Magic Circus niet blij met afgelasting evenement in Wilhelminapark Utrecht: ‘Het is een gotspe’ Magic Circus niet blij met afgelasting evenement in Wilhelminapark Utrecht: ‘Het is een gotspe’

Magic Circus niet blij met afgelasting evenement in Wilhelminapark Utrecht: ‘Het is een gotspe’

Magic Circus niet blij met afgelasting evenement in Wilhelminapark Utrecht: ‘Het is een gotspe’
Het Magic Circus is op z’n zachts gezegd niet blij dat het evenement dit jaar niet in het Wilhelminapark in Utrecht mag plaatsvinden. Het circus laat het er dan ook niet bij zitten en zegt strijdbaar te zijn. Er wordt gekeken of – als protestactie – er een aantal circusvoorstellingen op één dag kan worden gegeven in het park.

Het Magic Circus is op z’n zachts gezegd niet blij dat het evenement dit jaar niet in het Wilhelminapark in Utrecht mag plaatsvinden. Het circus laat het er dan ook niet bij zitten en zegt strijdbaar te zijn. Er wordt gekeken of – als protestactie – er een aantal circusvoorstellingen op één dag kan worden gegeven in het park.

Een recente uitspraak van de rechter waarbij de vergunning van het Mout Bierfestival van tafel werd geveegd heeft directe gevolgen voor andere evenementen die dit jaar nog zouden plaatsvinden in het Wilhelminapark. De gemeente heeft besloten om de evenementen te laten verkassen naar alternatieve locaties en het Wilhelminapark vrij te houden. De Singelloop, Urban Walk en het Magic Circus moeten op zoek naar een andere plek.

Het Magic Circus noemt de gevolgen van de uitspraak van de rechtbank schokkend. Het circus laat weten: “Magic Circus koestert het Wilhelminapark en de buurt. Al decennia komen we hier jaarlijks een aantal dagen thuis. Je vernielt je eigen huis toch niet, zeker niet als het een rijksmonument is. Zo blijven onze wagens altijd op de paden of buiten het park. De grasmat wordt niet bereden. Het materiaal voor de tent en aanverwante zaken wordt door het Magic-team ambachtelijk en handmatig met noeste arbeid op zijn plaats gezet.”

De vergunning van Mout Bierfestival werd geschrapt door de rechtbank omdat er zorgen zijn over de staat van de bodem van het park dat een rijksmonument is. De gemeente zou daar te weinig oog voor hebben gehad tijdens het verlenen van de evenementenvergunning.

‘Zeer betreurenswaardig’

Een woordvoerder van het circus laat weten: “En ja, bepaalde evenementen zijn misschien te massaal voor dit rijksmonument. Maar het is een gotspe en zeer betreurenswaardig dat wij als wijkgericht evenement nu de dupe worden van deze voorlopige voorziening. Überhaupt dat wij met één middagvoorstelling van circa 2 uur per dag over dezelfde kam geschoren worden als grote festivals. Zelfs mensen met een beperkt denkvermogen kunnen dit onderscheid zien en maken.”

Het Magic Circus overweegt daarom nu om als protestactie één dag gratis een aantal circusvoorstellingen te geven in het Wilhelminapark. Ondertussen zijn juristen van Magic Circus aan het kijken wat ze met het vonnis van de rechtbank kunnen. Een verplaatsing van het evenement, naar bijvoorbeeld het Berlijnplein, is voor het circus niet relevant. Het Magic Circus toert al door verschillende wijken en staat al in Leidsche Rijn.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. Lexus

  Ik kan me de teleurstelling voorstellen. Wanneer er behoefte is aan voorstellingen in Utrecht-Oost zijn er echter wel degelijk andere locaties denkbaar, met name ten oosten van de Waterlinieweg, die weinig of geen overlast aan omwonenden zouden opleveren. Ik denk bijvoorbeeld aan het gebied bij de Stadsjochies of De Moestuin achter Lunetten I en II of op het terrein van de Kromhoutkazerne.

 2. Wim

  Spijtig voor het circus inderdaad. De prijs van de onstuitbare festivalisering in de stad.

 3. Baliekluiver

  Ja, het is even wennen voor de evenementenbranche. Zij waren gewend dat ze in Utrecht altijd overal gewoon hun gang konden gaan en dat de vergunningen steeds zonder problemen afgegeven werden. Het is triest dat de rechter er aan te pas moest komen, maar kennelijk is dat nodig omdat de vergunningsambtenaren geen belangstelling hebben voor de lokaties en de omwonenden. Dat zelfs dit ‘ambachtelijke’ evenement nu al met juristen en protestacties dreigt laat zien ze niet veel beter zijn als die ‘grote festivals’ waar zij zich van wensen te onderscheiden.

 4. Geenstijl@Utrecht

  Als je jezelf niet kan vinden in dit besluit,blijf dan lekker helemaal weg uit Utrecht.
  Het is graag of helemaal niet …. Utrechters willen ook gewoon rust in hun woonomgeving.

