Medewerkers Fieldlab Cafés vieren zelf feest; politie grijpt in bij borrel met tientallen aanwezigen Medewerkers Fieldlab Cafés vieren zelf feest; politie grijpt in bij borrel met tientallen aanwezigen

Medewerkers Fieldlab Cafés vieren zelf feest; politie grijpt in bij borrel met tientallen aanwezigen

Medewerkers Fieldlab Cafés vieren zelf feest; politie grijpt in bij borrel met tientallen aanwezigen
't Oude Pierement in Utrecht
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag ingegrepen bij een borrel in een van de cafés die meedeed aan de Fieldlab Cafés in Utrecht. De politie kreeg rond 02.15 uur een melding van geluidsoverlast en trof in ‘t Oude Pierement, een van de deelnemende cafés, tientallen mensen aan die nog een nazit bijwoonden.

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag ingegrepen bij een borrel in een van de cafés die meedeed aan de Fieldlab Cafés in Utrecht. De politie kreeg rond 02.15 uur een melding van geluidsoverlast en trof in ‘t Oude Pierement, een van de deelnemende cafés, tientallen mensen aan die nog een nazit bijwoonden.

Toen de agenten aankwamen, constateerden ze geen geluidsoverlast. Wel zagen ze dat er in het café enkele tientallen mensen aanwezig waren. “Bij het zien van de politie vluchtten zij vanuit het café de bovengelegen woonruimte in”, aldus de politie. Omdat de politie binnen woningen alleen op coronamaatregelen handhaaft als er meerdere overlastmeldingen zijn, werden er geen boetes uitgeschreven.

“Onder de aanwezigen waren onder andere ondernemers en medewerkers van andere deelnemende cafés aan het Fieldlab, met uitzondering van De Beurs”, schrijft burgemeester Dijksma in een brief aan de gemeenteraad. De afdeling Handhaving van gemeente doet onderzoek naar het incident en er worden ‘passende maatregelen’ getroffen.

Proces-verbaal

Het gaat volgens een woordvoerder om een standaardprocedure die wordt opgestart als er een incident heeft plaatsgevonden bij een horecagelegenheid. “Er wordt een proces-verbaal opgemaakt, de feiten worden onderzocht en er wordt een handhavingsgesprek gevoerd met de betrokken ondernemers. Op basis van de alle uitkomsten worden er maatregelen genomen. De uitkomsten daarvan moeten nog bekend worden gemaakt.”

Burgemeester Dijksma laat weten dat er wel met al met de ondernemers gesproken is. “In een indringend gesprek met de betrokken horecaondernemers, vanochtend, hebben wij onze teleurstelling hierover uitgesproken”, schrijft Dijksma in de brief aan de raad.

Commentaar

De cafés die meededen aan het Fieldlab-experiment waren maandag aan het begin van de middag niet bereikbaar voor commentaar.

Gekoppelde berichten

48 Reacties

Reageren
 1. C.

  Koninklijke Horeca Nederland bagatelliseert het als iets ‘dat we niet groter moeten maken dan het is’, ‘dat alle Nederlanders wel eens de Coronaregels hebben overtreden’ etc. Het geeft voor mij wel aan dat het volk is dat, als je ze een vinger geeft, de hele hand nemen, en als een stel kleine kleuters niet lijken te weten waar de grenzen liggen. Van kleuters is dat begrijpelijk, van volwassenen die maar krijsen dat ze gehinderd worden in hun ‘ondernemen’ verwacht je meer verantwoordelijkheidsgevoel. Mijn cafées zullen het niet meer zijn. En ze verpesten het voor anderen. Dit Fieldlab-experiment mag dus als mislukt worden beschouwd, als je al van de ondernemers zelf niet voldoende besef van de urgantie van de situatie mag verwachten en dat ze daarnaar handelen.

 2. Utrechter

  Gewoon lik-op-stuk, gelijk horeca vergunning intrekken, jammer dan.

 3. Hans

  Geschonden vertrouwen

 4. Scherpschutter

  Schande. Hoe durven deze mensen plezier te hebben zonder overheidstoestemming…

 5. Geert van Schaik

  Vertrouwen gaat te paard en komt te voet…
  Laat anderen maar experimenteren want deze uitbaters snappen het niet. Of nog beter: STOP met experimenteren.
  Gooi de boel open als het veilig is. Stop experimenteren met onze gezondheid. En al helemaal niet met deze figuren!

 6. Barend

  @ C.

  Dit fieldlabexperiment is juist niet mislukt, want het heeft een helder resultaat opgeleverd. Conclusie: de horeca kan dus NIET veilig open.

 7. Baliekluiver

  Zo laat de utrechtse horeca weer eens haar ware gezicht zien. Vergunningen intrekken, ontvangen coronasteun direct terugvorderen en alle betrokkenen de rest van het jaar vrijwilligerswerk laten doen op een corona-IC.

