Meer dan 150 kantoren in Utrecht hebben nog niet het verplichte energielabel C Meer dan 150 kantoren in Utrecht hebben nog niet het verplichte energielabel C

Meer dan 150 kantoren in Utrecht hebben nog niet het verplichte energielabel C

Meer dan 150 kantoren in Utrecht hebben nog niet het verplichte energielabel C
Archieffoto
In Utrecht hebben op dit moment 160 kantoren nog geen energielabel C of beter, terwijl dat vanaf 1 januari 2023 verplicht is. Dat is ongeveer 30 procent van alle kantoren. Daarmee doet Utrecht het wel beter dan landelijk, waar ongeveer de helft van de kantoren energielabel C of beter hebben. Na 1 januari kunnen er boetes volgen.

In Utrecht hebben op dit moment 160 kantoren nog geen energielabel C of beter, terwijl dat vanaf 1 januari 2023 verplicht is. Dat is ongeveer 30 procent van alle kantoren. Daarmee doet Utrecht het wel beter dan landelijk, waar ongeveer de helft van de kantoren energielabel C of beter hebben. Na 1 januari kunnen er boetes volgen.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, zegt in felle bewoording dat kantoren die nog niet het juiste energielabel hebben vanaf 1 januari niet meer gebruikt mogen worden. De gemeente Utrecht laat weten op vragen van VOLT dat er eerst gewaarschuwd gaat worden en dat men pas later overgaat op boetes.

De gemeente laat ook weten dat er welwillendheid is in Utrecht onder kantooreigenaren. De afgelopen vier jaar steeg het aantal kantoren dat voldoet aan de verplichting van 32 naar 70 procent. Daarmee voldoen nu 160 van de 558 kantoorpanden niet aan de plicht. De verwachting is uitgesproken dan de helft van de 160 kantoorpanden voor 1 januari 2023 ook energielabel C of beter hebben. Het gaat overigens alleen om kantoren die groter zijn dan 100 vierkante meter.

Dan zijn er altijd nog ongeveer 80 panden die dus niet het juiste energielabel hebben. De gemeente gaat de eigenaren eerst waarschuwen en een termijn geven om alles op te lossen. Daarna worden pas sancties opgelegd. “De gestelde termijn verkleint de groep waartegen handhavend dient te worden opgetreden en kan zich daarmee richten op de meer hardnekkige groep overtreders”, schrijft het college van B&W.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

7 Reacties

Reageren
 1. bureaulesswatts

  Sinds de gemeente Utrecht- en andere gemeenten – ca 2010 begonnen met de introductie van het ‘boekhoudkundig besparen ‘ werden vele miljarden over de balk gesmeten en/of verdwenen in gulzige zakken, terwijl er van energie besparen geen sprake was.

  In de binnenstad werd in de periode van 2010 tot nu geen enkel pand in de binnenstad fysiek geisoleerd. Veel huizen hebben zelfs nog enkel glas. Het bekendste pand is het voormalige hoofdkantoor van Groen Links .

 2. Erik

  Verwachtingen, verwachtingen en nog eens verwachtingen. Nergens wordt duidelijk waarop deze verwachtingen zijn gebaseerd. De enige uitgesproken verwachting is de verwachting dat er dan minder gehandhaafd hoeft te worden. Niet gehandhaafd wordt hier natuurlijk bedoeld. Kijk, dat hoef je nu weer niet uit te spreken; dat begrepen we allang.

 3. Lexus

  Dankzij de bespottelijk lage energieprijzen van de afgelopen decennia — fossiele brandstoffen als gas en olie in overvloed — zitten, nu de bronnen plotsklaps schaars geworden zijn, zowel de overheid, de bedrijven als de particulieren nu met de gebakken peren, of beter gezegd zelfs zonder de gebakken peren. Eigen schuld, dikke bult dus, al heb ik groot medelijden met de mensen aan de onderkant van de samenleving die weinig te zeggen hadden en nu de zwaarste klappen te verduren krijgen. De welgestelden houden het wel warm, dan maar een vliegvakantietje naar New York minder.

 4. Rob

  zolang ze maar verplicht worden alle verlichting snachts te dimmen . wand daar gaat het uiteindelijk om ,, Toch!

 5. Sander

  @Bert: wat is dat boekhoudkundig besparen waar je het over hebt? Ik loop al wat jaren mee, maar dit kunnen we denk ik weer scharen onder een elite-verkloot-de-wereld-bewust-maar-niemand-die-het-ziet-behalve-ik-en-Marcel-Crok complot?

 6. H

  Is het dan straks zo dat als je iets huurt/koopt om een klein kantoortje te hebben waar je, alleen of met een maat, opdrachtgevers kan ontvangen dit isolabel c moet hebben/bereiken?

 7. Sander

  @H: ja, maar enkel bij kantoren groter dan 100m2.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).