Meer ruimte voor stads- en moestuinen in Utrecht gezocht Meer ruimte voor stads- en moestuinen in Utrecht gezocht

Meer ruimte voor stads- en moestuinen in Utrecht gezocht

Meer ruimte voor stads- en moestuinen in Utrecht gezocht
Archief DUIC
De gemeente Utrecht wil dat er meer ruimte komt voor gemeenschappelijke stadstuinen. Hiervoor worden momenteel gesprekken gevoerd met verschillende grondeigenaren zoals woningcorporaties, ProRail en buurgemeenten.

De gemeente Utrecht wil dat er meer ruimte komt voor gemeenschappelijke stadstuinen. Hiervoor worden momenteel gesprekken gevoerd met verschillende grondeigenaren zoals woningcorporaties, ProRail en buurgemeenten.

Er zijn al diverse initiatieven voor gemeenschappelijk tuinieren gestart in de stad, zowel op particuliere als op gemeentelijke grond. Zo is bijvoorbeeld op Landgoed Haarzuilens afgelopen zomer een moestuin aangelegd door tientallen vrijwilligers.

Daarnaast wordt er momenteel gewerkt aan nieuwe gemeenschappelijke tuinen of zijn er plannen voor gesmeed, maar voor de gemeente is dit niet genoeg. Zo worden er bijvoorbeeld met ProRail en NS gesprekken gevoerd over het beter benutten van groen rond het spoor.

“We hebben met ProRail afgesproken om begin 2020 de kansen die er zijn voor ecologie en tuinieren langs het spoor te inventariseren. Daarnaast onderzoeken we de mogelijke aankoop van stukjes grond van ProRail.” De gemeente noemt de mogelijke aankoop van een groenstrook bij Tuindervereniging Abstede.

Buurgemeenten

Ook worden er gesprekken gevoerd met buurgemeenten van Utrecht. In Houten en Bunnik is er volgens Utrecht ook veel vraag naar tuinieren waardoor samenwerken moeilijk wordt. “Bij anderen zoals Nieuwegein is de vraag naar ruimte voor tuinieren minder urgent en dit biedt mogelijk kansen voor samenwerking.”

Ook onderzoekt de gemeente of een zogenoemd groen steunpunt toegevoegde waarde heeft. “Vraag en aanbod van kennis en praktische hulp worden samengebracht voor activiteiten met betrekking tot het financieren, plannen, ontwerpen, inrichten, aanplanten en beheren van een stadstuin”, aldus de gemeente.

13 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Ach, kijk nou, de geschiedenis herhaalt zich weer eens door hetzelfde ding een andere naam te geven.
    De volkstuin komt weer terug, maar nu als stadstuin voor de elite want het volk kan de huizenprijzen hier niet meer betalen.

  2. Jolanda

    Op zich sympathiek plan, maar of ik een groente uit een moestuin wil langs het spoor waar jaren giftreinen hebben gereden, daar denk ik dan weer anders over.

  3. Don

    Maak van de Merwedekanaal zone een volkstuinen sorry stadstuinen complex mooi stukje vergroening minder drukte in de stad. En zet de lelijke flats die gepland zijn in de Merwedekanaal zone in Nieuwegein neer.

  4. Marie-Louise

    Misschien een idee om schoolpleinen te vergroenen? Een paar mooie fruitbomen bijvoorbeeld?

  5. M.S.

    Op zich een superleuk plan, maar ik ervaar dat dit in de praktijk niet werkt. Aanleg doet de gemeente en dan heb je een mooie tuin, maar dan wordt de zaak door de bewoners verwaarloosd. Voorbeelden: plukbakken langs het Merwedekanaal, plantenbakken voor de Koekoekschool in plantsoen Gruttersdijk, Merelhof. Een tuin vergt veel onderhoud, en dat realiseren mensen zich onvoldoende.

  6. Kees Truijens

    Opletten dat dit geen smoes wordt om bestaande volkstuincomplexen op te heffen voor (hoog)bouw van woningen. De AVVN, landelijke vereniging voor volkstuinders, signaleert deze trend.
    Die volkstuinen in en vlak aan de rand van de stad zijn echte longen voor de stad.

  7. isabelle

    De Tivolituin, achter Parnassos, kan zonder probleem uitgebreid worden door de voetbalkooi om te toveren tot extra tuin. Kleine moeite, groot plezier, zeker voor de omwonenden!

  8. Kees

    Isabella
    Als er draagkracht is vanuit de buurt, willen wij van de Tivolituin graag meewerken om een moestuin te realiseren op de plek van de voetbalkooi.
    Alhoewel de voetbalkooi intensief wordt gebruikt. Ook Is maar de vraag of er wel genoeg vrijwilligers gevonden kunnen worden die de moestuin willen gaan beheren.
    Wij van de Tivolituin zoeken al geruime tijd naar nieuwe vrijwilligers uit de buurt, maar kunnen ze niet vinden.
    Dus, lieve mensen uit de wijk Buiten Wittevrouwen, meldt je aan als vrijwilliger bij de Tivolituin.
    Ga naar info@tivolituin.nl

  9. D.

    Onze buurtmoestuin moet binnenkort verdwijnen voor parkeerplaatsen…..

  10. Hetty

    Marie-Louise, uitstekend idee, om schoolpleinen te vergroenen. Laat de leerlingen een moestuintje beheren, of laat ze een bloemenweide aanleggen, en dan kijken, welke insecten daar op af komen. Zo komen ze op een heel leuke, speelse en leerzame manier in aanraking met de natuur.

  11. Silvia

    Hahahahaha, de gemeente veroorzaakt dit helemaal zelf! Er moeten meer inwoners en toeristen en bezoekers komen, heeft de gemeente besloten. Marketing Utrecht blijft toeristen werven. Centrum Management Utrecht werkt aan meer bezoekers. De Universiteit werft buitenlandse studenten. Dat wordt allemaal gefaciliteerd, in plaats van ingeperkt.
    Dan blijft er dus minder ruimte over voor groen. Het is kwantiteit (veel volluk) of kwaliteit (veel groen). Simpel! Dan niet huiliehuilie doen, gemeente!

  12. Gerard vd Vecht

    Spoortuinen zijn de zwaarst vervuilde gronden door slijtage en remmen ,vervuilende diesellocs met oa giftreinen en voorheen stoomlocomotieven.
    Op de tuinen naast de spoorlijn Utrecht /den Bosch lag vroeger het toiletpapier tussen de aardbeien.
    Gerard vd Vecht

  13. Massegast

    @Gerard vd Vecht — Inderdaad, de metaalsplinters in de groente zorgen ervoor dat je ‘ijzernivo’ helemaal op peil blijft. Volkstuintjes langs het spoor ok, maar maak er geen moestuin van.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).