Meer bekend over herinrichting Pieter Baan Centrum; zo hoog mogen de gebouwen worden Meer bekend over herinrichting Pieter Baan Centrum; zo hoog mogen de gebouwen worden

Meer bekend over herinrichting Pieter Baan Centrum; zo hoog mogen de gebouwen worden

Meer bekend over herinrichting Pieter Baan Centrum; zo hoog mogen de gebouwen worden
Er is meer bekend over de herontwikkeling van het voormalige Pieter Baan Centrum aan de Gansstraat in Utrecht. Zo is de maximale hoogte van de nieuwbouw die op het terrein moet verrijzen vastgesteld en ook is besloten dat de oude gevangenismuur deels mag worden afgebroken.

Er is meer bekend over de herontwikkeling van het voormalige Pieter Baan Centrum aan de Gansstraat in Utrecht. Zo is de maximale hoogte van de nieuwbouw die op het terrein moet verrijzen vastgesteld en ook is besloten dat de oude gevangenismuur deels mag worden afgebroken.

In 2018 verhuisde het Pieter Baan Centrum naar Almere. Sindsdien worden de gebouwen van de voormalige psychiatrische kliniek aan de Gansstraat onder meer gebruikt als werkplek voor creatieve ondernemers en ook was er onlangs een pop-up museum.

Eerder werd al bekend dat de gebouwen, die eigendom zijn van het Rijksvastgoedbedrijf, verkocht zouden worden. De gemeente had de kaders vastgesteld waar de toekomstige koper zich aan moet houden.

Woningen

Daarin was onder meer te lezen dat er woningen komen, waarvan 25 procent sociale huur is voor kwetsbare groepen. Van de overige woningen wordt 10 procent reguliere sociale huur, 30 procent middenhuur en 35 procent vrije sector.

Nu maakt de gemeente bekend dat het overgrote deel van de nieuwbouw maximaal 22 meter hoog mag zijn. Er is daarnaast ruimte voor één bouwwerk dat er met een hoogte van maximaal 32 meter bovenuit mag stijgen. Dit gebouw moet echter wel aan de zijde van de Gansstraat komen te staan.

Een deel van de gebouwen van het voormalige Pieter Baan Centrum mag worden gesloopt, maar dat geldt niet voor alle panden. “Er is veel aandacht voor de cultuurhistorische waarde van de plek en meerdere gebouwdelen blijven behouden”, schrijft de gemeente. Het gaat daarbij om het Huis van Bewaring, de barak en het voorste deel van het jaren ‘70 gebouw.

Muur

Eerder werd ook al gezegd dat de parkeerplaatsen langs de Kromme Rijn plaats moeten maken voor een park. Aan deze zijde van het complex staat echter ook een 5 meter hoge gevangenismuur met een volgens de gemeente ‘hoge cultuurhistorische waarde’.

Om het park te betrekken bij het terrein is volgens het college ‘aanpassing van de muur noodzakelijk’. Daarom is besloten dat het bouwwerk deels mag worden afgebroken. Hoe dit er precies uit gaat zien is aan de toekomstige koper, die de plannen wel eerst moet afstemmen met de gemeente.

Nu is het aan het Rijksvastgoedbedrijf om te starten met de verkoop van het voormalige Pieter Baan Centrum. De gemeente verwacht dat eind 2022 of begin 2023 een koper kan worden geselecteerd.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
  1. Paul

    Zonde natuurlijk dat eerder dit instituut Utrecht heeft verlaten.
    Waarom niet een deel dat museale wijze de ontwikkeling van de forensisch psychologie toont. ?
    Positief is dat de gebouw waarde groten deels behoudt, want de stad moet niet voortdurend haar historie slopen, maar juist aanvullen en verrijken.
    De nieuwe bouwhoogte zijn goed. Hopelijk komt er niet weer een dorps type daar tegen reageren…

  2. Lachgas

    Waar blijft de horeca? Bootjes Kromme Rijn?

  3. Natte Otter

    “Eerder werd ook al gezegd dat de parkeerplaatsen langs de Kromme Rijn plaats moeten maken voor een park. Aan deze zijde van het complex staat echter ook een 5 meter hoge gevangenismuur met een volgens de gemeente ‘hoge cultuurhistorische waarde’.”

    Park?! Tenzij je de Kromme Rijn gaat inpolderen heb je het over een stukje van 100 bij 8 meter? Laten we zeggen dat de term Park aan inflatie onderhevig is…

  4. Rob H.

    Park? Niet zo ouderwets Natte Otter! Tiny Forest!

  5. Wim

    Waarom die oude rommel behouden het zijnaar stenen. Ruimen en iets goeds neerzetten dat meerwaarde heeft voor wonen dan mag er ook nog een stuk “park” bij.

  6. Moniek

    Kan iemand uitleggen wat de hoge cultuurhistorische waarde is van die muur? Hoe oud zou die hoog waardevolle muur nu helemaal zijn? Hoog is-ie in ieder geval wel. Is-ie op een heel speciale en unieke manier gemetseld? Is het een prachtige, rustieke, fotogenieke muur? De Berlijnse muur is toch ook afgebroken op een paar kleine stukjes na? Gelukkig maar!

  7. Stadsie

    Eens met @Wim, het is een ratjetoe. Slopen en iets moois neerzetten.

  8. Rob

    sorry maar er zijn grotere fouten gemaakt in het verleden
    het was gewoon een functioneel gebouw strak en onpersoonlijk
    ik snap de meeste reacties dus niet .,en dan de muur ,kom op dit is toch gewoon een lelijke sta in de weg..
    Slopen en er iets moois neerzetten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).