Lichtkunstwerk op gevel van Bibliotheek Neude in Utrecht wordt binnenkort dan toch geïnstalleerd Lichtkunstwerk op gevel van Bibliotheek Neude in Utrecht wordt binnenkort dan toch geïnstalleerd

Lichtkunstwerk op gevel van Bibliotheek Neude in Utrecht wordt binnenkort dan toch geïnstalleerd

Lichtkunstwerk op gevel van Bibliotheek Neude in Utrecht wordt binnenkort dan toch geïnstalleerd
Impressie van het kunstwerk
Het lichtkunstwerk ‘Intellectual Heritage’ van Maarten Baas wordt binnenkort op de gevel van Bibliotheek Neude geïnstalleerd. Wanneer precies hangt af van de weersomstandigheden, maar de bibliotheek verwacht dat het kunstwerk vanaf half januari te zien is.

Het lichtkunstwerk ‘Intellectual Heritage’ van Maarten Baas wordt binnenkort op de gevel van Bibliotheek Neude geïnstalleerd. Wanneer precies hangt af van de weersomstandigheden, maar de bibliotheek verwacht dat het kunstwerk vanaf half januari te zien is.

Het lichtkunstwerk Intellectual Heritage is een project van Maarten Baas, die ook bekend is van de werken Smoke (verbrande meubelen), Clay (meubels van klei) en Real Time (een serie uurwerken, waaronder de klok op Schiphol). Baas wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke autonome Nederlandse ‘auteur-ontwerpers’ van deze eeuw.

Met Intellectual Heritage wil Baas contrast laten zien. Het kunstwerk verbindt de drukte van de stad en het plein met horeca, vele festivals en vrolijkheid met de rust en het ingetogene dat een bibliotheek meestal uitstraalt. In het kunstwerk combineert Baas de Las Vegas-achtige stijl, met neonlicht en kleurrijke, drukke vormen, met poëzie en Latijnse uitdrukkingen. Ook nijntje is in het kunstwerk verwerkt. Het lichtkunstwerk is zo’n 8 meter hoog en 12 meter breed.

Voer voor discussie

Het kunstwerk had al in de tweede helft van 2020 geplaatst moeten worden, maar het project kreeg met een hoop vertraging te maken. Corona gooide roet in het eten, maar ook over het kunstwerk zelf was flink wat discussie. De meningen over de installatie lopen namelijk flink uiteen. Sommigen vinden het prachtig, terwijl anderen zich afvragen of het niet te opvallend is en of het wel past op een monumentaal gebouw.

Ook de bibliotheek en de kunstcommissie lieten weten dat het kunstwerk voer voor discussie kan zijn. Maar kunst mag schuren, werd gezegd. En dus werden de plannen doorgezet. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Commissie Welstand en Monumenten moesten eraan te pas komen en er moest opnieuw gekeken worden naar het lichtplan. Toen aan het kunstwerk een functie werd toegevoegd om de lichten ’s nachts te kunnen dimmen, kwam het eind in zicht. In oktober vorig jaar kwam er dan toch groen licht van de gemeenteraad. Het kunstwerk mocht geplaatst worden.

Half januari

Binnenkort is het dan dus eindelijk zover. Het kunstwerk wordt op zes punten aan de luifel bevestigd. Het gebouw wordt daarvoor niet beschadigd. Wanneer Intellectual Heritage precies geplaatst wordt, hangt volgens de bibliotheek af van de weersomstandigheden, maar het werk moet half januari dan toch echt te zien zijn.

Gekoppelde berichten

58 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Met de huidige energiecrisis is het gewoon not done om een lichtbak te plaatsen met als enig doel meer licht- en milieuvervuiling ter meerdere eer en glorie van de gemeente.
  Het verdeelde de stad al op papier tot op het bot (de artiest en gemeente noemen dat verbinden) omdat het zo lelijk is. Laat staan als het monsterlijk gedrocht (8m x 12m!!) dan ook nog eens energie gaat verspillen op kosten van de belastingbetalende burger.
  NB! ook Greenchoice is groengewassen grijze stroom.

 2. Suzanne

  Als docent heb ik een lessenserie gegeven over de geschiedenis van stijlperioden in de architectuur. Deze discussie over het wel of niet plaatsen van deze lichtinstallatie heb ik de jongeren van 16 ook voorgelegd. Ze vonden het erg botsen met het mooie gebouw en de stijl. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het eens ben- een prachtgebouw als het is hoeft helemaal geen gevelkunst.

 3. Len

  Tragisch.

 4. Diederik

  Beschamend lelijk

 5. Katja

  Is toch Rijksmonument ? Waar is de welstandscommissie ? Gemeente voor de rechter slepen wegens grensoverschrijdend gedrag.

