Medewerkers UMC Utrecht demonstreren woensdag tegen 0% loonsverhoging Medewerkers UMC Utrecht demonstreren woensdag tegen 0% loonsverhoging

Medewerkers UMC Utrecht demonstreren woensdag tegen 0% loonsverhoging

Medewerkers UMC Utrecht demonstreren woensdag tegen 0% loonsverhoging
Medewerkers van het UMC Utrecht gaan woensdag demonstreren omdat er nog geen loonsverhoging aan lijkt te komen. Vakbond FNV onderhandelt naar eigen zeggen al vijf maanden met de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), maar er zit nog geen schot in de zaak.

Medewerkers van het UMC Utrecht gaan woensdag demonstreren omdat er nog geen loonsverhoging aan lijkt te komen. Vakbond FNV onderhandelt naar eigen zeggen al vijf maanden met de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), maar er zit nog geen schot in de zaak.

“Na vijf maanden onderhandelen, willen de werkgevers nog geen millimeter schuiven en blijven ze vasthouden aan 0 procent loonsverhoging”, zegt Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “Ook weigeren ze goede afspraken te maken over verlaging van de werkdruk en een generatieregeling, waarmee oudere collega’s gezond hun pensioen kunnen halen. Het is absurd dat de NFU zich zo opstelt.”

Medewerkers van het UMC gaan daarom woensdag op het parkeerdek op de derde verdieping van het ziekenhuis met auto’s ‘0%’ uitbeelden. Om 12.15 uur volgt een toespraak van FNV, waar ook de raad van bestuur voor is uitgenodigd. Een kwartier later eindigt het protest met een toeteractie.

Onderhandelingen

FNV zegt dat de onderhandelingen met de NFU zijn vastgelopen. Om deze weer op te pakken heeft de vakbond een aantal suggesties gedaan voor een nieuwe bemiddelaar.

“Maar alle pogingen worden tenietgedaan door de NFU. Alles wijst erop dat de NFU opzettelijk de boel aan het rekken is. FNV Zorg & Welzijn overweegt daarom een eindbod te vragen aan de NFU. Als de medewerkers dit eindbod afwijzen, zullen er ongetwijfeld meer acties volgen”, is te lezen op de website van de vakbond.

28 Reacties

Reageren
  1. Bert

    Ik ben heel erg benieuwd hoeveel van die medewerkers wederom op leden van het kabinet hebben gestemd, dus vvd/d66/cda

  2. Lombokker

    Als er één categorie is die loonsverhoging verdiend, dan is het wat mij betreft het personeel in de zorg. Die werkgevers zouden zich de ogen uit hun kop moeten schamen.

  3. GeenStijl@Utrecht 🤫

    Stank als dank, zou ik willen zeggen,deze mensen verdienen beter …..

  4. Scherpschutter

    Je moet maar durven. Terwijl half ondernemend Nederland op z’n gat ligt, de overheid verzuipt in de schulden, om dan doodleuk even te vragen om een loonsverhoging….En dan ook nog in een tijd waarin je dienstverlening op z’n gat heeft gelegen.

    Die medewerkers mogen blij zijn dat ze geen 20% hoeven in te leveren. Vrij schaamteloos.

  5. Kadoendra

    @GeenStijl@Utrecht

    “deze mensen verdienen beter …..”

    De heer Sywert van Lienden heeft nog veel beter verdient daar hij het allemaal belangeloos deed.

  6. Sybran

    Uiteraard niks dan lof voor deze ‘helden in de zorg’, maar laten we niet doen alsof ze weinig verdienen. Die cao’s voor zorgpersoneel zijn dik prima.

  7. Koel Hoofd

    Ik gun het die mensen van harte!

    Maar de andere kant is dat wanneer de lonen stijgen, de zorgkosten ook direct toenemen wat weer wordt verrekend met stijgende zorgverzekeringspremies.
    Care…stuck between a rock and a very hard place….

  8. Zeven Steegjes

    De salarissen in de zorg zijn al veel te hoog; het is alleen onwijs ongelijk verdeeld. De medewerkers die aan het bed staan krijgen een schamel loontje terwijl de specialisten lachend tonnen per jaar binnenharken met de maatschappen van ze. Om je voor te schamen.

