De Literaire Boekhandel na 30 jaar gesloten: hardloopwinkel neemt plek in | De Utrechtse Internet Courant De Literaire Boekhandel na 30 jaar gesloten: hardloopwinkel neemt plek in | De Utrechtse Internet Courant

De Literaire Boekhandel na 30 jaar gesloten: hardloopwinkel neemt plek in

De Literaire Boekhandel na 30 jaar gesloten: hardloopwinkel neemt plek in
De Literaire Boekhandel aan de Lijnmarkt heeft na 30 jaar de deuren gesloten. Er zijn geen boeken meer in de winkel te vinden en het interieur is er ook bijna helemaal uit. De boekhandel maakt plaats voor hardloopwinkel All4running.

De Literaire Boekhandel aan de Lijnmarkt heeft na 30 jaar de deuren gesloten. Er zijn geen boeken meer in de winkel te vinden en het interieur is er ook bijna helemaal uit. De boekhandel maakt plaats voor hardloopwinkel All4running.

In mei van dit jaar maakte de Literaire Boekhandel bekend dat de winkel dicht zou gaan. De eigenaresse liet toen weten dat het pand verkocht was en dat er geen plaats meer was voor de boekhandel. Hier wilde ze verder geen toelichting opgeven.

De boekenwinkel bestond al ruim 30 jaar. Volgens de eigenaresse was het niet haalbaar om in een ander pand in de binnenstad verder te gaan. Daarvoor zouden de huren te hoog zijn geweest.

Nieuwe winkel

De nieuwe gebruiker van het pand is ook bekend. All4running gaat er een winkel openen. In september starten de verbouwingen die meerdere maanden in beslag gaan nemen. Begin volgend jaar moet de zaak opengaan.

All4running heeft drie winkels in Nederland en is vooral online groot. De winkels zijn vooral bedoeld om klanten van advies te voorzien. “De winkels en de webshop versterken zo elkaar”, vertelt Kristof van Malderen.

De specialiteit in de winkel is de zogenoemde shoe advisor. “Met een hardloopbaan met daarop duizenden sensoren meten we de unieke voetafwikkeling tijdens het lopen.” Op basis van deze informatie krijgen de klanten een advies voor een type schoen die ze kunnen proberen in de winkel of online kunnen kopen. “Online is ons assortiment natuurlijk veel groter dan in de winkel.”

Verlies

Menig Utrechter vond het sluiten van de Literaire Boekhandel jammer. Er werden optredens, boekpresentaties, lezingen en leesclubs georganiseerd. Leden van het Stadsdichtersgilde kwamen er ook regelmatig. Een van de dichters Peter Drehmanns, schreef naar aanleiding van de sluiting, het volgende gedicht.

Weg
(I.M. Literaire Boekhandel)

Zij die gaan sterven
zij die in boeken wonen
zij die door verhalen dwalen
zij die de raadsels vergroten
zij die in luchtkastelen geloven
groeten u

Al het weerloze is niks waard
in de hersenkamers van de appartementendenkers
De zin van zinnen, de betekenis van tekens,
het veelzeggende van het onzegbare zegt
hun niets, niemendal, nul komma nul

Op nummer zeventien blaakten de letteren
dertig jaar lang, nu staan daar dof en kil
de letters van het contract
de letters van de wet
de letters der ongeletterden

De boekenhoedsters verdreven
De kasten geplunderde schrijnen
De adelaar neergehaald:

een blinde bladzijde op de Lijnmarkt

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Ja, het liep inderdaad niet echt hard, die literaire boekhandel. Wellicht dat deze nieuwe zaak er de loop een beetje in kan brengen.

 2. Herman

  Zo werkt dat, hardlopen is het nieuwe lezen. Volbehangen met elektronische gadgets en voor een vermogen aan speciale kleding en high tech schoenen jezelf profileren.

 3. X

  @Herman

  Profileren? Misschien moet je ook eens gaan hardlopen om te zien dat hardlopen daar niets mee te maken heeft. Zeurpiet.

 4. Jolanda

  Gelukkig is het vooralsnog geen horeca geworden, dat vind ik sowieso al fijn…
  Wel jammer van de kleine zaken en dat er nu een keten inzit, maar ja tegen te hoge huren doe je weinig momenteel. Misschien wachten tot de volgende vastgoedcrisis.

 5. Erwin

  @herman: dat is nog altijd gezonder dan bewegingsloos de hele dag achter je pc zitten te reaguren op duic

 6. JdV

  @Erwin: Klopt helemaal, stop daar eens mee Erwin!

 7. Ties

  Ach, een hardloop advies winkel.
  Het beste advies zou zijn, doe het niet.
  3,5 keer je gewicht op je voeten, daar kan geen enkele techniek/materiaal iets aan doen.
  Beetje tempo wandelen doet veel meer wondelen.

 8. Ton

  Ties, ‘wondelen’, toch leuke literaire vondst. Wandelen met een boek op zak ? Houden we er erin !

 9. Kees Truijens

  Een hele vooruitgang. Het gaat hard op de Lijn markt. Nog drie, vier oude winkels te gaan en dan is de hele straat domein van grote winkelketens.

 10. Anne Marie ten Berge

  Het schijnt onderzocht te zijn: op gras (hard) lopen is het beste. Geen enkele schoen haalt het bij de veerkracht van gras en het schok brekende effect van gras. Maar ja je kunt niet weten, de techniek staat voor niets. Overigens: wat weet u als slimste mens hoe heerlijk het is met je blote poten op een golfterrein te lopen ?

 11. Cico

  Wie zit er nou op een literaire boekwinkel te wachten met ruimte voor poezie, kinderboeken en lokale schrijvers? Niemand!
  We willen een All4running, dat hadden we nog niet in deze stad. Kunnen we eindelijk ook eens gaan hollen in peperdure plastic kleding met zweetafdruipgoten in het stiksel verwerkt. Wow, HALLO 2019! En met de zegeningen van een echte shoe advisor kunt u ook felgekleurde gympen kopen, gemaakt door authentieke Aziatische kindjes en volgens de laatste Instagram modes.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).