Maatregelen tegen overlast van alcohol- en drugsverslaafden in park Lepelenburg | De Utrechtse Internet Courant Maatregelen tegen overlast van alcohol- en drugsverslaafden in park Lepelenburg | De Utrechtse Internet Courant

Maatregelen tegen overlast van alcohol- en drugsverslaafden in park Lepelenburg

Maatregelen tegen overlast van alcohol- en drugsverslaafden in park Lepelenburg
Park Lepelenburg
Er worden nieuwe maatregelen genomen tegen de overlast in park Lepelenburg in Utrecht. De laatste tijd zijn er steeds meer signalen van overlast en onveiligheid. Het gedoogbeleid in het park wordt wel gehandhaafd, zodat ‘de goeden’ niet onder ‘de kwaden’ lijden.

Er worden nieuwe maatregelen genomen tegen de overlast in park Lepelenburg in Utrecht. De laatste tijd zijn er steeds meer signalen van overlast en onveiligheid. Het gedoogbeleid in het park wordt wel gehandhaafd, zodat ‘de goeden’ niet onder ‘de kwaden’ lijden.

De problemen komen mede door het gedrag van alcoholisten en drugsverslaafden die regelmatig in het park zijn. Om de overlast in het park en omgeving tegen te gaan, wordt het toezicht nu aangescherpt. In mei kaartte de PvdA in Utrecht het alcoholgebruik in het park aan en de toegenomen overlast die daarmee gepaard zou gaan.

De burgemeester wijst het park daarom nu aan als een plek waar verblijfsontzeggingen kunnen worden opgelegd. Ook zal er volgend jaar een extra buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) worden aangesteld voor het gebied Lepelenburg en de Binnenstad.

De wijkboa is zoveel mogelijk aanwezig op momenten dat het nodig is, bijvoorbeeld bij grote drukte. De boa zal ook het eerste aanspreekpunt zijn voor omwonenden en bezoekers van het park. Samen met hulpverlening van maatschappelijke organisaties kunnen de wijkboa’s vroegtijdig ingrijpen bij overmatig alcoholgebruik en andere vormen van overlast en contact leggen met politie bij dreigende escalaties.

Ontzeggingen

Als overlastplegers een verblijfsontzegging krijgen van de politie mogen ze zich voor een bepaalde periode niet vertonen in het park. Dit is eerder ingevoerd in de Breedstraatbuurt. Daar helpt het volgens de gemeente om overlast en criminaliteit aan te pakken.

Door met politie, toezichthouders en maatschappelijke organisaties afspraken te maken om op te treden tijdens overlast, moet ook worden voorkomen dat de problemen zich verplaatsen.

Gedoogbeleid

Er is ook gekeken of het gedogen van alcoholgebruik in het park moet worden teruggedraaid. Dat ziet de gemeente echter niet als optie omdat het om een beperkte groep overlastgevers gaat. Bij mooi weer zouden dan ook veel bezoekers worden gedupeerd.

Ter voorbereiding op deze besluiten heeft de gemeente gesproken met omwonenden, bezoekers van het park, politie en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties over het huidige gedogen van het alcoholgebruik in het park. Argumenten vóór en tégen zijn daar uitgewisseld.

Het park wordt bij mooi weer door veel mensen bezocht. Het beëindigen van de gedoogsituatie omdat een beperkte groep overlast veroorzaakt, zou de andere gebruikers van het park duperen.

17 Reacties

Reageren
 1. Willem

  Potverdorie, dat is snel geregeld! In het Griftpark speelt dezelfde problematiek, en al jaren. Maar daar gebeurt niks… rara hoe kan dat?

 2. Michel

  Het probleem is dat de alcohol- en drugsverslaafden geen plek hebben waar ze wél kunnen zitten. Dat los je niet op door ze uit Lepelenburg weg te jagen.

 3. [email protected]

  Kijk dit had je niet bereikt zonder een goede journalist van het AD/UN die een pittig verhaal schrijft.
  Maar er zijn nog meer plekken in Utrecht die toe zijn om schoongeveegd te worden, er is te lang gepamperd naar deze groep toe, tijd voor duidelijke taal vanuit de samenleving die dit niet meer pikt.
  Waarom nog subsidie verstrekken aan zgn. welzijnswerk terwijl de overlast blijft bestaan en de gebruikers blijven gebruiken ondanks hun methadon.
  Ook rond de hostels in de stad Utrecht is het een broedplaats van criminaliteit en overlast, tot ergernis van omwonenden die dit spuugzat zijn.

 4. katja

  En, daar gaan we weer jaja, het gebied de Amsterdamsestraatweg .

 5. JdV

  Het beste zou zijn om dagelijks festivals of andere activiteiten in het Park Lepelenburg te houden. Dan blijven de verslaafden wel weg. En niemand heeft daar last van.

 6. Toine Goossens

  Ik kan iedereen aanraden om naar iBabsOnline te gaan. In een bijlage van de brief aan de raad is een Argumentenkaart gedogen van alcoholgebruik in Park Lepelenburg opgenomen.

