Meer aandacht voor lachgasverbod in Utrecht nu corona naar achtergrond treedt | De Utrechtse Internet Courant Meer aandacht voor lachgasverbod in Utrecht nu corona naar achtergrond treedt | De Utrechtse Internet Courant

Meer aandacht voor lachgasverbod in Utrecht nu corona naar achtergrond treedt

Meer aandacht voor lachgasverbod in Utrecht nu corona naar achtergrond treedt
Nu het coronavirus iets naar de achtergrond treedt gaat de gemeente Utrecht het lachgasverbod weer intensiever handhaven. Vanaf 15 februari konden gebruikers in vier gebieden in de stad al gewaarschuwd en beboet worden.

Nu het coronavirus iets naar de achtergrond treedt gaat de gemeente Utrecht het lachgasverbod weer intensiever handhaven. Vanaf 15 februari konden gebruikers in vier gebieden in de stad al gewaarschuwd en beboet worden.

Zo is het in Lombok-Oost, de omgeving van Sportpark Wesley Sneijder, Kanaleneiland-Noord en, Zambesidreefbuurt en Overvecht-Zuid verboden om Lachgas in het openbaar te gebruiken. In eerste instantie was er sprake van vijf locaties, maar de twee gebieden in Overvecht zijn later samengevoegd.

Waarnemend burgemeester Peter den Oudsten schrijft in een brief aan de raad dat de verwachting van de gemeente is dat het lachgasverbod in veel gevallen al effectief is. “Vanaf 1 augustus wordt intensiever op dit feit gewaarschuwd, vanaf 15 augustus wordt er gehandhaafd”, aldus Den Oudsten.

Daarnaast schrijft de waarnemend burgemeester dat er geen extra middelen komen voor politie en handhaving om de taak uit te voeren. “Deze wordt toegevoegd aan de bestaande taken van betrokken partijen.”

Informatie

Naast het handhaven van het lachgasverbod wordt er ook geïnformeerd over het middel. Zo bezoeken medewerkers van Jellinek Verslavingszorg de plekken waar onder andere jongeren en gebruikers vaak samenkomen. “Ze onderhouden contact met deze jongeren en met organisaties die zich met jongeren en hun vragen bezighouden.”

Daarnaast gaat Jellinek voorlichting op scholen geven over het gebruik van lachgas. Dit doen zij niet alleen aan leerlingen, maar ook aan de ouders. De gemeente Utrecht heeft een website ingericht waar informatie te vinden over het lachgasverbod.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. Anna

  op plekken als bij Fort de Klop vechtoever parkeerplaats, en aan het Amsterdam Rijnkanaal liggen elke dag massa’s lachgas patronen en ballonen. Alles gaat zo de zee in. En meerdere malen gezien dat er mensen lachgas inhaleren achter het stuur en zo wegrijden.. Dat kan niet anders dan keer goed fout aflopen. Voor mij mogen ze het verbieden. Als lachgas mag blijven bestaan verkoop het dan net als in een koffieshop met alleen ter plekke gebruik in het café. Dan heb je er nog een beetje zicht op,

 2. J.P.

  Kan het verbod niet stedelijk worden uitgerold? De overlast reikt veel verder dan die vier bovengenoemde gebieden. Zelf woon ik in Welgelegen, maar zie hier ook mensen met gasflessen over straat lopen

 3. MJPD

  @Anna
  “En meerdere malen gezien dat er mensen lachgas inhaleren achter het stuur en zo wegrijden”

  Kentekens en signalementen van autorijdende lachgas gebruikers doorgeven aan politie en/of handhaving.

 4. uu

  Ook graag verbieden in Oost… de parkeerplaats bij zwembad Krommerijn ligt vol met balonnen… liep er zojuist langs. Zie ook wel eens heren met een waterpijp in de auto zitten… deur open zittend op de bestuurdersstoel en waterpijp ernaast op de parkeerplek… Dus als handhaving of politie meeleest, graag aktie.

 5. erwin

  @Anna: het houdt vanzelf een keertje op, die gasten lopen grote kans op dwarslaesie dus dan gaat de auto de deur uit

 6. Lombokker

  Aangezien lachgasgebruik vaak samengaat met asociaal verkeersgedrag, zou het mooi zijn als die controles worden gecombineerd. En graag ook eens wat doen aan de ‘sportuitlaten’.

 7. MJPD

  Weer veel reacties van mensen die al dit soort dingen zien, er online “ophef” over maken, maar het blijkbaar nalaten om dit door te geven aan handhaving en politie.

 8. Katja

  @Lombokker: Op de ASW precies hetzelfde verhaal.
  En kabinet heeft toch al besloten tot een lachgasverbod ?

 9. Scherpschutter

  Laat die mensen lekker met rust. Beter gezegd: stop gewoon met het lastigvallen van andere mensen. Als een individu er vrijwillig voor kiest om zijn of haar brein te verwoesten dan is dat aan hem of haar en aan niemand anders. Niemand kan het ‘recht’ hebben om een ander te belemmeren het eigen lijf of goed te beschadigen. Lijf en geest van een ander zijn niemands bezit. Een morele overheid bemoeit zich hier in het geheel niet mee, u ook niet als u een moreel persoon bent.

