Marcel van Roosmalen neemt Utrecht op de hak: ‘Utrecht is veganistisch, Utrecht rijdt in een deelauto’ Marcel van Roosmalen neemt Utrecht op de hak: ‘Utrecht is veganistisch, Utrecht rijdt in een deelauto’

Marcel van Roosmalen neemt Utrecht op de hak: ‘Utrecht is veganistisch, Utrecht rijdt in een deelauto’

Marcel van Roosmalen neemt Utrecht op de hak: ‘Utrecht is veganistisch, Utrecht rijdt in een deelauto’
Journalist, schrijver en columnist Marcel van Roosmalen neemt in zijn meest recente column voor De Nieuws BV Utrecht op de hak. Aanleiding lijkt de actie tegen straatintimidatie die vorige week op de Stadhuisbrug werd georganiseerd.

Journalist, schrijver en columnist Marcel van Roosmalen neemt in zijn meest recente column voor De Nieuws BV Utrecht op de hak. Aanleiding lijkt de actie tegen straatintimidatie die vorige week op de Stadhuisbrug werd georganiseerd.

“Gelukkig barst het in Utrecht van de mannen die zoiets wel begrijpen. Mannen die steunsokken en rugzakjes dragen, en die bij elke misstand bereid zijn om met zichzelf in gesprek te gaan”, zegt Van Roosmalen in zijn column.

Maar het gaat niet alleen over de actie tegen straatintimidatie. “Het ging mij niet over die belachelijke actie, die inderdaad heel Utrechts is, maar vooral over het personificeren van Utrecht in nieuwsberichten. […] Utrecht riep als een van de eerste gemeenten de klimaatcrisis uit, Utrecht is veganistisch, Utrecht is voor duo-fietsen, Utrecht rijdt in een deelauto, Utrecht heeft wijkwhatsapps die goed gedrag belonen, van Utrecht mag je als boa een religieus hoofddeksel dragen, maar Utrecht is ook voor abortus, Utrecht is tegen multinationals en koemelk, Utrecht heeft bijna al zijn stedenbanden verbroken, Utrecht gaat voor global goals want ze denken graag groot in Utrecht. In Utrecht denken ze dat ze een voorbeeld voor de hele wereld zijn.”

De Nieuws BV is een radioprogramma van BNNVARA. Bekijk en luister hieronder de column van Van Roosmalen.

Gekoppelde berichten

36 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Prachtig! Het had niet treffender gekund. Bullseye. Utrecht is helaas een heel ‘naar stadje’ gemaakt met (naast nog wat aangenaam volk) zeer veel bijzonder onaangename, bekrompen en dogmatische mensen, waarbij het met de dag lastiger wordt om er nog sympathie voor op te brengen…

  Vroeger keek je er elke dag naar uit om weer terug naar Utrecht te gaan. Tegenwoordig ben je blij zodra je eruit rijdt om naar huis te gaan. Er heerst een beetje dat typische ongure sfeertje dat zo treffend beschreven is in het machtige mooie boek van de geniale Ayn Rand; Atlas Shrugged.

  Who is John Galt?

 2. Herman

  @Scherpschutter, wel eens van colins met ironische inslag gehoord. De beste man baakt een grap, dat wil niet zeggen dat het waar is.

  Snap dat je dit op je zolderkamertje graag leest.
  Maar kijk naar buiten, de xon schijnt, ga een ommetje maken. Wie weet wordt je wereldbeeld wat breder.

 3. guido kaptijn

  Geen stijl, maar des te meer karakter heeft de stad, een harde en benepen eigenzinnigheid, die zich de maat van alle dingen waant…

 4. Utrechtvoorutrecht

  Komkommertijd is vroeg dit jaar.

 5. passalacqua

  veel pretentieuze import in de stad anno 22, en dat zeg ik als geboren Utrechter, die overigens langer woonachtig is geweest in A’dam, ja deze combi is mogelijk..

 6. Bill

  @Scherpschutter, ah ja, Ayn Rand die tegen de overheid was maar wel een uitkering ontving. Ik begrijp heel goed dat je het eens bent met zo’n hypocriet, dat matcht prima met je eigen belevingswereld. Het moet moeilijk voor je zijn om niet begrepen te worden in Utrecht, maar op de een of andere manier kom je iedere keer weer terug? Vreemd is dat.

