Nieuw kunstwerk Vredenburgplein bekend: ‘Markt Mozaïek’ | De Utrechtse Internet Courant Nieuw kunstwerk Vredenburgplein bekend: ‘Markt Mozaïek’ | De Utrechtse Internet Courant

Nieuw kunstwerk Vredenburgplein bekend: ‘Markt Mozaïek’

Nieuw kunstwerk Vredenburgplein bekend: ‘Markt Mozaïek’
Het ontwerp van Jennifer Tee
Markt Mozaïek van kunstenaar Jennifer Tee wordt het nieuwe kunstwerk op het Vredenburgplein. Dit kunstwerk, waarbij het plein bijna geheel bedekt wordt in een natuurstenen mozaïek, kreeg meer dan de helft van de stemmen tijdens de verkiezing waarbij Utrechters hun stem konden uitbrengen op één van vijf geselecteerde ontwerpen.

Markt Mozaïek van kunstenaar Jennifer Tee wordt het nieuwe kunstwerk op het Vredenburgplein. Dit kunstwerk, waarbij het plein bijna geheel bedekt wordt in een natuurstenen mozaïek, kreeg meer dan de helft van de stemmen tijdens de verkiezing waarbij Utrechters hun stem konden uitbrengen op één van vijf geselecteerde ontwerpen.

Wethouder Victor Everhardt: “De publieksstemming was een succes. Er kwamen meer dan 10.000 stemmen binnen, met een overtuigende winnaar. Zo wordt het Vredenburgplein mooier, met enthousiaste deelname van de stad.”

Voorjaar 2018

Het ontwerp van het kunstwerk wordt nu uitgewerkt tot een definitief ontwerp en ingepast in de herinrichting van het Vredenburgplein. Het plein krijgt nieuwe bomen en bankjes, aan de randen een rode klinkerbestrating en binnenin het kunstwerk Markt Mozaïek. Ook worden de contouren van het oude kasteel Vredenburg in het nieuwe straatwerk zichtbaar gemaakt. Begin volgend jaar start de herinrichting en het leggen van het mozaïek. Het streven is om in het voorjaar van 2018 het plein helemaal klaar te hebben.

Jennifer Tee exposeert momenteel in Camden Arts Centre en Kunstraum in Londen en eerder in onder meer Sao Paulo, Shanghai, Dublin, Birmingham. In Nederland was ze te zien in het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en Cobra Museum. In de openbare ruimte maakte zij onder andere een werk voor de nieuwe metrolijn in Amsterdam.

Met het werk voor een van Utrechts bekendste pleinen, wil zij de lange geschiedenis van het Vredenburg als marktplein benadrukken. Daarnaast wil zij verwijzen naar de Romeinse geschiedenis waar de stad ook haar naam aan te danken heeft. De voorstelling bestaat uit herkenbare beelden van de markt zoals een vis, een stuk kaas, een prei, olijven, een broodje en een ei.

Initiatief van bewoners en ondernemers

Dat er een kunstwerk komt, is al sinds 2015 een wens van omwonenden en ondernemers aan het plein. Zij willen met het werk de huiskamerfunctie van het plein versterken. Deze mensen zijn vertegenwoordigd in de kunstbegeleidingsgroep. Samen met de kunstadviseurs van de gemeente hebben zij de voorselectie van de kunstenaars gemaakt. Daarbij kregen de vijf geselecteerde kunstenaars een flink aantal uitgangspunten en randvoorwaarden mee voor het maken van een schetsontwerp. Het kunstwerk moet bijvoorbeeld passen op een marktdag met 65 standplaatsen; het werk moet een aanvulling zijn op de veertien bomen die er straks staan en het moet de huiskamerfunctie op niet-marktdagen versterken.

Maar ook met budget, onderhoud, de ondergrondse resten van kasteel Vredenburg en kabels en leidingen moesten de kunstenaars rekening houden. De vijf ontwerpen zijn gepresenteerd aan de kunstbegeleidingsgroep en getoetst aan al deze randvoorwaarden.

Fontein

De laatste tijd heeft een groep zich ook hard gemaakt voor de komst van een fontein naar het Vredenburgplein. De fontein in de vorm het oude kasteel Vredenburg kwam er na onvrede over de vijf ontwerpen waaruit gekozen kon worden. Dat initiatief heeft het niet gehaald.

Gekoppelde berichten

37 Reacties

Reageren
 1. Vervalsing

  Nogal wiedes.

