Medische zorg in Utrecht verder afgeschaald: ‘Reguliere zorg in de knel’ Medische zorg in Utrecht verder afgeschaald: ‘Reguliere zorg in de knel’

Medische zorg in Utrecht verder afgeschaald: ‘Reguliere zorg in de knel’

Medische zorg in Utrecht verder afgeschaald: ‘Reguliere zorg in de knel’
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen in Utrecht blijft stijgen. Om de noodzakelijke capaciteit voor zowel de reguliere- als de coronazorg beschikbaar te maken, hebben de ziekenhuizen de afgelopen dagen een deel van de niet medisch-noodzakelijke zorg verder afgeschaald.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen in Utrecht blijft stijgen. Om de noodzakelijke capaciteit voor zowel de reguliere- als de coronazorg beschikbaar te maken, hebben de ziekenhuizen de afgelopen dagen een deel van de niet medisch-noodzakelijke zorg verder afgeschaald.

De kritisch planbare zorg die niet kan worden uitgesteld, gaat wel door. Ook de spoedzorg is in de regionale ziekenhuizen beschikbaar.

In de Utrechtse ziekenhuizen staat de zorg onder hoge druk, door de toename van coronapatiënten en uitval van zorgpersoneel. Het landelijk beeld van het aantal besmettingen laat een daling zien, maar in de ziekenhuizen stijgt het aantal coronapatiënten.

De ziekenhuizen laten weten tegen de grenzen aan te lopen en moeten verder afschalen om het toenemende aantal coronapatiënten op te kunnen vangen. De afspraken die op dit moment zijn gepland gaan vooralsnog door. Als de situatie wijzigt, neemt het ziekenhuis contact op met de patiënten.

De Utrechtse ziekenhuizen werken samen om de toestroom van coronapatiënten op te vangen. Ook is er nauw contact met de VVT-instellingen (verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties) om er voor te zorgen dat patiënten die geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben, doorstromen naar de juiste instellingen.

St. Antonius Ziekenhuis

“De toename van het aantal coronapatiënten in combinatie met de hoeveelheid intensieve spoedzorg die we standaard als topklinisch ziekenhuis bieden, maakt dat het erg druk is in het ziekenhuis. Om de zorg veilig en toegankelijk te houden is het belangrijk dat we goed voor ons personeel zorgen. Sommige medewerkers lopen inmiddels echt tegen hun grenzen aan en het ziekteverzuim is hoger dan normaal. We hebben daarom de niet- (of minder) spoedeisende planbare zorg eerder al afgeschaald. De kritische planbare zorg kunnen we tot nu toe nog leveren. Al bereiken ook wij daar de grenzen van wat we aan zorg kunnen bieden. Met patiënten van wie de ingreep moet worden verplaatst, wordt contact opgenomen. Als men niet wordt benaderd dan gaat de afspraak of operatie gewoon door en kan men veilig naar ons ziekenhuis komen. In het St. Antonius liggen nu 64 coronapatiënten, waarvan 15 op de IC.”

Diakonessenhuis

“Ook in het Diakonessenziekenhuis is het balanceren met personeel en bedden tussen reguliere en coronazorg. Daarbij komt de reguliere zorg in de knel. De geplande zorg wordt waar mogelijk uitgesteld, dus ook operaties. De behandelend arts beoordeelt of uitstel verantwoord is. De spoed- en semi-spoedzorg gaan door, zoals oncologie, cardiologie, zorg bij een beroerte en de spoedeisende hulp. In het Diakonessenhuis liggen nu 32 coronapatiënten, waarvan 8 op de IC.”

UMC Utrecht

“In het UMC Utrecht is de reguliere zorg nog verder afgeschaald, dat betreft de klinische en operatieve zorg. De acuut medisch-noodzakelijke zorg laten we zoveel als mogelijk doorgaan, dat gebeurt altijd in nauw overleg met de behandelend arts. De afspraken in de polikliniek gaan via videoconsulten of telefoongesprekken door zoals gepland. Indien zorg niet doorgaat, worden individuele patiënten daarover geïnformeerd door het ziekenhuis. In het UMC Utrecht is deze week de IC capaciteit voor coronapatiënten uitgebreid. In totaal liggen er nu 62 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 21 op de IC.”

