Ludiek protest van bewoners Jacob van der Borchstraat: tuintjes op plek van containers | De Utrechtse Internet Courant Ludiek protest van bewoners Jacob van der Borchstraat: tuintjes op plek van containers | De Utrechtse Internet Courant

Ludiek protest van bewoners Jacob van der Borchstraat: tuintjes op plek van containers

Ludiek protest van bewoners Jacob van der Borchstraat: tuintjes op plek van containers
Bewoners aan de Jacob van der Borchstraat in Tuinwijk hebben tuintjes geplaatst op de plekken waar ondergrondse containers komen. Dat de containers worden geplaatst staat vast, maar de bewoners willen zo nog wel hun onvrede uiten over het proces.

Bewoners aan de Jacob van der Borchstraat in Tuinwijk hebben tuintjes geplaatst op de plekken waar ondergrondse containers komen. Dat de containers worden geplaatst staat vast, maar de bewoners willen zo nog wel hun onvrede uiten over het proces.

De gemeente Utrecht liet eerder al weten dat de plaatsing van de afvalcontainers in de Jacob van der Borchstraat geen onaangekondigde actie is. “Er is een lang besluitvormingsproces aan voorafgegaan. Al in 2016 is er aan de hand van bewonersbijeenkomsten een plattegrond gemaakt met de locaties van de te plaatsen afvalcontainers. Bewoners hebben daarna de mogelijkheid gehad om bezwaar te maken, waarna er een buurtbericht is rondgestuurd met daarin de definitieve plattegrond.”

Bewoner Jos Bartels laat weten inderdaad geïnformeerd te zijn in 2016. “De plattegrond is vervolgens nog een aantal keer gewijzigd en er is geschoven met de containers. Als bewoner had je constant moeten volgen of het werd aangepast.”

Persoonlijk contact

Bartels zegt niet tegen Het Nieuwe Inzamelen te zijn, maar miste persoonlijk contact met de gemeente. “De communicatie die wij kregen zorgde niet voor onrust, maar we schrokken wel toen er containers werden neergezet. Een andere plek zou volgens ons logischer zijn geweest.”

Desiree de Graaff plantte uit onvrede de plantjes op de plek van de containers. “Als je een klacht hebt ingediend krijg je een uiteenzetting met als antwoord ‘we hebben het proces op een juiste manier doorlopen’. Het was fijn geweest als iemand had aangebeld. Nu wordt het procedureel afgedaan. De containers komen er nu toch wel, maar ik probeer er nog iets leuks van te maken op deze manier.”

15 Reacties

Reageren
  1. Karolien

    Ik en vele medebewoners in Tuinwijk wachten nu al heel lang op het Nieuwe Inzamelen. Het lijkt mij ideaal als ik op elk gewenst moment mijn restvuil kan wegbrengen, en dat ik niet vastzit aan die ene ochtend in de week. Jammer dat een kleine groep in de wijk het tegenhoudt, maar ja, dat zijn de procedures.

  2. Harry

    Wacht maar dat je mag gaan genieten van de “heerlijke” afvallucht. Maar ach dat is toch maar voor die paar mensen die er direct naast wonen. En voor de gemeente betekent het minder kosten en extra controle op wie wanneer hoeveel afval weggooit.

  3. MJPD

    @Karolien
    Ja, belachelijk, maar 1 keer in de week je vuilnis aan de straat kunnen zetten. Hoe hebben mensen dat in de afgelopen 50 jaar kunnen volhouden…?

    Die “kleine groep” waar u het over hebt, zijn meestal de direct omwonenden die de potentiële overlast zullen gaan ervaren van overvolle en stinkende containers, insectenoverlast, restvuil of complete huisraad dat naast de containers wordt gedumpt als het ding weer is vol of defect is, et cetera.

  4. Utrechter2

    @Harry Klets, op 3 adressen waar ik gewoond heb, staan deze al langer. Ik heb er nooit stankoverlast door ervaren. Ook niet met hoge temperaturen.

  5. Mark

    Woon ook “tegenover” containers, echt 0,0 overlast, behalve als bepaalde pauperbewoners hun afval naast de containers zetten, maar dat ligt toch echt aan die mensen zelf. Ruimen de aanplanters van die “tuintjes” hun rommel ook weer zelf oP, of mag de gemeente dat weer doen?

