Stiptheidsacties voor betere cao in UMC Utrecht - De Utrechtse Internet Courant Stiptheidsacties voor betere cao in UMC Utrecht - De Utrechtse Internet Courant

Stiptheidsacties voor betere cao in UMC Utrecht

Stiptheidsacties voor betere cao in UMC Utrecht
Het UMC Utrecht op de Uithof. Archiefbeeld DUIC.
De medewerkers van het UMC Utrecht komen in actie voor een betere cao. Vanaf dinsdag worden er stiptheidsacties gehouden die tot 25 juli zullen duren. Dat meldt het FNV.

De medewerkers van het UMC Utrecht komen in actie voor een betere cao. Vanaf dinsdag worden er stiptheidsacties gehouden die tot 25 juli zullen duren. Dat meldt het FNV.

De medewerkers willen meer waardering en respect in een goede cao, meldt de vakbond. “Het personeelstekort is zo hoog dat werknemers het werk, zowel fysiek als mentaal, niet meer aankunnen. Openstaande vacatures kunnen niet worden ingevuld, waardoor het draaien van overuren eerder normaal dan uitzonderlijk is geworden.”

Naast stiptheidsacties luiden 200 artsen, verpleegkundigen, administratief medewerkers en anderen op dinsdag tijdens de lunchpauze ook ‘de noodklok’. Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn, zegt: “Het is uitzonderlijk dat het personeel in de UMC’s van hun volledige pauze kan genieten en dat gaan ze nu tijdens de stiptheidsacties dus ook doen.”

De werknemers eisen een loonsverhoging, concrete afspraken over de aanpak van de hoge werkdruk en een goede generatieregeling. Tijdens de acties staat de patiëntveiligheid wel in alle gevallen voorop.

Acties

De stiptheidsacties betekenen dat medewerkers hun werkzaamheden volgens hun arbeidsovereenkomst uitvoeren. Dus nemen ze alle koffie-, lunch- en theepauzes, zoals vermeld in hun rooster. Overwerk wordt niet meer verricht en het dienstrooster mag tot 10 dagen voor aanvang niet meer gewijzigd worden.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao UMC’s zijn afgelopen 28 mei vastgelopen. Er vallen ongeveer 60.000 mensen onder deze cao. In het Leids Universitair Medisch Centrum zijn de acties vandaag al begonnen.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).