  9. G.H.

    @Scherpschutter

    Die ‘dienstverlening’ heeft op z’n gat gelegen omdat de overheid in de afgelopen 20 jaar de zorg kapot heeft bezuinigd, en van dat geld de grote jongens in het bedrijfsleven (niet de MKB’ers) een financieel wellnessarrangement heeft gegeven.

    En dan heeft u het lef om mensen, die zich als gevolg van die bezuinigingen nu al meer dan een jaar kapot werken, te melden dat ze eigenlijk een vijfde van hun loon zouden moeten inleveren. Onvoorstelbaar schaamteloos.

  10. Kees

    @koel hoofd. Grappig dat de zorgverzekering een sterk en transparant argument is om het loon niet te verhogen terwijl aan de andere kant zonder enige verantwoording miljarden word uitgegeven aan ontwikkelingshulp, immigratie, coronasteun of gelden aan schimmige organisaties. Waren alle uitgaven maar zo transparant.

  11. Scherpschutter

    G.H.

    De zorg kapotbezuinigt? LOL

    https://www.businessinsider.nl/wp-content/uploads/2020/01/zorguitgaven.png

    De zorguitgaven van de overheid lopen volledig uit de hand. Jaar op jaar op jaar: forse stijgingen. Als het in dit tempo doorgaat zitten we in 2040 op 200(!) miljard zorguitgaven. Dat kan niet.

    De zorg dient dringend geprivatiseerd te worden. De overheid drijft dit land financieel naar de afgrond.

  12. Cohen

    En ondertussen heeft het rijkste deel van de bevolking miljarden opgeslokt het afgelopen jaar. Ben benieuwd bij wie ze aankloppen als ze medische hulp nodig hebben.

    Maar er is nog een groter probleem: lonen en inflatie lopen extreem uit de pas bij die dingen die er toe doen zoals huizen en vaste lasten. Voelt ook zo fijn dat juist nu gemeenten zoals Utrecht die vaste lasten even omhoog willen hebben, terwijl de lonen stilstaan.

    Maar nog enger zijn de huizen: in korte tijd tonnen duurder geworden en men blijft die hypotheken maar afgeven terwijl de lonen dus bevriezen. Die hypotheken (schulden) worden gekocht door onze pensioenfondsen. Je zou toch denken dat het kwestie van tijd is voordat iemand beseft dat de schulden in nog geen twee mensenlevens betaald kunnen worden, aangezien het gros van de huizenbezitters weinig verdient, weinig blijft verdienen en geen rente betaalt. Dan stort het hele zaakje als een kaartenhuis in elkaar. Vooral als de hele markt, waar de pensioenfondsen in geïnvesteerd zijn, die conjunctuur volgt.

    Weg vermogen, weg pensioen.

  13. Jean Pierre

    Het is ‘kapotbezuinigd’ en je link werkt niet Schermsputter. Verder snap ik je punt niet: bedrijven zoals farmaceuten gaan als een trein in het huidige semi-private systeem. Was dat niet het belangrijkste in jouw wereld?

  14. JdV

    @Zeven steegjes: Volslagen onzin. Ik ken MBO opgeleide verpleegkundigen die met 24 uur in de week werken een modaal salaris binnenharken, mede door alle toeslagen en andere extra’s. Daar komt bij dat de CAO verhoging in de zorg de afgelopen jaren rond de 4% lag. Vele malen meer dan bij politie, brandweer of gemeentereiniging om maar eens wat andere zware en essentiële beroepen te nomen.

  15. Cohen

    @Zeven Steegjes
    Maatschappen bestaan niet echt meer en in een academisch ziekenhuis was dat nooit het geval.

    Specialisten verdienen relatief veel: ja meer dan een ton. Maar werken ook 50+ uren, vaak op onmogelijke tijden en dragen een hoge verantwoordelijkheid. Mensen in de financiële wereld verdienen al snel meer en bij veel van hen is het maar zeer de vraag of hun werk überhaupt nut heeft. Om nog maar te zwijgen over de elite met tientallen miljoenen in assets: deze mensen verdienen aan passief vermogen al tonnen uit dividend e.d.. Gewoon met niks doen.

    Een hbo-verpleegkundige verdient ook best veel voor een hbo’er hoor, de meeste mensen zouden het niet “schamel” vinden. Maar als je bedenkt dat zij ook die onmogelijke tijden + werkdruk hebben is het salaris wel veel te laag.

    We leven in een systeem van uitbuiting en zelfs een medisch specialist zit niet aan de kant van de uitbuiter.

