Mathilde Reintjes over lotingsprocedure: “Laat scholen transparanter zijn” | De Utrechtse Internet Courant Mathilde Reintjes over lotingsprocedure: “Laat scholen transparanter zijn” | De Utrechtse Internet Courant

Mathilde Reintjes over lotingsprocedure: “Laat scholen transparanter zijn”

Mathilde Reintjes over lotingsprocedure: “Laat scholen transparanter zijn”

Halverwege de maand april kwam Mathilde Reintjes met andere ouders in actie tegen de lotingsprocedure die middelbare scholen hanteren bij de toelating van kinderen uit het basisonderwijs. Voordat Reijntjes het wist was ze het boegbeeld van een groet groep ontevreden ouders geworden. We kijken met haar terug en vooruit.

“Ik had zoveel aandacht totaal niet verwacht. Voor de loting had ik al brieven gestuurd naar de gemeente en de wethouder, omdat ik in andere jaren zag dat er vaak problemen waren rondom de plaatsing van kinderen op de categorale gymnasia in de stad. Dit is al jaren zo. Omdat mijn oudste kind de stap nu gaan maken wilde ik kijken of er meer ouders waren die tegen deze kwestie aanhikten”, vertelt Reintjes.

“Veel gehad aan de VVD”

Nadat de media aandacht gaf aan het probleem van de ouders mengden verschillende politieke partijen zich in de discussie. Hoewel de politiek niet echt met daadwerkelijke oplossingen kwam voelt Reintjes zich met name gesteund door de VVD in Utrecht. “De VVD reageerde heel adequaat op mijn onvrede over de lotingen in Utrecht. Ze hebben me goed geholpen en veel steun gegeven. Zij waren bovendien de partij die hebben gekeken naar de mogelijkheden voor een derde categoraal gymnasium in Utrecht.”

Oplossing voor lange termijn

“Hoewel mijn kind is geplaatst op een school is er nog geen daadwerkelijke oplossing gekomen voor het probleem. Er moet nog veel gebeuren om in de toekomst te voorkomen dat elk jaar in april weer deze discussie losbarst”, zegt Reintjes. Ze wil een oplossing vinden waar Utrecht de komende jaren wat aan heeft. “Intussen heb ik contact met de Willibrordstichting en POVO. Samen met een andere ouder heb ik een lijst met suggesties gemaakt die een oplossing kunnen bieden voor de toekomst.”

Hoe werkt de loting?

De lijst met suggesties worden aangedragen bij POVO, een organisatie die de overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs in Utrecht op een zo vlekkeloze manier wil realiseren. Ook ideeën van andere ouders zijn meegenomen om POVO een goed beeld te kunnen geven. “Het is nu onduidelijk hoe de loting precies gaat, het geeft mensen de indruk dat er niet eerlijk geloot wordt. Laat een ouder daar aanwezig bij zijn. Ook vinden wij dat Utrechtse kinderen voorrang moeten hebben op Utrechtse gymnasia en moet de broer/zusregeling afgeschaft worden. Het is ons niet duidelijk waarom dit is ingesteld en het discrimineert kinderen die geen broer of zus hebben. Scholen hebben dit zelf bedacht en daarom zullen we ook met hen om tafel moeten.”

“Scholen moeten transparantie bieden”

Het nieuwe gebouw van het Utrechts Stedelijk Gymnasium
Het nieuwe gebouw van het Utrechts Stedelijk Gymnasium

Voor Reintjes is er nog veel werk aan de winkel. Niet alleen POVO, maar ook scholen zelf kunnen het wat haar betreft veel beter aanpakken. “Scholen moeten transparant zijn in het aantal plekken dat ze per richting beschikbaar hebben. Dit kunnen ze op de site vermelden en op basis daarvan kunnen kinderen overwegen voor een andere school te kiezen. Tussentijds dienen scholen aan te geven hoeveel kinderen inmiddels geplaatst zijn en hoeveel plaatsen nog beschikbaar zijn.” Door deze maatregelen denkt Mathilde Reintjes een betere overgang te krijgen voor kinderen uit de hoogste groep van het basisonderwijs.

