Lisanne Boersma, initiatiefnemer Vredesmars voor Gaza: “Ik geloof dat er ooit vrede komt” | De Utrechtse Internet Courant Lisanne Boersma, initiatiefnemer Vredesmars voor Gaza: “Ik geloof dat er ooit vrede komt” | De Utrechtse Internet Courant

Lisanne Boersma, initiatiefnemer Vredesmars voor Gaza: “Ik geloof dat er ooit vrede komt”

Lisanne Boersma, initiatiefnemer Vredesmars voor Gaza: “Ik geloof dat er ooit vrede komt”


Na Amsterdam, Den Haag en Rotterdam staat er nu ook een demonstratie in Utrecht gepland. Deze vindt plaats op zondag 10 augustus en start om 14.00 uur op het Vredenburg Plein. DUIC belde met de 26-jarige initiatiefnemer Lisanne Boersma.

Waar komt jouw interesse voor het Israël-Palestina conflict vandaan?
“Dit onderwerp heeft altijd wel mijn interesse gehad. De afgelopen jaren heb ik er veel over gelezen. Aan de Universiteit Utrecht heb ik de master Religies in Hedendaagse Samenlevingen gevolgd en in het voorjaar van 2012 ben ik naar de Westbank gegaan, voor vakantie. Ik wilde met mijn eigen ogen zien hoe de situatie daar is.”

Hoe vond je het om daar te zijn?

“Heel heftig. In de krant lees je over het geweld en de mensenrechten die geschonden worden. Maar als je er zelf bent, zie je pas echt wat voor impact de bezetting heeft op het leven van de Palestijnen. Van een Palestijnse documentairemaker kregen we een rondleiding door zijn dorp. Hij liet ons zien waar zijn broer was doodgeschoten. Dan komt het ineens heel dichtbij.”

Waarom een vredesdemonstratie in Utrecht?

“Om verschillende redenen. Ten eerste moet Israël er op aangesproken worden dat het continu mensenrechten schendt, óók door de Nederlandse regering. Maar het gaat niet alleen om de geweldstroom die er nu is. Het kan nooit de bedoeling zijn dat een bezetting altijd maar voortduurt. Ik vind dat Nederland, de EU en de internationale gemeenschap zich uit moeten spreken tegen het geweld in Gaza en de nu al jarenlang durende bezetting.”

Hoeveel mensen lopen er zondag mee?

“Op onze Facebookpagina hebben 1.200 mensen zich aangemeld. Maar het gaat mij niet per se om het aantal deelnemers. De mensen die meelopen, moeten het wel eens zijn met onze doelstellingen. Ik vind dat zowel Israëliërs als Palestijnen in vrede moeten kunnen leven. Of dat nu in één, twee of drie staten is, moeten ze uiteindelijk zelf uitmaken.”

Welke organisaties hebben zich aangesloten bij jullie ‘Vredesmars voor Gaza’?

“Dat zijn: SP Utrecht, GroenLinks Utrecht, de Internationale Socialisten, PAX, IMORS, Christian Peachmakers Team – Nederland, EMCEMO, Een Ander Joods Geluid, Utrecht for Palestina en Vrouwen in het Zwart Utrecht.”

Komt er ooit vrede in dit gebied?

“Ja, dat geloof ik wel. Kijk naar de geschiedenis; alle oorlogen zijn ooit ten einde gekomen. Er moeten serieuze vredesonderhandelingen komen. Hoe langer het duurt, hoe meer mensen pijn leiden. Juist daarom moeten we heel hard ons best doen. Het is lastig om vrede te bereiken, dat weet ik ook wel. Zolang men blijft roepen dat er geen vrede mogelijk is, gebeurt er niks. Ik geloof dat alle mensen iets goeds in zich hebben, dus ik heb goede hoop dat er ooit vrede komt.”

Meer informatie over de vredesmars vind u op deze Facebookpagina.

88 Reacties

Reageren
 1. Suzan

  De vrede in het MO komt weer een stapje dichterbij… Of zou het toch niet zo simpel zijn…??

 2. KeesJan

  Typisch voorbeeld van een naief schattig meisje dat de zielige praatjes van één partij heeft aangenomen voor waarheid.
  Waarom deze selectieve verontwaardiging?
  Wie is het ook wel een beetje zat zo’n ik-steun-de-Jodenhaters-mars?
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/08/de_standaardtypes_op_gazademos.html#comments

 3. Stephan

  ” ik geloof dat alle mensen iets goeds in zich hebben, dus ik heb goede hoop dat er ooit vrede komt.” Is en blijft een mooie gedachte

 4. Michiel

  @KeesJan de pot verwijt de ketel, typisch zo’n voorbeeld van een naïve kerel die aan de hand van een paar slechte voorbeelden een hele bevolkingsgroep veroordeelt, en verder zijn kop in het zand steekt. Dit is nu precies wat de oorlog daar gaande houdt. Ieder mens heeft recht op een leven in vrijheid, hulde voor dit initiatief, al is het een druppel op de gloeiende plaat, ze doet in ieder geval een poging.

 5. Redski

  @KeesJan, Gok dat je werkt in een legbatterij. Je kunt zo goed in hokjes denken….

 6. KeesJan

  @Michiel @ Redski. Ieder zijn mening en die van jullie is kennelijk dat het normaal is dat er zo veel kilometers gewandeld moet worden om de Gazanen te “helpen”.
  Waren de deelnemers van de wandel-voor-de-Gazanen verening echt niet fit genoeg om al veel eerder een keer de zolen te slijten voor de tienduizenden slachtoffers van extremistische Moslims?
  +
  @ Stephan > VREDE heeft een kans: beperken macht extremistische Israelische kolonisten zoals Kach + Moslim machthebbers die Israel erkennen + macht beperken van extremistische groeperingen als Hamas en Isis + zo snel mogelijk stoppen met die overdosis absurde anti-Israel wandelingen in EU.

 7. Erik

  @Kees-Jan, hoe denk je dat het mogelijk is om de macht van de extremisten in de Israëlische regering te beperken? Door ze hun gang te laten gaan of door een duidelijk standpunt in te nemen?

  Een anti-ISIS demonstratie lijkt me trouwens een prima idee. Vrede in Israël/Palestina is ook een goede manier om de voedingsbodem voor extremisme weg te nemen.

 8. KeesJan

  @Erik.
  Met name door Israel van buiten af te laten merken dat ze recht hebben om te bestaan.Te erkennen dat ze er zijn en niet zich weg laten “pesten”.
  Veel mensen grijpen iedere aanleiding aan om Israel overdreven hard te bekritiseren zoals de laatste tijd. Er wordt overduidelijk met 2 maten gemeten als het om Israel gaat. Veel Moslims hebben een hekel aan Joden, maar er zijn ook activistische niet-Moslims die een onverklaarbaar sterke aversie hebben jegens Israel en (stiekem?) tegen Joden in het algemeen.
  Hierdoor verhardt het politieke beeld in Israel zelf en speel je partijen als Kach in de kaart.
  Als je alleen maar anti-Israel bent, ZONDER tegelijkertijd anti-Hamas, anti-Isis, anti-Boko te zijn…….dan wek je de schijn van onrechtvaardigheid.
  Waarom zijn er zo veel pro-Gaza/ anti-Israel demo’s geweest?
  Waarom zijn er niet of nauwelijks pro-vrede-algemeen demo’s?
  De huidige éénzijdige demo’s zorgen voor nog meer polarisatie en zijn onnodig provocerend jegens één partij.
  Wees pro-vrede en als je toch ook anti wil zijn, dan wel meten met één maat en de extremisten aan beide zijden even hard toespreken.