    @Harry: kun je ‘en extra controle op wie wanneer hoeveel afval weggooit. uitleggen?

  6. Herman

    Mooie honden uitlaatveldjes, kan Bello zijn behoefte lekker dichtbij doen!

  7. Robin

    @ MJPD en Harry: wat dacht je van een stinkende afvalzak een week lang in je achtertuin (al dan niet aangevreten door katten/muizen/ratten)?

    @ Harry: minder kosten voor de gemeente = minder belastingcenten verspild, wat is het probleem?

  8. Berend

    Woon vlakbij een tweetal ondergrondse containteropstellingen. Met de klep dicht nooit een sterke afvallucht geroken, ook niet tijdens een hittegolf. Insectenoverlast heb ik ook nooit iets van gemerkt.

  9. John

    Het “oude” inzamelen is ook niet echt fris: elke week weer halfaangevreten en halfbakken dichtgeknoopte zakken (soms transparant) op de stoep, waar je vervolgens langsloopt. Vaak al de avond van te voren buitengezet zodat de katten ‘s nachts hun gang kunnen gaan. In mijn vorige woonplaats werkte het nieuwe inzamelen prima, toen ik hier kwam wonen vond ik het inzamelen toch een beetje terug in de tijd… Het blijft natuurlijk balen als er eentje pal voor je deur staat, maar er is uitgebreid over geïnformeerd en overlegd waarbij ik meerdere voorbeelden ken waarbij de containers een stukje verderop zijn geplaatst, dus er wordt (bin uitzondering overigens vind ik) zowaar door de gemeente geluisterd.

  10. Erik

    Even wennen en daarna wil je niet anders meer.
    In zeeheldenbuurt is dit systeem eind vorig jaar ingevoerd. Ik vind het een verademing.

    Er lag hier altijd op maandagavond een berg vuilniszakken van de hele straat voor mijn deur (bovenop de plantjes in de boomspiegel). Voor rolstoelen en rollators was er geen doorkomen aan. Af en toe nog een boze vuilnisman die dacht dat ík al die zooi op straat flikkerde.
    Het gaat nu netjes in containers even verderop. Zie je niks van en je ruikt het ook niet.
    Stank komt vooral van gft en van die bruine bakken staan er toch weer elke vrijdagochtend een stuk of 10 bij mijn huis. Zou mooi zijn als dat ook eens in een centrale container kan.

    Het enige nadeel is dat ondernemers en luie buurtbewoners op zaterdag met volle busjes en suv’s naar de papiercontainer op de huizingalaan rijden en daar al hun dozen en inpakmateriaal naast de container pleuren.

  11. MJPD

    @Robin
    Als je je eigen stinkende afvalzak een week lang in je eigen achtertuin laat staan, dan veroorzaak je dus je eigen overlast. Wat is je punt nu eigenlijk? Wat ik wil aangeven is, dat de gemeente nog onvoldoende doet om blokkerende/volle afvalcontainers tijdig te legen, wat leidt tot stankoverlast en afvalophoping.

  12. R.v.t.

    Ik begrijp niet dat mensen netjes het oud papier verzamelen en het dan bij de papierbak op straat gooien omdat de papierbak vol is. Doe op de bak een sticker met een telefoonnummer dat mensen kunnen bellen dat een bak vol is.dan heb je betere sensorenendie kosten oo nog niks.dat lijkt me veel handiger.

  13. Cico

    Daarom zitten die containers onder de grond. Minder warm en minder stank. Grootste probleem zijn inderdaad de aso’s die er vuil naast zetten of de boel in de hens zetten.
    Ik vind het een topoplossing, beter dan een losse vuilniszak op een vaste dag buiten zetten. Vooral als je die dag niet thuis kan zijn, levert altijd gedoe op.

  14. Robin

    @MJPD: mijn punt is dat ik mijn volle afvalzak het liefst zo snel mogelijk kwijt ben in plaats van dat die in mijn tuin ligt te stinken (met kans op aangevroten te worden door ratten en katten).
    En waarop baseer jij de claim dat de gemeente niet tijdig volle containers leegt?

  15. Willem

    Geen klagen over ondergrondse containers. En als ze vol zijn bel je gewoon de gemeente. Niet heel moeilijk. Zag vanmiddag een wijkbewoner zn oude koelkast doodleuk naast de container zetten. Dat is geen fout van de gemeente. Dat is gewoon aso.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).