 8. Johan

  Zinvol experiment. Het heeft aangetoond dat de horeca niet kan omgaan met zijn verantwoordelijkheid.

 9. Katja

  Vergunning intrekken.

 10. cas

  complete fieldlab experimenten afschaffen en winkel boete geven… blijkbaar heeft de horeca het iq van een pinda en verantwoordelijkheidsgevoel van een banaan.

 11. Hans

  Scherpschutter slaat de plank weer eens volkomen mis.
  Hij heeft werkelijk geen idee wat de horeca hier op het spel heeft gezet.

 12. Bert

  Aaah juist. Op terrassen van de horeca waart er een dodelijk virus rond, maar als die terrassen worden verboden en de gemeente zet er zelf picknicm tafels neer, is het geen probleem. Verder is het virus het na de avondklok (ongeacht of je die schuift of niet) ook geen probleem.

  En zo ook in dit geval: in een prive bijeenkomst in een gesloten cafe zijn er problemen. Echter wanneer dit in het private woning plaats vindt , is er geen virus.

  Net zoals dat het virus niet rondwaart in gebedshuizen, tempels e.d.

  Zoals een kritisch praatprogramma host zou zeggen: “Helder”

 13. Len

  Vanuit de context van de corona paranoia zou het wellicht niet de meest handige actie zijn, maar vanuit de context van de algehele realiteit zijn dit soort experimenten en de hierop getrechterde publieke opinie een product van een volledig doorgeslagen maatregelenpakket voor een vrij insignificant verschijnsel waarvan de bottleneck heel ergens anders ligt.

 14. Bromsnor

  Heel simpel
  Conclusie
  Horeca kan dus niet veilig open
  Fieldlab cafés begrijpen dus niks van fieldlab cafés
  Hoe dom kan je zijn
  Burgemeester van Zanen had ze de vergunningen afgepakt
  Benieuwd wat burgemeester Dijksma doet?

 15. Karla

  Misschien eens ff haast maken met vaccineren? Dan kunnen we allemaal weer meedoen aan de maatschappij.
  En hoeven we niet voor een ridicule hoop belastinggeld dit soort stomme experimenten te doen waarbij de deelnemers hun verantwoordelijkheid niet nemen.

 16. Reiger030

  Als bezoeker van het experiment was ik positief over de genomen maatregelen tijdens het experiment. Maar uiteraard wist iedereen dat de TNO onderzoekers strak meekeken. Deze (ongelofelijk) stomme actie bewijst dat de horeca geen verantwoordelijkheid kan nemen.

  Logischerwijs zou men even goed op de vingers getikt moeten worden (uitstel opening), anderzijds snap ik dat de rest van de horeca piswoest is op deze cowboys.

  Als KHN en gemeenten nog een beetje serieus willen blijven, verwacht ik toch wel consequenties.

 17. Jolanda

  Selectieve verontwaardiging. Eerst zo’n Fieldlab met open armen binnenhalen en dan boos als het uit de hand loopt? Wat had je nu zelf verwacht? Utrecht Horeca Pretstad?

 18. Utrechter

  Karla, er worden nu ruim 110.000 vaccins per dag gezet, vaccins die er niet zijn kunnen ook niet worden weggeprikt.

 19. Hans

  Ik geef toe: het taalgebruik van Len is weer onnavolgbaar onbegrijpelijk.
  Maar 1 ding is wel duidelijk: ook Len snapt er geen snars van. Er is geen ‘corona paranoia’ gaande. Wel een corona pandemie. En zie wat ons te wachten hadden kunnen staan indien het maatregelenpakket nog magerder zou zijn geweest dan het nu al is: onder verwijzing naar de actuele stand van zaken in Brazilië waar een corona-ontkenner aan de macht is die ook erg houdt van de term ‘corona paranoia’.

 20. Kees

  Mensen moeten tegen zichzelf beschermt worden. Je geeft ze een vinger… Laat die versoepelingen nog maar even zitten.

 21. Scherpschutter

  Hans 14:22

  “Hij heeft werkelijk geen idee wat de horeca hier op het spel heeft gezet.”

  Help me even Hans. Wat mensen die allemaal negatief getest waren op corona dronken gezellig wat en toen….

 22. Pee

  Wat is het verschil tussen fieldlab en gewoon open gaan?
  Even afwachten of er besmettingen hebben plaatsgevonden zo niet dan kan de rest ook gewoon open.

 23. Bernhard

  Ze moeten zich kapot schamen na een avond werken samen een borrel te drinken en wat van het leven te willen maken!