 9. [email protected]

  Gaat huppelkutje en al die demo gekkies ook demonstreren tegen het geweld van Hamas, waarom jonge Joodse jongens worden ontvoerd en gedood.
  Het Midden-Oosten is een complex brandhaard waarin je moeilijk de schuldige aan kan wijzen, er zijn zoveel zaken die tegen Hamas pleiten(VN gebouwen misbruiken) maar ook het IDF heeft zijn slechte kanten.
  De Utrechtse politiek moet goed oppassen geen speelbal te worden van Terreurorganisaties, dit zou nog wel eens averechts kunnen gaan werken voor partijen en politici en tast hun geloofwaardigheid aan en het vertrouwen in de Utrechtse politiek.

 10. Mannen in het zwart

  Wij komen ook, maar dan wel afgescheiden van de vrouwen.

 11. Abu Bakr al-Baghdadi

  Wat een domme naïeve doos, de foto in het AD zegt al voldoende. Quasi intellectueel met de hand onder de kin vanuit Nederland even een probleem duiden, typisch linkse huppelkut die ondanks haar studie er werkelijk niets van begrijpt. Dit conflict duurt al duizenden jaren omdat al die idioten denken dat hun sprookje de ware is, moslims, joden en christenen. Er is een keer of 5 geprobeerd Israël van de kaart te vegen, vrijwel iedere moslim haat vanuit zijn of haar stompzinnige religie joden, daarom hoor je ze ook nooit wanneer er 5.500 doden vallen in een maand in Syrië, maar wel wanneer hun Palestijnse buddies worden vernietigd. Daarom kots ik ook op deze meut en haar “oprechte” intenties, het is hip, salonfähig om voor de zielige Palestijnen te demonstreren maar je hoort ze nooit wanneer er in Afghanistan, Irak, Iran of Joost mag weten welk islamitisch kutland aan de lopende band mensen worden vermoord. In Mexico zijn tienduizenden mensen vermoord in een kansloze drugsoorlog, waarom daar niet voor demonstreren? De selectieve verontwaardiging van deze landverraadster is stuitend.

 12. Tja

  En de bottomline is dat er buiten al die mensen met extremistische ideeën gewoon vaders, moeders en kinderen vermoord worden, in dit geval lijkt het ook nog eens bewust te gebeuren. Als je daar niet meer voor mag opstaan, waar dan wel voor?

  Dat staat los van politiek. Door alleen maar te gaan wijzen naar wie begon of wie er extremistischer is los je deze ellende niet op. Kleuterschoolgedrag noemen we dat en dat kom ik hierboven in de replies al weer tegen. Dus omdat de 1 iets doet geeft het jou het recht om onschuldige slachtoffers te maken bij de ander? Ik weet niet wat mensen slikken om deze kromme gedachtengang te snappen en er ook nog eens in te geloven. Al hangt iemand, om wat voor reden dan ook, een bepaalde ideologie aan, dat geeft je niet het recht om hem of haar in koele bloede te vermoorden.

  Laten we niet vergeten dat het merendeel van de mensen op deze planeet (en dat wordt wel eens vergeten) gewoon in vrede met hun gezin willen leven. Werken, eten, drinken, leven, liefde voelen en spelen en zich veilig voelen. Dat er een groep mensen uit is op macht en de hele tijd bepaald voor andere mensen wat goed voor ze is en dan ook nog met behulp van propaganda volk voor zich weet te winnen, zegt niets over de eigenlijk intenties van de mens. Het is diep triest.

  Dat er in een demonstratie mensen rondlopen met extremistische ideeën kun je de organisatie niet verwijten. Het is namelijk ieders recht om te demonstreren in Nederland en je weet immers van te voren niet wie er allemaal op komt dagen. De organisatie wandelt voor vrede en daar is in de basis niets, maar dan ook helemaal niets mis mee. Daarnaast heb je in iedere cultuur extremisten. Extreem links, recht, religieus, lijkt me allemaal niet zo fijn,. Maar accepteren dat ze bestaan, die extremisten en je realiseren dat het een belachelijk kleine club is (ondanks dat ze zeer zichtbaar zijn) lijkt mij het verstandigste. Accepteren en verder niet naar omkijken.

 13. Toine Goossens

  Ik ga daar staan.

  Ieder mens heeft het recht om in vrede en welzijn te leven.

  50 jaar geleden was ik zeer pro Israël. Sinds die tijd zijn de mogelijkheden voor de bewoners van Israël om in vrede en welzijn te leven hand over hand toegenomen.
  Dat staat in groot contrast met de inwoners van de Westbank en Gaza.

  De voorwaarde van het bestand in 2012 was dat Israël de economische blokkade van Gaza op zou heffen. Dat is niet gebeurd. Israël heeft van Gaza een economisch getto gemaakt.

  Dat en niet anders is de oorzaak van de steun van Gaza inwoners voor Hamas. Zij hebben geen alternatief. Israël doet niets voor hen.

  Er begint een patroon te ontstaan. Elke 2 á 4 jaar valt Israël Gaza binnen. Het vernietigt de vijand en schiet bij wijze van collateral dammage veel burgers dood. Lees het artikel in NRC over het bewust naar de oertijd bombarderen van de bevolking van je vijand. Duitsers deden dat, Engelsen en US overtroffen hen, Vietnam leed er zeer onder.
  Geen enkel volk legde zich bij dat erbarmungslos Ausschalten neer.

  Dat heeft nog nooit tot een definitieve oplossing geleid en zal dat nu ook niet doen.

  Juist daarom KeesJan moet jij daar zondag ook staan. Ik vertrouw daarop.

 14. KeesJan

  @ Tja.
  Er wordt overduidelijk met 2 maten gemeten als het om Israel gaat. Veel Moslims hebben een hekel aan Joden, maar er zijn ook opmerkelijk vaak én veel niet-Moslims die met Palestijnse vlaggen lopen.
  Als je alleen maar anti-Israel bent, ZONDER tegelijkertijd anti-Hamas, anti-Isis, anti-Boko te zijn…….dan wek je de schijn van onrechtvaardigheid.
  Waarom zijn er zo ontzettend veel pro-Gaza/ anti-Israel demo’s geweest?
  Waarom zijn er niet of nauwelijks pro-vrede-algemeen demo’s?
  De huidige éénzijdige demo’s zorgen voor nog meer polarisatie en zijn onnodig provocerend jegens één partij.

 15. KeesJan

  @ Toine Goossens.
  Ik ga daar absoluut staan….echter, dan is moet er een fair geluid zijn tegen de haat en het geweld van Hamas.
  Als er een demonstratie is tegen geweld en voor vrede ben ik zeker van de partij. Dus, met vredesvlaggen én de vlag van de Palestijnse Autoriteit en én de vlag van Israel. Georganiseerd en uitgevoerd door mensen van beide partijen.