 5. W.

  @Wim: als de prijs is dat evenementen inclusief festivals niet doorgaan dan is die festivalisering toch niet onstuitbaar? Volgens mij is dit juist een keerpunt daarin. Of is de prijs van de juist stuitbare festivalisering dat andere evenementen dan ook niet altijd door kunnen gaan?

 6. Alma Mekking

  Eindelijk wordt rekening gehouden met de zware belasting van de boomwortels en de grasmat. Al jaren lijdt de natuur van het park. Laat alleen de groepjes gewone burgers, studenten die genieten van zon, picknick, een wandelingen en sportoefeningen toe. Als je ziet hoe het regenwater op de grasmat blijft staan door de jarenlange te hoge belasting snap je dat ook de boomwortels steeds meer in de knel komen. De oude bomen zijn zo belangrijk voor ons allemaal.

 7. Fabio

  Zelf ben ik wel benieuwd hoe de singelloop dit op gaat lossen. Gelukkig is het meeste daar toch al buiten het park dus wellicht kan de rest van de activiteiten ook op het asfalt langs het park.

 8. Scherpschutter

  Alma

  Een park is géén natuur. Het woord zegt het al; park. Aangelegd door mensen. Wat aangelegd is door mensen is geen natuur…Het is nepnatuur. Een tuin in essentie. De aangelegde grassen en boompjes kunnen zo vervangen worden door nieuwe exemplaren, mocht dat nodig zijn.

  U maakt zich druk om niets, en om geen enkele andere reden dan dat u woorden gebruikt zonder de betekenis ervan te kennen.

 9. Lexus

  @Alma Mekking: Scherpschutter zou het nooit geloven als je hem zou zeggen dat hij zelf ook deel uitmaakt van de natuur. In ieder geval hanteert hij weer een hoogst individuele definitie van wat natuur is. Gelukkig is de wetenschap een stuk verder. De opvatting van Scherpschutter doet me weer grinnikend denken aan de uitspraak van hulpmeester Stoffel in Woutertje Pieterse van Multatuli over een kennis van de familie: “U bent een zoogdier, juffrouw Laps”.

 10. Lexus

  @Alma Mekking: hier een link met de kostelijke dialoog met juffrouw Laps (idee 391 van Multatuli): http://overlezenenschrijven.blogspot.com/2013/03/juffrouw-laps.html. Hulpmeester Stoffel Pieterse was in de negentiende eeuw wetenschappelijk gezien al een stuk verder dan Scherpschutter nu.

 11. Scherpschutter

  @Lexus

  Definitie park;

  “Een park is een tenmiste voor een deel door de mens ontworpen en aangelegd groen gebied met een overwegend recreatieve functie, met name om te wandelen. In parken vindt men vrijwel altijd een gevarieerde plantengroei met bomen, struiken, kruiden en grasland, en verder vijvers, paden en stijlkenmerken zoals kunstwerken.”

  Ofwel; nepnatuur per definitie.

  Definitie natuur;

  “Toestand waarin iets bestaat voordat men er opzettelijk iets aan heeft veranderd, beginsel van alle scheppende en onderhoudende kracht; omgeving of omstandigheden die niet door de mens zijn gewijzigd en waarin spontane vestiging van planten en diersoorten plaatsvindt.”

  Laat ik overigens van de gelegenheid gebruik maken om te zeggen dat ik vereerd ben door de hoeveelheid aandacht die u mij recentelijk meent te moeten schenken. Ik vind dat zeer bijzonder en ergens wellicht een eer, komende van een man die de dood in de ogen staart in de veronderstelling verkerende dat de wereld op zeer korte termijn vergaat door een klimaatapocalyps. Ik hoop dat u ook in uw laatste dagen van mij zult blijven leren.

 12. Anne-Fleur van Roast

  Circus is sowieso exploitatie van dieren. Dussss. Gun het de kinderen wel hoor. Ik bedoel wij willen met het dispuut ook van alles organiseren in het Wilhelmien maar het is gewoon difficile. Griftpark kan toch?

 13. Lexus

  @Scherpschutter: ik ben er niet, zoals u, op uit de komst van de klimaatcatastrofe en de ondergang van de menselijke soort te versnellen. Overigens ben ik op een leeftijd dat ik dat niet meer hoef mee te maken en heb geen nakomelingen. Mijn mededogen met het nageslacht komt voort uit menselijke gevoelens die naar mijn overtuiging van betere aard zijn dan de uwe. Die worden, zoals u zelf meermalen hebt gesteld, geregeerd door egoïsme, dat door u ook ten onrechte nog rationeel wordt genoemd.

 14. Ton

  Scherpschutter beperkt zich, zoals gewoonlijk, tot slechts één van alle gangbare definities en verheft zijn definitie direct tot de enig mogelijke.
  Het is haast religieus.
  Overigens, een boom van 150 jaar kun je niet even vervangen door een nieuw (!) exemplaar. Duurt ongeveer 150 jaar.

