Medewerker besmet met coronavirus na Fieldlab-experiment in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Medewerker besmet met coronavirus na Fieldlab-experiment in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Medewerker besmet met coronavirus na Fieldlab-experiment in Utrecht

Medewerker besmet met coronavirus na Fieldlab-experiment in Utrecht
Bron: Twitter Hans Schutte (RTL Nieuws)
Een medewerker van het Fieldlab-experiment dat maandag in het Utrechtse Beatrix Theater plaatsvond bleek naderhand besmet met het coronavirus. Waar deze persoon de besmetting heeft opgelopen is nog niet bekend.

Een medewerker van het Fieldlab-experiment dat maandag in het Utrechtse Beatrix Theater plaatsvond bleek naderhand besmet met het coronavirus. Waar deze persoon de besmetting heeft opgelopen is nog niet bekend.

De evenementensector is in samenwerking met de overheid Fieldlab Evenementen gestart. Het idee is dat er een aantal verschillende evenementen worden georganiseerd en dat tegelijkertijd wordt gekeken in hoeverre de bezoekers besmet raken met het coronavirus. Hierdoor moet straks duidelijk worden of er al bepaalde activiteiten georganiseerd kunnen worden.

Congres

Zo was maandag in het Beatrix Theater in Utrecht een zakelijk congres waarbij 500 mensen aanwezig waren. Iedereen is de zaterdag voor het evenement getest en vervolgens ook op vrijdag. Toen bleek dat één medewerker van het congres besmet was.

“Waar de besmetting heeft plaatsgevonden weten we niet”, zegt een woordvoerder van Fieldlab Evenementen. “De kans is klein dat dit tussen het eerste testmoment en het evenement is geweest.”

Bubbels

Tijdens het congres waren er verschillende bubbels. Zo kwamen in de foyer op de benedenverdieping 250 mensen samen, en ook in een andere foyer was plek voor 250 personen. Deze mensen zijn niet met elkaar in contact geweest, ook niet in de zaal.

De medewerker die later positief testte droeg tijdens het evenement continue een mondkapje en ook hield deze persoon anderhalve meter afstand van anderen. Iedereen die bij de medewerker in de buurt is geweest heeft een melding gekregen en moest zich opnieuw laten testen. “Op deze testresultaten zitten we nu te wachten.”

Gedrag

Tot slot benadrukt de woordvoerder van Fieldlab Evenementen dat het geen medisch onderzoek betrof. “Het was een gedragsonderzoek. Wij kijken naar de dynamiek. Iedereen droeg dan ook een bewegingssensor. We willen kijken hoe er op een veilige en verantwoorde manier in de toekomst weer evenementen met meerdere bezoekers kunnen worden georganiseerd.”

Naast het zakelijk congres organiseerde Fieldlab zaterdag ook een optreden van cabaretier Guido Weijers. Daarnaast wordt in dezelfde serie ook publiek toegelaten bij voetbalwedstrijden van N.E.C. thuis en Almere City FC thuis.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Nina

  Beterschap voor de medewerker.

  Hopelijk is het geen superspread event geworden.

  Nu ja, Guido Weijers heeft i.i.g. een fijne avond gehad en dat is toch een troostende gedachte, nietwaar?

 2. Koel Hoofd

  Ben heel benieuwd of er meer besmetting zijn.
  Want 70% van de mensen wast ook de handen niet na het toilet bezoek.
  Klinkt heel smerig, maar dat is wel de realiteit!

 3. Nina

  Zie net dat het (nog?) niet ging om de theatervoorstel van Guido Weijers.

 4. Kloek

  Het is helemaal niet duidelijk of de medewereker daar besmet is of veel met anderen in contact is geweest. De kans dat hij anderen besmet heeft is zo goed als nihil. De persoon zou zaterdag (misschien wel op de testlocatie) of zondag besmet moeten zijn geraakt en kan dan maandag gelet op incubatie eigenlijk niemand besmet hebben, of de kans daarop is klein. We merken het wel. Overigens precies de reden waarom er getest wordt.

 5. W.

  Nou Scherpschutter, daarom dus een experiment. 🙂

 6. Scherpschutter

  W.

  O. En wat hebben we volgens u nu precies geleerd dan?

 7. Kadoendra

  @Scherpschutter

  “O. En wat hebben we volgens u nu precies geleerd dan?”

  Dat sinds het Romeinse Rijk er niets veranderd is; Panem et circenses.

 8. Yoshua

  Fantastische uitslag.
  Jammer voor de medewerker dat die ziek is.
  Evenementen zijn veilig wanneer er geen personeel wordt ingezet.
  Evenementen kunnen ontzettend goed zonder medewerkers.
  Jas ophangen, je plaats zoeken, popcorn scheppen en een biertje tappen kan iedereen zelf prima.
  Algoritmes kunnen op zeker betere evenementen organiseren dan de evenementenorganisatoren zoals wij die vroeger hebben gekend.
  Lees vooral over hoe de zogenaamde creatieve club eigenaren met hun handen in het haar zitten, ze kunnen niets creatiefs bedenken als het er op aankomt.

 9. Kadoendra

  @Yoshua

  “Evenementen kunnen ontzettend goed zonder medewerkers.”
  “Jas ophangen, je plaats zoeken, popcorn scheppen en een biertje tappen kan iedereen zelf prima.”

  En je hoeft ook geen enorme moeite meer te doen om af te rekenen, dus de kassamedewerker hoeft ook niet meer!

 10. Scherpschutter

  @Kadoendra

  Er is wel degelijk iets veranderd. Populus weet niet meer wat een patibulum is, laat staan dat ze weet wat Capitis Diminutio Maxima betekent. 😉

 11. W.

  @Scherpschutter: Dat jouw oplossing van “iedereen testen, dus geen besmettingen, dus geen experiment nodig” toch wat kanttekeningen kent. Kanttekeningen waar we in dit experiment van kunnen leren.

 12. Bernhard

  Was dit niet een beetje het idee van dit experiment?

 13. Scherpschutter

  W

  Waar heeft u het nou toch over? Er staat zelfs aangegeven dat de man de besmetting niet op het evenement opgelopen heeft. Dat zou ook vrijwel onmogelijk zijn, aangezien iedereen negatief gestest is voor ze naar binnen werden gelaten…

 14. M

  Een hoop ophef terwijl we nog maar weinig weten. Ja, er was iemand positief getest.( ik ga er dan maar even vanuit dat er slechts 1 test gedaan is en dat dat dan geen false positive was)

  Als er verder niemand positief getest is straks, en ook niet ziek wordt, dan lijkt me dit test-event een groot succes.

 15. MJPD

  “Positief getest” niet “Besmet”, leer dat nou eens redactie…

 16. BdV

  Dus @Scherpschutter, wat betreft de besmetting: “De kans is klein dat dit tussen het eerste testmoment en het evenement is geweest” wil zeggen dat “de man de besmetting niet op het evenement opgelopen heeft”? Een hele bijzondere conclusie.

 17. wollie

  mooidit levert hopelijk nuttige Datei op.
  beterschap aan de medewerker natuurlijk.

 18. Scherpschutter

  BdV

  Ik zou zeggen: lees het artikel nog een keer. En ook andere artikelen op internet. De man is niet eens 1.5 meter in de buurt bij iemand geweest, droeg ook nog een mondkap en iedereen op het evenement was negatief getest.

  Gelooft u nou werkelijk dat die man de besmetting op het evenement heeft opgelopen..?! LOL. De kans is groter dat je een loterij wint.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).