 16. Jantje

  @KeesJan (geenstijllover, reaguurder),
  Heb je je überhaupt weleens verdiept in de geschiedenis van het Palestijns/zionistisch conflict? Bijv. hoe het huidige Europa in het begin van de vorige eeuw gevormd is en hoe de zionisten het voor elkaar hebben gekregen om Palestina om te bouwen (bezetten, terroriseren, moorden, verkrachten, genocide, etc) tot het huidige Israël. Zolang je geen snars begrijpt van de voorgeschiedenis, zul je de huidige situatie ook nooit begrijpen. Het is trouwens ook frappant dat heel veel Joden (ik bedoel hier de niet-zionisten) tegen de zionistische bezetting zijn en hier valt ook heel veel literatuur over te vinden. Iedereen is tegen de zionistische terreur, behalve natuurlijk de zionisten zelf en evt. meelopers/zionistenheulers.

  Als je trouwens wilt weten wie de grondleggers/uitvinders/uitvoerders zijn van de term ‘terrorisme’ in woord en daad, dan moet je je maar eens verdiepen in de volgende termen: ‘hagana’ en ‘Irgun’. Het vreemdste is nog wel dat degene die de Holocaust hebben meegemaakt, nog het beste zouden moeten begrijpen hoe voelt om onderdrukt, vermoord, gemarteld, bezet, ontdekt te worden door een bezettende macht. Helaas hebben de zionisten niet geleerd van het verleden. Ik denk dat het ook als een boemerang bij ze zal terug komen.

  Tot die tijd, gaarne niet praten over zaken waar je helemaal niks van snapt/kennis over hebt.

 17. KeesJan

  @ Jantje
  Hoezo beschuldig je mij met “geen snars begrijpen van de voorgeschiedenis”?
  (Misschien interpreteer ik de geschiedenis anders dan jij)

  Omdat jij vind dat er niks van snap moet ik maar niet praten van jou?
  Jij probeert mij om te praten of te doen zwijgen, alleen maar omdat ik de geschiedenis niet interpreteer zoals jij.

  Doe eens niet zo agressief s.v.p.

 18. Jantje

  @KeesJan,
  Apart dat jij vindt dat vaststaande feiten verschillend te interpreteren zijn. Dus jij vindt dat de bijv. de Holocaust verschillend te interpreteren valt?

 19. KeesJan

  @ Jantje
  Fijn als je eerst in gaat op mijn vraag. Dan beantwoord ik ook die van jou.

 20. KeesJan

  Waarom zijn er zo ontzettend veel pro-Gaza/ anti-Israel demo’s geweest?

  Waarom zijn er niet of nauwelijks algemene pro-vrede-algemeen demo’s?

  (dus wel demo’s tegen extremistische Israelische kolonisten zijn, maar OOK tegen Hamas, Isis én andere gewelddadige extremistische groeperingen)

 21. [email protected]

  Zolang er extremisten in Israël en Palestina zijn zal er nooit vrede komen voor de gewone burgers van deze landen.
  Ik heb teveel doden gezien in het voormalig Joegoslavië dankzij extremisme waarvan de gewone burger het slachtoffer werd.
  Oorlogsgeweld tegen burgers is terreur en daarom een oorlogsmisdaad wat mij betreft, en het maakt niet uit welke partij dit doet.

 22. [email protected]

  Het zou de Utrechtse politiek sieren om ook een statement te maken tegen het IS Kalifaat en het slachten van onschuldige Moslims, christenen, en andere religies.
  Ik krijg de indruk dat men vooral politieke munt wil slaan uit de ellende van een oorlog

 23. KeesJan

  @ [email protected]
  Precies.
  Daarom ben ik tegen de grote hoeveelheid anti-Israel demo’s zoals nu gepland in Utrecht, waar men helaas blind lijkt te zijn voor het gevaarlijke extremisme aan beide kanten.

  Als je publiekelijk wil demonstreren, doe dat vooral voor vrede en tegen:
  extremistische Israelische kolonisten ….maar tegelijkertijd ook tegen Hamas én Isis.

 24. [email protected]

  Aha @Jantje is een bijdehandje. @Jantje zit met een Palestijnse L.L in zijn [email protected] er is niks met HAMAS aan het [email protected] loopt met een terreurvlag in het [email protected] heeft een geschiedenis [email protected] jantje volgens mij ben jij gewoon een D. biel.

 25. Jantje

  @KeesJan,
  Uit je eerdere reacties blijkt dat je er of niks van snapt, geen kennis over hebt of net doet alsof. Je hebt het bijv. over wegpesten van de Joden (bedoel je hiermee de zionisten(lovers) of de vredelievende Joden?), terwijl het juist andersom is. Als je je een beetje zou inlezen, dan zouden jouw oogkleppen vanzelf verdwijnen, tenminste als je er met een objectieve, open houding tegenover staat. De literatuur kun je er gewoon op nalezen. En nee, dit is niet door ‘Jodenhaters’ (in jouw wereld de moslims), geschreven, maar gewoon door Joden (niet zionisten) die wel eerlijk en objectief kijken naar de oneerlijke bezetting/landje-pik. Het mooie is dat deze mensen gelukkig niet weggezet kunnen worden als antisemitisch, zoals gewoonlijk gedaan wordt, zodra iemand kritiek heeft op de zionisten.

  Dus terugkomend op mijn vraag: Dus jij vindt dat bijv. de Holocaust verschillend te interpreteren valt?

 26. Jantje

  @[email protected],
  Typisch een reactie van een reaguurder. Helaas weinig kennis van zaken, maar meteen woorden in je mond stoppen zonder onderbouwing, schelden en agressief worden. Herkenbaar, maar geeft ook meteen duidelijk blijk van zwakte. Jammer voor de rest van de samenleving, maar helaas waar.

 27. [email protected]

  Jongens jullie dwalen af van de kern, en dat is dat er vrede moet komen in het midden oosten.

 28. Jantje

  @Keesjan,
  Maar ik ben het wel met je eens dat er meer demonstraties moeten komen tegen onrecht in het algemeen in de hele wereld. Dus ook tegen ISIS/IS en andere soortgelijke idioten. Maar om iedereen die tegen de zionisten demonstreert naïef te noemen gaat mij iets te ver. Zij proberen tenminste iets te doen tegen het onrecht. Wat heb jij bijv. ooit gedaan tegen onrecht ergens in de wereld, buiten optreden als reaguurder achter een pc?

 29. Tja

  Er wordt niet tegen iets geprotesteerd, maar VOOR de vrede. Kennelijk is begrijpend lezen ook een kunst.

  Daarnaast zijn er zoveel demonstraties wereldwijd omdat het geweld de afgelopen paar weken oorlogsmisdaden zijn (staat/ leger t.o.v burgers). De schaal waarop is huiveringwekkend.

  Dergelijke demonstraties haken in op de actualiteit en de meerderheid van de wereld is in diepe shock. Zelfs in Amerika begint de mening onder jongeren om te slaan, door alle beelden die tot ons komen. Het is wel ernstig dat Hamas (ook zeker geen lieverdjes) misbruik maakt van de situatie om in de underdog positie te zitten. Maar de verontwaardiging van de meeste burgers gaat uit naar het geweld richting burgers. Onschuldige mensen. Los van wie wat doet. UIT DE REACTIES HIERBOVEN BLIJT DAT MEN HET NIET WIL SNAPPEN, DOOR STEEDS WEER EEN DISCUSSIE UIT TE LOKKEN ZOALS KLEUTERS DAT OP EEN SCHOOLPLEIN DOEN.

