Meer horeca, gezonde voeding en een tweede supermarkt moeten Leidsche Rijn Centrum uit het slop trekken Meer horeca, gezonde voeding en een tweede supermarkt moeten Leidsche Rijn Centrum uit het slop trekken

Meer horeca, gezonde voeding en een tweede supermarkt moeten Leidsche Rijn Centrum uit het slop trekken

Meer horeca, gezonde voeding en een tweede supermarkt moeten Leidsche Rijn Centrum uit het slop trekken
Foto: Bas van Setten
Leidsche Rijn Centrum werd vijf jaar geleden geopend en inmiddels kan het gebied een opwaardering gebruiken. Dat is althans de mening van eigenaar ASR. Daarom ligt er nu het plan om onder andere meer horeca en speciaalzaken te openen, beter in te spelen op de vraag naar een gezonde levensstijl en mogelijk ook een tweede supermarkt toe te laten.

Leidsche Rijn Centrum werd vijf jaar geleden geopend en inmiddels kan het gebied een opwaardering gebruiken. Dat is althans de mening van eigenaar ASR. Daarom ligt er nu het plan om onder andere meer horeca en speciaalzaken te openen, beter in te spelen op de vraag naar een gezonde levensstijl en mogelijk ook een tweede supermarkt toe te laten.

In 2018 werd het winkelcentrum feestelijk geopend in de aanwezigheid van duizenden mensen. In 2021 is Leidsche Rijn Centrum bestempeld als ‘kwetsbaar winkelgebied’. Dit is onder meer gedaan vanwege de structurele leegstand in het gebied. Daarnaast zijn volgens ASR de markt en de consument de afgelopen vijf jaar veranderd.

“In de huidige staat functioneren bepaalde aspecten van Leidsche Rijn Centrum goed, maar is er door de veranderende omstandigheden voldoende reden om de branchering van LRC bij te stellen”, is te lezen in brief van ASR.

Met name bepaalde delen van het gebied liggen onder het vergrootglas. Het Brusselplein bijvoorbeeld functioneert ‘naar behoren’, maar dat geldt niet voor het Hof van Bern. “Het Hof van Bern voelt nu nog steeds kil en ongezellig aan”, aldus ASR. Het beursgenoteerde bedrijf wil op deze plek een of twee horecazaken openen. “Denk hierbij aan een ijssalon en een horecagelegenheid waar de nadruk ligt op goed eten en drinken. […] De toevoeging van extra horecagelegenheid zorgt ervoor dat er meer rumoer en gezelligheid in dit deel van het winkelgebied komt.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Parijsboulevard

Ook de Parijsboulevard kan extra aandacht gebruiken. Het gebied functioneert nu voornamelijk als barrière tussen twee delen van Leidsche Rijn Centrum. ASR wil de Parijsboulevard straks in twee delen knippen. “Enerzijds heb je het middelste deel tussen de Praagpromenade en de Luxemburgpromenade en anderzijds heb je de uitlopers naar de buitenzijde van het winkelgebied.”

Met name in dit middelste deel voelt het bedrijf de noodzaak de situatie aan te passen. Ondanks de aanwezigheid van speciaalzaken op het gebied van voedsel, wil ASR dat er nog meer van dit soort ondernemers bijkomen. “Winkels die hier nog zouden kunnen worden toegevoegd zijn bijvoorbeeld een bakkerij, traiteur, poelier en diverse speciaalzaken. Door het aanbod van foodspeciaalzaken te centreren versterk je de aantrekkingskracht en geef je dit deel van de Parijsboulevard een duidelijke bestemming.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Supermarkt

Naast deze twee specifieke gebieden van Leidsche Rijn Centrum wil ASR ook dat er naast de Jumbo nog een supermarkt komt. Vanwege afspraken met Jumbo kan dat nu nog niet, maar deze afspraken verlopen binnenkort. Als mogelijke locatie voor zo’n tweede supermarkt wordt gekeken naar twee panden aan de Luxemburgpromenade, een ter hoogte van de C&A en de ander bij SoLow, en een locatie aan het Hof van Bern.

