Medewerkers UMC Utrecht staken dinsdag; planbare zorg gaat niet door Medewerkers UMC Utrecht staken dinsdag; planbare zorg gaat niet door

Medewerkers UMC Utrecht staken dinsdag; planbare zorg gaat niet door

Medewerkers UMC Utrecht staken dinsdag; planbare zorg gaat niet door
Ziekenhuismedewerkers van het UMC Utrecht leggen dinsdag 28 september het werk neer omdat ze eerlijkere arbeidsvoorwaarden willen. Ze sluiten zich aan bij een landelijke staking van academische ziekenhuizen, meldt vakbond FNV donderdag.

Ziekenhuismedewerkers van het UMC Utrecht leggen dinsdag 28 september het werk neer omdat ze eerlijkere arbeidsvoorwaarden willen. Ze sluiten zich aan bij een landelijke staking van academische ziekenhuizen, meldt vakbond FNV donderdag.

De ziekenhuismedewerkers vragen met de staking om ‘eerlijke arbeidsvoorwaarden’, zoals ‘een fatsoenlijke loonsverhoging voor alle medewerkers en goede afspraken om de werkdruk te verlagen’, aldus FNV. Het is volgens de vakbond de grootste staking ooit door medewerkers van academische ziekenhuizen.

De staking houdt in dat dinsdag een zogenoemde zondagsdienst wordt gedraaid. Opnames op de spoedeisende hulp, intensive care, oncologie, hartbewaking en de kraam-/couveuse-afdeling gaan door, maar alle planbare zorg vervalt.

UMC Utrecht

In het UMC Utrecht wordt het werk op de volgende afdeling neergelegd:

 1. Verpleegafdeling B4 West Cardiologie 
 2. Verpleegafdeling B5 Oost Oncologie
 3. Poli Oogheelkunde
 4. IC Centrum
 5. Poli MKA
 6. OK, afdeling Recovery
 7. Verpleegafdeling D5 West Urologie/ Oogheelkunde/ Keel- Neus- oorheelkunde/ Plastische chirurgie/ Kaakchirurgie
 8. Kliniek B2 West Medische Oncologie
 9. Verpleegafdeling B3 West Longziekten
 10. HKC Vroegklinische Onderzoeksunit van de Medische Oncologie

Ook op afdelingen die niet volledig sluiten, is de kans volgens FNV groot dat afspraken niet door kunnen gaan, omdat zij afhankelijk zijn van afdelingen waar wel wordt gestaakt.

Veiligheid van patiënten

Volgens bestuurder Elise Merlijn van FNV Zorg & Welzijn is zorgvuldig gekeken naar de veiligheid van patiënten. “Spoedeisende werkzaamheden, waaronder ingrijpen omdat er anders gevaar op schade aan de gezondheid van patiënten ontstaat, zullen altijd worden uitgevoerd”, aldus Merlijn.

“Spoedeisende werkzaamheden zullen altijd worden uitgevoerd” – Elise Merlijn, FNV Zorg & Welzijn

“We snappen dat dit een verregaande actie is, maar we vinden ook dat de werkdruk waaronder medewerkers op de umc’s moeten werken tot ongezonde situaties leidt voor medewerkers en patiënten. Zolang de werkgever niet van plan is om de tanende arbeidsomstandigheden structureel te verbeteren, blijven wij strijdbaar.”

Teleurstellend eindbod

De staking volgt op het eindbod van werkgeversorganisatie NFU eerder deze maand. De vakbonden hadden de NFU een ultimatum gesteld, maar vinden het eindbod van de NFU teleurstellend. Alleen verpleegkundigen en doktersassistenten zouden er volgens dat bod in salaris iets op vooruitgaan.

Tekst loopt door onder afbeelding

Medewerkers van het UMC Utrecht demonstreerden in mei al tegen de 0 procent loonsverhoging.

Voor dit jaar zou de loonsverhoging 0 procent zijn. Voor de meeste werknemers komt er 1 procent structurele loonsverhoging bij en een eenmalige uitkering van 750 euro bruto voor de hele periode van drie jaar.

Klein deel

Alleen vakbond NU’91 ging akkoord met het eindbod. FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn wezen het bod af. De vakbonden LAD en FBZ hebben nog niet besloten wat ze doen. “Daardoor ligt er nu een cao die getekend is door een bond die slechts een heel klein deel van de 80.000 medewerkers op de umc’s vertegenwoordigt”, zegt FNV.

