Ludieke actie van klimaatactivisten bij stadhuis: ‘Gemeente Utrecht heeft moderne klimaat-Luther nodig’ Ludieke actie van klimaatactivisten bij stadhuis: ‘Gemeente Utrecht heeft moderne klimaat-Luther nodig’

Ludieke actie van klimaatactivisten bij stadhuis: ‘Gemeente Utrecht heeft moderne klimaat-Luther nodig’

Ludieke actie van klimaatactivisten bij stadhuis: ‘Gemeente Utrecht heeft moderne klimaat-Luther nodig’
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion Utrecht hebben op donderdag om 13.30 uur zeven klimaatthema’s op de deur van het stadhuis ‘gespijkerd’. Ook werden enkele wethouders en raadsleden uitgenodigd voor een gesprek over deze thema’s.

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion Utrecht hebben op donderdag om 13.30 uur zeven klimaatthema’s op de deur van het stadhuis ‘gespijkerd’. Ook werden enkele wethouders en raadsleden uitgenodigd voor een gesprek over deze thema’s.

De actie is een knipoog naar de protestantse Maarten Luther, die in 1517 een brief aan de aartsbisschop aan de deur van de kerk nagelde. Extinction Rebellion wil met het presenteren van de zeven klimaatthema’s het gevoel van urgentie rond deze onderwerpen vergroten.

Zo willen de activisten een ‘eerlijke communicatie’ over onderwerpen als opwarming van de aarde. “Als inwoner krijg ik tal van brieven van de gemeente. Maar die zijn altijd luchtig en op het niveau van deelfiets en geveltuintje”, zegt een woordvoerder van de activisten. “Leuk hoor. Maar het eerlijke verhaal over de klimaat- en ecologische crisis lees je er nooit.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Energieprijzen

Ook zegt Extinction Rebellion Utrecht het onder meer niet eens te zijn met de maatregelen die de gemeente neemt tegen de hoge energieprijzen. “De intentie om iets te doen voor mensen die het moeilijk hebben is oprecht. Maar de maatregelen die Utrecht voorstelt zijn zwaar onvoldoende om de klimaat- en energiecrisis te beteugelen”, aldus de woordvoerder van de club.

De actievoerders spraken wethouders en raadsleden aan die op dat moment op weg waren naar een raadsvergadering over duurzaamheid. Zij zijn uitgenodigd voor een gesprek over de klimaatthema’s.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

25 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Donderdag om 13.30. Mooi dat al die klimaatactivisten een middagje vrij hebben genomen van hun zware banen in de zorg, politie, onderwijs of gemeentereiniging om een ludoeke actie te voeren. Hardwerkende kanjers zijn het. Respect. Proest.

 2. Nina

  Er is geen geld meer. We moeten onze monden voeden, niet bevriezen in de wintrermaanden en onze economie (en daarmee o.a. onderwijs, zorg en veiligheid) redden.

  Ga liever praten met landen die het slechter doen dan Nederland. Daar is tenminste veel klimaatwinst te halen.

 3. Marcel

  Luther geloofde diverse praatjes van de Katholieke kerk ook niet.
  Dus iemand die de klimaatkerk aanpakt is zeer zeker welkom.

 4. Utrechter

  Waarom krijgen dit soort extremistische clubjes die keer op keer de samenleving saboteren deze aandacht.

 5. Lexus

  Zelfs wanneer de gemeente Utrecht zou overschakelen op een volledig klimaatneutraal beleid, dan zou het nog minder dan een druppel op een gloeiende plaat zijn. Niets wijst op een mondiale ommekeer. Het is gedaan met de menselijke soort. Zelfs wanneer iedereen hier van overtuigd zou zijn en toch zou proberen het catastrofale tij te keren, dan denk ik dat het toch te laat is.

 6. Jos

  @ JdV

  Welk belangrijk werk doe jij eigenlijk, met je 5-10 posts per dag, ook overwegend vaak tussen 8:30 en 18:30.

