Makelaars van de Tussentijd: Genieten van bouwput Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Makelaars van de Tussentijd: Genieten van bouwput Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Makelaars van de Tussentijd: Genieten van bouwput Utrecht

Makelaars van de Tussentijd: Genieten van bouwput Utrecht

‘Wij willen genieten van Utrecht, ook van de stukken die nog niet af zijn!’ Met die zin introduceert een nieuw initiatief zich nog enigszins schoorvoetend aan Utrecht. ‘Makelaars van de Tussentijd’ heeft zich tot doel gesteld om de  leef- en werkomgeving in en om bouwlocaties en braakliggende terreinen in Utrecht te verbeteren in periode van bouw en bouwoverbrugging. Hoewel nog in de ontwikkelfase begint het initiatief snel vorm te krijgen.

‘Wij leven in het NU!’
Wie in Utrecht kent niet de slogan CU2030? Daarmee communiceren de samenwerkende partners, de gemeente Utrecht, Corio, ProRail, NS en Jaarbeurs Utrecht, dat het einde van de bouwwerkzaamheden rond het Utrechtse Stationsgebied nog lang niet in zicht is. ‘Maar hoe oud bent u dan?’ vragen de initiatiefnemers van ‘Makelaars van de Tussentijd’ zich af. ‘Wij leven in het NU!’ Met onder andere ‘Parfum de Boem Boem’ uit Rotterdam als inspiratiebron, besloten de zelfbenoemde Makelaars zich te verdiepen in de mogelijkheden om de lege, grijze, dreunende bouwterreinen in Utrecht in de tussentijd tot leven te brengen.

Opfleuren en kennis delen
‘Parfum de Boem Boem’ verleidt bewoners en bezoekers van het tevens aan grootschalige vernieuwing onderhevige Rotterdam, om de veranderingen van de stad mee te beleven door middel van zinnenprikkelende wandel- en fietsroutes. Ook in Utrecht zijn veel, dikwijls bottom-up  initiatieven die buurten en omgevingen opfleuren en leefbaarder maken. Daar ligt kennis en ervaring die echter regelmatig bij de initiatiefnemers blijft liggen. De Makelaars willen ervoor zorgen dat deze kennis gedeeld wordt. Dat een project in de ene wijk ook kan worden overgenomen in een andere wijk. Dat kleine partijen en individuen gaan samenwerken zodat er een structurele en breed gedragen invulling komt voor de bouw en braakliggende terreinen waar iedere wijk wel mee geconfronteerd wordt. Een invulling vanuit de wijk maar geholpen door samenwerking in de stad.

Brede ontwikkeling
Het initiatief ‘Makelaars van de Tussentijd’ staat niet op zichzelf. Naast ‘Parfum de Boem Boem’ in Rotterdam heeft bijvoorbeeld ook het Amsterdamse ‘Ruimtevolk’ het thema op de agenda staan. Het platform organiseert een jaarlijks terugkerend innovatiefestival voor (nieuwe) ruimtelijke vraagstukken. Het thema van de in november dit jaar te houden editie is ‘Nieuw Eigenaarschap in de Ruimtelijk Ordening’ met als een van de deelthema’s ‘Tijdelijkheid als permanente kans’. En, ook in Amsterdam, geeft de Stichting Stadsboeren tijdelijke invulling aan braakliggende binnenstedelijke bouwterreinen door middel van mobiele ecologische groente-, fruit en bloementuinen. En zo zijn er meer voorbeelden van vergelijkbare initiatieven en projecten, waaruit de conclusie mag worden getrokken dat de Utrechtse Makelaars in een behoefte voorzien.

De Makelaars
Even voorstellen dan maar. ‘Makelaars van de Tussentijd’ is een initiatief dat voortkomt uit Vereniging Nieuw Utrecht, een vereniging van mensen met liefde voor de stad. De vijf Makelaars zijn Bregje Deben (projectleider en adviseur kunst, cultuur en cultureel erfgoed), Frank Hermse (stedenbouwkundig ontwerper en architect), Juul Rameau (beeldend kunstenaar, organisator, projectbegeleider en freelance ontwerper), Myrte van Gugten (adviseur wijkontwikkeling bij Mitros) en Kees van den Burg (eigenaar Transarte, kunstuitleen en creatieve cursussen). Voor alle Makelaars geldt dat zij wonen in en werken in én aan Utrecht. Ze kennen de stad en haar mensen dan ook als geen ander!

Groter groeien
Met de recent gelanceerde website zetten de Makelaars een voorzichtige en tegelijk overtuigende eerste stap op weg naar de openbaarheid. Maar ook de deelname aan ‘Het Samenspel’ van de Rabobank Utrecht e.o. draagt daaraan bij. En hoewel het initiatief nog in de kinderschoenen staat zijn de Makelaars er stellig van overtuigd dat inwoners en bezoekers van Utrecht snel zullen merken dat er ook in de tussentijd volop van de stad valt te genieten.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).