  Er was geen serieuze concurrentie en zodoende was deze winnaar van te voren bekokstoofd. Ook gelet op de vele betere tekeningen van dit kunstwerk die beschikbaar waren. Ook gelet op dat er een markt moet zijn, er dus geen obstakels kunnen staan, een voorgekookte winnaar. Schande hoe een gemeentebestuur geen openbare selectie en inschrijving uitschrijft. Hoezo vriendjespolitiek?

  Ieder willekeurige kunstenaar die graag met zijn kunstwerk had willen meedingen kan nu een zaak bij de raad van state indienen en om dit gemeentebestuur dwars te zitten roep ik dan ook ook vooral op om dat te doen.

 2. Berk

  Ik hoop dat het in het echt mooier is dan op het plaatje, want dat is echt afgrijselijk.

 3. John

  Prima zo!

 4. BozeWolf

  Neem ook even contact op met de winnende stemmers met de vraag:

  Het kunstwerk heb ik gekozen omdat:
  O er niks beters te kiezen viel, dus dan maar dit
  O ik het echt mooi vind
  O ik het per ongeluk aangeklikt heb

 5. Herman

  Prima tussenoplossing, Over 25 jaar komen we er ook achter dat dit het niet was. En komt plan nummer tig aan de beurt.

  Maar alles beter dan een fontein, die kitsch kun je kopen bij de intratuin en zien in vinex oorden.

  Het vredenburg heeft mooie bestrating met waar mogelijk wat bomen en bankjes nodig. Daarnaast moet die afschuwelijk lelijke gevel van Perry sport worden aangepast.

 6. JdV

  Helemaal prima. Geen extra overlast van dronken toeristen en junks zoals bij een fontein.

 7. Jaap

  Prima, alles is beter dan wat er lag. We moeten denken aan de markt die er zo vaak gehouden wordt. En dat gezeur over een fontein, dat ontwerp was amateuristisch en ook gruwelijk lelijk en daarbij onpraktisch! Dit is iig dat laatste niet en Vredenburg heeft van oudsher nu eenmaal een marktfunctie. Dat is het Utregse aan dit plein, onhandig met een fontein denk je niet. Een fontein is sowieso de meest oudbollige oplossing die ik gehoord heb, iets yuppen en mensen van boven de 50. Klopt wel met de overpriced appartementen gevupd met ‘out of towners’.

 8. Jan scherjon

  En dan maar een DRIKFONTEINTJE in het midden van het plein !

 9. Ramon

  Dat er echt mensen zijn die dit prima vinden. Vreselijk. Je moet als stad en inwoners helemaal niet tevreden zijn met ” prima” op zo’n prominente plek. Het moet fantastisch zijn!! En dat is dit zeker niet.

  Zorg gewoon voor hoogwaardige bestrating wat groen en wat bankjes.

 10. Erwin

  Misschien heb ik er overheen gekeken, maar waar is de fontein?

  Erg lelijk wordt het in ieder geval wel. Die grond schilderijen zie je natuurlijk helemaal niet als je eroverheen loopt. Echt de zoveelste gemiste kans, na het rooftop café van de Neudeflat debacle..

 11. Willem

  Die bomen op de artist impression, die komen toch niet werkelijk op het plein he?

 12. Bernard Tomlow

  Wat is toch die aversie tegen water/ fonteinen?Een van mijn mooiste herinneringen is Piazza Navona. Zelfs drie fonteinen. Bij de chinezen staat water voor levensenergie.Kennelijk zit in ons DNA , dat water bevochten in plaats van omarmd moet worden. Een gevallen Russische gravin om de hoek van het plein voorspelde mij in de schaduw van dat watergekletter voor 500 lire eeuwig geluk. Misschien toch een fontein erbij? Baat het niet, …

 13. tom

  de zogenaamde nieuwe utregter
  de nieuwe utregter maak de oude stad kapot
  de nieuwe utregter wil geen last van de jeugd geen festivals geen kermis geen braderie geen koninsdag geen kerst geen sinterklaas geen paas feest geen carnaval fuck of nieuwe utregter julie maken de echte stad kapot

 14. Barend

  Beste Bernard, draai eens 360 graden rond op Piazza Navona en doe hetzelfde op het Vredenburg. Dan zie je waarom er op de Piazza wel een fontein past en op het Vredenburg dus helemaal niet. Prima, dit mozaiek. Al zie ik hierboven wel een zinnig commentaar: wat is ervan zichtbaar als je er overheen loopt in plaats van met bird’s eye op kijkt..?

