkort, met wat gelikte kiekjes, wel weer opduiken als De- Man-Die-De-Croeselaan-Heeft-Getransformeerd.

  Daarbij zorgvuldig niet vermeldend dat de 250 meter die is opgeknapt, ongeveer 20 tot 25% van de lengte van de Croeselaan omvat. En dat de helft van de overige 1000 meter al 6 maanden lang tegen weerkzaamheden van Eneco loopt aan te kijken (huidige overschrijding: +2 maanden). En dat een derde van die 1000 meter de komende 1 tot 2 jaar tegen de ontwikkeling van het Intertaste-terrein (vooorheen Royco) mag genieten.

 10. Martien Schwencke

  Doe mij maar een stand beeld van Julian Coco

 11. Theo

  Che Gievara was toch een moordzuchtige strijder; waarom krijgt die een standbeeld? Het lijkt alsof Utrechters deze man bewonderen.

 12. Arjan Verhoeven

  Dat kan toch niet..

 13. Henk

  Ongelooflijk dit. Onze eigen helden uit het verleden moeten worden verwijderd, terwijl een buitenlandse terrorist op een voetstuk wordt gehesen. Ziek… !!!!

 14. Sjaak

  Zo dan, een beeld van een guerillastrijder? What’s next?

 15. Cor

  Erg vreemd om een beeld van Che Guevara, niet bepaald een onomstreden figuur uit de vrij recente geschiedenis, zo in de publieke ruimte te plaatsen. Snap de die hele verering van die man in het Westen sowieso niet echt, als je ziet wat die allemaal op zijn kerfstok had.

 16. Peet

  Che guevarra was een moordenaar
  Heeft zelf executies uitgevoerd
  Waarom moet een moordenaar een standbeeld hebben?

 17. jan

  Het zijn hele mooie beelden. Zonder twijfel! Totdat je weet wat die gasten hebben gedaan en dan kijk je toch ineens anders naar zo’n beeld. Maar ja! Past wel goed voor de opgang van de Rabobank. Een straat vol criminelen

 18. Joost

  Ik vind dit wel een beetje raar hoor.

 19. Zonnewende

  Inderdaad vreemde keuze voor Che Chevera en Julius Caesar in het licht van de straatnamendiscussie.

 20. G. de Vries

  Laat Che maar lekker staan ! Misschien dat mensen zich eens gaan interesseren voor de wereldgeschiedenis.
  Wat staat er nog meer in dat depot? Zijn er ook beelden van helden die voor de Nederlandse- en Utrechtse geschiedenis veel betekent hebben?
  Geen gezeur over goed of fout maar misschien aan de hand van een mooie beeldenlaan een relativerende reis door de tijd?

 21. Barend

  @ JdV

  Ik mis even je punt. De door jou genoemde namen waren dictators en heersers over verwerpelijke regimes. Che Guevara daarentegen was een vrijheidsstrijder die zich verzette tegen dictatuur. Nooit een massamoordenaar geweest. Ken je klassiekers, je stelt teleur.

 22. Marco Knol

  @JdV
  Ik zou Julius Caesar niet als links beschouwen. En er zijn ook vast nog wel wat meer moordende generaals te vinden. Ik denk dan zelf aan Pinochet, Videla, Somoza, maar ook een Bossu en Alva. En dan vergeet ik er vast nog wel wat.

 23. Cohen

  Standbeelden van ‘linkse moordenaars’ zijn niet zo’n probleem in Nederland denk ik. Ook wil de kunstenaar kennelijk juist bedenkelijke figuren afbeelden.

  Nou maar hopen dat niemand erachter komt dat Ché Guevara ook een openlijke racist was.

 24. J. Valken

  Che is een uniek historisch figuur en iemand die zeker aandacht verdient. Maar zo iets moet wel in de juiste context plaatsvinden. Er moet kritiek op sommige acties van hem gegeven worden, maar voor veel mensen was hij daadwerkelijk wel een vrijheidsstrijder. Of hij dan wel alleen goed of soms ook fout was, die discussie hoeven we hier niet te voeren. De discussie die veel interessanter is; waarom zou er een beeld van hem op de Croeselaan in Utrecht moeten staan? Waarom kiest de gemeente voor dit? Gaat de gemeente ook tekst en uitleg geven op de Croeselaan over hem?

 25. mark

  Ze kunnen er op zijn minst een mooi (enkel negatief) uitlegbordje bij plaatsen zoals de gemeente Amsterdam ook heeft gedaan bij bijvoorbeeld Colijn.