  16. Utrechtvoorutrecht

    @SS kosten van de zorg sinds privatisering 2006: https://www.rijksbegroting.nl/2019/voorbereiding/miljoenennota,kst248657_9.html Dat is niet alleen inflatie. En denkt u dat zonder regulering de medicijnprijzen omhoog of omlaag gaan? Wilt u daar ook een linkje voor? Op uw internet schijnen dit soort bronnen niet beschikbaar te zijn.

  17. Scherpschutter

    Jean Pierre 26/5/2021 – 12:33

    Vast en zeker dat jij helemaal zelfstandig wel even de ontwikkeling van de zorgkosten kunt opzoeken. Ik heb er vertrouwen in.

    Het belangrijkste in mijn wereld is dat er geen overheid is die alles om zeep helpt. De door de overheid gemanagede zorg is een monstrum dat volstrekt onhoudbaar is. Marktwerking is broodnodig!

    @Utrechtvoorutrecht 13:36

    U weet kennelijk niet wat privatiseren is. Privatiseren is niet diensten onderbrengen in BV’s en dan de overheid alsnog ieder detail laten managen en marktwerking totaal opheffen. Privatiseren is geen enkele overheidsbemoeienis en private aanbieders vrij laten concurreren om de gunsten van de klant. Woorden hebben concrete betekenissen. Leer eerst wat privatiseren inhoudt. Er is NIETS geprivatiseerd. Het is precies hetzelfde gedrocht van een systeem van de overheid.

  18. Yo

    @ JdV

    Mensen die toeslagen ontvangen verdienen dus minder dan modaal. Anders hebben die toeslagen geen functie meer.

  19. Koel Hoofd

    @Kees
    Onze politieke economie is stuk, dat is duidelijk.

    Maar zorg is een heel lastig dossier.
    Want er zijn allerlei belanghebbenden die verdienen aan het lijden van een ander omdat iemand die lijdt elke strohalm zal grijpen. Farma is een beruchte, maar vlak de medische wetenschap ook niet uit! Dingen welke we nu heel normaal vinden, konden 30 jaar geleden niet. Maar aan die zaken hangt wel een heel fors prijskaartje.

    En dat geeft hele moeilijke discussies want waar trek je de grens? Is er eigenlijk wel een grens? Wie gaat er bepalen wie er welke zorg wanneer tegen welke prijs en hoeveelheid gaat krijgen? Dat moet je niet aan de private sector overlaten want dan krijg je Amerikaanse toestanden.

    New York corona,
    de armen krepeerden omdat de ziekenhuizen voor de armen stampvol lagen. De prive kliniek 2 deuren verder was leeg omdat de rijken corona makkelijker kunnen vermijden. Maar die rijke zorg is onbetaalbaar voor de pizza delivery guy die de pizza bij die rijken bezorgd… willen we dat hier ook hebben?

  20. JdV

    @Yo: Avonddienst toeslag. Weekend dienst toeslag. Dat soort toeslagen.

  21. JdV

    @Koel Hoofd: Graag.

  22. Cohen

    @Scherpschutter
    Leuk dat je nu nog een keer met dat jaren ’90 rechts-libertarische verhaal aankomt dat we alles moeten privatiseren. Hebben we geprobeerd (vanaf Reagan-Thatcher), hier vooral onder het paarse kabinet doorgevoerd, maar dat ging dus totaal de verkeerde kant op. Zijn allerlei modellen op los gelaten, trickle-down economics, het probleem van durf-kapitaal, monopolie-vorming, de ellende met banken die zich misdragen. Lang verhaal kort: een vrije markt lijkt zichzelf gewoon op te heffen en als het ergens niet kan is het wel de zorg. Goed, er zijn mensen die er nog in geloven, maar het is precies dat: een geloof.

    Dat wil niet zeggen dat er niet enorm veel bureaucratie is met teveel managementlagen is. Privatiseren alleen blijkt daar echter niet de oplossing voor, omdat grote corporaties gewoon op de stoel van de overheid gaan zitten. Veel grote vissen willen die bureaucratie juist.

  23. Utrechtvoorutrecht

    Veel mensen hier die zich belangrijker vinden dan de rest. Waarom verkondigden jullie je mening niet net zo luid op straat?

    Vergis je niet, met het recht van de sterkste, zonder regulering, zouden jullie ook bij de 99% horen die uitgebuit worden. Anders had je wel iets slimmers gedaan dan naieve comments posten op een lokale nieuwswebsite.