  Mensen kunnen geen vrije dag hebben, vrij vragen voor iets waar ze in geloven, 4 dagen in de week werken? Of eigen baas zijn en een eigen tijdsindeling maken?

 7. Jos

  @ nina

  Onze huidige economie moet niet gered worden, want alles wat je doet zijn plakband-lapmiddelen. Ons economisch model moet op de schop, zodat we beter gewapend zijn tegen de toekomst.

 8. Uuu

  Waarom bouwen in polders een zeer slecht, maar dan ook zeer slecht idee is: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/09/29/we-kunnen-zo-niet-doorgaan-bouw-in-hogere-gebieden-2-a4143645

 9. cas

  Nou, ik zou zeggen tegen de activisten, pak je portemonnee en betaal even alles waar je voor staat uit eigen zak. Maar ik ben bang dat dit een verhaal wordt van de kale kip.

 10. Bromsnor

  Ondanks de urgentie en “het land in nood” geen omgekeerde vlaggen? Goed zo!

 11. Hans

  Met geschamper en gelul zijn nog nooit problemen opgelost. Het is slappe cafépraat die thuis hoort aan de toog die voor velen een nevelachtige vluchtheuvel lijkt te zijn.

  Respect daarom voor deze actie.

  Lees hier wat een club als Urgenda voorstaat en waar zij concreet aan werkt. Het klimaatprobleem is echt en er dienen tal van maatregelen genomen te worden om nog erger te voorkomen.

  https://www.urgenda.nl/wp-content/uploads/Boekje40-punten-EXTRA-lage-resolutie.pdf

 12. Justin

  Topactie van deze helden die helaas pas in de toekomst gelauwerd gaan worden.

 13. JdV

  @Jos: Een jij-bak. Sterk argument hoor, chapeau. Trouwens, als jij weet dat ik 5 tot 10 post per dag doe zit je dan waarschijnlijk de hele dag op DUIC te kijken. Ik gok ambtenaar?

 14. Statler

  Maarten Luther had aanzienlijk meer lef dan deze activisten.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 15. Yoshua

  De 60+ afdeling van Extinction Rebellion doet het fatsoenlijker dan de hooligan jongeren afdeling, die krijgen geen respect van mij.
  Wat ik mis van de 60+ afdeling dat ze het niet hebben over de klimaatnoodtoestand die Utrecht heeft uitgesproken.
  Met het uitroepen van een noodtoestand zijn er veel mogelijkheden om direct uit te voeren.
  Nog steeds kunnen auto’s voor een appel en een ei een parkeervergunning krijgen, gemeente roept dat Utrecht over tig jaar autovrij moet zijn.
  Auto vrij Utrecht kan eind van het jaar geregeld zijn, verhoog de vergunningen naar € 2500 per maand.
  Fietsen rijden nog steeds dwars door onze historische binnenstad met een wolk fijnstof door de banden te laten verspreiden.
  De gemeente verzaakt al een aantal jaren, ze vergiftigen ons met fijnstof door niets te doen.
  Extinction Rebellion verzaakt tot op heden met wat ze beloven.

 16. Lexus

  @Yoshua:
  “Fietsen rijden nog steeds dwars door onze historische binnenstad met een wolk fijnstof door de banden te laten verspreiden.”
  Het is nog veel erger: fietsbanden slijten en laten dus rubber achter! Maar ja, dat doen de meeste schoenen ook. Voortaan dus iedereen op blote voeten door de stad! Of eigenlijk, laten we maar liever thuis blijven. Lol, zou Scherpschutter zeggen.

 17. Jos

  @ JdV

  Ik ben ene professioneel nieuwsvolger. Ik mag lekker betaald op DUIC zitten. Leuk he?!

