Er komen meer openbare en toegankelijke toiletten in de stad | De Utrechtse Internet Courant Er komen meer openbare en toegankelijke toiletten in de stad | De Utrechtse Internet Courant

Er komen meer openbare en toegankelijke toiletten in de stad

Er komen meer openbare en toegankelijke toiletten in de stad
Archieffoto van het Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
Een initiatiefvoorstel voor meer openbare toiletten in de stad is unaniem aangenomen in de gemeenteraad. D66 en VVD willen binnen 500 meter van alle drukke plekken in de stad overdag en ’s avonds een openbaar en toegankelijk toilet maken.

Een initiatiefvoorstel voor meer openbare toiletten in de stad is unaniem aangenomen in de gemeenteraad. D66 en VVD willen binnen 500 meter van alle drukke plekken in de stad overdag en ’s avonds een openbaar en toegankelijk toilet maken.

Er moeten meer toiletten bijkomen en ook bestaande toiletten moeten toegankelijk worden gemaakt. Zo worden toiletten in gebouwen van de gemeente Utrecht opengesteld voor algemeen gebruik. Daarnaast wordt bij de organisatie van evenementen meer aandacht voor gevraagd zodat de toiletten toegankelijk zijn voor iedereen.

“We willen dat deze toiletten beter toegankelijk zijn en we willen dat publieke toiletten schoon zijn, want een schoon toilet is de normaalste zaak van de wereld”, aldus de initiatiefnemers.

Ook wordt gekeken of er bij drukke plaatsen meer toiletten kunnen worden geplaatst. D66-raadslid Susanne Schilderman, die het initiatiefvoorstel indiende, denkt dat het nu makkelijker wordt om toiletten te plaatsen. “Dit zorgt ervoor dat nog meer mensen kunnen genieten van het buitenzijn. Iedereen heeft een toilet nodig, maar sommige mensen met een aandoening een stuk vaker en sneller. Daarom zijn meer toiletten hard nodig.”

Schilderman: “Je merkt dat lang niet iedereen toegang heeft tot een openbaar toilet. We merken dat er vaak plaskruizen of uriliften worden geplaatst, terwijl er ook een tekort is aan toiletten voor vrouwen of die toegankelijk zijn met een rolstoel of rollator.”

In nieuwbouw- en renovatieplannen moet er nu ook vooraf rekening worden gehouden met openbaar toegankelijke toiletten.

6 Reacties

Reageren
 1. Rottebert Peermans

  Eindelijk! Ik kijk er naar uit om overal te kunnen poepen.

 2. MJPD

  @Rottebert Peermans
  Dat doet u online al.

 3. JdV

  @mjpd:#doeslief 🙂

 4. wollie

  en god zag de wilde wateren.

 5. Coenraad V

  En nu maar hopen dat al die toiletten wel genderneutraal zijn.
  Oh ja, en ook klimaatneutraal natuurlijk.

 6. R.V.T.

  A die mensen die nu zo nodig grapjes moeten maken .moeten maar eens in een rolstoel of als vrouw of als transgender naar een toilet moeten, niet te koud,schoon en warm.Dus het moeten toiletten in bestaande gebouwen zijn dat is het eenvoudigste Dan komt men natuurlijk weer met het gezeur dat het privé is edat de gemeente niet kan dwingen,maar je kunt ook vragen en de mensen wijzen op het voordeel dat ze ervan hebben. IK zit in een rolstoel. Het eerste dat ik doe is bellen of ze een mindervalide toilet hebben.Zoja dan kan ik komen zo nee da blijf ik weg en alle andere mensen ook. Het is bijna altijd een kleine aanpassing van het toilet.Gemeente,maak van dit besluit nu eens iets dat ook uitgevoerd wordt.Zelf toiletten neerzetten en schoon houden en onederhouden kost geld. Toilet van een privé persoon ombouwen kun j e subsidiëren. Voor gebruik door minder valide personen enz

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).