  En vervalsing, alias Jansen: je slaat de plank weer eens helemaal mis met je Raad van State. Geen benul van bestuursrecht.

 15. Pim

  Poe…
  Iets dergelijks lijkt me mooi als het wordt toegepast op een plein waarbij je veel hoogteverschil hebt, trapjes, stijle straatjes en een uitzicht op het geheel. Ik stel me dat voor in een Portugese stad, of ergens in een Mediterraan oord. Je kan dan op zoek gaan naar ‘the big picture’ Dat heb je hier nergens.
  Vanuit de hoogte (en dus in volle glorie) is het niet echt te zien, ik vraag me af of het wel tot zijn recht komt hier.
  Het plein is groot, ik hoop dat er (naast ruimte voor de markt) ruimte gereserveerd is voor bankjes, bomenrijen e.d. om e.e.a. een wat prettiger en overzichtelijk verblijfsgebied te maken. In mijn beleving zou het kunstwerk het moeten verschafffen of eraan ondergeschikt moeten zijn.

 16. FD

  Preiplein bekt dan wel weer lekker…

  kansloos dit.

 17. Mark

  Wat kost deze gemiste kans ook alweer? De tekeningetjes, is dat gemaakt met stoepkrijt? Misschien wel een idee om wekelijks andere groenten te tekenen, afhankelijk van het seizoen of de aanbiedingen op de markt. Maar goed, kunst en smaak zijn subjectief, dus dit mag geen argument zijn. Wel jammer dat de tekeningetjes vrijwel niet te zien zijn als je over het plein loopt of als het plein vol staat met marktkramen. Dus de impressie (bovenaanzicht) geeft een vertekend beeld, en zorgde er op die manier voor dat de keuze werd beinvloed. De andere inzendingen waren namelijk veel minder kleurig en duidelijk afgebeeld. Een van de andere vijf kunstwerken was een soort fontein, door hoeveel mensen is dat eigenlijk herkend? Positief is dat het beter wordt dan het was (dat kan ook moeilijk anders). Maar het zou toch zoveel beter voelen als er voor lange termijn kwaliteit of iets spectaculairs werd gekozen in plaats van middelmaat, en als er op een eerlijke manier democratie was bedreven. Helaas….

 18. BdV

  De minst hinderlijke optie. Niet mijn smaak. Een beetje flauw. Gelukkig geen fontein. Prima. Maar ik ben het ook wel eens met Ramon.

 19. Peter van Zoest

  Ach, mooi of niet, van dat mozaïek zie je toch niks nakkes nada. Als het plein leeg is, valt het niet op. Je moet namelijk een drone laten vliegen om te zien wat het voorstelt. En verder staat er altijd wel wat op Vredenburg. Dus eigenlijk kan het ook net zo goed achterwege blijven.

 20. Scherpschutter

  Preien, wortels en selderij op straat…. En niet eens te zien, want tweedimensionale afbeeldingen. Aanschouw ladies and gentlemen, dit is wat er gebeurt waar een links stadsbestuur te lang ongeremd haar gang kan gaan: een moreel, financieel en -met name ook- een cultureel totaal-faillissement.

  Want werkelijk alleen de leiders van een barbaarse onderontwikkelde samenleving met de culturele gewoonten van duizenden jaren geleden verzinnen het om ergens groenten op straat te laten tekenen van het geroofde geld van onderdanen, waarbij dan nog de aantekening dient te worden geplaatst dat de tekeningen van Aboriginals of de oude Egyptenaren in ieder geval nog als doel hadden om kennis over te dragen op de volgende generaties.

  Wat moet de hopelijk wat beschaafdere en meer ontwikkelde toekomstige generatie Utrechters van over 1000 jaar tenslotte wel niet denken wanneer ze dit plein zullen ontdekken in het jaar 3017…? Pijnlijk.

 21. Marc

  Een prei, een citroen, een croisantje, een bloem.. Truttigheid ten top, de stijl van de moziek is totaal suf. Dit is het eerste visitekaartje wat de stad utrecht afgeeft aan iedereen die hoogcatherijne uitloopt. Diep triest!!!

 22. Hénri Koopman

  “Utrecht maken we samen” collegeprogramma 2014
  Vergeten subtitel “als ‘t ons uitkomt”

 23. Katja

  Waardeloos, je ziet het alleen van bovenaf, op de grond met die mensenmassa’s blijft er helemaal niets van over. Wederom, een gemiste kans om iets van dat plein te maken. Een fontein, bijvoorbeeld.

