Locaties van tien herinneringsbomen ter ere van 900 jaar Utrecht bekendgemaakt Locaties van tien herinneringsbomen ter ere van 900 jaar Utrecht bekendgemaakt

Locaties van tien herinneringsbomen ter ere van 900 jaar Utrecht bekendgemaakt

Locaties van tien herinneringsbomen ter ere van 900 jaar Utrecht bekendgemaakt
De gemeente heeft de locaties bekendgemaakt van de tien herinneringsbomen die in Utrecht worden geplaatst ter ere van 900 jaar Utrecht. Ook worden er vanwege het succes van de actie meer bomen aan Utrechters weggegeven: niet 450, maar 900 bomen.

De gemeente heeft de locaties bekendgemaakt van de tien herinneringsbomen die in Utrecht worden geplaatst ter ere van 900 jaar Utrecht. Ook worden er vanwege het succes van de actie meer bomen aan Utrechters weggegeven: niet 450, maar 900 bomen.

Elke Utrechtse wijk krijgt een van de tien herinneringsbomen. De bomen, Hollandse winterlindes, komen in het Dominicusplantsoen in West, het Noordsepark in Noordwest, het Gagelpark of Watertorenpark in Overvecht, op de Veemarkt in Noordoost, het Joke Smitplein in Oost, Paardenveld in de Binnenstad, het Tolsteegplantsoen in Zuid, het Plantsoen Rooseveltlaan in Zuidwest, de Jan Wolkerssingel in Leidsche Rijn en het Burchplein in Vleuten-De Meern.

Inwoners mochten meedenken over de locaties waar de bomen geplant zouden worden. Op een plattegrond van Utrecht konden zij hun favoriete locaties aangeven. Meer dan 450 inwoners dachten mee, waaruit 150 naar voren kwamen.

Tekst loopt door onder afbeelding

De plekken waar de tien herinneringsbomen komen. Beeld: gemeente Utrecht

Kunstwerk

In alle tien de wijken is uiteindelijk een geschikte plek voor de herinneringsboom gevonden. De tien locaties worden deze herfst gereedgemaakt voor het planten van de bomen. Vanaf januari 2022 wordt tien weken lang elke week een van de herinneringsbomen geplant. Dat moeten feestelijke evenementen worden, waarvoor ook omwonenden worden uitgenodigd.

Rondom de herinneringsbomen komen kunstwerken, die mensen moeten uitnodigen om elkaar bij de bomen te ontmoeten. De gemeente heeft hiervoor voorstellen binnengekregen en drie kunstenaars gevraagd om hun ontwerp verder uit te werken. In november wordt uit de drie schetsontwerpen het winnende ontwerp gekozen. De kunstwerken worden uiteindelijk tussen april en juni 2022 bij de bomen geplaatst en onthuld.

900 bomen voor inwoners

Naast tien bomen in de wijken, geeft de gemeente ook bomen weg aan inwoners van de stad. Het was de bedoeling om 450 van de 900 bomen weg te geven aan inwoners en de andere 450 zouden in de openbare ruimte worden geplant.

De vraag voor de eerste bomen bleek echter veel groter dan het aanbod. Inmiddels zijn 225 bomen uitgedeeld, terwijl meer dan 500 Utrechters een boom aanvroegen. De gemeente kiest er nu voor om in totaal 900 bomen aan inwoners weg te geven. In de nieuwe ronde worden daarom geen 225, maar 675 bomen weggegeven.

7 Reacties

Reageren
 1. Otto Nelemans

  En van de grotere wijken krijgt een boom die precies op de rand ligt. Is dit symbolisch bedoeld? De bewoners van deze wijk zullen zich er zeer verbonden mee voelen denk ik zo. Want dat is toch de bedoeling

 2. Henk

  Het Joke Smitplein in Oost haha dat is denk ik van ALLE plekjes in oost de meest onzichtbare die je had kunnen kiezen. Daar komt niemand ooit langs, behalve de bewoners zelf en de PostNL bezorger. Ach ja, het is democratisch besloten lees ik, dat toont de zwakke puntjes van democratie wel aan denk ik.

 3. W

  Je hebt helemaal gelijk Henk! Hele vreemde keus voor Oost!

 4. RABE

  Ik zie Lunetten er niet bij staan. Daar is al wel veel groen, maar dat heb je nooit te veel. Dus kom maar naar Lunetten met die bomen.🌳🌳🌳🌳

 5. Lente Bruinsma

  “Hollandse winterlinde” dat zijn twee verschillende lindes in 1 naam. Wat wordt het er nu eigenlijk echt geplant?

 6. Jeannette

  Na het zien van de film “The Hidden Life of Trees”, vraag ik me af of het wel zo’n goed idee is om eenzame bomen te planten. Helemaal als het zonder ruimte voor de groei van zaailingen is.

 7. Koel Hoofd

  450 meedenkende bewoners op een inwonertal van meer dan 350.000 exemplaren? Het is werkelijk indrukwekkend hoe de gemeente de concepten ‘democratisch’ en ‘participeren’ en ‘communiceren met de burger’ weet toe te passen.

  Is toch raar, een paar duizend man die moord en brand schreeuwen over bomenkap bij Amelisweerd. Maar als ze dan de kans krijgen om 900 (NB!) bomen te planten en men laat het massaal afweten?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).