  Overigens vinden er geregeld demonstraties plaats in de grote steden in Nederland tegen gewelddadige conflicten (elders in de wereld) vanuit pacifistische bewegingen. Ondanks een relatief grote belangstelling halen deze zelden de media.

  De reden voor grote kritiek op de staat heeft te maken met het bondgenootschap vanuit het westen. Wij houden de staat economisch en erg genoeg ook militair, overeind. Kritische geluiden zijn dus ook gericht tegen het westen zelf. Verwerpelijk dat ons (belasting-)geld en onze representatieve vertegenwoordigers partij kiezen in een dergelijk conflict. Overigens zijn de meeste burgerslachtoffers slachtoffers en niet de mensen die raketten afschieten. Knoop dat eens in je oren. Dat zij misschien bij verkiezingen bepaalde keuzes maken heeft te maken met een gebrek aan keuze.

  Ik hoef het helemaal niet eens te zijn met politieke of religieuze slachtoffers om het erg te vinden dat zij vermoord worden. Misschien vind ik hun opvattingen wel verwerpelijk, maar ik geloof niet in wraak en geweld. Maar ja, wie ben ik.

 30. KeesJan

  @ Allen
  Mijn mening, slechts mijn mening 🙂 is en blijft:

  Wederom een pro-Gaza/ anti-Israel demo’s geweest helpt echt niet de gewenste VREDE te bevorderen.

  Demo’s tegen zowel extremistische Israelische kolonisten zijn alstegen Hamas als tegen Isis én andere gewelddadige extremistische groeperingen, dat kan misschien wel helpen.

 31. Jantje

  @KeesJan,
  Terugkomend op mijn vraag: Dus jij vindt dat bijv. de Holocaust verschillend te interpreteren valt?

 32. KeesJan

  @ Jantje.
  De Holocaust was vreselijk.

  De selectieve, disproportionele verontwaardiging jegens Israel is jammer.

  Mijn mening, slechts mijn mening 🙂 is en blijft:

  Wederom een pro-Gaza/ anti-Israel demo’s geweest helpt echt niet de gewenste VREDE te bevorderen.

  Demo’s tegen zowel extremistische Israelische kolonisten zijn alstegen Hamas als tegen Isis én andere gewelddadige extremistische groeperingen, dat kan misschien wel helpen.

  Goed weekend allen.

 33. J Glimmerveen

  We kunnen ook een atoombom erop gooien dan hebben we gelijk rust in de wereld, en geen gelukzoekers meer.

 34. Suzan

  Het zal mij benieuwen hoeveel Isis-aanhangers en overig fundamentalistisch gespuis mee loopt zondag. Hoe zeer ik ook voor vrede in het MO ben, met dit soort volk wil ik niet geassocieerd worden.

 35. [email protected]

  @Suzan, een tekst naar mijn hart.

 36. J Glimmerveen

  Rechts geluid, komt ook naar deze Demonstratie tegen het geweld van Israël.
  Wij verzamelen in Utrecht.

 37. @ kees jan

  @ Kees Jan

  Misschien moet je zelf eens iets gaan organiseren dan, als je dat vindt, i.p.v. loze kreten roepen vanaf de zijlijn.

  De manier waarop veel joden zich moreel verheven voelen boven andere groepen in de geschiedenis die vervolgd en vermoord zijn begint ook abjecte vormen aan te nemen.

  De staat waar we het hier over hebben is iedere morele verontwaardiging waard. Deze staat verwerpt iedere VN resolutie en houdt zich niet aan gemaakte afspraken. Dat daar verontwaardiging over ontstaat is niet vreemd. Daarnaast de massale manier waarop bewust burgerslachtoffers gemaakt worden is te verwerpelijk voor woorden. Deze demonstratie is vooral gericht tegen het onmenselijke harde optreden van diezelfde staat waar we het hier steeds over hebben. Logisch dat er dus niet tegen andere staten en groeperingen gedemonstreerd wordt die misschien ook onmenselijk handelen.

  Daarnaast probeert de staat waar we het hier steeds over hebben zijn territoriale gebied in te nemen op basis van een sprookjesboek en een indeling op basis van ras te bewerkstelligen. Als er iets verwerpelijk is in mijn ogen is ook dat het wel. Dat geldt ook voor andere groeperingen die hetzelfde nastreven.

 38. @ kees jan

  En het is geen pro-gaza of anti demonstratie. het is een demonstratie voor vrede. Mensen die aangeven dat genoeg, genoeg is.

  Dat internationale politici zich geen hol aantrekken van dergelijke meningen weten we nu wel, dat burgers het daarom maar niet meer moeten uiten slaat ook nergens op. Natuurlijk lopen er verwerpelijke mensen met verwerpelijke ideeën mee in deze demonstratie, maar dat kan je de mensen die vanuit nobele doelen handelen niet verwijten. Er wonen nu eenmaal een hoop idioten op deze wereld. Ik zie hier tussen de reacties ook een hele hoop idioten langskomen die met hun opvattingen een dergelijk conflictdenken in stand houden ipv voorkomen, ze schijnen er ook nog plezier in te hebben, dat is het erge.

  Mensen sta op voor vrede, denk niet in natie of ras en laat je niet voor het karretje spannen van idioten die middels religie of nationalisme of ras macht nastreven en hun macht over andere mensen willen laten gelden; hoe subtiel ze deze macht ook uiten. Mensen kom op voor jezelf en probeer niet voor andere mensen te bepalen wat goed is voor andere mensen, veroorzaak geen overlast voor anderen en hou rekening met elkaar. Zorg vooral in de eerste plaats goed voor je naasten en je vrienden. Als de hele wereld dat zou doen zouden er een stuk minder conflicten zijn.

  Daarnaast hoop ik dat mensen lessen leren van een zekere Ghandi; alleen door zelf vreedzaam te zijn en geweldloos te zijn kun je geweld beteugelen. Niet door er in mee te gaan.

 39. KeesJan

  Ieder zijn mening…..mijn mening blijft:

  Wederom een pro-Gaza/ anti-Israel demo’s geweest helpt echt niet de gewenste VREDE te bevorderen.
  Al helemaal niet als er mensen meelopen die denken, of nog erger, zelfs hardop roepen “dood aan alle Joden”.
  +
  Demo’s tegen zowel extremistische Israelische kolonisten zijn als tegen Hamas als tegen Isis én andere gewelddadige extremistische groeperingen, dat kan misschien wel helpen. Fijn weekend.

 40. Toine Goossens

  @ KeesJan,

  Het minste dat je kunt doen is in gaan op mijn opinie. Dat doe je echter niet. Je strand, zoals zovelen, ook in deze discussie, in emoties.

  Vrede en welzijn zijn slechts te verwezenlijken bij ultieme tolerantie en vergevingsgezindheid.

  Dus ja, bij een demonstratie tegen het geweld van ISIS zal ik er ook zijn.

 41. @ kees jan

  Kennelijk dringt het niet tot je door dat het niet anti of pro is, deze demonstratie, maar VOOR VREDE, VREDE tussen ALLE partijen, een demonstratie VOOR IEDEREEN en tegen NIEMAND.

