Meer midden- en dure huur in Utrecht; scheefwonen iets afgenomen | De Utrechtse Internet Courant Meer midden- en dure huur in Utrecht; scheefwonen iets afgenomen | De Utrechtse Internet Courant

Meer midden- en dure huur in Utrecht; scheefwonen iets afgenomen

Meer midden- en dure huur in Utrecht; scheefwonen iets afgenomen
In Utrecht vallen steeds meer woningen onder de dure huur en ook groeit het tekort in de goedkope koop. Dat zegt de gemeente Utrecht die de cijfers baseert op het landelijke onderzoek WoOn2018.

In Utrecht vallen steeds meer woningen onder de dure huur en ook groeit het tekort in de goedkope koop. Dat zegt de gemeente Utrecht die de cijfers baseert op het landelijke onderzoek WoOn2018.

WoOn2018 toont de ontwikkelingen in de woningmarkt in 2018 ten opzichte van het vorige onderzoek drie jaar eerder. Bijna 7 procent van de Utrechtse woningen viel in 2018 onder de dure huur. In 2015 was dit nog iets minder dan 5 procent. Huurders geven gemiddeld 34 procent van hun inkomen uit aan woonlasten en voor kopers is dat 28 procent.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het aantal middenhuurwoningen in Utrecht sinds 2015 licht is gestegen en dat het aantal scheefhuurders is afgenomen. Vooral het aantal huurders die relatief veel huur betaalden ten opzichte van hun inkomen is gedaald. In 2015 waren dit er 11.500 en in 2018 is dit aantal geslonken naar 8.500. Ook de andere groep, de mensen die relatief weinig huur betaalden ten opzichte van hun inkomen, is kleiner geworden. In 2018 huurden zo’n 11.000 mensen een té goedkope sociale huurwoningen, terwijl dit er in 2015 zo’n 500 meer waren.

Middenhuur
Het aantal middenhuurwoningen groeide met bijna 1.700 woningen tot 11.416 huizen, waarmee de middenhuur 8 procent van de Utrechtse woningvoorraad uitmaakt. De groei komt overigens deels door het verruimen van de definitie van ‘middenhuur’ van €700,- tot €900,- naar €710,- €950,- euro huur per maand.

“De uitkomsten van WoON2018 laten zien dat de inspanningen voor meer middenhuur hun vruchten beginnen af te werpen”, zegt wethouder Kees Diepeveen. “Tegelijkertijd toont het ook de noodzaak om te investeren in betaalbare koop en het stimuleren van de doorstroming in de sociale huur. Ook moeten we blijven investeren in sociale huur en middenhuurwoningen om te zorgen dat Utrecht een stad blijft waar iedereen betaalbaar kan wonen.”

9 Reacties

Reageren
 1. Rottebert Peermans

  Ja GroenLinks zorgt voor lekker veel huurwoningen en een tekort aan koopwoningen want woningbezitters zouden wel eens VVD kunnen stemmen. “Eigendom is diefstal”.

  https://wetenschappelijkbureaugroenlinks.nl/artikel-tijdschrift/eigendom-is-diefstal

 2. Jasper

  Dat is alleen maar de titel van het stukje, meneer Peermans. Heeft u het ook gelezen?

 3. Tiny

  @Rottebert Peermans Dat er meer dure huur is komt omdat de commerciële vastgoedbeleggers een groter aandeel hebben gekregen op de woningmarkt ten koste van bijv. woningcorporaties. Gewoon particulier bezit dus. Intentie van beleid Stef Blok (VVD) van enkele jaren geleden en met succes. Het klopt wel dat naast lage rentes en krapte dit een stuwend effect heeft op de woningprijzen.

 4. MJPD

  @Tiny
  Het heeft weinig zin om met goede argumenten te komen. Het zijn inderdaad vastgoedbelegger en projectontwikkelaars die de boel bepalen onder de noemer van “marktwerking”. Voor types als RP is alles nu eenmaal de schuld van “Links”. Dat maakt het namelijk wat makkelijk om het wereldbeeld te duiden en te begrijpen vanaf de zolderkamers.

 5. Rottebert Peermans

  @Jasper @Tiny @MJPD… Als de gemeente kan afdwingen dat er een mimimumpercentage sociale huurwoningen wordt gebouwd bij nieuwbouw dan kunnen ze bij de projectontwikkelaars toch ook een mimimumpercentage (goedkope) koopwoningen afdwingen? Beetje naïef om te denken dat onze socialistische gemeente geen invloed heeft op de “marktwerking” in Utrecht.

 6. claudia

  de mensen die sociale huur net konden betalen moeten als ze om redenen moeten verhuizen nu gemiddeld 650-720 aan huur betalen.
  en dan krijgen er meerdere inkomens net geen huursubsidie. tel uit je winst dat worden weer schuldprojecten… Goed bezig Utrecht , woningbouw en gemeente. En maar roepen er komen meer woningen bij..

 7. MJPD

  @RP
  Het is juist naïef om te denken dat een overheid zomaar op de stoel van aanbiedende marktpartijen kan gaan zitten en bepalen. Zoals in de Sovjet-Unie vroeger… Dàt is nou juist geregeld in het kapitalistische systeem van marktwerking. Of het werkt, is een tweede.

 8. Rottebert Peermans

  @MJPD Dat is niet naïef maar realistisch. Als u zich enigszins had geïnformeerd had u kunnen lezen dat gemeentes daar wettelijke middelen toe hebben in de vorm van een zgn. “Doelgroepenverordening” waarmee als aanvulling op het bestemmingsplan exact kan worden aangegeven in welke segmenten de te bouwen woningen dienen te vallen. Hierbij kan nauwkeurig onderscheid worden gemaakt tussen koop, sociale koop, middenhuur, sociale huur etc. De Gemeente Utrecht kiest ervoor dit wettelijke middel uitsluitend te gebruiken om sociale woningbouw te stimuleren.
  En het GroenLinks klapvee ziet door de vingers dat de Gemeenteraad keer op keer bewust wordt voorgelogen door GroenLinks wethouders als het gaat om woningbouw, milieu en infrastructuur.
  Toevallig afgelopen vrijdag óók weer:
  https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1900246/utrechtse-wethouders-niet-eerlijk-over-financien-energieneutrale-huizen.html

 9. Toine Goossens

  Uit het onderzoek blijkt (ook) dat het aantal middenhuurwoningen in Utrecht sinds 2015 licht is gestegen en dat het aantal scheefhuurders sterk is verminderd.

  En dat allemaal dankzij SP wethouder Paulus Jansen. Die heeft in alle stilte veel voor Utrecht bereikt. Dat in tegenstelling tot GroenLinks wethouder Lot van Hooijdonk, die geen gelegenheid laat schieten om in het nieuws te komen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).