 26. cas

  @ G de Vries, helaas vinden mensen tegenwoordig uitwassen van de historie belangrijker dat mensen iets te leren over vroegere tijden…

 27. Teunis

  Che mag een moordenaar zijn geweest, een genocidepleger zoals Caesar was hij niet.
  Ik denk niet dat deze beelden bedoeld zijn als eerbetoon. Enige toelichting zou welkom zijn.

 28. JdV

  @j.valken@barend; opvallend dat bij linkse massamoordenaars altijd de nuance moet worden gezocht en het tijdsbeeld een rol moet spelen. Vreemd genoeg gelden deze argumenten nooit als het om nog veel oudere Nederlandse historische figuren gaat. Dan weten jullie niet hoe snel de naam van de straat of plein gewijzigd moet worden zonder ook hier oog voor te hebben.

 29. Piet

  Eigenlijk, hoe verrassend ook, is rechts hier voor het plegen van censuur op kunstwerken.

  Kunst heeft altijd een bedoeling, stof tot nadenken, discussie aanwakkeren, zoals hier (ergens gelukkig) ook nu gebeurd. Alleen, het laten weghalen en het wegmoffelen van de wereldgeschiedenis?

  En nu voel ik hem al aankomen, de straatnamendiscussie wordt er weer bijgehaald en dat links daar dan weer bij betrokken zou zijn.

  Nou, ik vind bijvoorbeeld dat oude straatnamen, die al meer dan honderd jaar bestaan en in de toenmalige koloniale context zijn gegeven voorzien moeten worden van duidelijke uitleg en die uitlegborden moeten de historische context verduidelijken. Van de andere kant, als mensen echt als oorlogsmisdadiger de geschiedenis in zijn gegaan. Zoals JP Coen, dan is het misschien wel slim om een dergelijke straatnaam te verwijderen. Er is namelijk ook geen A. Hitler-platz meer in de wereld.

  Che Guevara zal vast domme dingen hebben gegaan en betrokken zijn bij twijfelachtige zaken, maar jet is geen massamoordenaar en ook geen oorlogsmisdadiger. Ik kan daar weinig over vinden. Ja, vanuit sommige meningen hier wel, maar die vinden de VVD al links en menen dat ze het recht hebben om links zomaar over 1 kam te scheren

  De beelden hebben niet voor niets in Call of the Mall gestaan, waar aandacht was voor het nadenken over dergelijke beelden. Paste volledig in de thematiek.

 30. Henk

  Ongelooflijk wat een blunder zeg. Ché Guevara was een moordenaar en sadist. In een tijd waar straatnaambordjes moeten worden vervangen omdat ze verwijzen naar foute personen en zwarte piet niet meer mag is een beeld van dit persoon compleet ongepast en niet uit te leggen.

 31. Henk

  Welja zet ffe lekker standbeelden neer van massamoordenaars .
  https://www.therealcuba.com/?page_id=32

 32. Jan-Willem

  Misschien met een mooie quote van Che erbij? Zoals: “A revolutionary must become a cold killing machine motivated by pure hate. We must create the pedagogy of the The Wall!” The Wall is a reference to the wall where Che’s enemies stood before his firing squads.

 33. Ben Dover

  Ik weet niet hoor, maar dat standbeeld lijkt meer op Sjefke Vaeren ipv El Comandante.

 34. M

  EENS MET
  Dan zal de gemeente, Victor Everhardt voorop, binnenkort, met wat gelikte kiekjes, wel weer opduiken als De- Man-Die-De-Croeselaan-Heeft-Getransformeerd.

  Daarbij zorgvuldig niet vermeldend dat de 250 meter die is opgeknapt, ongeveer 20 tot 25% van de lengte van de Croeselaan omvat. En dat de helft van de overige 1000 meter al 6 maanden lang tegen weerkzaamheden van Eneco loopt aan te kijken (huidige overschrijding: +2 maanden). En dat een derde van die 1000 meter de komende 1 tot 2 jaar tegen de ontwikkeling van het Intertaste-terrein (vooorheen Royco) mag genieten.

 35. Rinke Doornekamp

  Ik vraag me ook af waarom just deze figuren (Che Guevara en Julius Caesar) op de Croeselaan geplaatst worden! Daar komt nog bij dat ze ook nog eens verschrikkelijk LELIJK zijn!
  Rinke Doornekamp (voormalig lid van de adviescommissie voor het plaatsen van beelden in de buitenruimte).

