“Je wilt een joint? Sorry, we kunnen je alleen een tompouce aanbieden” | De Utrechtse Internet Courant “Je wilt een joint? Sorry, we kunnen je alleen een tompouce aanbieden” | De Utrechtse Internet Courant

“Je wilt een joint? Sorry, we kunnen je alleen een tompouce aanbieden”

“Je wilt een joint? Sorry, we kunnen je alleen een tompouce aanbieden”
Voormalige werknemers van coffeeshop Zanzi aan de Vleutenseweg stonden vandaag voor hun gesloten winkelpand handtekeningen te verzamelen tegen het achterdeurbeleid. De coffeeshop moest twee weken geleden zijn deuren sluiten na een politie-inval en vrijdag werd bekend dat de shop voorgoed dicht moet. Zanzi had meer dan de toegestane hoeveelheid drugs in de winkel liggen.Een jointje was vandaag niet meer te krijgen. Er werd ons wel een tompouce aangeboden.

Voormalige werknemers van coffeeshop Zanzi aan de Vleutenseweg stonden vandaag voor hun gesloten winkelpand handtekeningen te verzamelen tegen het achterdeurbeleid. De coffeeshop moest twee weken geleden zijn deuren sluiten na een politie-inval en vrijdag werd bekend dat de shop voorgoed dicht moet. Zanzi had meer dan de toegestane hoeveelheid drugs in de winkel liggen.Een jointje was vandaag niet meer te krijgen. Er werd ons wel een tompouce aangeboden.

“Om in de behoefte van onze klanten te voorzien moeten we zo’n tien keer per dag de winkel aanvullen. Dit betekent dat ik tien keer per dag met 200 tot 300 gram wiet over straat moet lopen, wat een groot risico voor mijn veiligheid vormt,” vertelt Mauk Bijlaard, één van de achterdeur medewerkers. “Een tijdje geleden werd dat risico te groot. Mijn baas en collega’s werden overvallen in hun eigen huis. Hierop besloot mijn baas meer voorraad in de coffeeshop op te slaan. Hierdoor hoefden we minder vaak over straat met grote hoeveelheden. Dit was nodig voor onze veiligheid, maar het heeft ons uiteindelijk wel de das omgedaan.”

Werkloos

Vandaag was het bij de coffeeshop alleen mogelijk om tompoucen te krijgen . Foto's: Duic
Vandaag was het bij de coffeeshop alleen mogelijk om tompoucen te krijgen . Foto’s: Duic

Zanzi had op het moment van sluiten ongeveer twintig werknemers in dienst. Een vijftal daarvan liep vandaag door de wijk om handtekeningen te verzamelen. Ze zijn boos. Voor hen kwam het sluiten van de coffeeshop onverwacht, ondanks dat ze wisten dat ze illegaal bezig waren. Eén van de werknemers, Reais, werkte ruim twaalf jaar voor de coffeeshop: “Het is zo vreemd om te bedenken dat ik nu geen werk meer heb. Ik heb een gezin te onderhouden, ik zou niet weten hoe ik dat nu moet doen.”

Dealers

Dat twintig werknemers op straat staan is niet het enige dat de sluiting van coffeeshop Zanzi met zich meebrengt. Buurtbewoners zien de straatcriminaliteit aanzienlijk stijgen: “Vroeger zorgden de bewakers van coffeeshop Zanzi ervoor dat de straat veilig was. Mensen die overlast veroorzaakten werden weggestuurd en straatdealers kwamen hier gewoonweg niet. Dat is in de laatste twee weken wel veranderd. Op dit moment staat er ’s avonds op elke straathoek een dealer en het is lang geleden dat ik me zo onveilig heb gevoeld in mijn eigen wijk,” vertelt een buurman van de coffeeshop.

De voormalige medewerkers die vandaag voor de coffeeshop stonden hopen dat dit niet het einde van hun Zanzi is: “We moesten sluiten omdat we een onmiddellijk gevaar voor de openbare orde- en veiligheid zouden vormen. Ik hoop dat de gemeente snel inziet dat juist het sluiten van de coffeeshop hiervoor zorgt en dat wij met zijn alle proberen de straten zo veilig mogelijk te houden,” zegt Bijlaard.

