Man (43) opgepakt voor boerenprotestactie waarbij mest werd gestort bij provinciehuis in Utrecht Man (43) opgepakt voor boerenprotestactie waarbij mest werd gestort bij provinciehuis in Utrecht

Man (43) opgepakt voor boerenprotestactie waarbij mest werd gestort bij provinciehuis in Utrecht

Man (43) opgepakt voor boerenprotestactie waarbij mest werd gestort bij provinciehuis in Utrecht
Bron: Wikipedia
De politie heeft een 43-jarige man uit Renswoude aangehouden naar aanleiding van de boerenprotestactie op 2 februari. Bij deze actie werd een grote hoeveelheid mest geloosd bij het provinciehuis in Utrecht.

De politie heeft een 43-jarige man uit Renswoude aangehouden naar aanleiding van de boerenprotestactie op 2 februari. Bij deze actie werd een grote hoeveelheid mest geloosd bij het provinciehuis in Utrecht.

De provincie had op 2 februari met een groep boeren afgesproken dat zij in het provinciehuis een brief mochten aanbieden aan de commissaris van de Koning. De aanbieding van de brief verliep volgens de provincie ‘op een onaangename en intimiderende wijze’. “Een gesprek bleek niet mogelijk”, reageerde de provincie na de protestactie.

De actievoerders loosden bij hun vertrek een grote hoeveelheid mest bij de hoofdentree van het provinciehuis. Ook werd er bouwafval gedumpt. De provincie heeft aan politie en justitie gevraagd om te onderzoeken of er sprake is geweest van strafbare feiten.

Meer aanhoudingen niet uitgesloten

De politie heeft na onderzoek maandagochtend een 43-jarige man uit Renswoude aangehouden op verdenking van het overtreden van de wet Milieubeheer. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten, laat de politie weten.

Plaatsvervangend politiechef Michel de Roos: “Demonstreren is een groot recht. Daarvoor maken wij ons hard als politie. Het overgrote gedeelte van de bijeenkomst bij het provinciehuis verliep goed. De acties van een aantal van de aanwezige demonstranten hebben niets te maken met demonstreren. Dit zijn strafbare feiten. De betrokkenen hebben er bewust gekozen om mest op straat te lozen. Dit mag niet zonder consequenties blijven voor de verantwoordelijken en daar treden we daarom ook tegenop. Dit doen we tijdens acties, maar ook – zoals nu het geval – door de opsporing naderhand te intensiveren.”

De politie gaat dus nog verder met het onderzoek. De provincie heeft besloten de kosten voor het opruimen van de mest te verhalen op de organisatoren van de protestactie.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat de verdachte 23 jaar oud is. De politie corrigeerde deze informatie later. De verdachte blijkt niet 23, maar 43 te zijn.

10 Reacties

Reageren
 1. Statler

  Terechte arrestatie. Protestrecht is een te groot goed om op een dergelijke manier te misbruiken of uit de hand te laten lopen.

 2. Jan

  Terecht!

 3. Janah

  Boeren zijn op hun best als er stront aan te pas komt. Letterlijk en figuurlijk.

 4. Lombokker

  Deze boeren zijn erg dom bezig. Met dit soort acties jagen ze iedereen tegen zich in het harnas, inclusief degenen die nog wel enige sympathie hadden voor de boeren.

 5. Blaag

  @Statler

  Wat heeft dit in hemelsnaam met protesteren te maken?

  Men mocht een bief aanbieden op het povinciehuis en daar een gesprek voeren en men gaat vervolgens de aanwezigen daar intimideren?

  Wat heeft het storten van (zwaar) industrieel afval met protesteren te maken eigenlijk?

 6. Wim

  @ Blaag
  Wat loop je nou weer te raaskallen.
  Statler schrijft toch juist dat ze protestrecht misbruiken?

 7. Blaag

  @ Wim

  Ik las terecht protest ipv terechte arrestatie. Was nog niet helemaal wakker geloof ik. Sorry Statler!

  Verder sta ik achter mijn woorden.

 8. Statler

  @Blaag:
  Geaccepteerd. Het was nog vroeg.😊

 9. Toine Goossens

  Iedereen die zoiets doet minimaal 200 uur taakstraf. Het moet uit zijn met deze flauwekul. Wij zijn een democratische rechtsstaat ook als dat je niet bevalt.

 10. Nina

  Misschien is het tijd om de verbinding te zoeken en echt te gaan begrijpen waar de wanhoop bij boeren vandaan komt.

  Zij zorgen voor ons voedsel en voedselzekerheid is zeer belangrijk en noodzakelijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).