Tot slot wil ASR inspelen op de vraag naar gezonde producten. “Naast dat er marktruimte bestaat voor deze branche past het tevens in de retailtrends, waarbij men zich bewuster is van het belang van gezonde voeding en bereid is om hieraan geld uit te geven. Mogelijke invullingen zijn een lokale bakker, groentewinkel en/of slager.”

Gemeente

De gemeente gaat het verzoek van ASR voorleggen aan de Ondernemersvereniging Leidsche Rijn, waar ook ondernemers van de winkelcentra in Vleuten-De Meern bij zijn aangesloten, en de eigenaar van The Wall. “De reactie van deze stakeholders nemen we mee in onze overwegingen om te komen tot een collegebesluit over de branchering van Leidsche Rijn Centrum in het najaar van 2023”, schrijft het college van burgemeester en wethouders.

Gekoppelde berichten

32 Reacties

Reageren
  1. W.

    Op de plek waar Starbucks zat kun je denk ik prima een nieuwe horecazaak met een mooi terras openen. Met wat parasolletjes en wat mooie boompjes en ander groen kan dat best aan gezellig pleintje worden. En qua winkels misschien wat aansprekende zaken die publiek trekken…

    Weet ik het, open er een winkel als Uniqlo ofzo. Zit niet in het centrum, is hip en ik denk dat best veel mensen uit de doelgroep daar in de nieuwbouwappartementen woont. Gewoon wat van dat soort winkels of iets wat eens niet van een keten is maar wel de moeite waard. Want voor de H&M en Van Uffelen hoef je het niet te doen (los van dat het op zichzelf prima, maar gewoon weinig bijzondere winkels zijn).

    Verder vraag ik me af wat de rol van de huurprijzen speelt in de grote leegstand. Lijkt me dat ASR daar invloed op heeft ook.

  2. JM

    Hoe staat het er voor met de plannen voor het viersterren hotel dat tussen het busstation en de bestaande bebouwing geprojecteerd is? Een hotel langs de Parijsboulevard geeft beslist extra levendigheid aan het winkelgebied. Dat geldt ook voor de bebouwing die daar tegenover in die enorme kuil moet worden gerealiseerd. De boulevard wordt dan gevoelsmatig een stuk langer en aangenamer om er te zijn, minder een barrière.
    Hoe staat het met de plannen voor een cultureel bolwerk bij de vijver? Daar is een stuk grond gereserveerd voor een gebouw waarin een museum zou moeten worden gehuisvest. Denk aan het Drents museum in Assen, dat faciliteert de wereld rondreizende tentoonstellingen. Zulke tentoonstellingen trekken drommen mensen en als die met de trein komen (vooral koopkrachtige senioren komen daar met de trein naartoe) zullen ze door het winkelcentrum wandelen. Als ik bij ASR een beslissende functie had zou ik daar met spoed werk van maken en investeren in een ook in architectonisch opzicht aansprekend museum. Zo’n publiekstrekker komt de bezoekersaantallen in het winkelgebied ongetwijfeld ten goede.

  3. Toosje

    Er is daar toch veel horeca weggegaan?
    Waarom zie je meer horeca dan als oplossing?
    En kijk eens naar de binnenstad, daar is inmiddels zo verschrikkelijk veel horeca dat je er nauwelijks meer leuk kunt winkelen. De balans is compleet zoek.

  4. Katja

    Bloemenzaakje ? Kringloopwinkel ? Boekhandel ? Groente- en fruitzaak ? Platenzaak ? Het hoeft toch niet altijd eten en drinken te zijn ? Wees eens wat creatiever. Heb je gelijk meer diversiteit.

  5. jan

    Goede ideeën ! Het ontbreekt nu aan gezelligheid. Tenzij je het gezellig vind om tussen zwermen van kinderen te zitten die door geen ouders worden belemmerd om te stoppen met schreeuwen. Een goede bakker en een slager zouden een gewilde aanwinst zijn.