Voor de FNV is de werkdruk een heet hangijzer. De bond wil concrete maatregelen om die te verminderen, zodat niet nog meer medewerkers uitvallen of de sector verlaten. De FNV-leden willen een structurele salarisverhoging van 3 procent per jaar, met een bodem van 75 euro per maand. Ook moeten medewerkers een extra toeslag op hun loon krijgen als kort van tevoren extra inspanningen van hen worden gevraagd.

Kabinet

De FNV ziet de 675 miljoen extra die het demissionaire kabinet donderdag beloofde als ‘een eerste goede stap’. “Maar het is niet voldoende voor koopkrachtbehoud van álle zorgmedewerkers.” Om die reden wordt dinsdag dus, ondanks het extra geld, gestaakt.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Argument; de werkdruk is te hoog.
  Gewenste oplossing; meer salaris.

  Right.

  Ga maar weer aan het werk, dames en heren, of zoek een andere baan als je meer geld wil hebben. Het door de staat geboden totaal disfunctionerende zorgstelsel is nu al nauwelijks betaalbaar voor velen. Willen jullie het werkelijk nog onbetaalbaarder maken?

 2. I.F.

  He he, eindelijk, ze gaan staken. De zorg durft voor zich zelf op te komen.
  Dat is niets te vroeg. Ik ben met pensioen, maar werkte jaren lang op een operatieafdeling. Ben omgeschoold naar de IT. Verdiende fluitend, voor
  50% waar ik in de zorg voor 100% hard voor moest werken.
  Maw vind het nog steeds schande dat de zorg slecht wordt betaald.
  Niet de managers.

 3. Rivierenwijk

  Ondanks een cao-akkoord, gerichte reparatie van salarissen van personeel aan bed, een extra investering van het kabinet en twee bonden die nog niet gereageerd hebben op een eindbod toch het werk neerleggen. Opmerkelijk.

 4. Trol

  Men kan beter eens vragen of de burger meer wil betalen voor zorg. Wij hebben in NL lage kosten voor gebruikers en simpele toegang (dat is goed) maar wel onhoudbaar. Nog even los van het nutteloos rondpompende en verslindende toeslagen gedoe maar dat is een ander onderwerp.

 5. Ted Danson

  @Scherpschutter: de scherpte is er wel vanaf. Als u tot zin 3 van het artikel was gekomen had u gelezen: Gewenste oplossing: afspraken om de werkdruk te verlagen. Maar de roep van de REAGEER-knop was weer te sterk om überhaupt te beginnen met lezen.

 6. jankanerwatvan

  Schandalig. Levenskwaliteit op het spel zetten vanwege geld. Maar wel afgeven op marktwerking binnen de zorg.

 7. Jolanda van Tuijl

  Applaus voor de zorg is niet genoeg, veel verpleegkundigen lopen op hun tandvlees. Heel veel ziekte verzuim, langdurig zieken. Veel mensen vertrekken nu naar banen met minder werkdruk. Het ziekenhuis loopt leeg……
  De enige manier om dit weer om te draaien is de salarissen te verhogen.
  Voor alle mensen die het ziekenhuis draaiend houden, ook de schoonmakers en de technische diensten.
  Maar helemaal voor de verpleegkundigen, zij werken echt in de “frontline”.

 8. KaaKaa

  @Scherpschutter: hopelijk binnenkort géén ongelukje voor jou waardoor je op het UMC terechtkomt.

  Pas maar op want ze zijn geweldige scherpschutters daar!

 9. Zuilen030

  Een hoger salaris werkt 2 maanden, daarna ben je er aan gewend.
  Als er verder niks gebeurd heeft dat dus weinig zin.
  Maar de zorg en de leraren en de NS zijn speerpunten voor de FNV, zo kunnen ze zich weer eens in de kijker spelen.
  In de grafische industrie hebben ze een loonbod van 3% verkwanseld voor een RUV regeling waar niemand gebruik van gaat maken omdat je dan 12.000 bruto per jaar krijgt, daar hoor je niemand over.

 10. Katja

  Werkdruk te hoog, met een beter salaris wordt het niet minder. Maar combineer een beter salaris met meer personeel. Liever géén KLM dan een tekortschietende gezondheidszorg.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).