  Daar zijn alle voor- er tegenargumenten opgenomen.
  https://ibabsonline.eu/LijstDetails.aspx?site=Utrecht&ListId=41b35454-6329-4f11-b803-d7e5a6141085&ReportId=547701b1-04af-4e12-b84a-4cca1b29d943&EntryId=cf732e09-eca1-45e0-84d2-5f1c2dbf56a7&searchtext=

  Het is te verwachten dat de komende tijd meer dilemma’s op deze manier worden aangepakt.
  Het is een mooi voorbeeld van Goed Bestuur.

 7. Arjan Verhoeven

  Dank Toine, die Argumentenkaart is echt handig. Ik zie meer argumenten op 1 A4’tje dan in een discussie van 4 uur.

  Alleen nog even de argumenten waar je weinig waarde aan hecht wegstrepen en hop: een onderbouwde mening. En je kunt makkelijk elkaars kaarten vergelijken en je beperken tot argumenten die één wel heeft weggestreept en de ander niet.

  Ik zou graag zo’n zelfde kaart zien voor een discussie over een zeker kinderfeest…

 8. Utrechter

  Goede stap tegen deze onaanvaardbare overlast. Toch blijft het beter om het probleem bij de wortels aan te pakken: waarom hangen deze mannen rond en krijgen ze geen begeleiding of dagopvang/-activiteiten? Hoe komt het dat zo’n beetje de helft amper lijkt te beseffen in welk land/welke stad ze zich bevinden? Wel fijn dat de gemeente zichzelf meer handvatten geeft om excessen tegen te gaan in het geval dat nodig is.

 9. Harry

  Inderdaad een goed inhoudelijk overzicht. Benieuwd of de besluitvorming op dit dossier eenzelfde gewogen en transparant karakter kent.

 10. BW

  De discussie over al dan niet gedogen van alcohol leidt een beetje af van het echte probleem: zwaarverslaafden. Tenminste, voor zover mij bekend heeft niemand er problemen mee dat op zomerse dagen mensen op een kleedje in het park liggen en een roseetje drinken, maar de aanwezigheid van volstrekt onhandelbare zware drugs- en/of alcoholverslaafden is van een totaal andere orde.

 11. Toine Goossens

  Ik ook Arjan en ik zie uit naar de uitkomst. Een modern construct is een misbaksel en geen argument.

 12. Niels Bokhove

  @ Willem: Snel geregeld?! In mei aangekaart, half jaar later deze maatregel, volgend jaar een BOA. Dat wordt bij elkaar zo ongeveer één (1) jaar. En de bewoners daar maar wachten en wachten…

 13. Anne Marie ten Berge

  Sorry hoor dhr/mevr UTRECHTER, maar is in dit geval geen sprake van excessen. Nooit geweest. Ik woon er met mijn neus bovenop, kom er bijna dagelijks in de zomer en de winter. ik heb het recht om als NIET gehoorde buurtbewoner te zeggen dat er ABSOLUUT geen overlast is van een druk drank en drugsgebruik. Er wordt ook niet ‘gehangen’, alle bezoekers gebruiken de parkbankjes voor hun sociale (klets)contacten. Waarom nu dus toch de boa’s en de politie ? dat komt omdat de Stichting Dagopvang Utrecht, na 29 jaar besloten heeft GEEN subsidie aan te vragen voor de dagopvang van dak-en thuislozen in het Catharijnehuis in de Catharijnesteeg. zodat dit opvang adres , het ENIGE in Utrecht de deuren sluit. De 140 bezoekers van deze dagopvang kunnen NERGENS heen dus zullen ze voor hun sociale contacten afspreken in het Lepelenburgpark. Een gratis dagopvang in de openlucht.

 14. Thomas

  Ten Berge, je kletst dan wel bent niet geïnformeerd. De functie van het Catharijnehuis wordt overgenomen door het Leger des Heils in het voormalig Joods Weeshuis aan de Nieuwegracht. Slechte bijdrage.

 15. Anne Marie ten Berge

  Beste Toine Goossens, dank voor je tip. Ik heb de argumentenkaart uitgeprint. En toen vond ik een schoolvoorbeeld van SLECHT bestuur omdat door B&W besloten is, ná twee vergaderingen van 2×20=40personen, de vlag te hijsen over een aanwijzingsbesluit voor het Zochnerpark om daar een blikje bier te drinken bij je lunch of anderszins. GOED kijken naar de zwarte lijn die het Zochnerpark aanwijst waar je de APV niet mag overtreden door slemppartijen.
  Het Lepelenburg (bestemmingsplan geen park) is de openbare ruimte die net tegen de zwarte lijn van het Zochnerpark aan ligt. Het is een SLECHT bestuur dat 300.000 Utrechters én de gemeenteraad aan het belazeren is.

 16. Anne Marie ten Berge

  Thomas, 22/11/2018-14:09 Ik ben juist uit de eerste hand geïnformeerd. Het Leger des Heils kan geen andere organisatie overnemen omdat het Catharijnehuis niet failliet is verklaard. Ook is er geen sprake van een fusie tussen het Leger des Heils en de Stichting Dagopvang Utrecht. Het Leger des Heils geeft ook nergens aan dat zij de dagopvang overnemen. Dat besluit kan het Leger des Heils absoluut niet nemen omdat de dagopvang van dak-en thuislozen NIET tot hun activiteiten, omschreven in hun akte van inschrijving, behoort.

 17. Toine Goossens

  Ach Anne Marie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).