 36. Harry

  Vrijheidsstrijders zijn die die met veel dood, verderf en verkrachting een oorlog winnen en oorlogsmisdadigers, u raad het al, zijn die die dezelfde oorlog hebben verloren ondanks hun toegepaste door, verderf en verkrachtingen.

  Gewogen aan hun daden horen beiden thuis in de gevangenis en zijn ze beiden geen druppel brons waard. Ook niet als “straatartiest”!

  En alleen burgers laten zich koeioneren om oorlog te voeren. En bij teveel aan burgers is een oorlog een snelle doeltreffende oplossing.

 37. Don

  Het is bijna 1 april ik hoop dat het een smakeloze 1 april grap is.

 38. WP

  @Barend, lees anders even wat over de man…. Al lees je alleen al z’n wikipedia-pagina. Als dit jouw beeld is van een vrijheidsstrijder hoef ik geen vrijheid meer 😉 Er zijn zat vrijheidsstrijders te vinden die een iets vreedzamer beeld uitdragen.

 39. Scherpschutter

  En dan staat deze linkse killing machine tot overmaat van ramp ook nog met een sigaar in zijn mond…

 40. Jan Lul

  Kan er geen stadbus per ongeluk beeld van Che omverrijden??

 41. Teunis

  Zoals ook in de tekst staat is het niet eens een beeld van Che Guevara, maar een beeld van een levend standbeeld dat Che Guevara moet voorstellen. Er staat ook een geldbakje bij.
  Maar de kop heeft vast weer een boel extra bezoekers opgeleverd.

 42. Jay

  Beetje vreemd om een beeld van een persoon die niks met Nederland of Utrecht te maken heeft neer te zetten in Utrecht. Dubbel bedenkelijk omdat het een nogal omstreden persoon betreft, die linkse lieden wordt bejubeld als marxistische held en door rechts als moordende guerillastrijder, gesteund door gevaarlijke regimes.
  Je zou kunnen zeggen dat de plaatsing hiervan bedoeld is om te polariseren.

  @Piet. “Kunst heeft altijd een bedoeling, stof tot nadenken, discussie aanwakkeren” .. dat geldt voornamelijk voor post-moderne “kunst”. Postmodernisme is een marxistisch gedachtenspelletje, een persiflage en verbastering van kunst.
  Echte kunst opent je ogen voor esthetiek, het goddelijke, de perceptie van de kunstenaar. Daar worden geen sociale statements gemaakt.

  “Alleen, het laten weghalen en het wegmoffelen van de wereldgeschiedenis?”
  Wereldgeschiedenis moet je absoluut niet wegmoffelen, maar er van leren. Maar standbeelden van mensen uit de wereldgeschiedenis horen in de regio te staan waar ze relevant voor zijn. Manneke pis zet je ook niet in Utrecht, want dat hoort bij Belgie. Het is een vorm van culturele diefstal om Che in Utrecht te plaatsen.

 43. Gas

  Iedereen, heeft een mening over dat beeld van Che Guevara, maar we hebben sinds de jaren negentig een Che Guevarastraat in Utrecht (Voordorp), nooit iemand over gehoord.

 44. Bill

  Che in de achtertuin, eerbetoon aan de GroenLinksstemmers in deze stad? Wie gaat er überhaupt over de aankoop van kunst binnen de gemeente? Vind een beeld van Che aardige verspilling van gemeenschapsgeld. Investeer dan in bronzen beelden van oude Utrechtse schilders of geschiedkundig interessante Utrechters als Karel Doorman. Uit zo’n aanschaf straalt tenminste trots voor de geschiedenis van de stad, wat er nu op de Croeselaan staat is pure onzin.

 45. Linda

  Er staat hier naar 1 zinnige reactie tussen, het, tadaaaaa. rechtse geroeptoeter (waar herkennen e dat toch zo vaak) en dat is die van Teunis.

  Het is GEEN beeld van Che Guevara, maar van een levend standbeeld dat Che Guevara speelt, zoals je ze op veel openbare plekken tegenkomt. Het zijn allemaal beelden van mensen die levende standbeelden SPELEN. Dat is ook de kunst en daarom past het ook in het stationsgebied.

  Maar begrijpend lezen of nadenken over iets? Ho maar….

  Wel een leuke onzinnige discussie met een bak popcorn erbij. Rechts, zogenaamd voorvechter van de vrije meningsuiting, naar de praktijk wordt er vanuit deze hoek het hardst moor end brand geschreeuwd wanneer het over andere ideetjes gaat. Hilarisch.

 46. YouNeedUs

  Een standbeeld van een linkse terrorist, tja dat kan je verwachten in dit land.