 24. Hans

  Scherpschutter: het gaat hier om het nakomen van je afspraken en je een betrouwbare partner betonen in zo’n field lab experiment. Als je als deelnemer aan zo’n experiment serieus genomen wilt worden, er staat namelijk heel veel op het spel, w.o. het verantwoord weer opengaan van de horeca – dan zul je dat op een integere en betrouwbare manier moeten doen. En dat is hier dus overduidelijk niet gebeurd. Ze hebben omwille van hun eigen lolletje de kluit belazerd en het flink verpest voor de rest van de horeca. Zo wordt het helaas snel einde oefening met dit soort field lab activiteiten en blijven we nog langer in dit onzalige niemandsland hangen met zijn allen. Wie dit niet wil inzien lijdt aan een groteske vorm van kortzichtigheid waar eenvoudigweg geen woorden voor zijn.

 25. Yoshua

  Ik begrijp het volkomen van de kroegbazen/medewerkers dat ze nazitten, dat is een onderdeel van de kroegbazen cultuur.
  Dat ze mee hebben gedaan met een experiment betekend natuurlijk niet dat ze na afloop van het experiment voorbeeld burgers zijn.
  Dat is een kroegbaas niet en zal die ook nooit worden.
  Een oncoloog of raketgeleerde met een eigen kroeg kom je zelden tegen.

  Een kroeg begin je vanwege het plezier halen om een feestje maken voor de gasten, dan is liefhebber zijn van feestjes een vereiste als kroegbaas.

 26. Ooginaller

  @Scherpschutter: Ik ben Hans niet maar ik kop hem even in:

  …en toen braken ze alle afspraken die er waren gemaakt, waardoor de beleidsmakers hen en hun collega-medewerkers niet meer kan vertrouwen.

 27. Domtorentje

  Die cafés loop ik voortaan voorbij
  Die fieldlab cafés was dus gewoon fake

 28. Peter Tros

  Ik ben inmiddels wel alle sympathie voor de horeca verloren met hun ‘het incident in ’t Oude Pierement krijgt te veel aandacht’ en ,Het had niet moeten gebeuren. Klaar. We maken allemaal weleens een fout.’ en ondertussen lopen klagen over dat terrassen maar tot 18.00 open mogen en dat ze veel meer willen. Ik heb een jaar zonder jullie gedaan en hoewel ik dat weg jammer vond heb ik nu ook niet gelijk zin om naar jullie toe te rennen en te spekken. Thuis met vrienden afspreken is (bijna) net zo leuk heeft corona mij geleerd. De horeca uitbaters hebben echt totaal geen gevoel met de maatschappij meer

 29. Len

  Sorry Hans, dat u het vermogen ontbeert om mijn toch vrij holistische en duidelijk geformuleerde kijk te ontcijferen.

  Het is niet probleem versus maatregel en daarmee basta, het is veel genuanceerder dan dat. Maar bredere kaders werken helaas niet in tunnels.

 30. Uuutje

  @ SS

  Dat negatief testen is dus geen enkele garantie op het niet verspreiden op het virus. Dat was nu net het punt. Zoals wel vaker blijkt. Sneltesten hebben dan ook een foutmarge; een forse van 20%. Vandaar ook het nogmaals achteraf testen, dat dus niet iedereen doet; vrij stom.

  Daarnaast was die naborrel geen naborrel met 5 man (daar was nooit iemand achter gekomen normaal gesproken), maar was het een feestje. Want er is dus ook echt overlast gemeld door de buren of voorbijgangers, dus geluidsoverlast; en was het een vergadering achteraf, hadden de deelnemers niet hoeven wegvluchten naar het bovengelegen huis, waarvan de vluchtenden ook nog wisten dat dit een slimme uitvlucht was. Vergaderen mag immers gewoon met een aantal mensen, welliswaar op afstand, maar het mag. Zeker als het een debriefing is. Een debriefing mag ook gezellig zijn met 1 drankje bijv.. Feestje geven mag begrijpelijkerwijs eigenlijk nog niet, zeker niet in een krap cafeetje waarbij geen afstand wordt gehouden, waarbij ook nog eens personeel aanwezig is van verschillende locaties dat dus veelvuldig met publiek in contact is geweest dat dus niet gegarandeerd virusvrij was.

  Meneer snapt het weer eens niet allemaal.

 31. Don

  Fieldlab onderzoek geslaagd. De immer moord en brand schreeuwende horeca heeft aangetoond dat ze het niet kunnen of willen begrijpen. Minachting voor zorgpersoneel, mensen die naasten verloren zijn en mensen wiens operatie is uitgesteld. Ik weet in ieder geval bij welke horeca ik nooit meer zal komen.

 32. Ton

  @ Scherpschutter
  “Wat mensen die allemaal negatief getest waren op corona”
  Waar haal jij het vertrouwen vandaan dat ze zich wel aan dat deel van het protocol gehouden hebben ?