  24. Nico

    Goed advies van de SER. Het gaan niet alleen om de financiële waardering:
    https://www.ser.nl/nl/Publicaties/aan-de-slag-voor-zorg

  25. Scherpschutter

    @Cohen 17:06

    Weet u nu nog steeds niet privatiseren is? Of een vrije markt? Ik heb het u al zo vaak uitgelegd. Een vrije markt is een markt zonder overheidsbemoeienis. En dan komt u met voorbeelden binnen een corrupte geldeenheid waar de overheid totale monopolie in de markt heeft. En bovendien alsnog alle regels dicteert. Het is onvoorstelbaar…Begrijpt u nu werkelijk niet hoe kasverrot het geldsysteem is van de overheid en hoezeer alle uitwassen voortkomen uit het gegeven dat marktpartijen VERBODEN is om andere geldeenheden te lanceren die WEL keihard zijn? De reden dat banken zich misdragen is DOORDAT het geld corrupt is en banken out of thin air geld mogen verzinnen en uitlenen…Het fiat valuta (pleepapier-geld) systeem van de overheid.

    Privatiseren is de enige oplossing. U houdt uzelf compleet voor de gek als u denkt dat het huidige systeem houdbaar is. Kijk naar de jaarlijks stijgende zorgkosten en trek dat eens 20 jaar door…Dat is volstrekt onbetaalbaar. Het overheidszorgsysteem stevent op een totale collapse af. Net als het overheidsgeldsysteem en ieder ander systeem van de overheid. Overheden kunnen werkelijk niets…

    Een vent per stad die paspoorten uitdeelt. Meer overheid moet je niet willen. En zelfs dat kan een marktpartij vermoedelijk beter.

  26. Binnenstadbewoner

    Ach ja scherpschutter misschien maar emigreren naar de VS ofzo. Geprivatiseerde zorg, verzekeringspremie is ook voor werkenden met modaal salaris vrijwel niet meer op te brengen, torenhoog eigen risico, torenhoge tarieven voor kleine ingrepen en geen verzekering = sowieso geen behandeling. U zult zich hier thuis voelen.

    @ DUIC: waarom wordt deze trol hier nog gedoogd?

  27. Ted Danson

    Scherpschutter: ‘Een overheid is volkomen overbodig, behalve voor het uitdelen van paspoorten’

    Ook Scherpschutter: ‘De overheid moet deze weg lager maken, anders botsen slimme klussers met busjes tegen een brug’

  28. Cohen

    @Scherpschutter ja hoor, ik heb wel een aardig idee wat privatiseren is. Ik ken dit hele riedeltje van het anarcho-kapitalisme en een laissez-faire economie. Ik zie ook al die problemen met het monetaire systeem en relatie tussen de overheid en monopolisten. Ik heb op een zeker moment ook geloofd in alles privatiseren. Niet meer, om de simpele reden dat de meeste modellen (en de praktijk) laten zien zien dat een volledige vrije markt die problemen niet oplost, integendeel. Je krijgt met de vergrijzing waarschijnlijk alsnog een extreem dure zorgmonopolie die dan alleen nog betaalbaar is voor de rijkste 30% van de bevolking, heel sociaal. Zie ook de VS. Ik ben wel voor een veel kleinere overheid die zich zo weinig mogelijk bemoeit, een radicaal ander monetair systeem en een vrije markt waar mogelijk. Maar enige regulatie, herverdeling en democratische invloed in publieke belangen zal nodig zijn om een olichargie te voorkomen. Dat is nu volgens mij ook gewoon het probleem: een te klein groepje mensen heeft teveel invloed en stemmen lijkt steeds minder uit te halen.

    Je spreekt jezelf ook een beetje tegen. Eerst zeg je dat geld nergens op gebaseerd en volledig door de overheid gecontroleerd en vervolgens is de zorg wel ‘te duur’ alsof dat een natuurwet is. Dat geeft aan dat je nog intrinsiek gelooft in het huidige kapitalistische systeem, vrije markt of niet. De waarde van geld en relatie hiermee tot de zorg is maar wat we eraan toeschrijven. Blijkbaar vinden we het normaal dat klerk in de financiële wereld meer verdient dan een medisch specialist. Waarom? Uiteindelijk is het allemaal psychologie en zij die goed zijn in het manipuleren daarvan profiteren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).