Meer ruimte voor bootverhuur op het Utrechtse water | De Utrechtse Internet Courant Meer ruimte voor bootverhuur op het Utrechtse water | De Utrechtse Internet Courant

Meer ruimte voor bootverhuur op het Utrechtse water

Meer ruimte voor bootverhuur op het Utrechtse water
Het water in en rond de Utrechtse binnenstad is al jaren op slot. Met de versoepelde exploitatievergunning is het straks voor ondernemers makkelijker om in aanmerking te komen voor een vergunning, mits ze bijdragen aan een schone omgeving.

Het water in en rond de Utrechtse binnenstad is al jaren op slot. Met de versoepelde exploitatievergunning is het straks voor ondernemers makkelijker om in aanmerking te komen voor een vergunning, mits ze bijdragen aan een schone omgeving.

Er bestaat al lang de wens voor meer ruimte in commerciële activiteiten op het Utrechtse water. Ondernemers en de gemeenteraad zijn naar aanleiding van deze wens een onderzoek gestart naar de mogelijkheden. Het resultaat is een soepelere exploitatievergunning die is vastgesteld door het college en is opgenomen in de Havenverordening. Dit voorjaar zal de gemeenteraad een definitief besluit nemen over de exploitatievergunning.

Het is in de huidige situatie zeer lastig om een vergunning te krijgen, omdat een verhuurder ook moet beschikken over een vaste plek waar hij opstapt. Deze regel is in de nieuwe vergunning geschrapt en er zullen meer opstapplaatsen komen waar meerdere vaartuigen gebruik van kunnen maken. Daarnaast kunnen ondernemers straks zelf een vergunning aanvragen voor een locatie die zij geschikt vinden voor hun activiteiten. Geschikte plaatsen zijn bijvoorbeeld de Oosterkade, de Catharijnesingel en de Veilinghaven.

De nieuwe vergunning gaat uit van een aantal voorwaarden. Afmeren en opstappen in de singels en grachten is alleen toegestaan bij bestaande locaties. De Oudegracht blijft op slot: nieuwe initiatieven zijn daar niet mogelijk. De nachtopslag van vaartuigen op het water blijft alleen toegestaan met een ligplaatsvergunning. Tot slot mag een vergunning alleen worden aangevraagd als de vaartuigen geen schadelijke stoffen uitstoten. Vaartuigen die meer dan twaalf passagiers vervoeren, hebben een andere vergunning nodig.

3 Reacties

Reageren
  1. Luuk Upuuk

    Misschien al die botenmensen maar eerst eens uitleggen dat de oostenrijkse vlag die boven een van de bogen van de Maartensbrug hangt, niets met vermeend antisemitisme in Utrecht te maken heeft, maar dat dat betekent dat je daar niet onderdoor mag varen!!

  2. Feike

    Meer initiatief = meer keuze dus helemaal prima.

    Wel is dit nieuwe beleid een monster beleid voor de bestaande nieuwe exploitanten welke fors geld hebben geïnvesteerd voor de exclusiviteit om 7 jaar te kunnen varen in Utrecht. Het college laat weten dat deze exclusiviteit niet op het exploiteren gericht was maar op de exclusiviteit van de ligplaats.

    Als de raad het voorstel overneemt dan gaat dit de Utrechtse belastingbetaler onnodig veel geld kosten.

  3. Jack

    De Efteling ligt toch in Kaatsheuvel?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).