Maria Majorplein krijgt opknapbeurt en twee nieuwe muurschilderingen Maria Majorplein krijgt opknapbeurt en twee nieuwe muurschilderingen

Maria Majorplein krijgt opknapbeurt en twee nieuwe muurschilderingen

Maria Majorplein krijgt opknapbeurt en twee nieuwe muurschilderingen
Foto: Chantal Spaan
Het Maria Majorplein vlakbij de Mariaplaats in Utrecht krijgt een opknapbeurt en twee nieuwe muurschilderingen. Kunstenaarscollectief De Strakke Hand gaat volgende maand aan de slag om de schilderingen aan te brengen.

Het Maria Majorplein vlakbij de Mariaplaats in Utrecht krijgt een opknapbeurt en twee nieuwe muurschilderingen. Kunstenaarscollectief De Strakke Hand gaat volgende maand aan de slag om de schilderingen aan te brengen.

Het Maria Majorplein zal niet bij iedereen bekend in de oren klinken, maar het is het pleintje aangrenzend bij de Pandhof Sinte Marie. Een aantal vrijwilligers heeft samen met omwonenden, de gemeente en een landschapsontwerper een plan gemaakt voor de herinrichting.

Er komt extra groen op het plein en rondom de bomen. Een aantal bomen wordt verplaatst naar de buitenkant van het hek. Het hekwerk zelf wordt een bank en er komen losse stoelen te staan. Ook komt er een waterwerk door beeldhouwer Ton Kalle.

Muurschilderingen

Op de Mariaplaats zal de middeleeuwse geschiedenis van Sinte Marie en de Mariakerk zichtbaar worden gemaakt in twee muurschilderingen. Op de hoge zijgevel van het restaurant El Qatarijne komt een muurschildering van het interieur van de Mariakerk. Als basis voor de schildering wordt een interieurschets gebruikt van Pieter Saenredam. Hij maakte deze in 1638 als voorstudie voor een schilderij.

De tweede schildering komt in een steegje dat loopt vanaf de Mariahoek achter het restaurant El Qatarijne naar het plein, de Mariagang. Vroeger was daar de hoofdingang van de Mariakerk, ook de Maria Major genoemd. Als herinnering aan deze toegang komt op de zijgevel van de ORKA een muurschildering van een 13e-eeuws kapittelzegel. Lager op de muur wordt een rand met bloeiende irissen geschilderd.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Inez

  Ik vind dat pleintje prima zoals het is. Ik ben bang dat je daar nu de hele zomer niet kan zitten omdat ze aan het werk zijn.

 2. Massegast

  @Inez — Inderdaad, opleuken heeft zelden een toegevoegde waarde. Het tegendeel is vaak het geval. Hou het sober. Het pleintje en de pandhof hebben van zichzelf al genoeg sfeer.

 3. Koel Hoofd

  De Strakke Hand is altijd goed.

  Maar wie heeft er hier de geldpest en lijdt er aan bomen haat om een groen plein te vergroenen door lekker en goed gewortelde bomen te gaan verplaatsen?

  Blijf van die bomen af en ruk een paar bakstenen uit de grond en zet er een paar plantjes in. Kan ook nog een zitplek bij, paar grote natuurstenen doet wonderen, en is nog te profileren als “historisch” ook.
  Dat verlangt de gemeente namelijk wel van haar bewoners omdat het zo makkelijk en goedkoop is… Terwijl de gemeente belastinggeld over de balk kwakt voor het eigen politieke prestige! Ga voor die prestige werken in plaats van er voor te betalen!

  Met de menselijke maat in het achterhoofd…
  Wedden dat die losse stoelen ook als projectielen gebruikt gaan worden, of gewoon verdwijnen? Studenten kunnen altijd we gratis stoelen gebruiken.

 4. W.

  Gaaf! Leuk dat onze stad verder verrijkt wordt met het mooie werk van De Strakke Hand.

 5. Lexus

  Er zijn omgevingen waar die muurschilderingen beslist een verrijking zijn, maar het Maria Majorplein heeft dat toch echt niet nodig, Wat dat betreft ben ik het helemaal met Massegast eens. Hoe de Mariaplaats er vroeger uitzag is te zien op het tegelplateau bij de inrit van het SHV-gebouw. Jammer dat het hek daar meestal dicht is, zodat je niet ook nog de mooie voorgevel van het oude oud-katholieke aartsbisschoppelijk paleisje met bisschopswapen kunt bekijken.

 6. Kees Truijens

  Dat het hekwerk wordt omgebouwd tot zitbank lijkt me een goed idee. Het is nu veel te zwaar voor dat kleine, tere pleintje. Ik herinner me dat er indertijd meer ontwerpen voor dat hek waren. Het goedkoopste is toen gekozen. Ik me daar de vele malen dat ik langs liep aan geërgerd.

 7. Willow

  Waarom niet gewoon nieuwe bomen planten aan de buitenkant en de huidige bomen laten staan?

 8. Derk van Dorth

  Laat de bomen gewoon staan, niets mis mee! En muurschilderingen, waarom? Hou het sober. Het pleintje en de pandhof hebben van zichzelf al genoeg sfeer.

 9. Piet

  Ja mensen begin maar direct met woorden braken en verdiep je vooral niet in de plannen

 10. Gabriel Batistuta

  Het jatten van die stoelen moet dan wel op klaarlichte dag, Koel Hoofd. Het hek gaat ‘s avonds op slot.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).