 6. Baliekluiver

  De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Commissie Welstand geven hiermee duidelijk aan dat ze geen rol van betekenis meer willen spelen en best opgeheven kunnen worden. Ik hou mijn hart vast voor wat er hierna nog allemaal gaat komen in Pretpark Utrecht.

 7. Don

  En hier zien we een van de redenen dat de OZB en parkeerbelasting met een krankzinnig percentage omhoog moeten.

 8. Rob

  Vreselijk lelijk ‘kunstwerk’ en een belediging voor het postkantoor.

 9. Massegast

  Hou toch eens op deze dure op-leukerij. Dit gebouw is er, inderdaad @Suzanne, te prachtig voor.

 10. JdV

  Oh gelukkig. Dan is Utrecht eindelijk af. Het gemeentebestuur kan met verlof, alle problemen zijn verdwenen. De laatste euro is wederom nuttig besteed.

 11. Wil

  Kinderachtig & simplistisch kunstwerk.
  De bieb, de Neude en Utrecht verdient beter.

 12. Tanja

  Heeft er nou niemand een goeie photoshop gemaakt van het kunstwerk op het gebouw, ipv die gestileerde grijze ondergrond? Zo krijg je toch geen goed beeld van hoe het er uit gaat zien!
  Het gaat namelijk een glas-in-lood raam bedekken, zonde!
  Maar misschien mochten we dat niet weten.

  En ja, electriciteit. In deze tijd. Bizar.

 13. Rob H.

  Kijk, het roept discussie op. Een uitstekend kunstwerk, dus!

 14. Pieter

  Had even de hoop dat uitstel zou leiden tot afstel, maar helaas.
  Verder wat @Suzanne zegt, zo’n prachtig gebouw heeft deze kitsch niet nodig.

 15. Peter van Zoest

  De eftelingisering van de binnenstad kent geen grenzen!

 16. Ailien

  Wanstaltig.

 17. FB59

  Tja, mooi of lelijk blijft een lastige vraag, maar kom bij mij nooit meer aan met een welstandscommissie (of hoe zo iets vandaag de dag heet) die bepaalt of iets wel of niet past in de historische binnenstad. Volgens mij vorig jaar nog het herstellen van winkelgevels in oude glorie (duic 8-7-2021: gemeente wil niet mee betalen) en op de Neude het oude postkantoor verbergen achter een “kunstwerk”?
  @JdV: Was het maar de laatste euro, dan kon ik ook rustig gaan slapen.

 18. Fvw

  Nu nog een hek om de binnenstad, entree heffen, en we hebben een pretpark. Het wordt steeds gekker in Utrecht.

 19. Martin

  De gemeente kan heel moeilijk doen over een uitbouw aan de achterzijde van een rijtjeshuis, ook als het geen monument is en je de uitbouw vanaf de straat niet ziet. Je betaalt 1.000 euro aam leges en hebt te maken met bestemmingsplannen. Maar zo’n ontsierend kunstwerk op een gezichtsbepalend monument in de binnenstad is geen probleem, sterker het wordt door de gemeente betaald.

 20. Rob

  Erg jammer van zo’n prachtig gebouw op een mooi en iconisch plein van Utrecht.

 21. Rietje

  Iedereen vindt het lelijk. Iedereen.
  Maar het moet en zal gebeuren.
  Wat een verkwisting en wat een aanfluiting.

 22. Pepijn

  Wanneer wordt het weer weggehaald?

 23. DomStad

  Het “kunstwerk” vind ik persoonlijk afstotelijk en niets toevoegen aan het prachtige pand.
  Wie gaat dat betalen eigenlijk? De autobezitters en bezoekers van heel Utrecht?

 24. Leon

  Benieuwd.

 25. Agnes Bergveld

  Maarten had kennelijk geen inspiratie en heeft maar wat termen in een mandje gegooid. Hoe fantasieloos en lelijk uitgevoerd. Onder het mom van “over smaak valt niet te twisten” en “kunst moet schuren” mag kennelijk alles. Steeds weer dezelfde smoes. Afgezien dat ik het spuuglelijk vind gaat het hier om de plek waar het wordt geplaatst. Het gebouw is al aan alle kanten verkracht en dit kon er kennelijk ook nog bij. Ik vrees dat we zullen moeten wachten tot de volgende eeuw waarin men tot inzicht komt en men het gebouw weer in de originele staat terugbrengt. Helaas maken wij dat niet meer mee.

 26. Henri Koopman

  Voor verkeersriool Route VoTuLast al 28 jaar geen cent!

