Lijn 28 is de drukste bus van Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Lijn 28 is de drukste bus van Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Lijn 28 is de drukste bus van Utrecht

Lijn 28 is de drukste bus van Utrecht
Foto: Robert-Jan Oosterbroek
Buslijn 28 in Utrecht vervoert ongeveer 5 miljoen reizigers per jaar en is daarmee het drukst van alle bus- en tramlijnen van de provincie Utrecht. De gemeente heeft een studie naar de buslijn gedaan om de OV-doorstroming en verkeersveiligheid te kunnen inschatten.

Buslijn 28 in Utrecht vervoert ongeveer 5 miljoen reizigers per jaar en is daarmee het drukst van alle bus- en tramlijnen van de provincie Utrecht. De gemeente heeft een studie naar de buslijn gedaan om de OV-doorstroming en verkeersveiligheid te kunnen inschatten.

De gemiddelde snelheid over de gehele lijn ligt lager dan de ambitie is. Daarnaast is er sprake van onvoorspelbaarheid op de route. “Dit heeft nadelige gevolgen voor reizigers, vervoerder, provincie en de stad”, schrijft wethouder Lot van Hooijdonk van Mobiliteit. “Voor de reiziger betekent dit bijvoorbeeld dat hij van tevoren niet weet of hij om 08.00 of 08.05 aankomt op Utrecht Centraal. Dit is cruciaal voor het wel of niet halen van de overstap op bijvoorbeeld de trein.”

Voor vervoerder U-OV betekent de onvoorspelbaarheid dat er een marge in de dienstregeling moet zijn en door de provincie moet deze extra marge worden vergoed. De gemeente heeft vooral last van de bus die langer in het stationsgebied is, waar het al druk is.

Veiligheid

De verkeersveiligheid op de oost-west verbinding, waar buslijn 28 rijdt, in Utrecht is ook onderzocht. Vanaf het eerste kwartaal in 2014 tot en met het eerste kwartaal in waren er 13 ongevallen rond de busbaan waarvan drie met dodelijke afloop. In de gehele gemeente in die periode waren er 2100 ongevallen, waarvan 21 met dodelijke afloop.

“Ongelukken op de busbaan hebben relatief vaak een ernstige afloop doordat bussen groot en zwaar zijn. Het totale aantal ongevallen rond de busbaan in vergelijking met andere delen van de stad Utrecht is niet opvallend hoog”, aldus Van Hooijdonk.

Om de verkeersveiligheid wel te verhogen is begonnen met het optimaliseren van verkeerslichten. Daarnaast wordt gekeken of de herinrichting van kruisingen kan helpen.

8 Reacties

Reageren
  1. Dirk

    Zo snel mogelijk vertrammen. Met een tram tunnel onder het centrum door!

  2. Harry

    Gewoon met onze ouwe diesel naar de Uithof. En hoe meer mensen de fiets en OV pakken, hoe sneller ik op mijn werk ben. Dus gaan jullie planeetredders maar lekker die veels te dure tram of bus. Doooei

  3. Fred

    Hoog tijd dus dat dit wordt omgebouwd tot een tramlijn.
    Ik dacht altijd dat lijn 12 de drukste lijn was, blijkbaar dus niet.
    Reden te meer dus voor een tram.

  4. Geologic

    Tijd voor een tramtunnel onder de binnenstad, zoals een tijdje geleden is voorgesteld. Daarmee is hoogfrequent vervoer mogelijk zonder onverwachte omstandigheden, en kan er een einde worden gemaakt aan al die honderden bussen die zich door de historische binnenstad wurmen. Door een transferium aan te leggen bij Rijnsweerd of de Uithof hoeven alle regionale bussen dan niet door te rijden tot aan het Centraal Station.

  5. Tim

    Op zich niet onlogisch, lijn 12 is puur voor de Uithof en zit alleen in de ochtendspits, eind van de middag en de avondspits vol. Lijn 28 bedient naast de Uithof nog LR, Lombok en de binnenstad en zit eigenlijk de hele dag wel vol, daarnaast rijdt 28 langer door waardoor er op een dag ook weer meer instappers zijn. En ook ‘s avonds laat kan de 28 nog stampvol zitten.

  6. Toine Goossens

    Prima actie van Lot van Hooijdonk. Utrecht bereid u voor; er komt een ondergrondse HOV tussen CS en de Uithof.

    Voor de roeptoeters die beren op de weg willen leggen in verband met slappe grond of andere onzin: leest u eerst de evaluatie van de aanleg van de metro in Amsterdam en oordeel met mij dat het technisch kan.

  7. Marco Knol

    @ Toine Goossens
    Wel een beetje lullig voor Ger Mik. Heeft ie bijna 25 jaar geleden geregeld dat er een extra zwaar gefundeerde busbaan door de stad kwam waar te zijner tijd eventueel een tram overheen zou kunnen; gaan we ondergronds.

    On-topic:
    1.
    Ik zou kiezen voor voor Maarssen NS, Terwijdesingel (ziekenhuis, Leidsche Rijn Centrum en Leidsche Rijn NS op loopafstand), Jaarbeursplein, Provinciehuis, Uithof (ja; Uithof!), Slot Zeist/Figi en Driebergen-Zeist NS. Zeven haltes en als je er nog een extra bij wil op de Uithof; acht haltes. Net zoveel als de Noord-Zuidlijn.

    2.
    Misschien eerst maar eens een tunnel leggen in de Koningsweg onder de sneltram naar de Uithof. Dat gaat namelijk nog leuk worden in de spits met om de drie à vier minuten een tram in beide richtingen.

  8. Toine Goossens

    @ Marco Knol,

    Ja, dat is natuurlijk zo. Inmiddels is echter duidelijk dat het openbaar vervoer op de oost-west route de ontwikkeling van de oostelijke binnenstad gijzelt. Zonder openbaar vervoer kunnen de oost-west verbindingen ´auto te gast´ straten worden. Het zijn voor de auto´s geen doorgaande routes meer. Alleen bestemmingsverkeer komt daar nog.

    De mobiliteit van Utrecht is veel sterker toegenomen dan ooit is gedacht. De werkgeversorganisaties hebben 25 jaar geleden al gepleit om de verbinding ondergronds aan te leggen. Dat ging niet door omdat ´ondergronds´toen en bij het besluit over de tram ´om de zuid´nog een vies woord was in de Utrechtse politiek. De gevolgen van die idiotie ervaren we nu elke dag en een oplossing kost nog erg veel tijd.

    Het meest populaire vieze woord van deze tijd is ´auto´. Daarom trekken gezinnen met jonge kinderen weg uit de stad. Laat je daarbij niet in de luren leggen door de fietsbakken die je ziet. Die zijn aanvullend op het autobezit.
    De niet mobielen van Utrecht zien de ontwikkelingen ook met grote zorg aan. Mensen met een handicap en ouderen die alleen nog kunnen schuifelen worden uit de stad verbannen. Zo ontstaat er een nieuw getto van fietsende hoogopgeleide, kinderloze volwassenen. Over 25 jaar hebben we van die tweedeling grote spijt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).