 15. Moniek

  Stel je voor, de vader van juffrouw Laps “was in de granen”, en daarom vatte ze de uitspraak als zeer beledigend op. Hoe dan ook, van Stoffel kon je wél iets leren, hoe beperkt ook.
  Of het nu natuur is of niet, het maakt natuurlijk geen fluit uit. Een zorgvuldig aangelegd park heeft ook zijn waarde.
  Een circus hoeft echt niet per se in een park. Er zijn genoeg andere “versteende” resp. reeds bedorven lokaties te vinden in de gemeente.

 16. Zen

  Magic Circus is er goed in om het eigen straatje schoon te vegen zo te lezen. Maar kom op, waar hebben we het over? Magic circus???

 17. Beton

  Zet de circus maar op het plein van beton oftewel jaarbeurplein.

 18. Hoera

  @Schampschutter,
  Laat ik van de gelegenheid gebruik maken lachend van mijn stoel te vallen door de belachelijk vele aandacht die je vanaf je zolderkamertje in Stadskanaal de mooiste stad in het midden van het land geeft. Dat je zelfs je bemoeit met een park in het oosten van Utrecht door met allerlei definities aan komt zeilen, je moet echt maar dan ook echt niets meer te doen hebben in je leven.

 19. Scherpschutter

  @Ton 14/9/2022 – 17:38

  “Scherpschutter beperkt zich, zoals gewoonlijk, tot slechts één van alle gangbare definities en verheft zijn definitie direct tot de enig mogelijke.”

  Ton weet, zoal gewoonlijk, weer eens geen definitie die het wel zou moeten zijn volgens hem, omdat hij geen flauw benul heeft waar hij het over heeft.

  “Overigens, een boom van 150 jaar kun je niet even vervangen door een nieuw (!) exemplaar. Duurt ongeveer 150 jaar.”

  Natuurlijk kan dat wel. Oude boom omzagen en een nieuwe boom planten. Gepiept. Dat duurt uiteraard geen 150 jaar maar wellicht 150 minuten.

 20. Per Ommegaande

  Tja, dingen veranderen he?
  Zo ga je op een relatief rustig plekje wonen en krijg je ineens een luidruchtig cafe naast je, en zo mag je jarenlang in een park staan met je circus en dan mag dat niet meer wegens schade voor het park.
  Wen er maar aan.
  Panta rhei, alles stroomt, niets blijft en af en toe is er ook voortschrijdend inzicht.

 21. W

  Baliekluiver, u hebt terecht een goed punt!
  In het Wilhelminapark wonen/werken natuurlijk voldoende advocaten, rechters en andere juristen die dit waarschijnlijk om niet konden oppakken. Met goede afloop voor het Rijksmonument Wilhelminapark! En daar ben ik erg blij mee!
  Maar ik ben bang dat andere bewoners rondom de zogenaamde festivalterreinen minder succes met aanvechten afgegeven vergunning hebben bij gebrek aan ‘gratis’ rechtsbijstand! Dat is sneu voor deze mensen.
  In dit bestuur krijg je helaas alle feesten op alle plekken(moet toch kunnen!) erbij.

 22. Ton

  @ Scherpschutter
  Minstens tien.

 23. Knuppel

  Misschien moet er een soort live blog komen over wie er niet blij is met wie en wat. Dan hoeven er ook niet zo veel triviale stukjes te komen, met altijd dezelfde reacties en “discussies”.

 24. Kadaver

  @Scherpschutter 15/9/2022 – 10:03
  Ja hoor, wat een onzin weer. Ton heeft gewoon gelijk. Als je zo’n specifieke zeer discutabele definitie met heel veel woorden nodig hebt om je punt te kunnen maken, moet je je afvragen of je überhaupt een punt hebt.

  En je kunt wel in 150 minuten een boompje planten maar dat is natuurlijk absoluut geen gelijkwaardige vervanging van een 150 jaar oude boom. Dat moet zelfs jij begrijpen.

 25. Scherpschutter

  @Ton

  De reden dat je er niet 1(!) durft te noemen is omdat je eindelijk gekeken hebt en weet dat ik gehakt maak van welke andere definitie je ook maar aan denkt te kunnen dragen en dat komt allemaal weer omdat je niet op voorhand nadenkt over wat je zegt. Denken, doen. Niet doen en dan pas denken, Ton.

  Ik daag je uit. Noem 1(!) definitie….Kom maar.

 26. Ton

  @ Scherpschutter
  Rustig aan, joh. Het lijkt hier zo wel een Bocito-schoolplein.
  Neem een goed boek en ga rustig in een mooi park zitten lezen.
  En kijk ook eens naar die mooie 150 jaar oude bomen.
  (Hopelijk is er niet net een circus neergestreken.)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).