 47. JdV

  @Gas: o jawel hoor. Ik pleit al langer voor het vervangen van straatnamen van buitenlandse dictators voor die van NL mensen. Dus geen massamoordenaars als Ataturk of Guevarra maar bijvoorbeeld Henk Brinkgreve of Leo Heij, Utrechtse verzetstrijders. Tegen het antisemitisme wat ook in Utrecht bij de grootste partij hoogtij viert.

 48. Katja

  Er is ook een Gandhistraat in Utrecht, en hij was vóór de blanke heerschappij in Zuid-Afrika…

 49. Harry

  @ Linda
  ………………….

 50. James

  Een standbeeld van een terrorist die honderden doden op zijn geweten heeft.

  Zet er dan ook direct eentje naast van Osama Bin Laden en Hitler. Dan voelt Che zich niet zo alleen.

 51. Bernhard

  @Linda: Maar natuurlijk. Nu nog een beeld van iemand die Joseph Mengele speelt terwijl hij een imitatie van Hitler doet.

 52. Marcel

  Ik denk dat dit soort beelden geen lang leven hebben op dit maffe stukje openbare weg. We zullen zien. ( ik vind het echt krankzinnig!! )

 53. Ton

  Maar beste mensen, dit is toch helemaal geen eerbetoon . Een ‘HELD’ met een geldbakje aan zijn voeten ?? Hij staat niet eens op een sokkel en oogt met zijn sigaar en die blik ook niet echt als een held. Het is alleen een eerbetoon aan straatartisten die voor standbeeld spelen.
  Overigens, misschien zouden we ook sommige van onze ‘hollandse helden’ naast hun sokkel moeten zetten, voeten in het gras, geldbakje ervoor.

 54. Marcus Toes

  Wat voor een datum is het maandag ook al weer ?

 55. Gezeur

  Zeurpietjes

 56. Marcel

  @Linda,
  Wat een onzin. Als ie levend in de stad zou staan loop je eraan voorbij omdat deze Che niks zinnigs heeft gedaan. En wat heeft rechts er nu wel mee te maken? Links, midden, beetje links beetje rechts zijn onzinnige discussies. Gewoon een mening. Soo simpel!! Die van u ook, soo simpel.

 57. Hadjememaar

  Kunst hoort te schuren. Doel bereikt. Het is niet eens een beeld van Ché, Linda heeft gelijk. Het heeft bovendien niet veel gekost, stukken komen uit het depot van de gemeente en de Croeselaan knapt er van op. Ik vind het geweldig. Utrecht, mijn stad.

 58. Fred

  Ik mis nog een belangrijk beeld.
  Er moet natuurlijk ook een heel groot beeld komen van Kim-Jong Un !!
  En dat iedereen die passeert daar dan ook moet knielen voor de grote leider.

 59. Peet

  Komt er dan in overvecht een standbeeld van osama bin laden,,ook gruwelijke moordenaar?

 60. Kee

  Ik dacht dus echt dat het een 1 aprilgrap was. En wat een lelijk beeld.

 61. Sniper

  Krankzinnig. Whats next? Standbeelden van Osama Bin Laden, Hilter Stalin, Kim Jong Il en Pol Pot?

  Guevara was een terrorist. Een onderdrukkingsstrijder. Hij vocht tegen vrijheid. Het doel van communisme is namelijk zo min mogelijk vrijheid en een dictatuur waarin alles wordt bepaald. In het communisme bestaat het individu niet, je bent geen persoon maar een ding, een radertje in de communistische overheidsmachine die moet gehoorzamen of anders wordt vermoord.

  Verder heeft hij niets te maken met de geschiedenis van Utrecht of Nederland. Nooit iets voor Nederland betekend. Hij heeft alleen maar slechte dingen gedaan en gevochten tegen democratie en tegen vrijheid. Gruweldaden begaan voor Castro en andere communisten. Ook zeer recente gruweldaden in een tijd waarin dat algemeen aanvaard werd als zodanig. Je zal maar geliefden verloren hebben door hem. Kom je in Utrecht ineens een beeld tegen.
  Iemand als Coen heeft ook donkere kanten. Maar die heeft netto wel een hoop voor Nederland gedaan. En als je het vertaald naar die tijd dan is dat niet hetzelfde als dat je het beoordeeld op basis van de huidige maatstaven.

  En argumenten van het is geen standbeeld van Guevara maar en iemand verkleed als hem in Roma slaan nergens op. Want als je een standbeeld neer zet van iemand die verkleed was als Hitler of Bin Laden dan is dat ook krankzinnig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).