6 Reacties

Reageren
  1. Rogier de Groot

    Kinderen die geen broertje of zusje hebben mogen niet gediscrimineerd worden en kinderen van buiten Utrecht wel? O ja, die laatsten moeten naar hun eigen categorale gymnasia in Houten, Bilthoven of Woerden.

  2. Jorik van den Bos

    Beste Rogier,
    De gemeente Utrecht betaalt nog steeds de huisvesting van de scholen in Utrecht. Misschien willen de gemeenten Houten, Bilthoven & Woerden dan ook meebetalen aan de huisvesting van de categorale gymnasia in Utrecht !?
    Zolang dat niet het geval is én kinderen uit o.a. Woerden zich nog voor 2 scholen met loting op kunnen geven, lijkt me een voorrangsregeling voor kinderen uit Utrecht niet ongepast !

  3. Rogier de Groot

    Jorik, wat kunnen die kinderen uit Woerden er aan doen dat hun gemeente niet bijdraagt? En, is het uw verdienste dat de gemeente waar u woont dat wel doet?

  4. Jorik van den Bos

    Rogier, in Utrecht en in de gemeenten rond Utrecht hebben de meeste scholen bij loting een voorkeursregeling voor kinderen uit de eigen gemeenten. Meestal een logische (voorkomt onnodige reistijd) en faire (gemeente verantwoordelijk voor “eigen” kinderen) regeling. Waarom moeten kinderen in een andere gemeente naar school als er in hun eigen gemeente prima scholen zijn !?

    Er zijn vast tegenargumenten te verzinnen, maar de situatie in bijvoorbeeld Heemstede laat zien dat afschaffen van een voorkeursregeling nog veel meer ellende geeft. Door grote toestroom uit o.a. Hoofddorp (waar ook prima scholen zijn) lopen de scholen in Heemstede over en worden veel kinderen daar gedwongen ergens anders naar school te gaan…

    De 2 categorale gymnasia in Utrecht zijn een uitzondering en hebben geen voorkeursregeling. Ook al zou ik het graag anders zien, snap ik het wel, vanwege de regio-functie. Misschien tijd voor een categoraal gymnasium in Woerden !?

    Wel blijf ik het oneerlijk vinden dat sommige kinderen van 2 walletjes eten door mee te loten bij 2 scholen. Iets wat niet mag, maar helaas slecht valt te controleren… En daar kunnen die kinderen uit Woerden wel zelf wat aan doen !

  5. KirstenPeterson

    Excuse for that I interfere

  6. Mathilde Reintjes

    Beste Rogier, het zijn eigenlijk twee verschillende voorrangsregels die niet met elkaar te vergelijken zijn. Ik vind dat als er voorrangsregels zijn, ze in ieder geval goed gemotiveerd moeten worden. Voor beide regels is op de sites van scholen de argumentatie niet te vinden. Persoonlijk snap ik de voorrangsregel dat middelbare scholieren bij voorkeur in hun woonplaats naar school moeten kunnen wel. De regel dat zij bij hun oudere broer of zus op school moeten zitten snap ik bij middelbare scholieren niet (bij basisscholen zie ik dat wel). Kinderen uit Bilthoven, Houten en Woerden hebben overigens wel voorrang bij de gymnasia in hun eigen regio HNL, Oosterlicht College en het Minkema. Kinderen uit de regio kunnen dus met voorrang naar een gymnasium in de regio. En dan blijf ik het dus niet wenselijk vinden dat er kinderen uit Utrecht op Utrechtse scholen worden uitgeloot en uit moeten wijken naar een andere school, terwijl er kinderen uit de regio op diezelfde scholen worden ingeloot.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).