15 Reacties

Reageren
  1. Lexus

    Dit is het treurige resultaat van onverantwoordelijk gedrag dat de hele zomer en herfst openlijk in Utrecht op grote schaal waarneembaar is geweest. En dan hebben we het nog maar niet over wat zich allemaal in het geniep heeft afgespeeld. Nu zijn de ouderen, kwetsbaren en het zorgpersoneel de dupe en gaan we volstrekt onnodig nog gigantisch veel narigheid beleven, want de slecht georganiseerde vaccinatie zal nog maanden in beslag gaan nemen.

  2. Utrechter

    Sterkte aan alle medewerkers van de genoemde ziekenhuizen…! Nog even een paar maanden volhouden en dan komt hopelijk die langverwachte verlichting.

  3. FD

    Het UMC Utrecht heeft ruim 1000 bedden en meer dan 12000 medewerkers volgens wikipedia.
    Met 62 coronapatiënten komt dit ziekenhuis in de problemen.
    Ik blijf het gek vinden.

  4. Linlin

    Ik word zo verdrietig van de gevolgen van hoe mensen omgaan met dit “griepje”…

  5. Manou De R.

    Niémand zag dit aankomen, of wel?

  6. Zuilen 030

    Er is een mega calamiteiten noodhospitaal onder het UMC, waarom wordt dat niet gebruikt met medisch defensiepersoneel?
    Als er ooit een calamiteit komt waar haalt men dan het personeel vandaan?
    Kan iemand mij dit uitleggen?

  7. Uuutje

    @ FD

    62 EXTRA patiënten bovenop de normale patiënten. DAT IS HEEL ERG VEEL EXTRA VOOR EEN ZIEKENHUIS.

    62 patiënten die veel werk kosten, want besmettelijk virus. Is anders werken dan met minder besmettelijke virussen. Van die 62 heeft een flink deel intensieve zorg nodig, zoals beademing op IC’s.

    Het aantal bedden is niet van doorslaggevend belang, dat is het aantal personeelsleden. Personeelsleden die ook uitval kennen (burn outs, ziekte, familieomstandigheden, etc.) en maanden in het afgelopen jaar overuren gedraaid hebben; dat kan je niet een heel jaar lang volhouden, dus moeten mensen ook af en toe met verlof, waardoor je een deel van het personeel niet paraat en inzetbaar hebt. Sowieso niet alle dagen en uren van de week.

    62 EXTRA patiënten hebben een enorme impact op een ziekenhuis.

    Wat is daar eigenlijk zo moeilijk aan om te begrijpen?

    @ Zuilen. Je zegt het goed, Dat defensieepersoneel is er voor calamiteiten. Corona/ COVID is een structureel probleem. Je moet ook nog personeel achter de hand hebben en een ziekenhuis achter de hand hebben voor het geval zich een calamiteit voordoet. Zoals een aanslag of Ebola.

  8. Lombokker

    @Zuilen
    Veel defensiepersoneel springt al bij in de reguliere zorg:
    https://www.ad.nl/politiek/defensie-springt-bij-in-coronacrisis-maar-waarschuwt-rek-is-er-wel-een-beetje-uit~a78ae062/
    Dat medisch personeel is dus ook niet meer beschikbaar voor het calamiteitenhospitaal.

  9. Berend

    Buiten het feit dat we het zelf veroorzaken met elkaar, want het is niet verboden om … (vul maar in), dus doen we dat toch (bv etentje met vrienden/familie).
    Wat gaan we na deze crisis doen, voorbereid blijven op het risico van extra benodigde bedden voor een volgende ramp, of alles zo lean mogelijk houden?

