Meatfree Mondays nog niet aan de orde in restaurants gemeente Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Meatfree Mondays nog niet aan de orde in restaurants gemeente Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Meatfree Mondays nog niet aan de orde in restaurants gemeente Utrecht

Meatfree Mondays nog niet aan de orde in restaurants gemeente Utrecht
In de gemeentelijke restaurants van Utrecht zullen voorlopig nog geen vaste vega-dagen worden ingevoerd. De Utrechtse Partij voor de Dieren vroeg hierom tijdens een raadscommissievergadering in juni, maar kreeg afgelopen week van wethouder Linda Voortman te horen dat het niet op de planning staat.

In de gemeentelijke restaurants van Utrecht zullen voorlopig nog geen vaste vega-dagen worden ingevoerd. De Utrechtse Partij voor de Dieren vroeg hierom tijdens een raadscommissievergadering in juni, maar kreeg afgelopen week van wethouder Linda Voortman te horen dat het niet op de planning staat.

De PvdD stelde in het kader van milieu en dierenwelzijn op 19 juni tijdens het bespreken van de voorjaarsnota vragen over het cateringbeleid van de gemeente en het assortiment in de Utrechtse gemeentelijke restaurants. De partij vroeg daarbij expliciet of de gemeente iets zag in een vaste vega-dag, een zogenaamde Meatfree Monday.

Dat vindt wethouder Voortman echter niet gewenst, blijkt uit beantwoording van de vragen middels een brief. Het college wil ‘de bewuste keuze voor gezonde producten en de eigen verantwoordelijkheid van medewerkers stimuleren’, maar vindt een vaste vega-dag daar niet bij passen. Wel gaat men verder met de vega-dagen die afgelopen jaar op Dierendag en de Dag van Duurzaamheid werden ingevoerd.

Het assortiment van de gemeentelijke restaurants, die in het Stadskantoor en Stadhuis huizen, bestaat sinds begin 2018 standaard voor 50 procent uit vegetarisch voedsel. Dit geldt ook voor de cateringservice die voor ambtelijke lunches wordt ingeschakeld.

13 Reacties

Reageren
 1. Angelique

  Iedereen heeft allang de keuze voor meat free everyday.
  Het is de keuzebeperking voor anderen waar men voor strijdt, ze zijn kortom, niet voor vrije keuze.

 2. WvR

  @Angelique:
  Had het niet beter kunnen verwoorden.
  Hear, hear.

 3. Bert

  Ik neem aan dat de PvdD zich ook hard maakt voor het vlees dat wordt geserveerd niet overdoofd is geslacht?

 4. JdV

  Weer een initiatief van een klein groepje linkse fanaten die hun visie op willen leggen aan de zwijgende meerderheid. Zoals gebruikelijk bij dat soort mensen. Onverdraagzaamheid ten top.
  Wat mij betreft eet je elke dag een grote patat speciaal met een kaassoufle en bamiblok. Ga je gauw dood, maar wel vegetarisch dood.

 5. Martin

  Er komt nog een tijd dat de gemeente bij de medewerkers thuis gaat controleren of er misschien een stukje vlees of kaas in de koelkast ligt.

 6. Herman Gallé

  @Bert: Als u het nieuws een beetje hebt gevolgd kunt u weten dat een wetsontwerp van Marianne Thieme om het onverdoofd ritueel slachten te verbieden nu bij de Raad van State ligt. Ik neem aan dat uw vraag daarmee voldoende in beantwoord.

 7. Herman Gallé

  @Angelique: Wat is er mis met een beleid waarbij een overheidsinstantie – wetende dat vlees een enorme impact heeft op dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur – aan haar medewerkers alternatieven toont voor vlees. Een vleesloze dag levert niet minder lekker eten op. En de diehards die menen niet zonder hun lapje vlees te kunnen/willen nemen dan toch lekker een boterham met worst of kaas mee? Of de patatboer aan de overkant wil je misschien wel een lekkere frikandel speciaal bereiden.

 8. Armanda Govers

  Mensen hebben het over keuzevrijheid, maar zou die keuzevrijheid niet moeten stoppen waar je anderen schaadt?

  Vlees (en zuivel, maar ook kweekvis en andere dierlijke producten) schaadt het klimaat in grote mate. Vlees schaadt zodoende toekomstige generaties en de mensen die nu al te maken hebben met extreem weer die schade veroorzaakt aan leefgebieden en voedseloogsten.

 9. JdV

  @armanda. De productie van palmolie(geheel vegetarisch) is verantwoordelijk voor ontbossing en vernietiging van lokale gemeenschappen. Hetzelfde geldt voor soja-productie, suiker en koffie. Allemaal verbieden neem ik aan?

 10. cas

  @ Armanda, verbieden is het teruggaan naar een dictatuur. Nederland is zo vrij, tolerant en open geworden door de keuzevrijheid en geen overheidsbemoeienis. Helaas is deze trend zich in zeer ernstige snelheid weer aan het omdraaien. Vooral door zeurderige kleine groepjes die zichzelf promoten met een moralistisch gelijk wat absoluut geen waarheid is.

 11. Eduard F.

  Geen vlees aanbieden is niet hetzelfde als vlees verbieden, jongens. En een (bedrijfs)restaurant heeft de vrijheid om het eigen assortiment te bepalen.

 12. Jeroen

  Een broodje gehaktbal bestaat ook voor de helft uit vegetarisch voedsel. Het broodje.

 13. cas

  Eduard, wanneer onder politieke druk er geen vlees wordt aangeboden is het geen keuzevrijheid meer. Zwichten onder de druk is bij voorbaat al een zwakte, maar het heeft dan niks meer met keuze te maken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).