  6. Binnenstadbewoner

    De inwoners van LR hebben behoefte aan een nieuwe en frisse Lidl. Voordelig en goede kwaliteit. Niet nog een AH.

  7. Uuu

    Te weinig bloemen en planten en veel te veel steen. Helpt ook niet mee. Maar ja, ASR wil waarschijnlijk weinig aan onderhoud uitgeven, vooral geld opstrijken (en het “onkruid” lekker plat spuiten. Lekker als eenvormig eruit laten zien. Want het is een portefuille en men wil geen “gedoe”.

    Daarnaast wil men liever ketens dan zelfstandigen. Daar zijn de huurprijzen ook op vastgesteld.

  8. Victor

    De huurprijzen kunnen natuurlijk ook naar beneden. Maar dat gaat de eigenaar niet doen. Want dan is de waarde van dat pand direct ook minder. En dat kan niet want daar zit een hypotheek op en dan zou het onder water staan.
    Kortom ASR heeft zelf de kaarten in handen.

  9. Peter van Zoest

    Was niks, is niks en wordt niks met dat vreselijke tochtgat daar in the middle of nowhere.

  10. Jakob

    Misschien zou een biowinkel in een behoefte voorzien, want nu is de dichtstbijzijnde de Ekoplaza aan het begin van de Straatweg

  11. Krakend gebit

    Nou de markt en consument was al veranderd voordat de eerste paal de grond in ging. Daarom heeft de gemeente de plannen destijds al enigszins, echter toch onvoldoende, aangepast. Het Brusselplein vind ik m.i helemaal niet goed functioneren. Doordeweeks en savonds is het te vaak uitgestorven. Maak er bijvoorbeeld 1 gezellig horecaplein van waar ik ook op een zomeravond kan vertoeven. Na 19:00 heeft het plein mij helemaal niets meer te bieden en moet ik buiten LRC iets zoeken

  12. Y

    Een tweede stadshart moet minsten net zo grote ketens als hoog chatarijne aantrekken, een Zara en primark zullen de bezoekers al doen exploderen. Wat mij opvalt is dat alleen de bekende winkels publiek aantrekt. Als je genoeg aanbod creëert wat hoog chatarijne ook aanbiedt kan je er tussen in wat zelfstandige ondernemer doen voor de diversiteit dan zullen hun ook profiteren van de wat bekendere ketens. Kijk maar naar Rotterdam alexandrium elke dag bom vol.

  13. Geenstijl@Utrecht

    Misschien een een coffeeshop met wiet en hasj,dat zou pas een trekpleister zijn,al die blowers lekker een stickje roken op een terrasje.
    Het is maar een idee,en je weet het,een wietroker is geen onruststoker.

  14. H

    “Mogelijke invullingen zijn een lokale bakker, groentewinkel en/of slager.”

    Hier hebben ze ongetwijfeld lang onderzoek naar gedaan. Een bakker! Een slager! Wie had ooit kunnen bedenken dat een centrum dat nodig heeft

  15. Moniek

    De foto van Vila zegt genoeg. Saai! Saai! Saai!

  16. Uuu

    @ Y

    Complete bullcrap.

    Juist steden met veel boetiekjes floreren als nooit te voren. Dat trekt publiek. Iets moet bijzonder zijn. Niet iets wat je vlakbij in Nieuwegein en in Hoog Catherijne ook al hebt.

    Daarnaast leggen die grote ketens op dure zichtlocaties vaak geld toe. Zelfs op plekken waar miljoenen mensen langslopen (zoals Hoog Catherijne) zijn de huren zo hoog dat die bedragen soms helemaal niet terugverdiend worden. Men zit als keten op zo’n plek als reclame. In Lidische Rijn Centrum is die functie minder aanwezig. Daar hoeft een keten niet per sé een zichtlocatie te hebben. Zeker niet als de bezoekerscijfers tegenvallen.

    Wat we hier zien is dat die zogenaamde economische-marktexperts van ASR eigenlijk ook maar wat doen en zelf de ballen verstand hebben van de “marktomstandigheden”.