  Bibliotheek Utrecht in financieel zwaar weer: zonder beleidsverandering loopt tekort jaarlijks op tot 1,5 miljoen euro
  De kosten van de vijf kunstwerken – voor uitvoering van alle vijf ontwerpen, materiaalkosten en honoraria voor de kunstenaars- bedragen in totaal 182.000 euro

 27. Marcel Gieling

  Tja alles wat nieuw is is vreemd. Kunst in de publieke ruimte is voedsel voor het brein. Maarten Baas heeft werk afgeleverd dat stemt tot nadenken dat blijkt wel uit alle reacties die zijn geschreven. Allemaal negatief, van lelijk tot geldverspilling en meer. Zo verging het ook met de Neude-flat die nu omarmt wordt als prachtige moderne architectuur. Ik kijk uit naar het moment dat het lichtobject is geplaatst.

 28. Klaasjan

  Ik ben benieuwd hoe lang het lichtkunstwerk gaat functioneren. Lampjes gaan nu eenmaal kapot. Als je dan niet meteen vervangt, wordt de aanblik al snel armoedig. Steeds weer een gespecialiseerd iemand die op dat dak moet klimmen, ziet u het al gebeuren?

 29. Otto Nelemans

  Gezien het aantal reacties, is het werk nu al geslaagd. Ik moest er ook even aan wennen, maar ben helemaal om. En wat de energieverkwisting betreft lijkt mij dat niet alles afgesloten moet worden van een draaglijk en creatief leven.
  Ik kan niet wachten om het te gaan zien. Met de fiets natuurlijk.
  Het wordt nog eens wat in ons dorp.

 30. Jozias

  @ Rob H.

  Goede kunst moet wel iets meer doen dan alleen discussie oproepen hoor. Alleen slechte kunstenaars roepen dit de hele tijd. Als ik de voorgevel van jouw huis met poep insmeer dan roept dat zeker ook discussie op. Maar dat wil nog niet zeggen dat het kunst is. Sterker nog, ik denk dat een psycholoog mij best graag zou willen spreken.

 31. Exces

  Volgende keer bij iedere vreemde uitspraak van de welstandscommissie een gang naar de rechter maken en deze casus inbrengen.

  Misschien ook wel met deze casus naar de rechter gaan. Welstand doet niet waarvoor ze bedoeld is in dezen. Wie wil het initiatief tot een rechtszaak nemen?

 32. Rien

  Wat een vooroordelen. Hoe weet je nou, of iets, dat je nooit gezien hebt, lelijk is?

 33. Pee

  Het heeft meer de uitstraling van een arcade hal.
  Als dat kunst word genoemd dan is het eind zoek.

 34. W

  Wat heeft dit de Utrechters gekost? En vooral wie? heeft hierop zitten wachten onder de Utrechters?
  Het prachtige klassieke gebouw heeft dit niet nodig en dit geld had aan de voedselbank gegeven kunnen worden!

 35. Kees Truijens

  Natuurlijk het ziet er niet uit. Maar ach, je kunt het er altijd weer af slopen, het bijzondere monument waar het aan vast zit blijft bestaan.

 36. Bill

  Maarten Baas maakrt over het algemeen mooie kunstwerken. Zorg nou dat er een plan B is, mocht er over een aantal jaar toch besloten worden het kunstwerk weg te halen.
  Behoudt het echter sowieso voor de stad, er is al voldoende geld door de stad verkwist in kunstwerken die vervolgens een plek ergens anders in het land kregen.

  Zorg nou dat elk kunstwerk ergens een plak in de stads krijgt, een wijk als Overvecht of Kanaleneiland zou b.v. erg blij zijn geweest met de Mus. Destijds voor Panorama 2000 gemaakt, maar te geef weggeven door het Centraal Museum aan een andere gemeente. Dit terwijl het makkelijk op een alternatieve plek in de stad oud had kunnen worden.

  Heb dus een Plan B.

 37. VincentZ

  Proleten! Slecht een kleine groep omarmen de Neudeflat. Het argument alles wendt en transformeert van weerstand tot bewondering is regelrechte onzin, een mythe. Dit is een historische vergissing en het is er door de gemeenteraad doorheen geramd: het wijkt zowel binnen als buitenplans af van het bestemmingsplan. De welstandcommissie kon of kan hier weinig aan doen. Het is waarschijnlijk een dubieuze lobby of weet ik veel. Het disrepect voor monumenten doet zich weer gelden. Doe wat aan de leegstaande panden, beschermd stadsgezicht, aan de Burgemeester Reigerlaan. Voor de zoveelste keer: dat kan: leegstandwet en of artikel 2 van WABO.

 38. Herman

  Hoe meer licht en kleur in deze donkere dagen hoe beter.

  En als troost, het prachtige gebouw overleefd dit ding met gemak.

 39. W

  VincentZ!
  Burgemeester Reigerstraat en niet! Burgemeester Reigerlaan hoor!

