Lotingsprocedure voor vier middelbare scholen vanochtend van start | De Utrechtse Internet Courant Lotingsprocedure voor vier middelbare scholen vanochtend van start | De Utrechtse Internet Courant

Lotingsprocedure voor vier middelbare scholen vanochtend van start

Lotingsprocedure voor vier middelbare scholen vanochtend van start
Lotingsprocedure in het bestuurskantoor van de NUOVO Scholengroep
Voor 507 leerlingen uit groep 8 is het een spannende dag. Vandaag vindt de eerste ronde plaats van de centrale loting voor het voortgezet onderwijs in de gemeenten Utrecht en Stichtse Vecht. Deze loting wordt centraal uitgevoerd door het Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs (POVO) onder notarieel toezicht en is vanochtend om 09.00 uur begonnen.

Voor 507 leerlingen uit groep 8 is het een spannende dag. Vandaag vindt de eerste ronde plaats van de centrale loting voor het voortgezet onderwijs in de gemeenten Utrecht en Stichtse Vecht. Deze loting wordt centraal uitgevoerd door het Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs (POVO) onder notarieel toezicht en is vanochtend om 09.00 uur begonnen.

Als een school meer aanmeldingen heeft dan beschikbare plekken, dan wordt geloot onder alle leerlingen die voor dat onderwijsniveau toelaatbaar zijn. Er moet dit jaar geloot worden op het Amadeus Lyceum (vmbo, tl en havo), het Christelijk Gymnasium Utrecht, het Gerrit Rietveld College (vmbo, tl) en het Niftarlake College (vmbo, tl).

Dit jaar zijn er minder kinderen die de zenuwslopende loting moeten doorstaan dan vorig jaar. Dit komt volgens woordvoerder Bram Donkers van POVO omdat er meer middelbare scholen zijn bijgekomen in Utrecht.

Er wordt na de eerste ook een tweede ronde georganiseerd. Misschien niet hun eerste keus, maar wellicht wel de tweede of derde. Om kinderen kennis te laten maken met andere middelbare scholen zijn er extra informatiedagen georganiseerd. De toekomstige brugklassers krijgen later in de middag via de mail te horen of ze in- of uitgeloot zijn.

7 Reacties

Reageren
  1. Gerard

    Goed voortgezet onderwijs is ontzettend belangrijk voor de rest van je leven, en daar gaan ze dan lootjes voor zitten trekken alsof ze Sinterklaas gaan vieren. Jammer Jantje, jij moet naar je 2e, o nee 3e keuzeschool, maar trek het je niet aan, gewoon pech gehad, en nog een prettig weekend! Het is toch schandalig dat POVO op deze manier leerlingen wegzet, kunnen ze daar nou nog steeds niets beters voor bedenken?

  2. JdV

    @gerard. Eens. Inwoners van de stad utrecht moeten met hun kinderen altijd voorrang krijgen op inwoners uit de regio. Inwoners van de stad betalen aan het instandhouden van vele voorzieningen. Scholen, schouwburg, conservatorium, musea etcetc. Ook de overlast zoals fietsen en buslijnen komen ten laste van de stadsbewoners.
    Inwoners uit de regio profiteren volop maar betalen lekker weinig belastingen want de dure zwembaden, scholen, musea etcetc worden mede betaald door stadsbewoners. Niet betalen is ook achter aansluiten.

  3. Els

    Welk systeem je ook hebt, er zullen altijd populaire en minder populaire scholen blijven. De afgelopen jaren had Utrecht een tekort aan goede gymnasium en Havoplaatsen. Dit jaar is dat veel beter gegaan en 97% van de groep 8ers heeft een plek op de school van eerste keuze. Al met al, zonder te willen bagatelliseren hoe akelig het is voor uitgelote kinderen, geen slechte score.

  4. Paulien

    Inwoners uit de stad Utrecht krijgen op alle scholen in de stad Utrecht voorrang op inwoners uit de regio, behalve op de 2 categorale gymnasia. Deze hebben een regiofunctie omdat er in de regio geen categorale gymnasia zijn.

  5. Gerard

    @Els:
    Heb je enig idee om hoeveel kinderen het gaat als je vaststeld dat in Utrecht 3% niet toegelaten wordt tot een goede school? Dit is geen afstandelijk, statistisch probleem, het gaat hier om de toekomst van kinderen. POVO kan jaren vooruit al voorspellen hoeveel aanmeldingen er in een bepaald jaar zullen zijn, die informatie is gewoon beschikbaar op de basisscholen. Door er elk voorjaar weer zo’n last-minute paniek toestand met loting van te maken diskwalifiseren POVO en de schoolbesturen zichzelf steeds meer!

  6. Paulien

    Het feit dat er dit jaar veel minder overaanmeldingen op de populaire scholen waren dan in de afgelopen vijf, zes jaar laat zien dat er weliswaar wel te voorspellen is HOEVEEL aanmeldingen er zullen zijn, maar niet WAAR deze aanmeldingen terecht gaan komen. En dan wordt het heel lastig voor gemeente, schoolbesturen en POVO om hier op in te spelen.

  7. Els

    @Gerard, ik stel nergens vast dat 3% niet toegelaten wordt tot een goede school. 3% wordt uitgeloot voor school van eerste keuze. Veel van deze kinderen komen gelukkig op een fijne school van 2e keuze terecht. Ik weet uit ervaring heel goed wat het is als je kind uitgeloot wordt. Maar populariteit van scholen laat zich moeilijk voorspellen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).