Lous is los! | De Utrechtse Internet Courant Lous is los! | De Utrechtse Internet Courant

Lous is los!

Lous is los!
Voor het eerst in de geschiedenis dingt in Utrecht een nieuwe speler mee naar de te vergeven uitzendlicentie voor de lokale omroep (internet, radio en tv) van de stad die sinds jaar en dag in bezit is van RTV Utrecht. Verschillende inwoners van de stad Utrecht hebben het initiatief genomen en op 4 oktober is LOUS geboren.

Voor het eerst in de geschiedenis dingt in Utrecht een nieuwe speler mee naar de te vergeven uitzendlicentie voor de lokale omroep (internet, radio en tv) van de stad die sinds jaar en dag in bezit is van RTV Utrecht. Verschillende inwoners van de stad Utrecht hebben het initiatief genomen en op 4 oktober is LOUS geboren.

LOUS? Ja, LOUS! LOUS staat voor Lokale Omroep Utrecht Stichting. Zoals de naam al zegt, legt LOUS het accent op lokaal. LOUS wil de omroep weer dichter naar de Utrechter brengen. En die Utrechter is heel divers. LOUS wil dan ook met haar programma’s een brede groep Utrechters interesseren en boeien. LOUS is er voor alle inwoners.

“Utrecht is uniek. De stad groeit in rap tempo van elegante provinciestad naar een metropool van verschillende nationaliteiten, opleidingsniveaus en achtergronden. En een stad waar zoveel gebeurt! Van de academische wereld tot de start ups, stadsvernieuwing én uitbreiding, de geweldige sfeer rondom de Grand Départ, het EK Vrouwenvoetbal en nog veel meer. Al deze vernieuwingen en mensen hebben één ding gemeen: liefde voor de stad. Hier willen wij aan bijdragen met een nieuw beeld en een nieuw geluid”, aldus het bestuur van LOUS.

Het oprichtingsbestuur van LOUS. Van links naar rechts: Nicoline Meijer, Aukje Haan & Charles Lansu.

Het balletje ging begin dit jaar rollen toen de initiatiefnemers van LOUS door de oprichters van DUIC werden geattendeerd op de mogelijkheid een licentie aan te vragen. Veel enthousiaste gesprekken volgen en groeiden uit tot een serieus plan. DUIC is nog aan de zijlijn betrokken. LOUS en DUIC delen hun visie op lokale onafhankelijke journalistiek, nieuws- en informatievoorziening. LOUS ziet veel mogelijkheden om samen met DUIC én anderen de stad optimaal te bedienen met interessante nieuwsitems en een sterke digitale media-aanpak.

Dus gaan wij ook RTV maken die past bij de stad in de breedte en in de diepte. In programmering, distributie en onderwerpkeuzes. Om die reden zal ons werkvloertje (we ambiëren geen groot en duur pand) niet bevolkt worden door de gevestigde orde. Utrecht barst van de jonge talenten en die willen wij betrekken bij onze plannen. Alleen dan kunnen we werkelijk vernieuwen en de inhoud leveren die past bij de stad.

De mediawet schrijft voor dat lokale omroepen een Programma Bepalend Orgaan (PBO) installeren, bestaande uit vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, stromingen, instellingen en instituten. De PBO en haar leden dienen als klankbord voor onze programmering. Deze verplichting begrijpen we niet alleen, hij is ook terecht. We staan (op onze eigen manier) in dienst van de stad en daar hoort bij dat stromingen vanuit die stad ons kritisch volgen maar ook proactief kunnen adviseren.

Hoe gaat dit verder? Uitdager LOUS en huidige zendgemachtigde RTV Utrecht/Ustad werken momenteel koortsachtig aan hun plannen en presenteren die nog voor de Kerst aan de gemeente en een adviescommissie. De raad beslist in april 2018 of LOUS echt losgaat en vervolgens kan worden gestart met uitzenden.

2 Reacties

Reageren
  1. Cor Nelis

    Succes LOUS, tijd voor wat nieuws! Verandering van spijs doet eten, nietwaar?

  2. Piraat Sjoerd

    Succes. Ik steun jullie

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).