  Maar jij bakken? Uhhhhhh. Jij doet hier allerlei aannames die je op geen enkele manier kan staven. Je maakt bewust mensen zwart en verspreid daar mee doelbewust desinformatie. Zoals je dagelijks doet. Puur en alleen maar om bepaalde mensen met bepaalde ideeën over de wereld weg te zetten en een poging om mensen die eventueel sympathie daarvoor zouden hebben ook weg te zetten en om dezen te manipuleren, puur en alleen bedoeld om mensen in kampen te verdelen. Uiteraard ben je ook bezig met een rode lap.

  Je volgt het trollenhandboek tot op de letter nauwkeurig.

 18. JdV

  @Jos: Trollenhandboek. Lol. Jos, je klinkt wat gestresst. Wellicht is een carriere als professioneel nieuwsvolger te zwaar voor je. Is actievoeren geen leuke beroepskeuze voor je? Lekker een beetje in de buitenlucht met een spandoekje heen en weer lopen. Sterkte er mee !

 19. Jos

  @ JdV

  Je bent maar druk met het reaguren.

  Ik heb een kostelijk vermakelijke baan trouwens. Kom altijd jouw doorzichtige trucjes overal tegen.

  Volgens regeltjes uit je handboek: de boodschapper persoonlijk aanvallen en op de man spelen. Het niet over de inhoud hebben. Je volgt alle regels uit het boekje.

 20. Yoshua

  @Jos,
  Ja, hoor, dat je nog in de 2016 trollen periode zit.
  Wanneer is iemand een trol?
  Op het moment dat je aan iets ergert dan kan je dat als trol zien.
  Vooral wanneer de trol jouw waarheid belachelijk maakt.

  Hou is eens op met de trollen van 2016, we leven al in 2023.
  Nu is het intimidatie en bedreigen online, dan waren de trollen van vroeger grappig.

 21. JdV

  @Jos: “Volgens regeltjes uit je handboek: de boodschapper persoonlijk aanvallen en op de man spelen. Het niet over de inhoud hebben. Je volgt alle regels uit het boekje.”
  De reactie van Jos op mijn post: “Welk belangrijk werk doe jij eigenlijk, met je 5-10 posts per dag, ook overwegend vaak tussen 8:30 en 18:30.”

  Iets met balk en splinter. Proest.

 22. Jos

  @JdV

  Het is een vraag aan jou stellen; een vraag in soortgelijke woorden als waar je een aantal mensen die zich ergens zorgen over maakt mee om de oren probeert te slaan.

  Een spiegel dus.

  Grappig dat je bij ander soortige protesten een groot vorstander van demonstraties onder kantoortijden lijkt te zijn en je nooit vraagt of de lieden die daar aan mee deden wel een baan hadden.

  Hoogst opmerkelijk.

  Gelet op je nogal emotionele reacties op mijn opmerkingen en je neiging om alleen maar op de man te blijven spelen in plaats van in te gaan op de inhoud of het onderwep laat zien dat ik een gevoelig puntje heb geraakt. Succes ermee. Krijg je eigenlijk wel weekendopslag?

 23. Kloek

  @jdv’tje

  Aangezien de ludieke (korte) actie rond 13:30 was, zou het ook zo maar eens kunnen zijn dat deze actie in een lunchpauze plaats had. Voor het bevestigen van een pamflet heb je immers maar 1 minuut nodig. Ik zie trouwens ook mensen op de foto staan die misschien al met pensioen zijn.

 24. JdV

  @kloek: pauze om 13.30? Een pamflet bevestigen kost 1 minuut, gesprek met wethouder neem ik aan langer. Alleen ambtenaren of professionele nieuwsvolgers hebben pauze om 13.30, de rest van de echte werkende medemensen is dan al weer druk aan de slag.

 25. Kloek

  @ Jdv’tje

  Wat een onzin.

  Mensen over de hele wereld nemen hun pauzes pak ‘m beet ergens tussen 11:45 en 14:30.

  Alleen ambtenaren (en ollanders) moeten kostte wat kost om klokslag 12 uur hun bammetje of gehaktbal naar binnen schuiven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).