LOUS en RTV Utrecht strijden om beste plan voor lokale omroep | De Utrechtse Internet Courant LOUS en RTV Utrecht strijden om beste plan voor lokale omroep | De Utrechtse Internet Courant

LOUS en RTV Utrecht strijden om beste plan voor lokale omroep

LOUS en RTV Utrecht strijden om beste plan voor lokale omroep
Twee partijen kunnen aanvullende plannen inleveren voor de licentie lokale omroep: RTV Utrecht, dat de licentie momenteel bezit, en de nieuwe Lokale Omroep Utrecht Stichting (LOUS).

Twee partijen kunnen aanvullende plannen inleveren voor de licentie lokale omroep: RTV Utrecht, dat de licentie momenteel bezit, en de nieuwe Lokale Omroep Utrecht Stichting (LOUS).

Het college heeft naar aanleiding van twee aanvragen aanvullende criteria opgesteld. De huidige licentie vervalt in april 2018 en dan moet er een keus worden gemaakt wie de licentie vijf jaar lang krijgt. LOUS is een onafhankelijke stichting die met verschillende partijen uit de stad, waaronder DUIC, programma’s wil gaan maken.

Eerst is gekeken of een samenwerking tussen beide partijen tot de mogelijkheden behoorde, maar een verkenner heeft gemeld dat dit niet het geval is. De raad gaat aan de hand van een externe commissie bepalen wie de uitzendlicentie nu gaat krijgen. Het is de bedoeling dat het besluit voor 7 april 2018 genomen is. Dan verloopt de huidige vergunning.

Criteria

Er moeten aanvullende plannen worden opgesteld. Daarin moet bijvoorbeeld culturele diversiteit zijn opgenomen en er moet zowel televisie, radio als internet gemaakt worden. Daarnaast moet worden gemotiveerd hoe relevante trends en ontwikkelingen in het medialandschap worden geborgd.

Tijdens de raadsvergadering werden de aanvullende criteria besproken. Steven de Vries van GroenLinks uitte wel enkele zorgen. Hij vroeg zich af of de positie van de directeur Paul van de Lugt van RTVU die tevens hoofdredacteur is wel handig is. In het geval van LOUS heeft hij zijn twijfels bij de commerciële kant van de stichting.

Commissie

Aline Knip van D66 sprak toch nog de hoop uit voor een eventuele samenwerking. VVD’er André van Schie vindt de criteria te sturend. Ook was hij kritisch op de samenstelling van de commissie.

De commissie van deskundigen gaat de plannen bekijken en stuurt een advies naar het Commissariaat voor de Media (CvdM). De commissie bestaat uit Piet Bakker, lector Massamedia en Digitalisering aan de Hogeschool Utrecht; Fatima Warsame, studente journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en stagiair bij Het Parool; Bert van Valburg, projectmanager van onder meer de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland en Maike Olij, mediastrateeg en journalistiek innovator.

5 Reacties

Reageren
  1. Arjan Verhoeven

    Hoezo een commissie? Is dit nou niet typisch iets wat de burger zelf kan bedenken? Of de Raad zelf desnoods? Zo moeilijk is het allemaal niet.

  2. EriQ te A

    Jaja, een commissie, en niet onbezoldigd, dat spreekt voor zich.
    En de leden van die commissie komen niet vanzelf, die worden nl voorgedragen en benoemd door (uiteraard) weer een andere bezoldigde subsidie-commissie die op haar beurt enz.enz.
    Snapt U nu hoe het komt dat alles met de dag duurder en duurder wordt?

    Maar om op het onderwerp terug te komen: ik zet in op RTV Utrecht.
    Waarom? Omdat die zich al ruimschoots en op alle fronten heeft bewezen èn omdat die alle middelen al paraat heeft. Dus ik zou zeggen: DUIC, if you can’t beat ’em join ’em!

  3. Yoshua

    De provincie Utrecht was de laatste provincie die een regionale omroep kreeg ,het zou fijn zijn wanneer ze als eerste met deze jaren 70 onzin stoppen.
    Directeur van RTV Utrecht heeft een jaarsalaris van 192.000 inclusief pensioen.
    Alles van de regionale televisie draait op belastinggeld.
    Subsidie van de overheid en iedere inwoner van de provincie Utrecht betaald voor deze flauwekul.
    Regionale televisie in Utrecht is nog nooit levensvatbaar geweest en zal het nooit gaan worden vanwege het achterhaalde concept.
    Dat RTV Utrecht de komende vijf jaar belastinggeld mag gaan verkwanselen dat staat voor mij wel vast.
    Wanneer de mensen achter LOUS denken dat zij betere regionale radio en televisie kunnen maken dan gaan ze dat toch commercieel doen.
    Dan hebben we over vijf jaar RTV Utrecht waarschijnlijk niet meer nodig.
    Wanneer beiden commercieel gaan weet ik zeker dat binnen twee jaar geen van beiden nog zal bestaan.

  4. Cico

    Regionaal nieuws blijft altijd belangrijk en in een stad als Utrecht is het een journalistieke goudmijn voor boeiende verhalen. Maar het medium verandert wel geleidelijk. Zet alles in op internet en social media. Zet korte internetvideo’s (deelbaar) centraal, ondersteund met tekst en fotomateriaal voor meer verdieping. Neem burgerjournalistiek serieus, voor mijn part al een uploadknop. Dat trekt bezoekers en zorgt voor unieke content en betrokkenheid.

  5. Herman

    @Yoshua, goed at je dit in historisch perspectief zet.
    Inderdaad had ooit iedere regio zijn eigen omroep behalve Utrecht. Reden: Er was geen initiatief en behoefte vanuit de maatschappij…

    Daarom besloot de overheid in zijn wijsheid dat wij er wel behoefte aan hadden en kreeg Utrecht iets waar het niet om vroeg en toch voor moest betalen (verhoging toenmalig kijk- en luistergeld)

    Nu is e reen mooi en natuurlijk moment om te stoppen met deze flauwekul en het initiatief aan de markt te laten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).