    “De markt” is helemaal geen wetenschap, maar draait op gevoel en op gokgedrag.

  17. Bas

    Graag een Lidl en mee eens met kringloop en leuke platenzaak

  18. sjem

    Een biologische supermarkt lijkt mij inderdaad een goede aanwinst, net als een bakkerij, slager, traiteur en kaasboer. Verder een paar leuke boetiekjes, kringloop o.i.d.

  19. Wouter

    Haha, het is wel duidelijk dat niemand van ASR ooit een stap binnen Leidsche Rijn Centrum zet.

    Ondernemers: “Leidsche Rijn is te duur, te onzichtbaar we worden niet ondersteund of zelfs tegengewerkt door de ontwikkelaars.”
    Consument: “Waarom zou ik naar Leidsche Rijn komen als ik ook naar het centrum kan, leukere winkels en nog gezelliger ook.”
    ASR: “De marktbehoefte is veranderd.”

    En dan willen ze nog een groenteboer (lees: lage winstmarges) ook op deze locatie, wat een grappenmakers.

    En wat Moniek van hierboven al zegt, het is een saaie, grijze bende. Die fonteintjes in het midden zijn wel grappig, maar dan heb je het ook wel gehad met de beleving.

  20. Koel Hoofd

    @Uuu
    Je kletst
    Die dure boutiekjes zijn juist afhankelijk van de grote bekende ketens met parkeergelegenheid omdat die het grote publiek trekken, waar vervolgens slechts een klein deel als een ‘after thought’ nog even boetiekjes binnenwipt.
    Daarom kan je aan het winkelaanbod precies zien welk soort publiek er in de nabije omgeving woont…

    ASR weet al lang wie er in de omgeving woont (en heeft geleerd van fouten uit het verleden gemaakt door anderen) en mikt dan ook concreet op een winkelaanbod in dat hoge segment. Wat nu bijvoorbeeld heel actief wordt weggepest uit de binnensteden van A’dam en Utrecht vanwege gebakken lucht idealen. Bolle Frans gaat het nog moeilijk krijgen in NL, hij moet weer gaan fietsen voor zijn eten waar dat in Brussel met auto+chauffeur kon.

    Heel eerlijk, vind LRC een unheimisch dood hol.
    Maar ASR heeft een gouden troef, voldoende (gratis) parkeerruimte direct bereikbaar vanaf de A2, geen milieuzone in de buurt en de bouwput is na 25 jaar ook bijna klaar. Als ze het slim aanpakken, dan reduceren ze de binnenstad tot een pauperhol. Want ASR is een concurrent van Klepierre en uiteindelijk draait alles om de pegels. Oftewel, size matters.

  21. Fietsenkerkhof?

    Een supermarkt aan de Luxemburgpromenade of aan het Hof van Bern? Hoe vindt de bevoorrading van de supermarkt dan plaats? Waar laten de bezoekers hun fietsen? Het wordt steeds meer een fietsenkerkhof. Overal in dit deel van LRC staan en liggen al vaak veel fietsen. Zorg bij realisatie van een 2e supermarkt dan in ieder geval voor voldoende stallingsruimte!

  22. Y

    @uuu

    Waarom denk je dat de foodmarkt jumbo werf aangetrokken? Juist voor de publiek anders kwam er geen drolletje naar LRC centrum. Willen ze publiek dan moeten ze mee gaan met de flow bekende grote ketens en leuke schattige boetiekjes voor de sfeer.

  23. jan

    Ik lees ook iets over horeca. Dan moet je het toch echt wat gezelliger inrichten en sowieso niet een waterfontein voor kinderen voor de deur hebben. In het huidige geval komen er alleen even mensen een bakje koffie drinken omdat hun kinderen dan ff kunnen spelen. En sowieso is de vraag wat men met horeca KAN in LRC. Ze hebben overal appartementen boven gebouwd en die mensen zitten niet te wachten op meer horeca.
    Ik kan mij ook vinden in de uitspraken van sommigen van jullie: LRC is een grote betonnen bak. Wel mooi gebouwd, maar nergens ook maar wat groen te vinden. Het lijkt op een betonnen koopgoot voor kakkers met alleen maar grote winkelmerken.

