Fout bij testen van alarmpalen zorgt voor luchtalarm in hele regio Utrecht Fout bij testen van alarmpalen zorgt voor luchtalarm in hele regio Utrecht

Fout bij testen van alarmpalen zorgt voor luchtalarm in hele regio Utrecht

Fout bij testen van alarmpalen zorgt voor luchtalarm in hele regio Utrecht
In Utrecht is maandagochtend rond 11 uur het luchtalarm afgegaan. Volgens Veiligheidsregio Utrecht (VRU) gebeurde dat door een fout bij het testen van een van de alarmpalen. Via onder meer Twitter laten veel Utrechters weten het alarm te hebben gehoord.

In Utrecht is maandagochtend rond 11 uur het luchtalarm afgegaan. Volgens Veiligheidsregio Utrecht (VRU) gebeurde dat door een fout bij het testen van een van de alarmpalen. Via onder meer Twitter laten veel Utrechters weten het alarm te hebben gehoord.

Het alarm wordt normaal elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur getest, maar ging deze maandag, die halverwege de maand augustus ligt, om 11.00 uur ook af. De veiligheidsregio liet al snel weten dat er geen reden was voor het afgaan van het alarm. “U hoeft hier geen gehoor aan te geven”, schrijft de organisatie.

VRU doet onderzoek naar het afgaan van het alarm en heeft inmiddels laten weten dat er iets mis is gegaan bij het testen van de WAS-palen, zoals de alarmpalen ook wel worden genoemd.

“Tijdens het testen van een van de WAS-palen zijn per ongeluk alle WAS-palen in de regio afgegaan, waardoor het luchtalarm door de hele regio te horen was”, schrijft Veiligheidsregio Utrecht op Twitter.

29 Reacties

Reageren
  1. Ton

    Als het luchtalarm af gaat OOK als het een storing is moet dit op alle kanalen gemeld worden. Maandag rond 11.00 uur in Nieuwegein ging het af en ik kon nergens ontdekken wat er aan de hand was.. ZEER slechte zaak…!!

  2. Inge

    De veiligheidsregio liet ‘al snel’ weten wat er aan de hand was. Dat was niet het geval: als het luchtalarm afgaat moet je direct weten wat er aan de hand is, niet een kwartier later. Men wordt immers ook geacht direct te handelen?

  3. Kiri

    wanneer het alarm voor een overstromingsgevaar opnieuw toeslaat. de mensen zullen denken dat er een fout zou worden gemaakt. en ze zullen het niet serieus nemen. Tot de water an de deur komt.

  4. Bernhard

    Toen ik op RTV Utrecht keek stond daar nog niets over een onterecht alarm. Duurde veel te lang.

  5. BdV

    Ik heb ook 10 minuten zitten zoeken wat er aan de hand was, voordat er op rtv-utrecht een berichtje stond dat het loos alarm was en dat het niet nodig was om “onmiddellijk” actie te ondernemen. De vru website was onbereikbaar, waarschijnlijk omdat er meer bezoekers waren dan de site aankon.
    Moet beter kunnen.

  6. GeeWee

    Slecht dat op de website van de Veiligheidsregio Utrecht na het afgaan van het alarm geen bericht te vinden was. Ook na 10 minuten nog niet! Ook een NL-alertmelding met ‘het was een foutje’ was in zo’n geval erg welkom geweest. Dus VRU, niet alleen het protocol voor het testen van 1 enkele paal aanscherpen. Zorg ook dat er een protocol is voor de follow-up!

  7. stefan

    En toen het afging keek ik op onze rampenzender (RTV Utrecht), en daar stond helemaal niets. Uiteindelijk kom je er via Twitter (nota bene!) achter dat er niets aan de hand is. Een kwartier later, dus dan waren de bommen al lang gevallen.

  8. Realist

    Het werkt kennelijk niet om de burger direct te informeren. Mooie casus om het proces te verbeteren.

  9. Herman

    Te paard, te paard, we zijn verraden!

  10. Opoe

    Ik schrok me me een hoedje.. Ik heb de oorlog meegemaakt..

  11. André

    Ik ben er van uit gegaan dat als het een échte alarmmelding zou zijn er óók een NL-Alert bericht op te telefoons binnen moet komen. De telefoons bleven stil, dus geen actie ondernomen.
    Heb je geen twitter voor nodig, gewoon logisch nadenken en rustig blijven.

  12. Scherpschutter

    Ik dacht dat het de Russen waren en ben direct de fall-out atoomshelter ingeklommen…

    Schaf toch af die dingen. Een totale verspilling van belastinggeld. Niemand reageert erop en als communicatiemiddel is het al helemaal zinloos in een tijd waarin de overheid toegang heeft tot alle mobiele telefoons.