  Prettig weekend idd.

 42. Toine Goossens

  Dank je

 43. J Glimmerveen

  beste Toine, dat jij je eigen verheven voelt boven het volk, wil nog niet zeggen dat jij de elitaire wijsheid in bezit hebt om te oordelen over iemand zijn mening.
  Jij lijkt sterk op iemand met een kokervisie die niet afwijkt van zijn eigen standpunt, ben jij lichtelijk autistisch en beperkt is mijn vraag.
  Het moge duidelijk zijn Toine dat iedereen vrede wil voor het MO.

 44. J Glimmerveen

  Iedereen die ISIS faciliteert of verheerlijkt moet opgesloten worden en als het kan uitgezet worden.
  Terugkeren voor terroristen moet onmogelijk worden gemaakt in heel Europa.
  AIVD moet weer op volle sterkte worden gebracht.

 45. KeesJan

  Volgens de initiatiefneemster gaat het wel degelijk om een “Vredesmars voor Gaza”.
  Dus…..wederom een pro-Gaza/ anti-Israel demo waarvan ik vind dat het niet zal bijdragen aan de gewenste vrede.
  Al helemaal niet als er mensen meelopen die denken, of nog erger, zelfs hardop roepen “dood aan alle Joden”.

  Een degelijke demo tegen zowel extremistische Israelische kolonisten zijn als tegen Hamas als tegen Isis én andere gewelddadige extremistische groeperingen, dat kan misschien wel helpen.

  Overigens, ik richt me hierbij niet op 1 persoon, en geef slechts mijn mening. Bovendien zal ik absoluut niet inhoudelijk ingaan op anderen die eisen dat ik op hun mening moet ingaan….(da’s op zijn minst drammerig).
  Mvg!

 46. Annet

  Wanneer komt Groen Links met het T-shirt: ‘Stop de Jodenhaat of ik ben een Jood’?

  Stelletje hypocrieten met jullie selectieve verontwaardiging. Mensen zoals jullie maken onze samenleving juis kapot.

 47. Annet

  @ J Glimmerveen

  Inderdaad, de hele Schilderswijk in Den Haag met dat ISIS aanhangers tuig , de Jodenhaters kan per acuut het land uit. Intrekken van Nederlands paspoort en als persona non grata naar een land als Irak. Inreisverbod voor de hele EU en de VS.
  Opzouten, ga daar maar de boel verzieken op kosten van een ander.

 48. Ger

  170000 doden in Syrie, 7000 Palestijnen gedood in Sirie, de koppensnellers van Isis, Boko Haram, Tienduizenden slachtoffers in Jemen, Soedan, Libanon, Irak etc.etc.
  GEEN demonstraties, alleen steeds.maar.weer. pro Gaza/anti Israel demonstraties die kompleet voorbij gaan aan de oorlogsmisdaden begaan door Hamas.
  Dan is maar 1 conclusie mogelijk.
  Het is gebaseerd op pure Jodenhaat

 49. Sam Urai

  Beste Lisanne,
  Je bent je gewicht in goud waard. Negeer de standaard Hasbaras (google it) onder de reageerders. Het zijn mensen zoals jij die de joden in WO2 verborgen in hun kasten. Ze duiken overal op in de social media en reageerders panel. Het lijken er veel, maar het is een zelfde clubje die non stop het internet vervuilen met hun rethoriek. Maar de publieke opinie verandert en daar waar in de jaren negentig Israel de onschuld zelve is, is het nu anders. De criminele regime heeft zelfs de VS en de VN tegen het harnas gejaagd.
  Onder degenen die denken dat dit conflict niet in NL “uitgevochten” moet worden, want wij hebben er niets mee te maken. Fout, Nederland heeft er heel veel mee te maken. Nederland is een van de harde kern in de EU die de resoluties en sancties binnen de EU stelselmatig tegenhoudt en handelsvoordelen bepleit. Als de EU handels sancties instelt totdat er vrede is, dan hebben we heel snel vrede. Zolang landen als NL en Duitsland dit tegenhouden, is het conflict ook een Nederlands conflict

 50. Ger

  Testimony delivered today, 23 July 2014, by UN Watch Executive Director Hillel Neuer, at the UN Human Rights Council Emergency Session on Gaza

  http://www.unwatch.org/site/c.bdKKISNqEmG/b.1289203/apps/s/content.asp?ct=14095503

 51. Tja

  Het staat iedereen vrij om zelf demonstraties voor of tegen iets te organiseren, dus wat let jullie, ipv iemand bashen die iets goeds wil doen voor de medemens. Zij kiest dit voorbeeld uit, zijn genoeg andere mensen die vredesmarsen organiseren voor andere probleemgebieden in de wereld, waarom jullie niet? Eigenlijk?

  Daarnaast komt me de retoriek de strot uit dat iedere vorm van kritiek op iets wat door een gelovige of ongelovige jood gedaan wordt antisemitisme is. Nee, alles wat joden doen is perfect en kritiek uiten mag niet? Joden zijn ook mensen en in mijn overtuiging maakt 2/3 van de mensen standaard verkeerde beslissingen. In tijden van nood kun je slechts bouwen op 1/3 van de mensheid en dan ben ik nog optimistisch.

  Wat mij betreft zetten ze liever samenlevingontwrichtende mensen op een boot richting een onbewoond eiland zoals de meeste reaguuders hier. Mensen die mensen uit elkaar drijven ipv samenbrengen.

  Je kan je ook afvragen waarom mensen bepaalde overtuigingen aanhangen (of waarom mensen met bepalen vlaggen zwaaien). De meeste mensen zijn gewoon slecht geïnformeerd en kunnen helemaal niet goed uitleggen waarom ze iets zeggen en roepen. Dat geldt ook voor jullie reaguurders. Een prettig vreedzaam weekend trouwens en ik wacht op jullie vredesmars voor welk land dan ook. Maar goed, iets in me zegt dat ik dan lang kan wachten, want volgens mij hebben jullie nog geen plannen. Tot die tijd sympathiseer ik graag met mensen die daadwerkelijk voor vrede opkomen zoals Lisanne. Daarnaast kan vrede helemaal niet iets hypocriets zijn, voor wie je die ook wenst. Vrede geldt voor twee partijen, dus gun je iedereen vrede, zeker in dat conflict, maar dat dringt niet tot de met vingers wijzende haatdragenden door hier. Ik hoop dat jullie nog eens vreedzaam worden en iets organiseren voor al die slachtoffers die zgn jullie sympathie hebben.

 52. Sam Urai

  Op dit moment, tienduizenden demonstreren in Kaapstad. Desmund Tutu spreekt over de schandalige criminele daden door Israel.
  Ook leuk. Paar weken geleden was er in Amsterdam een (kleine) pro-israel manifesatie. De media schrijft: een van de sprekers is Frits Bolkenstein. Dat klopt, Frits Bolkenstein heeft kort gesproken. Hij heeft gezegd ik kan noch Hamas noch Israel steunen. En weg was die.

 53. [email protected]

  Iedere vorm van geweld tegen welke bevolking dan ook is nooit gerechtvaardigd, zeker niet door religieuze gekkie”s.

 54. Maurice Noot

  Ik ben Jood, en schaam mijzelf dood. Wij moeten in liefde en vrede samenleven als broeder volkeren, er is genoeg ruimte voor iedereen.