43 Reacties

Reageren
 1. Ronald

  De overgebleven coffeeshops zullen door de drukte nu ook wel overlast gaan geven. Gaat lekker zo.

 2. Cico

  Bij de V.I.P Shop op de Amsterdamse Straatweg staat tegenwoordig een rij tot buiten de deur, dat was ooit een soort huiskamertje voor 6 blowers en een enkele bezoeker.
  Er is geen enkel rationele reden denkbaar waarom al die shops dicht moeten, behalve hersenloos ‘regels naleven en procedures volgen’. Dat noem ik geen goed beleid.

 3. Joost

  Misschien een hint; begin een bakkerswinkel.

 4. Dien Meibos

  Je kunt ook gewoon niet blowen hoef je ook niet in een rij te staan. Drugs zijn gewoon niet goed voor een mens. Ga lekker sporten in het park en geniet van het leven zonder drugs.

 5. Linda

  Hmm heel toevallig dat de politie ineens in de shop gaat controleren na een overval bij de eigenaar thuis. Coffeeshop pesten in plaats van overvallers oppakken.

 6. Utregter

  Je bent toch wel een giga-loser als je anno 2015 nog jointjes rookt…

 7. Bewoner

  Als je even uitgaat van de markt conforme prijzen heb je met 10 x 300 gram per dag toch een mooie omzet tussen de 7 – 10 miljoen euro per jaar .
  (zijn je eigen woorden)
  Denk dat we geen medelijden hoeven te hebben .

 8. R.A.F

  Een te vrede roker is geen onruststoker , een drinker is linker .
  Dien je moet niet alle drugs over een kam scheren , neem lekker een paracetamol en sporten is niet goed voor je , weet je wel hoeveel mensen er door het sporten overlijden of invalide raken .
  En je kan ook lekker een jointje roken en genieten in een mooi park .
  En Utregter ben jij dan een geheel onthouder ??

 9. Marco Knol

  @Bewoner
  20 werknemers met een modaal jaarsalaris is toch ook ongeveer 1 miljoen aan kosten. En ik neem aan dat de exploitant z’n handelswaar ook niet gratis krijgt. En over de winst die er dan over blijft moet ie vennootschapsbelasting/winstbelasting betalen. Maar eerst BTW natuurlijk. Ik neem aan 21%. 😉

  Persoonlijk zie ik liever coffeeshops die mensen legaal in dienst hebben en belasting betalen dan straatdealers die de buurt er bepaald onveiliger op maken. En trouwens volgens de WHO is alcohol een harddrug en wiet een softdrug. Alcohol is echter wel in iedere supermarkt verkrijgbaar, dus waarom wiet niet?

 10. Y

  Ach jo Utrecht word kapot gemaakt en weet je wat laat ze het maar voelen we gaan terug naar de Utrecht jaren 2001 paar jaar lang op nummer 1 onveiligste steden gestaan.

 11. Justin

  Burgemeester van Zanen wil niet dat het gepeupel zich vermaakt. Het gepeupel moet gewoon werken en hun smoel dicht houden. Burgemeester van Zanen mag natuurlijk wel genieten van het leven. Want daar ben je burgemeester voor.

 12. Frits

  Zolang Nederland vasthoudt aan het belachelijke gedoogbeleid zullen er nog wel meer shops gesloten gaan worden.

  Bijzonder ook dat de vroegere boze grote oom Amerika tegenwoordig een stuk vooruitstrevender is dan Nederland als het om wiet gaat.

  Er worden daar in bepaalde staten tientallen miljoenen dollars per maand verdiend aan belasting, maar hier in Nederland korten ze liever nog even wat op je pensioen.

 13. bewoner

  Verhaal heeft twee kanten.
  Als u 10 keer per dag uw voorraad moet aanvullen heeft u het lekker druk. Wij in de wijk het dus ook.
  Zanzi had het af en toe drukker dan de Mcdrive
  Als het voor u onveilig is om voorraad te halen of hebben dan is het ook voor ons onveilig.
  Als u door uw eigen klanten al wordt overvallen hoe veilig is het dan voor de omgeving? De beveiliging voor Zanzi was nodig maar beperkt. Ik was regelmatig blij dat uw klanten die per auto kwamen iets kalmerends gingen halen.
  Heropen Zanzi op de Lage weide of de autoboulevard Overvecht.