  24. W.

    Ik vraag me af of je als schattig/duur boetiekje nou echt garen gaat spinnen bij het publiek dat op de Primark afkomt.

    Maar ja, wat is de sleutel tot succes? Kies je een specifieke doelgroep en zet je dat qua winkelaanbod heel goed neer en speel je alles of niets, of wil je verschillende doelgroepen aanspreken en loop je het risico dat het (zoals nu eigenlijk) vlees noch vis is en het publiek alsnog wegblijft.

    Overigens snap ik bovenstaande opmerking best dat het centrum van Utrecht zelf leuker, gezelliger en met een beter aanbod is, maar tegelijkertijd merk ik dat ik op een zaterdag soms liever naar Leidsche Rijn ga als ik daar ook kan krijgen wat ik nodig heb en ik niet de hele middag de hort op wil zijn in de drukte.

  25. deGroot

    Heeft LR Centrum niet een geweldig probleem en namelijk dat het helemaal verkeerd ligt aan de rand van LR en niet centraal gelegen? Als je aan de andere zijde van LR woont en je moet toch reizen voor inkopen kun je net zo goed doorrijden naar het oude centrum of HC. Dit geld eigenlijk ook voor de Wall. Ligt geïsoleerd met erg weinig aantrekkelijke functies in de buurt. Dus gezellig ronddwalen in de buurt is er eigenlijk niet bij.

  26. Willow

    Simpelweg veel te veel winkelruimte voor een gebied bewoond door 2verdieners met weinig tijd overdag, en ook geen toeristen of studenten. ASR zal het moeten accepteren. Dus kern van winkels houden (30% van huidige gebied?), en daarbuiten bestemming winkels aanpassen naar wonen en dienstverlening. En huurprijzen flink verlagen.

  27. Pee

    Er is en word op de verkeerde dingen ingezet.

  28. Ridele

    Zou het misschien aan de hoge huurprijzen liggen?

  29. Monique

    Vreemd dat ASR niet aan de bewoners vraagt waaraan behoefte is. Bijv. Een fijn café.

  30. Topic

    Graag een EKOPLAZA, Bakkerij, groenteboer en meer restaurants en horecagelegenheden om er een bruisend en succesvol centrum van te maken!

  31. Krakend gebit

    Hoop dat ACR meeleest. Daarnaast zijn er meerdere factoren die het centrum parten spelen. Maar de grootste twee zijn m.i. het aanbod en het centrum zelf. Neem nou bijvoorbeeld de bioscoop. Waarom is er bijvoorbeeld geen koppeling met de horeca van het LRC centrum ?

  32. Estd.1955

    Een veel uitgebreider en gezelliger winkelaanbod (met bijbehorende bezoekersaantallen) vind je bijvoorbeeld in Nieuwegein, maar ook zelfs al in Overvecht.
    Neem bijvoorbeeld alleen al het verschil tussen de Hema-filialen in LRC en Overvecht:
    Hema LRC: zeer beperkt en klein assortiment.
    Hema Overvecht: groter winkeloppervlak, versafdeling kaas en vleeswaren, , vers gebak, koffiecorner enz.
    Dat een winkelcentrum (gedeeltelijk) overdekt is helpt zeker ook voor de prettige beleving zie bijvoorbeeld City Plaza Nieuwegein, Gelderlandplein A’dam enz. Mix van kleinere winkels en ketens.
    En dan: wat Utrecht centrum te bieden heeft is hier natuurlijk niet en zal de eerste jaren ook niet komen: (Bezienswaardigheden, monumenten, musea enz). Wanneer je in LRC de winkelstraten uitwandelt beland je tussen de woongebouwen.
    Voorlopig alleen winkelen dan.
    Wel graag wat uitgebreider dan nu!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).