 55. Michel de Nostradame

  Ik heb dit eeuwen geleden al voorspeld, de prins en het kalifaat en de anti-crist.

 56. weg-met-ons

  Morgen gaat er bij de ‘vredes’mars een wedstrijdje gehouden worden, wie het meest en het luidst Allahu Akbar kan roepen. Ik heb nooit zo begrepen wat bij al die Gaza demo’s het roepen van Allahu Akbar voor nodig is. Waarschijnlijk is het zo lekker provocerend op het Domplein. Het heeft allemaal niks meer met Gaza en Palestina te maken allang. Maar zoals Colijn al ooit zei, u kunt rustig gaan slapen.

 57. Andre

  @ redski Als jij me kan uitleggen dat er in Gaza geen twee hokjes tegenover elkaar staan, verdien je de Nobelprijs voor de Vrede want dan heb je oplossing gevonden waar al jarenlang naar gezocht wordt.

 58. Claudia M.

  Ik vraag me af wanneer er gedemonstreerd gaat worden tegen dat: IS, al qaida, boko haram en de rest van dat soort doodenge clubjes, die al jarenlang meer dan vreselijke misdaden tegen de menselijkheid begaan… Hamas, d.w.z. de leiding, valt m.i. overigens ook onder die categorie! Zelf lekker op “niveau” in SA zitten, niet goed voor je eigen bevolking zorgen en ze als kanonnenvoer gebruiken. Daarnaast ook nog eens alle hulpgelden in eigen zak steken en/of voor de totaal verkeerde doeleinden gebruiken, maar het is allemaal de schuld van Israël… Tjonge jonge…

 59. Andre

  @ Sam urai Blijkbaar hebben zelfs de Duitsers geleerd van het verleden met hun Nie wieder. Dat besef is blijkbaar bij u nog niet doorgedrongen.

 60. Fransico

  Als de demonstranten echt de intentie hebben om de bewoners van Gaza te helpen kunnen ze beter demonstreren tegen Hamas die voor deze situatie heeft gezorgd door duizenden raketten af te vuren op burgerdoelen in Israël en de weigering van Hamas te stoppen met deze raket beschietingen. En door het graven van tunnels welke gebruikt worden om aanslagen te plegen in Israël op burgers.

  Ook verbergt Hamas hun wapens en munitie, raketten en mortiergranaten in zeer dicht bevolkte gebieden, in moskeeën, ziekenhuizen, scholen en zelfs in gebouwen van de Verenigde Naties.

  Als Hamas zich niet tussen burgers zouden verschuilen, zouden er geen of veel minder Palestijnse burgers omkomen door deze moedwillige tactiek.

  Hoewel Israël zijn best doet om alleen strijders te treffen – en daar ook grotendeels in slaagt – is dat de reden dat er in de strijd tussen Israël en Hamas toch Palestijnse burgerslachtoffers vallen.

  Ook is er sprake van een enorme hypocrisie onder de demonstranten.

  Er zijn geen massale demonstraties tegen b.v ISIS die vreselijke slachtingen aanricht in Syrië en Irak onder burgers en een kalifaat heeft opgericht waar niet-moslims worden onderdrukt en/of gedood; er is zelfs steun voor ISIS tijdens de demonstraties gezien het aantal Jiad vlaggen die te zien zijn en bepaalde uitspraken tijdens de demonstraties die gedaan werden door demonstranten. Ook zijn er geen massale demonstraties tegen b.v de christenvervolgingen die nu plaats hebben in landen van het Midden-Oosten.

  Hamas gelooft dat de staat Israël illegitiem is. Daarom is vanuit de ideologie van Hamas is duurzame vrede met Israël onmogelijk omdat elke vorm van vrede met Israël de erkenning vereist van Israël.

 61. henk de vries

  Omdat de gemeente denkt dat er in Utrecht geen anti-joodse sentimenten zijn.. Ik ben nu al meerdere keren getuige geweest van scheldpartijen (‘vuile kanker jood’) richting mannen met keppels. Hoe treurig kan het worden.

 62. Claudia M.

  Ik lees zojuist dit sublieme stuk van Leon de Winter; http://ejbron.wordpress.com/2014/08/10/jodenhaat-inherent-aan-de-islam/#more-67838

  Dan schijnt er ook eens wat ander licht op de zaken.

 63. Rien

  Het is prima dat men wil demonstreren maar ook ontzettend jammer dat dit de beweegredenen om juist hier in mee te lopen meestal erg hypocriet zijn.
  Men demonstreert tegen het geweld in de Gaza. Terecht. Dat moet ook direct stoppen.

  De hoofdreden om mee te lopen is voor de meeste demonstranten helaas niet het geweld dat de Palestijnen wordt aangedaan (ook al doet men dit zo voorkomen) maar dat de tegenpartij uit JODEN bestaat. En die arabische haat tegen de joden was er al voordat dit conflict uberhaubt ontstond. Dus voor 1948.

  Ik neem alleen die demonstranten serieus die ook meelopen in een betoging tegen bijvoorbeeld het geweld van ISIS. Maar ja..dan ziet en hoort men de meesten niet. Opvallend… De zoveelste hypocriete demonstratie van mensen met een arabische-/noord-afrikaanse achtergrond, aangevuld met een naïef groepje autochtone Nederlanders.

 64. Kritiek

  Wat is er hypcoriet aan optreden tegen geweld.

  Hierboven komt trouwens weer het standaard zionistische riedeltje langs. Demeest gebruikte afleidingstactiek. Een andere partij in een ander gebied doet ergen dingen, dus mensen die tegen de erge dingen van hun staat protesteren zijn hypocriet, laf, noem maar op.

  Dat het hier een staat betreft, gesteund door het westen die zijn militaire complex inzet om bewust burgerslachtoffers te maken, daar mogen we dus niet tegen demonstreren als westerse landen?

  Daarnaast wordt de staat bestuurd door (extreem)-rechtse idioten die ook al hardop hun afkeer hebben uitgesproken tegen andere buitenstaanders. Lijkt me iedere verontwaardiging meer dan waard. Dat het ook nog eens van alle westerse landen de staat is die zijn eigen inwoners het hardst meesleurt in economische malaise, omdat een erg goot gedeelte van het beschikbare geld in wapens en militaire operaties wordt gestopt vergeten we dan ook maar even.

 65. Kritiek

  En nogmaals, organiseer een demonstratie tegen al die andere erge regimes als jet dat zo graag wil, weinigen zullen je tegenhouden.

 66. Els

  De Gaza-mars start zometeen hier vanaf het Vredenburgplein.
  Naast de Palestijnse vlaggen zie ik een vlag van de Moslimbroederschap (zwarte hand met 4 vingers op een gele achtergrond). Dan houdt het voor mij alweer op…

 67. KeesJan

  Extremistische Moslims die haat en geweld promoten zijn een resultaat van hun vaak kansarme, extremistische opvoeding en omgeving. Die lui die vind iedereen verwerpelijk maar zijn dus nog enigszins te verklaren (NIET te verexcuseren en moeten bestreden worden!).

