Meer Utrechters willen volkstuin, maar de ruimte is beperkt Meer Utrechters willen volkstuin, maar de ruimte is beperkt

Meer Utrechters willen volkstuin, maar de ruimte is beperkt

Meer Utrechters willen volkstuin, maar de ruimte is beperkt
Foto's: Bas van Setten
Er is in Utrecht nog steeds heel veel vraag naar volkstuinen. Vanwege de beperkte grond in de stad worden er voorlopig geen nieuwe locaties geopend. Wel is er een aantal andere maatregelen genomen om meer volkstuinen te creëren.

Er is in Utrecht nog steeds heel veel vraag naar volkstuinen. Vanwege de beperkte grond in de stad worden er voorlopig geen nieuwe locaties geopend. Wel is er een aantal andere maatregelen genomen om meer volkstuinen te creëren.

Sinds het begin van de coronacrisis, nu ongeveer een jaar geleden, is de vraag naar volkstuinen in Utrecht enorm toegenomen. Volgens het CDA is daardoor het tekort in ‘sneltreinvaart’ gegroeid. “In de huidige situatie moeten mensen tot wel acht jaar wachten tot er een tuin beschikbaar komt. Er is zelfs een wachtlijst-stop ingesteld”, is te lezen in schriftelijke vragen die CDA-raadslid Jantine Zwinkels eerder dit jaar aan het college stelde.

Langer

Het tekort aan volkstuinen in Utrecht speelt echter al langer. Eind 2018 gaf de gemeente aan vijf nieuwe potentiële locaties op het oog te hebben. In 2019 is besloten deze plekken niet verder te ontwikkelen.

“Nieuw te ontwikkelen klassieke volkstuinparken kennen immers een relatief grote ruimtelijke vraag, terwijl er maar relatief weinig mensen gebruik van kunnen maken”, schrijft de gemeente in reactie op de vragen van Zwinkels.

Grondeigenaren

Begin 2020 zei de gemeente gesprekken te voeren met verschillende grondeigenaren, zoals woningcorporaties, ProRail en buurgemeenten om op die manier meer ruimte te creëren voor gemeenschappelijke stadstuinen. Zo werd bijvoorbeeld gesproken over het beter benutten van groen rond het spoor. Nu geeft de gemeente aan dat er nog een aantal stappen is gezet.

Zo gaan de bestaande volkstuinverenigingen het aanbod vergroten. Dit doen zij door bijvoorbeeld tuinen te splitsen en door meerdere mensen gebruik te laten maken van één tuin. Ook worden algemene ruimtes volgens de gemeente steeds vaker aangepast voor tuinieren.

Platform

Om stadstuindersinitiatieven beter te ondersteunen werkt de gemeente samen met initiatiefnemers aan de oprichting van het zogenoemde Platform Stadstuinieren. Voor de zomer van 2021 moet dit platform gestalte krijgen.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
  1. Subsidie

    Zouden er geen volkstuinen op daken gerealiseerd kunnen worden?

  2. Kadoendra

    @Subsidie

    “Zouden er geen volkstuinen op daken gerealiseerd kunnen worden?”

    In principe is dit mogelijk want er zijn gebouwen waar zelfs parken op liggen!

  3. Scherpschutter

    Grond is veel te schaars voor dit soort totaal overbodige hobby’s. Groenten koop je gewoon in de supermarkt. Er is in praktische zin geen enkele rationele reden om midden in de stad groenten (of wat voor een planten dan ook) te verbouwen.

    Voor dit soort curieuze hobby’s is vast in de provincie wel een mooi plekje te vinden. Uit de stad ermee wat mij betreft, al hou ik natuurlijk niemand tegen in het beschikbaar stellen van private grond, zoals uw achtertuin.

  4. Koel Hoofd

    @Scherpschutter
    70 jaar geleden was een volkstuin heel normaal.
    Toen ging de sjeu eraf dankzij toenemende welvaart en supermarkten.
    Mensen die toch graag wilden tuinieren zorgden ervoor dat ze een huis met een tuin kregen.

    Dankzij bevolkingsgroei en het stramien van ‘zoveel mogelijk mensen opelkaar proppen’, is een huis met een tuintje in de stad voor velen onbetaalbaar geworden.
    Die groep is nu opgehokt vraagt, net zoals dat 70 jaar geleden al het geval was, om een ‘stukje eigen tuin voor het opgehokte volk’. Dat ook toekennen vond men toen sociaal.

    Maar de gemeente vind dat anno 2020 asociaal want:
    “Nieuw te ontwikkelen klassieke volkstuinparken kennen immers een relatief grote ruimtelijke vraag, terwijl er maar relatief weinig mensen gebruik van kunnen maken”.
    De gemeente gelooft heilig in ‘shared space’ want dat is sociaal, zoals ook in de vele nieuwbouwprojecten staat te lezen.

    Het enige wat die massaal opgehokte en gestapelde mensen willen is gewoon een stukje grond waarop ze hun beentjes kunnen strekken en hun eigen ding kunnen doen. M.a.w.: een huis met een tuintje, precies wat de gemeente ze niet wil geven want daar moeten windmolens en zonnecellen komen..

  5. Ome Jan

    Als je een volkstuin wil ga je de stad maar uit,simpeler kan ik het niet verzinnen.

    Ome Jan

  6. Scherpschutter

    @Koel Hoofd

    “De gemeente gelooft heilig in ‘shared space’ want dat is sociaal, zoals ook in de vele nieuwbouwprojecten staat te lezen.”

    Trap niet in deze marketing. ‘Shared space’ is een politieke marketingkreet die staat voor socialistische bezittingsloosheid. De huidige bestuurders van de gemeente willen niet dat u deelt. Ze willen dat u niets bezit! Fundamenteel verschil. Zodat u wel moet delen en/of afhankelijk wordt van de overheid. Zie auto’s.

    “M.a.w.: een huis met een tuintje, precies wat de gemeente ze niet wil geven want daar moeten windmolens en zonnecellen komen..”

    Nee, wat de gemeente niet wil geven is vrijheid. De gemeente wil helemaal geen zonnecellen of windenergie. Dit zijn de doelen niet. Het doel van de gemeente is u (energie)afhankelijk maken en de bevolking ophokken (zie ieder links land ter wereld). Zonnecellen en windenergie zijn slechts het middel.

    Het gaat om allemaal om macht en controle. Dat is wat deze gemeente wil. De rest is slechts een goedkoop en slecht gedrapeerd marketingdekentje over de behoorlijk lelijke waarheid.

  7. M

    Als iedereen gevaccineerd is en weer mag doen wat ie eerst deed dan neemt dit gewoon weer af want dan heeft niemand er meer tijd voor. Zou er nu niet veel mee doen dus.

  8. W

    De grond in Utrecht is daar vééé te duur voor!
    Dan kunnen er ook wel woningen met tuintjes en woningen voor ouderen in Utrecht gebouwd worden!!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).