 40. Balthasar

  Ach, Utrecht heeft toch een lange historie in het neerzetten van lelijkheid.
  Of dit lichtkunstwerk nu lelijk is of niet is niet zo belangrijk, maar het hoort niet voor zo’n prachtgevel. Het zou goed staan op de IKEA in Kanaleneiland

 41. Balthasar

  Kan de redactie de volgorde van reacties misschien omkeren?
  Nu staat de oudste boven en de nieuwste beneden.
  Andersom vind ik logischer, temeer omdat dan het lezen dan van de bovenste (nieuwste) reactie stimuleert om verder richting oudste te lezen.
  Verder zeer blij dat men telkens massaal in de pen klimt.

 42. Hoe lang?

  Zoiets kan ik op een losse zondagmiddag ook verzinnen, maar dan beter. Wat een enorm ontsierend werk. Ik ben benieuwd hoe lang het ‘houdt’.

 43. FH

  Het is vooral te dominant groot ed. en overruled wss ook nog het beleven van dat speciale glas in loodraam voor wie binnen is. Daarom niet gewoon grappig, verrijkend.
  En mogen we nou toch s weten hoeveel het kost, inclusief montage en onderhoud?

 44. Marieke

  Over lichtvervuiling gesproken: kan de Rabobank het gekleurde licht aan de top van het hoofdkantoor ‘s nachts uitzetten? Bizar hoe dat de buurt verlicht en verstoord.

 45. Guus

  Het zou een schande voor de stad en het gemeentebestuur zijn als dit, als “kunst” gekwalificeerd, wanstaltig gedrocht inderdaad op deze locatie wordt geplaatst. Postkantoor Neude is een prachtig gebouw wat gevrijwaard dient te blijven van dergelijke opsmuk. Hier zou het gemeentebestuur juist op moeten toezien. Demonteer de vliegende schotel van de Inktpot en plaats deze samen met dit gedrocht maar ergens in Leidse Rijn.

 46. LaPaz

  Ik vind het lelijk en grotesk, maar vooral die onvoorstelbare knullige woordkeuzes staan me tegen, een groot deel niet eens Nederlands.

 47. The true vlerk

  Misschien kan het een roulatieproject worden? Eerst aan de gevel dan de kliko in.

  Kunnen de zogenaamd ‘verhevenen’ (alledrie) zich goed voelen en nog even hun ‘punt’ maken; na een maand -toch best coulant voor een dergelijk ‘kunstobject’- kan de rest van de goegemeente wederom gelukkig zijn.

 48. Katja

  Geen zonnepanelen op monumentale panden, en dit mag wèl ?
  Leg dat eens uit ?

 49. Pure Geldverspilling

  In tijden van crisis geld uitgeven aan ‘onzinnige projecten’ wat momenteel echt niet nodig is,moet allemaal kunnen in Utrecht.
  Het geld klotst tegen de plinten bij de gemeente

 50. Statler

  het enig positieve is dat het regelbare LED verlichting heeft.

 51. Nina

  Dit heeft dat pachtige monument absoluut niet nodig.

  Wat kost dat niet allemaal (ook qua energierekening)? Ik dacht dat de bibliotheek failliet was?

 52. Bromsnor

  Gek, Bromsnor kan het voorstel wel waarderen. Het kunstwerk vormt een mooi en frivool contrast met met het best wel strenge en gesloten gebouw. Het wordt vast een blikvanger waar de ware Utrechter van gaat houden, net als van de Neude flat.

 53. Koel Hoofd

  Hoe lang zou het eigenlijk heel en functionerend blijven?
  In Utrecht hebben dingen in de openbare ruimte die aandachttrekken beetje standaard de neiging om heel snel kapot te gaan. Zo raar, gebeurt nooit in de dorpjes. Maar als die dorpelingen na de middelbare school naar de stad komen gaan ze helemaal los, vooral met een borrel op.

 54. Arie Lodewijk den Braber

  Lager kun je niet zinken als stad. Het UBERPRACHTIGE gebouw is vernacheld …………………………………… Wie is er nu eigenlijk verantwoordelijk voor deze quasimodo achtige aanbouw ? Je moet wel een enorme hoge dunk van je eigen kunnen hebben,( die niet in verhouding staat tot het gepresteerde) om zoiets moois te verzieken met zoiets extreem lelijks.. Weghalen die rotzooi en het gebouw in oude glorie herstellen. Altijd stijlvast blijven áltijd. Als je afwijkt, krijg je dit soort wangedrochten..

 55. wollie

  je kunt tegenwoordig ook niet meer aankomen met minder dan drie studies…

 56. Hugo Aylva

  Ik zal wel de enige zijn, maar ik vind het oprecht erg geslaagd en kom het graag bewonderen bij een toekomstig bibliotheekbezoek.

 57. Bromsnor

  @Hugo Aylva, u bent gelukkig niet de enige,

  Bromsnor

 58. Heytze Ramgni

  @hugoayla komt u met of zonder zonnebril? En werkt u aan het blindeninstituut?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).