 33. Zwaontjue

  Typisch een gevalletje van “Je eigen glazen ingooien” in dit geval “volgooien”.

  (Hoe dom kun je zijn ……….)

 34. JongMaarNietZoJong

  Ik snap alle ophef niet. Ik zie continu medewerkers van café’s en restaurants binnen zitten borrelen tijdens corona-tijd. Dit is niet nieuw.

  Tuurlijk is het niet okee, maar deze ophef is ook weer typisch Nederlands. Doe dan gewoon altijd iets aan die borrelende mensen, niet alleen na een Fieldlabs-experiment.

  Maar nee, we hebben ervoor gekozen dat we maar losjes handhaven, waardoor we een tweesplijting krijgen van mensen die zich goed aan de regels houden en mensen die er lak aan hebben. De eerste groep blijft zich er maar aan houden en brandt helemaal op terwijl de tweede zit te yolo’en. Maar dat is een beleidskeuze van kabinet en gemeenten. Borrelen op de werkplek is één van de symptomen hiervan, en is zeker niet iets dat alleen op die dag plaatsvond. Loop maar eens in een late middag door de stad en kijk naar binnen. Hoewel, misschien is men nu wel iets voorzichtiger.

 35. Mel

  Deze tenten genoteerd op mijn lijstje. Mijn klandizie voorgoed kwijt. En ik zeg het voort. Geen compassie. Eigen schuld dikke bult.

 36. Frits

  Dank voor dit bericht,,weet ik gelijk dat ik deze café s niet meer zal bezoeken
  Hoe aso en dom moet je zijn , om in Corona tijd te gaan feesten in een fieldlab café
  Totale minachting naar alle zorgmedewerkers,

 37. Jopie

  @ Jongmaarnietzojong

  Er was dan ook geen sprake van een naborrel, maar van een feestje. “Nazit” staat ook tussen “”.

  Dat is nu net het verschil.

 38. Moniek

  Dijksma heeft een “indringend gesprek” en spreekt “haar teleurstelling hierover” uit. Nou, als dit de strenge “sanctie” is, trek ik wel mijn eigen conclusies en sluit ik me absoluut aan bij degenen die deze asocafé’s nooit meer gaan bezoeken.

 39. George

  Yoshua Top
  Mel en Frits Ik vraag me af of jullie uberhaupt wel eens in een kroeg zijn geweest

 40. Janah

  Omdat we een volk zijn geworden dat iedere keer weer laat zien geen maat te kunnen houden, zou het mij niet verbazen als we over een paar weken weer in een lockdown zitten. Ook ” het vieren van het leven” heeft zijn prijs.

 41. Nina

  Experiment mislukt dus.

  Lijkt mij vooraf ook wel duidelijk dat (te)veel alcohol drinken en je aan maatregelen houden niet een juiste combi is. Mensen worden makkelijker na het drinken van alcohol en nemen het niet zo nauw meer.

  Je vergeet zo heel makkelijk dat er een pandemie is.

  Misschien lukt het evt. wel met non-alcoholische dranken.

 42. Frits deel 2

  Yoshua
  Dank voor je bericht ,lees vraag
  Ik ben in meer cafés geweest als dat er klinknagels in de Rijn brug zitten
  Maar als je als café wordt uitgekozen voor een fieldlab proef
  Je krijgt er ook nog geld voor
  Om daarna in een ander fieldlab café met 40 personen gaat feesten
  Dan mankeer je wat in je bovenkamer
  Dan spoor je niet
  Ronduit a sociaal naar al die mensen die zich totaal los werken in de zorg
  Dus daarom zien ze mijn nooit meer in de fieldlab cafés
  Er zijn meer dan genoeg normale cafés

 43. Ted Danson

  Scherpschutter over krakers: regels!

  Scherpschutter over veertig dronken cafébezoekers in coronatijd terwijl iedereen thuis zit te verpieteren: regels?

 44. Mel

  Zeker, George, vaak genoeg. Maar vanaf nu nooit meer in deze. Al zouden ze failliet gaan, nooit meer in deze.

 45. Scherpschutter

  @Ted Danson

  Scherpschutters over krakers: “eigendomsrecht-schendend tuig”

  Scherpschutter over mensen die andere mensen dicteren hoe te leven: “eigendomsrecht-schendend tuig”.

 46. Rob

  Ex,pierement 😅

 47. Yoshua

  Frits deel 2

  Dat ze met 40 mensen gaan nazitten die allemaal twee maal negatief zijn getest is in mijn beleving niet echt een grote zonde.

 48. Joepie

  @ Yoshua

  Negatief testen geeft geen enkele garantie over het al dan niet wel of niet besmet zijn, zeker niet bij sneltesten.

  Daarnaast was het een feestje, geen borrel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).