 14. Nance

  blowen is voor werkloze losers

 15. Janny

  DRUGS ARE BAD M’KAY!!!

  Wat lopen er toch een stel zielige zwakzinnige gebrainwashte nette burgertjes zoals nance en utregter. Helemaal bang gemaakt door indianenverhalen en ondertussen keihard de ene fles wijn na de andere wegtikken. Echter winnaars!

 16. marc

  @nance

  zo jammer dat jou visie blijft steken bij het breien van theemutsjes !

 17. Jiri

  Open een drive-in shop op Lage Weide. Zorg voor beveiliging en toezicht. Alle shops in de binnenstad dicht. Klaar.

 18. Average Joe

  Ik heb nu ruim 2½ jaar geen hijsje, pufje, trekje wiet genomen. Ik drink sinds 13 dagen alweer 5 jaar praktisch geen alcohol meer (5 biertjes en 5 wijntjes totaal in 5 jaar).
  Vroegâh kocht je bij Malabata nog een flink aantal toppen voor 25 piek , kreeg je ook gratis vloei & tips erbij !!
  Tegenwoordig krijg je voor een joet 3 kleine toppies waar je nog geen 4 joints uit draait – en ieder jaar krijg je minder voor hetzelfde geld… reken maar eens uit hoeveel je over 5 of 10 jaar kwijt bent aan dezelfde hoeveelheid wiet en kijk daarna ff naar je inkomen….
  Als je wilt stoppen doe dat dan niet voor even maar stop net als ik voor de rest van je leven….
  https://youtu.be/rGa70tVYVKo

 19. Nance

  ik heb vroeger ook geblowd jongens, Sarasani aan de oudegracht, maar ca 30 jaar later allang niet meer, ik heb meer gebruikt dan menigeen, trust me, maar het volk wat ik 9 vd 10 keer een coffeeshop in of uit zie lopen zijn van het type loser.
  heel lullig om te lezen voor diegenen die het betreft maar ga maar eens bij jezelf te rade waarom je behoefte hebt aan jezelf verdoven, wat ook geldt voor mensen die overmatig alcohol drinken overigens.

 20. sukkel

  @marc
  het is jouw en niet jou.

 21. sukkel

  @average joe
  u zei:
  Ik drink sinds 13 dagen alweer 5 jaar praktisch geen alcohol meer.

  zie je? dat doet alcohol met je…

 22. PRIMA & Bedankt !

  Prima actie van de Politie+gemeente.
  De 500gr regel is er nl. niet voor zomaar. De regel is ingesteld om tegen te gaan dat sommige handige figuren hun zakken vullen met de verkoop van deze meuk.
  Dealers optiefen!

 23. Average Sukkel

  Haha ha ha ha ….
  Je hebt helemaal gelijk sukkel !!-)

 24. Average Joe

  @politie & @gemeenteambtenaren (incl. burgemeester)

  Een paar decennia geleden deed men proefjes met ratten : ze kregen 2 flesjes drinken 1 met suikerwater en een 2e met heroïnewater. Alle ratten dronken zich dood aan heroïne water.
  Case closed – drugs zijn verslavend en dodelijk.
  Een decennia later werd deze proef herhaal maar i.p.v. eenzame opsluiting van de ratten werd er een ratten-pret-park gebouwd met allerlei leuk ratten-speelgoed en een heuse ratten-hindernis-parcours.
  Resultaat : 1] geen enkele dode rat ! 2] slechts een klein aantal ratten dronk af en toe eens een slokje heroïnewater maar niet tot aan verslavend. 3] Het overgrote aantal ratten dronk 1 keer heroïnewater en bleef er daarna ver vandaan.
  Conclusie : Door verandering van sociale omstandigheden (gezellige familie, hechte vriendenkring) kunnen ratten drugsverslaafd raken tot de dood volgt of andersom want verslaafde ratten die na verblijf in de solitaire hokken, in het ratten-pret-park werden gezet kickten allen af maar hadden ook minder erge afkickverschijnselen.
  DRUGS IS NIET ZO ZEER DE BOOSDOENER , HET SOCIALE STIGMA DAT AAN DRUGS WORDT GEKOPPELD ZORGT DAT EEN VERSLAVING UIT DE HAND LOOPT !!
  #AMBTENARENLETUOP ?? , #BURGERSUOOK ??