 7. Fvw

  In een woord geweldig,

 8. Als ik boven op de dom sta

  Utrecht zou net iets meer Luik kunnen gebruiken. Goed zijn is fijn, maar het mag soms wel een beetje schmutziger. MAAR NIET IN MIJN VVE

 9. Scherpschutter

  @Bill

  Ok, Bertram Scudder. LOL

 10. Realist

  Dat een ultralinkse omroep als BNN/Vara dit zonder censuur gewoon de ether instuurt is erg onwaarschijnlijk. Het moet wel soort van promotiestukje zijn.

 11. bawang putih

  een beetje stad heeft een chinatown vind ik…

 12. A3aan

  Het is bekend dat de uitspraken van van roosmalen altijd zeer vleiend zijn dus goed gedaan Utrecht.

 13. Wim

  De omvolking is inderdaad bijna afgerond. De echte Utrechter is ingeruild voor de gutmensch.

 14. dogmatisch

  Scherpschutter 17/5/2022 – 15:55
  “…zeer veel bijzonder onaangename, bekrompen en dogmatische mensen”
  U zou er warempel perfect tussen passen!

  Ik kan overigens wel lachen om de ironische moppertoon van Marcel van Roosmalen. De citymarketing van Utrecht BV helpt ook niet echt om een realistisch beeld van de stad te krijgen.

 15. Koel Hoofd

  Accurate en vlijmscherpe omschrijving door v. Roosmalen.

 16. Ton

  Dit klassieke rijtje nietszeggende clichés zegt veel over de vooroordelen van Van Roosmalen en weinig over Utrecht.

 17. JdV

  Woke rules Utrecht. Maar ook dat zal voorbij gaan. De revolutie eet haar eigen kinderen op, dat is bekend. Zie de USSR. Zie China. Cuba. Venezuela. Noord-Korea. Utrecht denkt graag groot en wereldomvattend. Dus een vergelijk met dit soort entiteiten is volkomen toepasselijk. En anders volgt er hopelijk een contra-revolutie.

 18. Lexus

  @Scherpschutter: volgens mij is dat werk van Ayn Rand ook ironisch bedoeld. Helaas begrijpen haar aanhangers dat niet.

 19. BW

  @Herman
  Geinig dat je ironie wel herkent, maar dan toch de verkeerde conclusies trekt. Want inderdaad: het is ironie, dus uitvergroot en uit z’n verband gerukt, maar daarom niet minder gemeend. Verder wordt bij ironie vaak het tegenovergestelde gezegd van wat iemand bedoelt, dus als Van Roosmalen (over dit onderwerp) zegt “wow, wat is Utrecht toch goed”, dan bedoelt ‘ie… (jeweetwel).

  Anyway, ironie is nou eenmaal niet aan iedereen besteed.

 20. Scherpschutter

  @Dogmatisch

  “…zeer veel bijzonder onaangename, bekrompen en dogmatische mensen”
  U zou er warempel perfect tussen passen!”

  Ik ben helemaal niet bekrompen! LOL

  @Lexus 08:55

  Wat een uitstekende comment weer. U bent in topvorm en etaleert intussen vrijwel dagelijks uw enorme intellectuele vermogens. Chapeau.

 21. Lexus

  @Scherpschutter: ik heb al tigmaal uitgelegd dat en waarom de denkbeelden van Ayn Rand en dus ook van u waandenkbeelden zijn die uiteindelijk onvermijdelijk zullen leiden tot de macht van de sterkste, dus de dictatuur. Ik ga dat nu echt niet meer herhalen.

 22. passalacqua

  @scherpschutter
  misschien niet bekrompen, maar wel onaangenaam 😉

 23. Pee

  Onzin stuk .
  Waar woont die roosmalen eigenlijk?

 24. Justin

  Stel je toch voor, een progressieve visie met het oog op de toekomst… Wat vreeeee-selijk.

 25. Aimée

  @Pee In Utrecht! 😀

 26. dogmatisch

  @Scherpschutter 18/5/2022 – 9:33
  be·krom·pen (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
  1. niet ruim van opvatting; = kleingeestig: een bekrompen mens

  Agree to disagree.