  En als je als overheid je er dan toch mee meent te moeten bemoeien, zou de intentie van pure geldklopperij dan in ieder geval wel ietsjes zorgvuldiger verborgen kunnen worden…? Mon dieu.

  Volgens mij kan zelfs een gemiddeld lachgasbreintje namelijk bedenken dat je niets aan dit ‘probleem’ (ik zie het niet…) oplost door een stukje geld te vorderen van een mens dat betrapt is in stuk openbare ruimte x of y op het nuttigen van een overal verkrijgbaar gasje.

  Hoe nutteloos kan een overheid zijn…Welvaart en bezit invorderen om het welvaart en bezit invorderen want met het ingevorderde geld gebeurt al helemaal niets nuttigs.

 10. Bert Hooghiemstra

  Bij fort aan de klop / Onder de Muinck Keizerbrug is het vrijwel iedere nacht, de gehele nacht raak. Ondanks vele meldingen lijkt het erop de de politie het hier gedoogd want er wordt nooit opgereden

 11. JJ

  Peter de Oudsten treed in twee weken al 100x kordater op dan import-jochie-en studentenvereniging-man Jan van Zanen (die de ode aan hemzelf mooi geregisseerd heeft).

 12. Berend

  Lachgas zelf is niet het probleem, maar die jongeren in de auto en de rommel die ze achterlaten, de overlast in de straat (bij een ander). Wat maakt dit gedrag zo aantrekkelijk?

 13. Wouter

  @MJPD: en hoe weet jij dat deze mensen “blijkbaar” niks melden?

 14. Don

  Gemeente Utrecht handhaaft per definitie niet op fout geparkeerde fietsen na dan. Dus dit gaan ze zeker niet doen. Komt waarschijnlijk weer een tijdlijk lachgas verbod op een klein stukje zodat het probleem zich ongestoord kan verplaatsen.

 15. JJ

  @ SS

  Was het maar zo dat andere mensen geen overlast hadden van lachgasgebruikers. Het zijn vaak hanggroepjongeren die gaan hangen en overlast veroorzaken op achteraf stukjes. Daar kunnen andere mensen wel degelijk last van hebben, omwonenden bijvoorbeeld. daarnaast is het een trend om lachgas te gebruiken en auto te rijden. Veel ongelukken, ook dodelijk aanrijdingen, maar ook die met zwaar letsel aan ANDEREN, worden veroorzaakt door lachgasgebruik.

  Waar de vrijheid van de een die van de ander ernstig hindert houdt het recht op vrijheid wel zo’n beetje op.

 16. Scherpschutter

  @JJ 11:15

  Hoe wordt jouw vrijheid beperkt…door iemand die in een park een lachgasballon leeg zuigt? Verklaar je nader.

 17. JJ

  Begrijpend lezen is kennelijk lastig.

  De dreiging van iemand die me doodrijdt of met blijvend letsel verwond door onder invloed achter het stuur te stappen en mijn leven bedreigt in de publieke ruimte; of iemand die mij (meer dan) vervelend bejegend in mijn eigen woonbuurt onder invloed van lachgas in mijn eigen woonomgeving, waardoor ik niet kan gaan en staan waar ik wil, tasten mijn vrijheid behoorlijk aan. Overlast tast mijn woongenot (en dus ook mijn vrijheid) in mijn eigen huis of tuin aan.

 18. Koel Hoofd

  Dat verbod is niet te handhaven, lachen dus.
  Intussen lopen we wel steeds meer risico op door een lachend ballonnetje achter het stuur te worden doodgereden.

 19. Scherpschutter

  @JJ 13:53

  Een ‘vrijheidsbeperking’ die je jezelf oplegt (hij zit echt alleen tussen uw oren) is natuurlijk iets totaal anders dan een werkelijke vrijheidsbeperking.

 20. JJ

  Ja, inderdaad. Iemand die mij onder invloed gehandicapt maakt of van het leven beroofd door mij in de open ruimte aan te rijden, beperkt mijn vrijheid helemaal niet. Mensen die mijn weg blokkeren, mij lastig vallen en aan mij zitten tasten mijn vrijheid niet; dat zit tussen mijn oren.

 21. Pee

  Zo gezien zijn er toch genoeg mensen die melding maken.
  Politie kan wel blijven roepen om aangifte te doen of melding te maken maar als daar niets mee gebeurt dan is dat niet motiverend voor de mensen en denken bij de volgende keer,laat maar.

 22. Scherpschutter

  @JJ

  Yup. U beperkt uw eigen vrijheid uit irrationele angsten. De onvrijheid zit tussen uw oren.

 23. Utrechtvoorutrecht

  @SS de voorbeelden van ongelukken als direct gevolg van het gebruik van lachgas heeft u hier op DUIC ook voorbij zien komen. Mensen zonder rijbewijs zie ik liever ook niet op de weg. Lijkt me vreemd om dat als vrijheidsbeperking aan te merken?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).