  Echter, teleurstellend zijn de Nederlanders die onder het mom van vrede de zoveelste pro-Gaza/ anti-Israel demo organiseren, waarbij ze bewust of onbewust het feit negeren dat ze alleen maar bijdragen aan meer polarisatie (uitspelen links en rechts, pro en anti).
  Toch doen ze het, want ze zijn schijnbaar te exhibitionistisch en egoistisch om het niet te doen.

  Als je per se wil demonstreren, wees dan fair.
  Echter, dit is wederom géén demo tegen zowel extremistische Israelische kolonisten als tegen Hamas als tegen Isis én andere gewelddadige extremistische groeperingen.
  Daardoor zetten vooral de autochtone Nederlandse demonstranten zichzelf (wederom) enorm te kakken.

 68. @ KeesJan

  Volgens mij protesteren die autochtone Nederlanders vooral VOOR vrede (ALS JE VOOR VREDE BENT BEN JE AUTOMATISCH TEGEN EXTREMISTEN). Die autochtone scanderen namelijk geen haat. Dat er mensen meelopen die dat wel doen, dat kan je de mensen met nobele ideeën (nogmaals) niet voorhouden,

  Wat heeft een organisatie die in andere delen van de arabische wereld acties is eigenlijk met Gaza te maken? Behalve dat er een aantal mensen in andere steden met een dergelijke vlag hebben gelopen (en misschien zijn het er hier straks ook weer een paar, echter is het wel een zeer kleine minderheid)? Waarom zou daar in een vrede voor Gaza-demonstratie tegen geprotesteerd moeten worden?

  De mensen die nu voor vrede lopen doen tenminste iets, in tegenstelling tot jou KeesJan. Jij zit alleen maar te spuien vanaf de zijlijn en daar is de wereld nog nooit een betere plek van geworden. Maar ga zo door.

 69. KeesJan

  @ @KeesJan
  Ten eerste, wat een eer dat jouw nick geheel in het teken staat van mijn naam KeesJan.
  Wel een beetje freaky, want hopelijk ben je geen stakker…. stalker.
  Ga ik haast denken, want je beticht mij van spuiten vanaf de zijlijn terwijl je me helemaal niet kent.
  Weet jij daadwerkelijk wat ik nog meer doe en ben je dus echt een stakker….stalker? (weer die type-fout).
  Dank voor je aanmoediging en ik ga zeker zo door.

  De organisator noemt het wel degelijk een “Vredesmars voor Gaza” én dus helemaal niet VOOR vrede in het algemeen. Gemiste kans.

 70. F. Nahar

  Het is heel simpel: no Jews, no news.

 71. Tja

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6178/Thomas-von-der-Dunk/article/detail/3716183/2014/08/10/Het-Midden-Oosten-wordt-steeds-meer-een-binnenlands-probleem.dhtml

 72. weg-met-ons

  Volkskrant/azijnbode…Thomas von der eigendunk.. dan weet je al genoeg…de beste linkshandige schippers staan altijd aan de grachtengordel wallen…

 73. Pot ver Dorie

  Thumbs up voor KeesJan!
  Het is heel simpel no Nahar, no Nahar.

 74. Ger

  gaza demonstraties met “dood aan de joden” en hakenkruisen zijn haatzaaiend, samenlevingsontwrichtend, zorgen voor 2 deling in de maatschappij etc. dat moetn we niet willen met zijn allen.
  Joodse mensen ook #bornhere die gemolesteerd worden, er worden hier toch ook geen moslims gemolesteerd voor de slachtpartijen van Isis, boko haram, hamas?
  Vrede moet van 2 kanten komen, hamas wil geen vrede, de vernietiging van de staat Israel.
  Al die ontelbare miljoenen ontwikkelingshulp die gegaan zij in de aanschaf van zoń 10000 raketten, wapentuig,het bouwen van de tunnels en het prive vermogen van de hamasboboś. (2,6 biljoen alleen al Mashaal, dus Arafat met 1,2 biljoen al ruim voorbij)
  Het graven van de tunnels werd hoofdzakelijk gedaan door kinderen, 162 kinderen hebben daarbij het leven gelaten.
  Als ze die ontelbare miljoenen in de kuststrook/economy geinvesteerd hadden was er een enorme Riviera/toeristen industrie geweest en hadden ze een welvarende vreedzame economy kunnen hebben zonder blokkades.
  Free Gaza…From Hamas

 75. J Glimmerveen

  Lisanne Boersma, houd van terreur clubjes zullen wij maar zeggen, dat word geen toegang in Amerika meer voor jou meid.

 76. KeesJan

  De mars verliep vreedzaam…..Echter,
  toen Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) het spreken onmogelijk werd gemaakt.
  Ze bekritiseerde zowel Israël als Hamas.

  +

  sommige betogers flinke kritiek.
  Twee vrouwen hadden de vlaggen van Israël en de Palestijnen gecombineerd en er een hart in getekend.
  Ze liepen mee met de boodschap “geen oorlog, maar liefde” en kregen de volle laag

  +

  http://nos.nl/artikel/684886-gazabetoging-in-regenachtig-utrecht.html

  Hoef hier niets aan toe te voegen.

 77. lalala

  Dus, omdat Hamas een bepaald soort club is, mag je Palestijnen in grote getalen omleggen? Dat is wat een aantal van jullie zeggen?

  Je snapt dat dit dus een rechtvaardiging is voor iedereen die een hekel aan het beleid van Nederland heeft of aan onze moraal en onze steun een gewapende conflicten e.d. op basis van jullie uitspraken een vrijbrief krijgt om onschuldige Nederlanders te vermoorden?

 78. KeesJan

  Extremistische Israelische kolonisten, Hamas, ISIS lijken in haat en geweld op elkaar.

  Nederland moet vooral een land blijven van diversiteit en kleur, maar zonder ruimte voor haatdragende en gewelddadige groeperingen.

 79. F.de W.

  http://www.lezentv.nl/articles/184
  >
  >Een prachtig interview met de schrijver van het boek “Een vrouw op de vlucht voor een bericht”.

  Luister naar een zeer wijze Israëli die precies verwoord zoals het is voor beide volkeren is, allebei slachtoffers. Ga in gesprek met diegene die voor vrede zijn en kies geen partij, breng van hieruit beide volkeren met elkaar in contact, ga ik gesprek met beiden.

  Zelf (niet joods) werkte ik in 1971 in het uiterste Noorden van Israël, bewapend gingen we de plantage in, nooit waren we veilig, de raketten vlogen over de grens uit de Libanon, schuilkelders bleven niet onbenut.
  Het wordt de hoogste tijd voor een verzoenende oplossing.

 80. lalala

  Je weet dat Nederland zelf ook aan diverse mensenrechtenschendingen doet (aldus ook veroordeelt door de VN)? Als 4e grootste wapenexporteur ter wereld, waar ook aan dubieuze regimes en groeperingen geleverd wordt?

 81. KeesJan

  @lalala

  Ben het met je eens!

  Wat vind je hier van?
  >>>
  Extremistische Israelische kolonisten, Hamas, ISIS lijken in haat en geweld op elkaar.
  Nederland moet vooral wél een land blijven van diversiteit en kleur, maar ZONDER ruimte voor haatdragende en gewelddadige groeperingen.