  13. EB

    Een NL alert met ‘vals alarm’ zou handig zijn geweest

  14. Len

    Dat was dus een leerzame fout. Volgende keer dus niet alleen het alarm testen, maar ook hoe en vooral hoe snel de informatie bij de mensen is.

  15. Petra

    Nou, over NL-alert gesproken: de ene keer kreeg ik ‘em wel en de andere keer niet. Dus ik was niet perse gerust…

  16. Esrin W.

    Niét teveel in in één keer willen Len, men is duidelijk nog “lérende” zoals ze altijd zeggen. De lessen die we hieruit kunnen trekken zijn … vul maar in.

  17. MJ

    Het zijn toch speakers tegenwoordig? Gewoon omroepen wat het betreft? “VALS ALARM oid”…:-)

  18. Ronald

    Het luchtalarm wordt niet echt serieus genomen blijkbaar, en na deze “oefening” zal het er niet beter op worden.
    Bij luchtalarm moet duidelijk zijn hoe te handelen, gelukkig kunnen we er deze keer rustig over napraten.

  19. Lachgas

    Rennen naar de schuilkelder. Eh waar zijn die?

  20. Erwin

    “U hoeft hier geen gehoor aan te geven”, schrijft de organisatie.
    Op welke wijze dien ik überhaupt gehoor te geven? Onder de trap gaan zitten? Ramen sluiten? In de auto stappen en richting hogergelegen gebied rijden?

  21. Peter

    Zorgelijk dat ik nergens informatie kon vinden. Radio M Utrecht , rtv Utrecht. Ik moest serieus googlen waar ik dit soort info sowieso moest gaan opzoeken.

  22. Yoshua

    Heb inderdaad dat luchtalarm gehoord, maar er niet bij nagedacht.
    Alarm luid eens per maand, heb gedacht dat het de testdag was.
    Toch verbazingwekkend te lezen in de reacties dat mensen compleet overstuur zijn gaan googelen om een antwoord te krijgen.
    Wanneer er echt een ramp heeft plaatsgevonden dan duurt het vanzelfsprekend lang voor het besluit wordt genomen om het luchtalarm te activeren.
    Het luchtalarm activeren, is niet in een paar uur besloten door de overheid.
    In tussentijd hebben we al 20.000 apps ontvangen een miljoen tweets die real live over de ramp melden.

  23. Alain

    Dat gezeur over “en er was geen informatie” is misplaatst.

    a) Het was in 8 minuten bekend.

    b) Normaal als het alarm afgaat is dat een beslissing, en dan zetten ze eerst informatie klaar en drukken dan op de knop. Het is geen automatisch brandalarm ofzo dat afgaat bij rookdetectie.

    Het is niet alsof er de hele dag iemand met de vinger boven de knop zit, kijkend of er iets is waarbij elke seconde telt.

    Het is een systeem om te zorgen dat iedereen het weet.

    Dat laatste is duidelijk gelukt.

    In geval van echte calamiteit, dan zit er bij Radio M iemand klaar, in plaats van dat ze Julio Iglesias moeten onderbreken.

  24. Herman

    Alle zekerheidszoekers helemaal ontregelt…. stel nou dat….

    Grootste deel mensen kijkt even op en gaat gewoon door met wat ze aan het doen waren.

  25. 19Bentje48

    Deze veiligheidsvoorziening is volstrekt uit de tijd. Welke belangen spelen er om het nog steeds in stand te houden?

  26. Hans

    Het zou slim zijn om in het testprotocol (dat zal er toch zijn) en overige procedures een plan op te nemen hoe burgers snel te informeren bij een vals alarm.

  27. UTRECHTSE JANTJE

    Helemaal eens met @ Scherpschutter en @ Ronald en @ 19Bentje48 … breng die palen naar het schroot , ze zijn in de huidige tijd helemaal overbodig geworden … Want is in Limburg het alarm over gegaan toen het water heel hard ging stijgen ….. Ik dacht het niet !

  28. Moniek

    Ik heb niet de hele dag de radio aan en het kwaakijzer staat meestal uit. Heb even naar buiten gekeken, zag en hoorde behalve het alarm niets verontrustends en ging verder met de bezigheden zonder me ongerust te maken. Een uur later hoorde ik wat er aan de hand was geweest. Die sirenes zijn vooralsnog zinvol (geen radio noch kwaakijzer aan) maar hopelijk hebben we ze nooit echt nodig.

  29. Pee

    Mensen schieten veel te gauw in de angstmodus en als er dan geen informatie te vinden is krijgen ze het nog benauwd ook.
    Er werd nog net gen run op WC papier gehouden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).