De succesvolle zakenman en pionier die Ford naar Utrecht haalde, had de wind in de zeilen, totdat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Jan overleed plots en de fabriek werd overgenomen door de Duitsers. Zijn jongere broer Co nam het roer over. Onder Co’s leiding werd er, pal onder de neus van de Duitsers, verzetswerk verricht: sabotageacties, wapentransporten, het voorkomen van tewerkstellingen en meer.
In de derde aflevering van ‘Utrecht ten Tijde van Oorlog’ bezoeken Jasper Witte en Karlijn ten Cate Villa Jongerius. Dit opvallende rood-witte gebouw, met daarachter de oude fabriekshallen waar de naam ‘Jan Jongerius’ prominent op de gevels staat, is een markante verschijning in de stad.
We spreken daar af met Willem ter Steege, kleinzoon van Jan Jongerius, en met Bettina van Santen, architectuurhistoricus die de familiegeschiedenis onderzocht en er een boek over schreef. Samen met hen gaan we terug naar de jaren dertig, de moeilijke oorlogsjaren en de nasleep, toen Co Jongerius werd verdacht van collaboratie.
Tekst loopt door onder de foto

De aflevering van Utrecht ten tijde van Oorlog is nu te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts. Utrecht ten Tijden van Oorlog is een productie van HUB Utrecht, in samenwerking met DUIC, UStad, Stichting Journallab en de gemeente Utrecht.
Gekoppelde berichten

Het Jongeriuscomplex: een plek waar het verzet onder de neus van de Duitsers plaatsvond
Villa Jongerius aan de Kanaalweg is op meerdere manieren bijzonder. Het wit-rode gebouw trekt de…

HUB Utrecht brengt geschiedenis tot leven met podcast; tweede aflevering over de Hongerwinter en Voedseldroppings in Lage Weide
Dit jaar is het 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In de podcastserie Utrecht…

HUB Utrecht brengt geschiedenis tot leven met podcast Utrecht ten tijde van oorlog; eerste aflevering over de Februaristaking
In 2025 is het 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In de podcastserie Utrecht…
geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.