Ludiek alternatief voor Koningsdagfeesten gaat niet door na ‘gigantische interesse’ | De Utrechtse Internet Courant Ludiek alternatief voor Koningsdagfeesten gaat niet door na ‘gigantische interesse’ | De Utrechtse Internet Courant

Ludiek alternatief voor Koningsdagfeesten gaat niet door na ‘gigantische interesse’

Ludiek alternatief voor Koningsdagfeesten gaat niet door na ‘gigantische interesse’
Foto: Bas van Setten
Het alternatief voor de Koningsdagfeesten ‘We doen het zelf wel’ is afgelast. De organisatie van het evenement zegt dat het technisch niet meer te regelen is door de grote interesse voor het evenement.

Het alternatief voor de Koningsdagfeesten ‘We doen het zelf wel’ is afgelast. De organisatie van het evenement zegt dat het technisch niet meer te regelen is door de grote interesse voor het evenement.

Onder de noemer ‘We Doen Het Zelf Wel’ wilde een groep fanatieke liefhebbers van Koningsdag op 27 april een feest in het Griftpark organiseren. Met deze Koningsrave wilden de initiatiefnemers protesteren tegen de naar eigen zeggen beperkingen die de gemeente oplegt aan de horecaondernemers.

Het evenement is echter afgelast door de vele aanmeldingen. Erik van Veen en Ivo Gesink schrijven op Facebook: “Om verschillende redenen is het in deze aantallen niet meer te organiseren. Het grootste struikelblok is de techniek die aan de basis van het idee staat. Nooit hadden wij verwacht dat er zoveel animo zou zijn voor het idee.”

Verantwoordelijkheden

Het zou technisch niet meer te beheersen zijn om allerlei speakers aan elkaar te koppelen. Daarnaast hebben de initiatiefnemers geen ambitie om tijd en geld te steken in het beheersen van veiligheid en orde. “Ook bij het organiseren van een protest komen verschillende verantwoordelijkheden kijken die we op deze manier niet kunnen waarborgen.”

De organisatie is wel geïnspireerd om in de toekomst een vergelijkbaar evenement te organiseren op een legale en controleerbare manier.

Ondernemers

De horecaondernemers organiseren aanstaande Koningsdag geen grote feesten op het Stadhuisplein, Lucasbolwerk, Mariaplaats en de Neude. De ondernemers op de pleinen storen zich aan het feit dat supermarkten grote hoeveelheden alcoholische drank kunnen verkopen terwijl zij onderworpen worden aan strenge controles.

Daarnaast hebben de ondernemers naar eigen zeggen ieder jaar te maken met strengere vergunningseisen en stijgende kosten. Ook is het tijdstip (18.00 uur) waarop de evenementen moeten stoppen punt van discussie.

Op andere plekken in de stad zijn wel evenementen gepland. Lees vanmiddag een uitgebreid overzicht bij DUIC over wat er te doen is tijdens Koningsnacht en -dag in Utrecht.

14 Reacties

Reageren
 1. Klaas

  Hilarisch dit weer; ik voorspelde het al direct nadat ze het bekend maakten.

  Een hoop geroeptoeter, maar verantwoordelijkheid nemen, ho maar.

 2. BW

  @Klaas
  Ik denk dat je juist verantwoordelijk gedrag vertoont door het feest af te blazen als blijkt dat de organisatie ver boven je hoofd blijkt te groeien.

 3. Gerard Brugmans

  “De initiatiefnemers hebben geen ambitie om tijd en geld te steken in het beheersen van veiligheid en orde”. Nee, stel je voor zeg, het moet natuurlijk ook niet te lastig worden. Deze naïeve studentjes gedragen zich dus eigenlijk net zoals de verongelijkte bierdealers van de voormalige pleinfeesten. We willen wel leuk een feestje doen op openbaar terrein, maar hebben geen zin in de verantwoordelijkheid die daar dan gewoon ook bijhoort! Goed dat dit nu ook van de baan is, kunnen we dan nu gewoon een kleinschalige en gezellige Koningsdag gaan hebben zonder allerlei commerciële mega-evenemenenten?

 4. Katja

  1 Aprilgrap ?

 5. Petrer

  Erg jammer dat dit is afgelast. Nu maar weer door de stad slenteren met enorme hoeveelheden bier, zoals de gemeente graag ziet!! Alvast succes met de schoonmaak!

 6. mark

  @Petrer: Dus precies zoals de nacht en Koninginnedag/Koningsdag 10 jaar geleden nog was. Toe waren er ook geen “feesten”. Voor de één prima, voor de ander jammer. Nu dus gewoon weer op zoek naar de ondergrondse pareltjes in plaats van mainstream vermaak 🙂

 7. Binnenstadbewoner

  We doen het zelf wel. O nee, het is toch wel duur en een grote verantwoordlijk om iets goed te organiseren……

 8. Berend

  Volgens mij zijn er nog zat feesten. En anders op straat met muziek uit het raam en bier door de voordeur!

 9. Aniwe

  Zo heerlijk rustig…ja, ja……

 10. Cor

  @Gerard: dan heeft u duidelijk weinig van de bezwaren van de ondernemers begrepen

 11. Robert

  Ehh, het idee was om met een groep mensen met aan elkaar gekoppelde speakers en een rugzak met bier door de stad te gaan lopen. Niet om een hoop geld te verdienen door het verkopen van drank zoals de horeca uitbaters waar jullie ze me vergelijken. Natúúrlijk gaan drie organisatoren niet de kosten en verantwoordelijkheid dragen voor een enorme groep mensen die erop af komen. Het idee was goed, maar ik begrijp dat ze zich terug hebben getrokken.

 12. Harry

  Ik hoop dat in de pers duidelijk aangegeven gaat worden dater geen feestjes zullen zijn. Komen er wat minder provincialen hier de boel vervuilen.

 13. w

  @Harry
  haha als Utrechter ben je ook een provinciaal

 14. Gerard Brugmans

  @W
  Ik denk dat @Harry met provincialen iedereen bedoelt uit de ons omringende slaapdorpen die zijn eigen keurige straatje netjes schoon wil houden en liever bij ons op de stoep komt kotsen. Dat volk kunnen we missen als kiespijn!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).