Lichtkunstwerk Domtoren als hoogtepunt Trajectum Lumen | De Utrechtse Internet Courant Lichtkunstwerk Domtoren als hoogtepunt Trajectum Lumen | De Utrechtse Internet Courant

Lichtkunstwerk Domtoren als hoogtepunt Trajectum Lumen

Lichtkunstwerk Domtoren als hoogtepunt Trajectum Lumen

Lichtkunst, die van 2013 tot 2018 de Domtoren met de Domkerk verbindt. Met dit voorstel hebben de lichtkunstenaars Mark Major en Keith Bradshaw van bureau Speirs & Major uit Londen de opdracht gekregen een definitief ontwerp te maken. Het lichtontwerp maakt deel uit van de lichtkunstroute Trajectum Lumen. De feestelijke onthulling ervan staat gepland voor 11 april 2013, de opening van de Vrede van Utrecht.

Uit drie inzendingen werd het lichtontwerp van Mark Major en Keith Bradshaw als meest originele gekozen. Namens het college heeft wethouder Stadspromotie Mirjam de Rijk begin november met deze keuze ingestemd. Het werk is eind 2012 klaar en wordt feestelijk geopend op 11 april 2013, tijdens de opening van 300 jaar Vrede van Utrecht. Het ontwerp toont respect voor de Domtoren én de Domkerk en de plek die deze twee monumenten innemen in de stad en in de harten en hoofden van Utrechters. Bovendien is het een ingetogen ontwerp met als sluitstuk een lichtspel rondom het carillon dat ieder kwartier te horen en te zien is, aldus de beoordelingscommissie. Het kunstwerk wordt gefinancierd met de voor Trajectum Lumen beschikbare EFRO middelen (Europese subsidie). Het totale budget voor ontwerp en realisatie van het kunstwerk is 700.000 euro.

Trajectum Lumen is een toeristische lichtkunstroute door de binnenstad van Utrecht. Doelstelling is om Utrecht een aantrekkelijke, unieke avondattractie te geven die bezoekers van de stad ertoe overhaalt ‘s avonds en ‘s nachts in de binnenstad te verblijven. Trajectum Lumen bestaat op dit moment uit 18 lichtkunstwerken, geplaatst op bijzondere plekken in de binnenstad. Ze belichten een aantal gebouwen, kerken, bruggen en stille pleinen. Alle lichtkunstwerken blijven in ieder geval zichtbaar tot en met 2018, wanneer Utrecht Culturele Hoofdstad wil zijn.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).