 82. Frerik

  Je hoeft niet zo ver terug in de geschiedenis ; feiten zeggen al genoeg en ook een voorbeeld is al genoeg. nl deze is al duidelijk. Als jij in je tuin zit te spelen met je kinderen, en de overbuurman zit vanaf het balkon op je te schieten dan ga je naar binnen . Maar als overbuurman door blijft schieten wil je daar wat aan gaan doen . Ten eerste bel je de politie. Maar als die niet komt wil je zelf terug gaan schieten want je denkt aan je kinderen. Je zal terugschieten en ziet dan dat overbuurman tijdens het schieten zijn kind op schoot heeft. Nou dat is de situatie. Al die doden in Gaza is de schuld van gamas. Ik heb zelf gezien wanneer de israellieten gingen bombarderen na zoveel raketten weer dat dat er Palestijnse kinderen liepen en de piloot dan zei afblazen daar lopen kinderen. Ook is het gamas eigen om met dode kinderen te lopen zeulen van het ene bombardement naar de andere dat je daar weer hetzelfde kind ziet liggen naast zogenaamde burgers [gamasleden hebben burgerkleren aan]. Ik zeg alleen verzamel feiten en de geschiedenis doet er even niet toe. Want ik heb gezien dat sommige reaguurders denken de geschiedenis te kennen en denken dat de palestijnen daar altijd hebben gewoond en zijn weggepest door de israelisch. maar deze mensen moeten nog maar eens bestuderen hoe het woestijngebied er uitzag voordat de joden met de waterkanalen zijn begonnen en de woestijn met irrigatie hebben laten opbloeien.
  Als je dus voor Gaza zou demonstrereren zou men beter het accent kunnen verleggen door dan in die demonstratie dan ook duidelijk tegen gamas te demonstreren dan ben je in ieder geval bezig met de waarheid en anders niet. Je bent dan mede schuldig aan antisemitisme en dat kun je beter niet op je geweten hebben en dat zal je in het hiernamaals zwaar worden aangerekend door de Heere. Zie ook:
  http://www.youtube.com/watch?v=Ddmzrfw7rzY
  Deze wijze dame zou een goed voorbeeld van evenwichtig denken zijn voor Lisanne Boersma, want ook deze dame werkt met feiten

 83. Frerik

  Zie ook het commentaar van deze Palestijn

  http://www.youtube.com/watch?v=F1qpaWTu0eU

 84. Lisanne

  https://www.womenpeacemakersprogram.org/news/my/

  @Kees Jan: zeggen dat dit typisch iets is van een ‘naief schattig meisje’ is typisch iets voor een luie oude man die in zn stoel zit en niets doet. Ik weet niet of u zo iemand bent, maar net zo goed heeft u geen idee wie ik ben.

  @iedereen die zegt dat ik een demonstratie had moeten organiseren voor ander onrecht op de wereld: Het gaat mij om de nederlandse steun aan de bezetting, om de uitspraken van Rutte die dit Israelische beleid van terreur en onderdrukking blijft goedpraten. Het is nou eenmaald makkelijker én effectiever hiertegen te demonstreren dan zomaar al het kwaad in de wereld. Bovendien, ik ben al jaren actief op het gebied van mensenrechten, in Nederland en in het buitenland, dus verwijt mij alsjeblieft niet óók iets voor Palestijnen te organiseren.

  @iedereen die maar blijft zeggen dat opkomen voor de rechten en levens van Palestijnen anti-semitisme is of in de hand werkt: Heel onsympathiek en kortzichtig om zo op het sentiment te blijven spelen, om te doen alsof iedereen die kritiek heeft op Israels bezettingsbeleid weg te zetten als mensen die tegen Joden zouden zijn. In media werden de afgelopen demonstraties bestempeld als ‘anti-Israël’ en enkele antisemitische teksten in Den Haag kregen veel meer aandacht dan de andere duizenden mensen die vreedzaam demonstreerden voor een vrij Palestina. Hoewel Antisemitisme ontoelaatbaar is en ook tijdens deze vredesmars ten strengste verboden, wil ik duidelijk maken dat kritiek op Israël iets anders is dan ´anti-Israël’’ en al helemaal iets anders dan ‘antisemitisme’. Laten we niet toestaan dat de politiek en de media hier een binnenlands probleem van maakt om zo niet naar Palestina te hoeven kijken!

 85. KeesJan

  @ Lisanne

  Jouw beeld van mij verder ligt dan mijn beeld van jou. Wees niet ongerust, ik doe op mijn manier veel aan onrechtvaardigheidsbestrijding.

  Denk dat het duidelijk is gebleken dat vele Gaza-demo’s te éénzijdig een anti-Israel karakter hadden. Als je alleen Israel beschuldigd zonder tijdens de demo’s Hamas uberhaupt te noemen, dan wek je op zijn minst de schijn van onrechtvaardigheid.

  Ik ben tegen de fanatieke Israelische kolonisten maar dus ook tegen haat en geweld van Hamas en eigenlijk alle haatdragende extremisten die vaak handelen vanuit hun ideologie of religie.

  Demo’s prima, maar het éénzijdige karakter van die demo’s (ook die van jou) werken alleen maar nog meer polarisatie in de hand………jammer, gemiste kans, volgende keer beter!

 86. KeesJan

  @ Lisanne

  GroenLinks europarlementariër Judith Sargentini haar toespraak niet kon afmaken omdat ze Hammas veroordeelde. Vanuit het publiek werden toen pro-Hamas leuzen geroepen.

 87. Lisanne

  Het is inderdaad betreurenswaardig dat zij haar speech niet heeft kunnen afmaken. Deze vredesmars was tegen geweld, voor vrede en voor gerechtigheid. Dit geldt voor iedereen, Israel en Hamas. We hebben een minuut stilte gehouden voor alle oorlogsslachtoffers, over de hele wereld.

  Uiteraard ook voor ISIS, Boho Haram etc, alleen tegen hen demonstreren heeft minder zin omdat we niet de nederlandse overheid kunnen aanspreken op het steunen van deze partijen. Nederland steunt echter wel Israel en hun beleid van onderdrukking, mensenrechtenschendingen, bezetting en racisme. Hier moet een einde aan komen.

  Onder Hamas vallen o.a. ook de dokters in Gaza die al drie maanden niet zijn uitbetaald, terwijl ze dag en nacht kei hard moeten doorwerken om alle gewonden te verzorgen. Pro-hamas leuzen betekenen dus helemaal niet per se geweldsverheerlijking. Daarnaast ben ik (gelukkig) niet verantwoordelijk voor alles dat er geroepen wordt.

  Het is geen eenzijdige demonstratie, het is een vredesmars met veroordeling van alle mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden. Feit is dat Israël die meer begaat. Zolang mensen dat niet willen inzien zijn zulke demonstraties hard nodig om bewustzijn te creëren en om onze overheid op te roepen dit niet te steunen want daarmee brengen ze vrede alleen maar verder weg.

 88. KeesJan

  @ Lisanne

  Volgende keer is het wellicht handig om van te voren duidelijk te maken dat het absoluut niet alleen gaat over het Israël-Palestina conflict.

  Een te grote groep deelnemers hebben je dan wellicht verkeerd begrepen en hebben er helaas een te eenzijdige anti-Israel demo van gemaakt (met zelfs te veel pro-Hamas geluid).
  Zij hebben jouw demo gekaapt en alleen maar gezorgd voor nog meer polarisatie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).