Loco-burgemeester legt bloemen voor herdenking bevrijding Utrecht Loco-burgemeester legt bloemen voor herdenking bevrijding Utrecht

Loco-burgemeester legt bloemen voor herdenking bevrijding Utrecht

Loco-burgemeester legt bloemen voor herdenking bevrijding Utrecht
Foto's: Iris Tasseron/UC4MH.
Loco-burgemeester Lot van Hooijdonk heeft vrijdagochtend namens Utrecht de

Loco-burgemeester Lot van Hooijdonk heeft vrijdagochtend namens Utrecht de
bevrijding van de stad herdacht. Ze legde de zogenoemde bloemengroet bij het monument van de Polar Bear in het Hogelandsepark. Dat monument staat daar ter nagedachtenis aan de bevrijders van de stad.

Elk jaar wordt op 7 mei, bij het monument aan de Biltstraat (de witte ijsbeer dus), het einde van de oorlog in Utrecht herdacht. Er wordt door de burgemeester een hulde uitgesproken aan de bevrijders van de stad. Precies 76 jaar geleden trokken via de Biltstraat de Polar Bears van de Britse 49ste West Riding Infanteriedivisie, onder commando van de 146ste Infanteriebrigade van het Eerste Canadese Leger, de stad binnen.

Door de coronapandemie kon ook dit jaar de herdenking slechts op kleine schaal plaatsvinden. Van Hooijdonk verving burgemeester Sharon Dijksma, die gisteren positief testte op corona en er daardoor niet bij kon zijn.

Van Hooijdonk had het onder meer onder de waarde van herdenken van zowel de gevallenen als de bevrijding. Ook zei ze dat ze hoopte dat er volgend jaar wel weer gewoon publiek, scholieren en “alle toeters en bellen” aanwezig kunnen zijn bij de herdenking.

Bastiaan Kole en Nicolette Bos, leden van het 4 Mei Comité, legden namens de provincie Utrecht een bloemstuk.

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).