 27. cas

  @ Justin, denken in links/rechts, progressief/conservatief…. Lijkt mij ook vreeeselijk om je hele leven alles in hokjes te stoppen

 28. Otto Nelemans

  In Almelo is altijd wat te doen, etc. Verteld door Herman Finkers, ging erin als koek. Daar ga ik dus nooit naar toe dacht ik onbewust en daar heb ik mij tot op heden aan gehouden. Geldt ook een beetje voor Utrecht. Eigenlijk nooit een stad geworden in de zin van groot denken en als het groot is dan past het niet: de Neudeflat en TivoliVredenburg. ik vrees het ergste na van Roosmalen.en eerder Jaap Visser.
  Als Rotterdammer woon ik al vanaf 1965 in Utrecht. Ik kijk er nog altijd naar als het provinciestadje dat ik toen aantrof. Dat moet anders dacht ik opeens en werk ik daarom uit de grond van mijn hart mee aan de Stadsopera Trijn die in juni in jawel… Tivoli Vredenburg in premiere gaat.. Groots in alle opzichten: geschiedenis, geweldige muziek en originaliteit en een ode aan de vrouw.
  Iemand die Utrecht eens echt wil zien gloriëren gaat er naar toe. Een evenement van grote allure!!! http://www.stadoperatrijn.nl

 29. Lexus

  @Otto Nelemans: is er eens wat interessants te doen en dan werkt de link ernaartoe niet. U bent wel een echte Utrechter geworden. Het lijkt de sneltram wel.

 30. Jan van Schaffelaar

  Ik denk dat vooral de extreem veilige (haast politiek correcte) plaats waar deze ‘straatintimidatie jegens mannen’ plaatsvond kenmerkender is voor de stad Utrecht. Eenieder die daadwerkelijke verandering beoogt had rationeel gekozen voor de woonkernen van de gebruikelijke ‘daders’. Utrecht kiest daarentegen voor een plek waar vooral de mensen die zich doodergeren aan straatintimidatie zich vertoeven. Maar ook dát is links bestuur: geen oplossing bieden of meedenken; prediken dat jij en jouw partij het probleem pas écht erg vinden is het belangrijkst.

  Dat de stad gebukt gaat onder de extreem-linkse, zweverige doch lichtelijk fascistoïde medemens (die overigens doorgaans in Amsterdam woont, enkel niet procentueel) betekent gelukkig niet dat ze de stad typeren.

 31. passalacqua

  hopelijk realiseert van Roosmalen zich dat 1 vd mooiste straten van Amsterdam de Utrechtsestraat is! 😉

 32. Lekke Band

  Marcel slaat de spijker op zn kop!

 33. Bill

  Wat Van Roosmalen zegt klopt helemaal, vanuit de politiek teveel gepraat om niets maar de echte ambitie uiten, zoals in practisch alle grote steden wel gebeurt, mist hier totaal. Met een bepaald gebrek aan onvermogen om die stap te maken komt men uit bij onderwerpen in de marge die wel te behappen zijn, om die vervolgens zeer groot naar de buitenwereld te presenteren zodat het lijkt of we als stad daadwerkelijk ergens mee bezig zijn. Lekker in dat eigen links-elitaire coconnetje blijven zitten past de politiek blijkbaar.

 34. Gutmensch Olee!

  Bromsnor is er trots op om in een stad vol “Gutmenschen” te wonen. Daar wordt hij blij van. Liever tussen de gutmenschen dan tussen de cynische azijnzuikers die niemand iets gunnen. Als het wat kost om gutmensch te zijn doet Bromsnor daar graag aan mee. Gek he?

 35. passalacqua

  steden met minderwaardigheidscomplex doen moeite om wielerrondes binnen te halen, Utrecht heeft de twijfelachtige eer dat daadwerkelijk 3x te doen, het zijn de middelgrote steden die dan vooraan staan, die zichzelf op de kaart willen zetten (braak), neemt niet weg dat ik Utrecht na Amsterdam de fijnste plek in nl vindt om te wonen, Utrecht is Amsterdam Extra Light

 36. Otto Nelemans

  Voor Lexus http://www.stadsoperatrijn.nl

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).