Termen als ‘ongedierte’ en ‘bestrijden’ behoren vanaf nu tot het verleden als het aan de Partij voor de Dieren ligt. Ook gemeente Utrecht wil inzetten op meer diervriendelijke taal. Dat blijkt uit de beantwoording van de schriftelijke vragen door het college van B&W.
Roeken, mollen, wespen en steenmarters in een positief daglicht stellen. Dat wil de Partij voor de Dieren en verwijst naar van een succesvolle campagne in Groningen, waarin de voordelen van ‘overlastgevende dieren’ centraal staan. De partij stelde het college daarom vragen.
“Wij zijn positief over de campagne van de gemeente Groningen. Het draagt bij aan meer bewustwording over samenleven met dieren.” De campagne laat volgens het college zien dat dieren die in eerste instantie als minder prettig worden ervaren, toch heel nuttig en belangrijk zijn voor onder meer de biodiversiteit.
Op een andere manier aandacht
Het college heeft dan ook contact opgenomen met de gemeente Groningen. Maar “Het is niet mogelijk om de campagne uit Groningen over te nemen in verband met auteursrecht, de campagne is door een extern bureau bedacht en uitgevoerd.” Wel laat de gemeente weten dit jaar in een andere vorm aandacht te besteden aan dit onderwerp. Daarvoor willen ze hun eigen kanalen, zoals de website en sociale media inzetten.
Bovendien is het college bereid om de pagina op de site van de gemeente over ‘overlastgevende dieren’ onder de loep te nemen en aan te passen naar (nog) meer diervriendelijke taal. De gemeente spreekt op dit moment al niet meer van ‘ongedierte.’ Maar de partij wil ook af van termen als ‘bestrijden’ en ‘dierplagen.’
14 Reacties
ReagerenDe PvdD en het gemeentebestuur in Utrecht zitten inmiddels blijkbaar zo hoog op de Maslow piramide dat ze er af dreigen te vallen.
In plaats van inzetten op diervriendelijke taal lijkt het me effectiever om in te zetten op een diervriendelijker inrichting van de stad en zorgen dat er minder overlast wordt ervaren. Minder vuil op straat waar dieren op af komen, informatie hoe mensen zelf overlast kunnen verminderen. Groen en inrichting verbeteren zodat er wat meer ruimte is voor dieren als egels en vogels die insecten eten. De taal komt van hoe we de dieren ervaren en niet andersom.
Daarnaast is de nadruk leggen op hoe dieren nuttig kunnen zijn voor de mens twijfelachtig, alsof bestaansrecht van dier (en mens) afhangt van hoe nuttig het is.
Dit is inderdaad precies hét grote probleem waar Utrecht mee worstelt. In tegenstelling tot andere grote steden hebben wij in Utrecht namelijk totaal geen hoofdpijndossiers als kinderen die zonder ontbijt naar school moeten, woningtekort, hooligans of junks die voor overlast zorgen in het park. Alles is hier fantastisch. Behalve het taalgebruik dan hè. Dat is bij de wilde spinnen af. Ik ben blij dat de Partij voor de Dieren dit varkentje gaat wassen en de schaarse tijd van de gemeenteraad nuttig inzet voor het oplossen van deze schurende misstanden.
Muizen en ratten zijn ongedierte, omdat ze gevaar opleveren voor de volksgezondheid en om die reden moeten ze dus bestreden worden.
Een paar muizen of ratten zijn wellicht nog schattig, maar binnen korte tijd is er een plaag ontstaan.
Uiteraard wel liever een snelle dood voor de overlastgevende beestjes dan met gif weg laten kwijnen.
PvdD weer in de bocht op een olifantenpaadje wat nergens over gaat.
Ratten en muizen zijn ongedierte welke welig tieren in menselijke habitats. Ze zijn ongedierte omdat ze ziektes verspreiden.
De hier genoemde mollen, roeken, wespen en steenmarters zijn geen ongedierte omdat ze geen ziektes verspreiden en, die met een vachtje leven ook niet in Utrecht stad.
Ongelofelijk, waar maken ze zich toch druk over. We moeten het beestje gewoon bij de naam noemen, dat is wel zo duidelijk.
Stop deze debilisering.
@realist: je maakt je daar weer behoorlijk druk over. Denk aan je hart
Inclusieveheersbeestjes
Ratten planten zich razendsnel voort. Bruine ratten kunnen wel 15 nesten per jaar werpen. Uit elk nest kunnen 7-10 jongen komen. Deze jongen zich kunnen binnen 12 weken zelf gaan voortplanten. Een nest zwarte ratten bevat 6 tot 10 jongen, welke na 3 maanden al geslachtsrijp zijn. Per jaar heeft een vrouwtje gemiddeld 6 worpen, met een draagtijd van 3 weken. Ratten kunnen verschillende ziekten overbrengen, bekend als zoönosen, zoals Salmonella, de ziekte van Weil, E. Coli, tuberculose, hondsdolheid, lintworm, tyfus en trichinose, enz.
In ongeveer zes weken is een muis volwassen en kan hij zich voortplanten. Een muizenpaar kan binnen één jaar wel 2.000 nakomelingen hebben. Muizen kunnen verschillende ziektekiemen bij zich dragen, namelijk: salmonellose, leptospirose, Ziekte van Weil, Muizenbeetziekte en het Hantavirus, enz.
Dus je kan wel denken, ik vindt deze dieren wel lief en een paar moet kunnen in je buurt, dan moet je bedenken dat je na een jaar, dus erg verrast kan zijn en het tot een plaag kan uitgroeien. En in Utrecht zit het al tegen een plaag aan in bepaalde wijken met deze ongedierte.
Deze dieren knagen werkelijk alles kapot, houd daar wel rekening mee.
wE moGeN ooK HeleMAal NietS MeER!!111
Duiven zijn vliegende ratten.
Slim van de gemeente Groningen te betalen voor een campagne waar je geen eigenaar van wordt, het heerst dus overal.
En nu weer aan de gang met wezenlijke zaken voor de stad PvdD.
Samenleven met dieren wil men, dus met ratten enz. Samenleven met veel mensen is al problematisch genoeg. Ook nog ongedierte extra daarbij wordt me teveel.
superleuk allemaal hoor al die aandacht voor milieu en diertjes, maar inmiddels loopt alles aan alle kanten vast of is er niet meer te (ver)bouwen. Aan de ene kant wordt er geroepen dat we iets moeten doen met energietransitie, maar als ik probeer om spouwmuurisolatie te krijgen, dan is dit onmogelijk omdat er wellicht een vleermuis in de muur zit. Onderzoek hierna (met grote kans dat de uitslag is dat ik niet mag isoleren) kost 10k. Iets wat amper terug te verdienen is.