Meer kasten in Utrecht speciaal voor vleermuizen Meer kasten in Utrecht speciaal voor vleermuizen

Meer kasten in Utrecht speciaal voor vleermuizen

Meer kasten in Utrecht speciaal voor vleermuizen
Om Utrecht aantrekkelijker te maken voor vleermuizen hangt de gemeente bij gemalen in de stad speciale kasten op waar de dieren kunnen vertoeven. In de hele stad hangen nu ongeveer 280 vleermuiskasten, waarvan een deel bij gemalen.  

Om Utrecht aantrekkelijker te maken voor vleermuizen hangt de gemeente bij gemalen in de stad speciale kasten op waar de dieren kunnen vertoeven. In de hele stad hangen nu ongeveer 280 vleermuiskasten, waarvan een deel bij gemalen.  

Vleermuizen zorgen ervoor dat er niet teveel insecten zijn, bestuiven bloemen en verspreiden zaden. Daarmee zijn ze goed voor de lokale natuur. In de stad leven ongeveer tien verschillende vleermuissoorten.

Het is vooral de dwergvleermuis die te zien is in Utrecht. Het hele jaar leven er ongeveer 2.000 stuks in de stad. Er zijn ook soorten, zoals de baardvleermuis en de franjestaart die alleen in Utrecht komen om te overwinteren. Een plek waar duizenden vleermuizen overwinteren is het gebouw De Inktpot.

Om andere plekken ook aantrekkelijk te maken worden er vleermuiskasten opgehangen, waaronder dus bij de gemalen. Het derde gemaal waar de kasten zijn opgehangen is die aan de 1ste Korte Baanstraat nabij park Lepelenburg. Ook bij de gemalen aan de Kardinaal de Jongweg en de Lange Hagelstraat zijn huisjes te vinden voor de dieren.

15 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Nog geen pleister op een gapende wond natuurlijk (de windmolens van diezelfde gemeente roeien hele populaties tegelijk uit), maar wel weer een aardig persmomentje natuurlijk…

  Alleen in Duitsland al 250.000 dode vleermuisjes per jaar door windmolens:

  https://www.hln.be/dieren/biologen-weten-eindelijk-waarom-vleermuizen-met-hun-geweldige-sonarsysteem-toch-niet-in-staat-zijn-om-windmolens-te-ontwijken~acbb0e79/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

  Save the bats, stop wind mills! En trek geen soep van deze fraaie beestjes aub. Daar komen ongelukken van. 😉

 2. Massegast

  Op deze manier leren we via de vleermuizen ook nog onze rioolgemalen kennen….

 3. wollie

  gewoon een vleermuisvormige uitsparing in de wieken maken, dan kunnen ze er gewoon doorheen vliegen.

 4. Justin

  @Strandjutter, het is natuurlijk volstrekt overtrokken om te stoppen met het bouwen van windmolens omdat vleermuizen er tegenaan botsen. Er zijn allang studies naar gedaan en oplossingen voor dat probleem voorgedragen.

 5. Adriaan

  Ach, op windmolens en haar wisselende capaciteit is geen moderne economie draaiende te houden. Voor dat dit inzicht komt zijn we nog wel even verder…..
  Tussen politiek wensdenken en realiteit zit enig verschil…..

 6. Wim

  Kwam de Covid19 niet van de vleermuis , dus dan doen de windmolens goed werk.

 7. Wim Vreeswijk

  Volgens mij gaan vleermuizen eerder gehuisvest worden dan Utrecht die inmiddels al 15 jaar bij woningnet ingeschreven staan.

 8. Lombokker

  De vleermuizen hoeven zo te zien geen 12 jaar op de wachtlijst voordat ze een woning krijgen toegewezen. Nu de andere inwoners van Utrecht nog.

 9. Scherpschutter

  @Justin 10:34

  Oplossingen die slechts voor een klein deel werken ja. Vertel dan wel even het hele verhaal, Justin…Niet wat je uitkomt. Ook met die oplossingen blijven windmolens gigantische vogelschredders die duizenden van die arme beestjes per dag degraderen tot een levensloos hoopje gehakt…De weilanden liggen vol!

  Hoeveel dode vleermuisjes (en andere vogels) zijn wel genoeg voor u om te stoppen met deze gigantische vogelversnipperaars? 500.000? 1.000.000? Allemaal? Waar trekt u concreet de gehaktgrens?

  Stop deze nutteloze massale uitroeiing van prachtige wezens als vogels.

 10. Justin

  @Strandjutter, haha. Ga fietsen met je getrol en cijfers die je uit je duim zuigt. Je wil zeker dan ook alle ramen van alle huizen en flats zwart verven zodat we die duizenden vogels die er tegenaan vliegen ook kunnen redden? Wat een kolder.

 11. RABE

  Ja Wim, vleermuizen verspreiden covid en rabies.

 12. Wim Vreeswijk

  [email protected] Ook dat nog. Dus grenzen dicht voor vleermuizen !

 13. Scherpschutter

  @Justin

  Officieel BMU onderzoek dat 1.1 miljoen Euro heeft gekost. Weet u nu nog steeds niet dat ik me altijd op feiten en wetenschap baseer? Ongelofelijk…

  https://www.kreiszeitung.de/lokales/niedersachsen/eine-viertelmillion-fledermaeuse-sterben-jaehrlich-windraedern-3061387.html

  Verder zijn ramen, tegenstelling tot windmolens, zijn ramen best nuttig.

  Red onze Fledermausen! Stop vogelgehaktmolens.

 14. Stuurvrouwtje aan wal

  Stuurvrouwtje pleit ervoor om dan ook iets te doen aan de toenemende lichtvervuiling in de avond en nacht. Dat vinden de vleermuizen ook fijn.

  Steeds meer mensen versieren de tuin met lampen. En de gemeente plaatst nieuwe Led-lampen die stukken feller zijn dan de oude lampen.

  Stuurvrouwtje vind het wel heel goed dat de straatverlichting steeds minder naar boven schijnt.

 15. Nina

  @ Stuurvrouwtje aan wal

  De vleermuizen die niet van licht houden, zoeken wel een ander onderkomen. Ze kunnen gewoon wegvliegen nl. 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).