Vanaf volgende week wordt er gewerkt aan de Tolsteegbrug bij het Ledig Erf. De werkzaamheden aan de onderkant van de brug duren tot half maart 2018 en zullen voor enige hinder zorgen.
De Tolsteegbrug is gebouwd in 1924. Na al die jaren is het beton aan de onderkant beschadigd en op sommige plekken gescheurd. Dit zou niet gevaarlijk zijn, maar er moeten wel reparaties plaatsvinden. Het beton wordt verwijderd en opnieuw aangebracht.
Het herstelwerk start op 2 oktober 2017 en de gemeente verwacht half maart 2018 hiermee klaar te zijn. In de week van 2 oktober legt de aannemer pontons in het water. Vanaf 9 oktober starten de werkzaamheden aan de onderkant van de brug. De werkzaamheden kunnen voor geluidsoverlast zorgen.
Tijdens de werkzaamheden is een deel van de Tolsteegbrug afgesloten. Voetgangers en fietsers kunnen gewoon in twee richtingen over de brug lopen en fietsen, maar de ruimte is beperkt. Voor autoverkeer is vanaf 9 oktober tijdelijk eenrichtingsverkeer ingesteld.
Auto
Auto’s kunnen vanaf de Tolsteegbrug/Ledig Erf de Twijnstraat inrijden. Uitrijden gaat via de Agnietenstraat/Abstederbrug. De tijdelijke route wordt aangegeven met verkeersborden.
Openbaar vervoer
Bus 2 (Ringlijn Museumkwartier) rijdt tijdens de werkzaamheden ook via de Abstederbrug. De haltes Centraal Museum en Tolsteegbrug komen te vervallen vanaf 5 oktober. In plaats daarvan komt aan het einde van de Lange Nieuwstraat bij de verkeerslichten een tijdelijke halte die ook rolstoelvriendelijk is.
7 Reacties
ReagerenOh gelukkig. Het duurt maar een half jaar. En er is de laatste tijd niks uitgevoerd in dit gebied dus niks te klagen. Want dit kon je natuurlijk niet tegelijk doen met het aanleggen van de fietsstraat of de herinrichting van de westerkade. Nee, dat soort zaken pak je apart en liefst achtereenvolgens aan zodat er jarenlang gewerkt kan worden.
Met alle respect, gaat 1 persoon dit enkel met 1 voet doen?
Een half jaar over een brug van 6 bij 8 meter (wilde gok)?
@Natte Otter: Jij kan dit natuurlijk veel sneller, zeker als de brug ondertussen gewoon in gebruik is.
@JdV: Wat dacht je van het feit dat als alle bruggen daar tegelijk ontoegankelijk zijn het hele gebied daar helemaal stil ligt en nu steeds maar een deel beperkt toegankelijk is.
JdV heeft dit keer helemaal gelijk. Dit had natuurlijk gelijktijdig met de bestrating van de Twijnstraat moeten gebeuren. Logistiek heel zwak.
@JdV tuurlijk sluiten we alles tegelijk af. En als jij dan in het midden zit en de hulpdiensten kunnen er niet bij komen. Ben je ook de eerste die staat te schreeuwen. Wat voor jou onlogisch lijkt heeft vaak een heel peloton ervaren werklieden en ambtenaren over nagedacht om niets mis te laten gaan.
Wellicht zijn er meer werkzaamheden nodig aan de brug dan vooraf gedacht. Dat wordt pas geconstateerd bij extra aanvullend onderzoek, röntgenscans e.d., als men de binnenkant van de burg bestudeerd.
Daarnaast is het slim om het najaar/ de winter de werkzaamheden te doen, want in het voorjaar en zomer is er veel meer overlast. De omleidingsroutes zijn prima en zouden gewoon moeten zorgen voor goede afvloeingsmogelijkheden. Kortom, er is eigenlijk niks aan de hand, buiten het hoognodige onderhouden. Dat krijg je met oude “dingen” in de stad, die we tegelijkertijd ook koesteren.
Misschien is de conclusie eerder: al dat verkeer hoort eigenlijk ook niet op die plek thuis.
Bij dezen dus een warm pleidooi om de binnenstad dmv van beweegbare paaltjes af te sluiten en alleen nog toegankelijk te maken voor auto’s en vrachtwagens van leveranciers, aanwonenden en eigenaren van winkels en horeca. Dat scheelt een slok op een borrel.
Hopelijk gaat nou ook die plataan eens tegen de vlakte die midden op het fietspad
staat (rechts van de brug net buiten de foto) staat en je als fietser tot de idiootste capriolen noodzaakt, nadat je met zijn tienen of meer het fietspad op probeert te komen na voor het rode stoplicht te hebben gewacht.