 24. Bill

  Met het extreme ontwerpen van het Poortgebouw, TivoliVredenburg en dit plein als ontwerp wordt het een kermis qua diversiteit, en een gebrek aan eenheid op een plek waar juist stijl en historie op z’n plek zijn, waar op architectonisch gebied totaal niet is over nagedacht. Dat de gemeente dit doordrukt getuigt van een gebrek aan know-how die z’n weerga niet kent.

 25. Henri Koopman

  College programma “Utrecht maken we samen”
  Vergeten subtitel = “Als ‘t ons uitkomt”

 26. Danny

  Ik vind het helemaal niks. Een subtiele verwijzing naar het kasteel dat er ooit heeft gestaan had ik mooier gevonden.

 27. Michiel

  Natuursteen, dat zal wel lekker glad worden als het nat is.

 28. Frans Borgers

  Een aardig ontwerp en ik hoop niet dat zij is uitgekozen omdat ze al beroemd is.

  Echter heb ik mijn twijfels over de houdbaarheid van het mozaïek tableau.
  Ik meen dat iedere zaterdag de Utrechtse markt wordt gehouden die hun waren aanbieden waardoor en hoop rotzooi ontstaat nadat de markt kooplieden weer zijn vertrokken.
  Bovendien, hoe gaat het met de bomen in de herfst, die hun bladeren laten vallen??
  Als het regent, bijvoorbeeld ,kan men uitglijden over nat geworden bladeren.

  Enfin, ik zie liever het kunstwerk aan de muur, zo wie zo al om het perspectief waardoor de tekeningen niet goed kunnen worden waargenomen.
  Van bovenaf is de tekening het duidelijkst.

 29. Martijn

  Wat een kitscherig ontwerp, bij een bekend en historisch plein passen toch geen afbeeldingen van voedingswaren. Als er dan toch een mozaïek komt, maak dan een tekening die met meer uitstraling en klasse die beter passen bij het plein.

  Dit lijkt wel een verkeerd uitgepakte grap… Gemeentebestuur, bedankt!

 30. Niiiko

  Als het nou eens kaal wordt gelaten en per jaar een artiest (of artiesten) een paar dagen los laten gaan met wat verf?

  Dat brengt wat dynamiek en is het niet decennia hetzelfde kunstwerk.

 31. Bert Pijnse van der Aa

  ik ben utregter van buiten. (4 jaar in Vleuten) en vind het wel passend voor Utrecht. 🙂

 32. bewoonster

  Erg jammer om nu dag en nacht uit te moeten kijken op preien en croissantjes of wat het ook zijn…ook op niet-marktdagen moeten we daar kennelijk aan herinnerd worden…zoiets geeft het plein een ordinaire goedkoop-kinderlijke uitstraling

 33. Bram de Goede

  Het kan geen kwaad je ziet het niet op ooghoogte. Een fontein kan altijd nog.

 34. Martijn

  Wat zo vreemd is, is dat het andere (mozaïek)werk van Jennifer Tee best mooi is. en goed toepasbaar is voor een plein. Waarom ze er nu voor kiest voor voedingswaren in plaats van een mooi patroon ontgaat me echt volledig. De argumentatie over de geschiedenis als marktplein is echt gezocht en het lijkt wel als of Jennifer het Vredeburg alleen kent uit touristenfolders.

  @Jennifer, mocht je dit lezen. Laat het Vredenburg niet een nieuwe schandvlek worden van ons gemeentebestuur waar we nog jaren over praten en maak een tijdlozer ontwerp voor het plein. Dat verdient het namelijk.

 35. Reactionaire rechtse zak

  Ik mis in het ontwerp de symbolisering van de grootstedelijke beslommeringen en dilemma’s waarvoor onze onvolprezen leiders in de gemeenteraad en B&W zich dagelijks gesteld zien.
  Mijn voorstel is derhalve om de gemeenteraad en B&W te bedanken voor hun eindeloos palaver.
  Daartoe zou in het ontwerp van het Vredenburgmozaïek een symbolische portie vega-en/of-carni-bitterballen opgenomen kunnen worden. Of niet natuurlijk.

 36. wer

  hopelijk is er, als het eenmaal af is, zo weinig mogelijk van te zien…

 37. J

  Wat een farce. Die “kunstenaars” moeten zich schamen (incl gemeente).

  Geld verspillen kunnen ze weer goed in Utrecht

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).