 25. Average Joe

  Wie er nog twijfelt , kan dit experiment terugvinden in Portugal.
  Alleen dan met mensen en niet met ratten…

  I’m Joe, Average Joe …. (I’m a little crazy, not insane)

 26. R.A.F

  Average Joe heb je zelf ook aan het heroine-water gezeten wat een domme vergelijking het gaat over een coffeeshop met hasj en weed en jij begint over heroine-water , neem nog een slokje joh .

 27. Utreg 2.0

  Het Zandpad dicht, cafe’s dicht, coffeeshops dicht, de stad autoluw.

  Ja Utregters….het beleid van dit College is van een dorpje op de hei.

  De grijze sokkenbrigade kunnen rustig slapen.

 28. sukkel

  @marc
  uw taalgebruik is behoorlijk ordinair.
  het is overigens:
  Lik mijn reet

 29. Justin

  @Nance, jij bent natuurlijk geen loser he? Rot een end op met je paternalistische gelul, arrogant mens. Mensen als jij zijn hypocriet tot het bot en exact de reden waarom NL zo dom met dit soort zaken omgaat.

 30. Nance

  @Justin
  Ik val inderdaad niet onder uw categorie.
  Goed ingeschat loser

 31. Ronald

  Nance, je kunt natuurlijk niet je eigen drugsproblemen op anderen projecteren.

 32. Nance

  @Ronald
  Ik ben geen mental midget

 33. R.A.F

  Nance is dus een midget alleen niet mental , en als je geen midget bent waarom dan deze uitdrukking is een beetje beledigend tegenover de kleine mensen he .

 34. Nance

  @raf
  U kent de uitdrukking overduidelijk niet.

 35. Justin

  Stoer om mensen voor ‘loser’ uit te maken op het internet, Nance. Goed bezig. Ik zie dat jij inderdaad vele malen volwassener bent dan de gemiddelde ‘coffeeshop loser’.

 36. Justin

  Oh btw Nance, mensen die om niets anderen beoordelen hebben zelf grootste problemen. Projecteren heet dat. Ik kan je aanraden eens naar de psycholoog te stappen, misschien dat je iets te vroeg bent begonnen met blowen. Toen je nog een loser was, weet je nog.

 37. Nance

  @Justin
  wat een vreemde aannames en vooroordelen heb je.
  en die Libelle/Viva psychologie van je…
  die kan zo op een tegeltje haha
  losertje

 38. Nance

  beste Erik, iemand dat toewensen is zo smakeloos.
  zo vroeg in de ochtend al zo hatelijk, vast een rotbaan of naar school vermoed ik.
  misschien moet je weer je modem en laptop aanzetten als je volwassen bent geworden, in 2025 schat ik

 39. Justin

  En maar terugkomen die Nance. Hilarisch 😀

 40. Teun

  Welke van die gare ouwe hoeren op Facebook ben jij Nance? Ik zie alleen maar lelleke horken met tattoos en verlepte zonnebanktieten.

 41. utereg

  bedankt nance voor je zwakke gelul hier.. mooie bijdrage domme muts…….

 42. Average Joe

  @raffie
  Gast, ik schrijf over een experiment met verslaafden (zowel ratten als mensen) dat geslaagd kan heten…
  Als jij dagelijks blowt , denk ik dat jij raffertje ,niet eens 2 weken kan zonder paffertje 🙂
  Als ik 1000 euries zou wedden dan lukt het je wel of als je bij familie in het buitenland bent, dan lukt het je wel. Maar gewoon nu ff 2 of 3 weken zonder ? No Way Hosee !!
  Bijna alle STOPPERS houden het niet langer dan een ½ jaar vol of ze paffen er weer eentje – dat is dus “verslaving” maar niet aan de druks maar door een slecht functionerende sociale omgeving… je hoeft geen heroïne te gebruiken om verslaafd te zijn ….
  https://youtu.be/tSNWeXGZMcU

 43. Average Joe

  Dat youtube nummer was niet aardig van me, hier een betere…

  https://youtu.be/cA46ZNjrzeY

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).