  10. FD

    @ Uuutje
    het zijn geen EXTRA patiënten maar INPLAATSVAN patiënten.
    De reguliere zorg staat er al maanden op een lager pitje en het ziet er behoorlijk
    rustig uit binnen is mijn eigen ervaring van de afgelopen maanden.

  11. JdV

    @UUtje: zolang personeel in de zorg nog massaal weigert om griep en covid-vaccinaties te halen en als gevolg daarvan ziek wordt ligt het probleem toch echt bij hen zelf. Ik ben een voorstander van verplichte vaccinatie voor zorgmedewerkers die aan het bed staan, zowel voor de druk op de zorg als ter bescherming van de patient die geen keus heeft en wellicht besmet wordt door een zorgmedewerker die geen zin heeft in vaccinatie.

  12. Uuutje

    @ FD
    Ben blij dat het er rustig uit ziet binnen. Wat heb je liever, dat iedereen als een kip zonder kop rondrendt als in een ER aflevering? Dat zal vast goede zorg opleveren…..

    En je hebt het verkeerd. Vooral niet ernstige zorg is tussen september en november afgeschaald. 62 covid is bovenop wat er sowieso in een ziekenhuis ligt. Was trouwens allemaal minder nodig geweest als we met ons allen een golf hadden voorkomen.

    Want zeg nu zelf, hoe moeilijk is in je eentje boodschappen doen, niet funshoppen in een winkel, je handen wassen, als je ziek bent thuis blijven, bij twijfel thuis en testen en met 2 vrienden afspreken, niet in een vliegtuig, of touringcar op vakantie gaan nu eigenlijk en als je thuis kan werken, thuis werken?

  13. Koel Hoofd

    Er zijn mensen die nog steeds vinden dat Homo sapiens super sociaal is en een hoge knuffelfactor heeft….
    De afgelopen 10 maanden hebben we met zijn allen toch echt kunnen constateren dat Homo sapiens in werkelijkheid een enorme egotripper is die het eigen belang boven het sociale algemeen belang stelt.
    Die handvol uitzonderingen daargelaten uiteraard….

    Maar ik vind het nog steeds walgelijk dat het gepeupel wat in maart nog voor de zorg stond te klappen, nu de zorg de grootste klappen geeft…
    Als corona straks voorbij is, dan zijn we 50% van het zorgers kwijt want ze hebben stank voor dank gekregen, terwijl juist uitgerekend die mensen gewoon al blij zijn met een glimlach en vriendelijk woord.

  14. drexciya

    Het gemak waarmee groepen worden aangewezen als schuldige, terwijl men gemakshalve de gevolgen van 10 jaar Rutte negeert, is nogal treurig om te zien. Rutte heeft in 10 jaar, bij een vergrijzende en groeiende bevolking, de zorgcapaciteit sterk gereduceerd. Dat is een fundamenteel probleem, wat in voorgaande jaren ook al tot problemen heeft geleid.

    In mijn ogen zijn Hugo en Mark het probleem, want ze hebben laten zien géén enkel idee te hebben van hoe ze de problematiek aan moeten pakken. De recente vaccin faal is het zoveelste voorbeeld.

    Om af te leiden van het falen van de Covid-19 aanpak, heeft Rutte, samen met de media, steeds een andere groep aangewezen als schuldige, en uit de reacties hier, blijkt dat het werkt.

  15. Ton

    @ Zuilen030
    ‘Als er ooit een calamiteit komt waar haalt men dan het personeel vandaan? Kan iemand mij dit uitleggen?’
    Ik kan het proberen voor je. Ik vermoed dat dit mega noodhospitaal normaal niet bemenst is. Er zitten waarschijnlijk niet permanent honderden artsen en verzorgenden in die kelder. Ik vermoed dat die, als de bom valt of als de dijken doorbreken, uit de reguliere zorg weggehaald moeten worden. In geval van nood komt dan de reguliere zorg waarschijnlijk voor een groot deel te vervallen.
    Klinkt logisch ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).