Gemeente Utrecht: ‘Meer verbeterpunten bij marathon naast verkeerde route’ | Gemeente Utrecht: ‘Meer verbeterpunten bij marathon naast verkeerde route’ – De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht: ‘Meer verbeterpunten bij marathon naast verkeerde route’

Gemeente Utrecht: ‘Meer verbeterpunten bij marathon naast verkeerde route’
Foto: Bas van Setten
Wethouder Maarten van Ooijen zei donderdag dat er bij de Utrecht Marathon meer fouten zijn gemaakt dan alleen de route van de kwart marathon. Dit liet hij weten na vragen van de fracties van D66 en Student & Starter.

Wethouder Maarten van Ooijen zei donderdag dat er bij de Utrecht Marathon meer fouten zijn gemaakt dan alleen de route van de kwart marathon. Dit liet hij weten na vragen van de fracties van D66 en Student & Starter.

De wethouder laat weten dat organisator Golazo Sports naar meer verbeterpunten moet kijken. “Ik heb tegen de organisatie gezegd dat ze het  maar even wat breder op moeten halen, en niet alleen moeten kijken naar die kwart marathon”, aldus van Ooijen.

D66 en Student & Starter maakten zich zorgen over de verkeersveiligheid en de gezondheid van de lopers die opeens een stuk langer moesten lopen dan verwacht. Van Ooijen zei dat de organisatie, zodra er bekend was dat er lopers op een verkeerd parcours terechtkwamen, extra personeel inzette om de gezondheid van de deelnemers te monitoren.

Wel zei hij dat de organisatie de gemeente niet heeft ingelicht toen mensen fout liepen. Volgens de gemeente zijn er echter geen onveilige verkeerssituaties ontstaan.

Naar verwachting vergunning voor Golazo Sports in 2020

GroenLinks en Student & Starter hadden verder nog opmerkingen over de informatievoorziening rondom de marathon. Informatie over afgezette straten en belemmeringen in het openbaar vervoer zouden onduidelijk zijn, waardoor mensen in de problemen kwamen. Extra wrang volgens GroenLinks omdat de marathon op moederdag viel.

Van Ooijen beaamde ook dat hierin naar verbeterpunten moeten worden gekeken. Volgens de wethouder is het, lopende het onderzoek, nog te vroeg om maatregelen te treffen voor volgend jaar. Het is nog niet zeker, maar het is wel de verwachting dat Golazo Sports volgend jaar weer een vergunning krijgt.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  De puinhoop blijkt nog groter dan in eerste instantie werd gedacht en de organisatie heeft de gemeente ook niet ingelicht toen het fout ging. Maar de verwachting is dat Golazo Sports volgend jaar toch weer een vergunning krijgt. Wat moet je dan in hemelsnaam nog meer fout doen voordat je geen vergunning meer krijgt?

 2. Anna

  Ik verwacht en hoop dat Golazo Sports ook i gezet wordt bij de Vuelta start volgend jaar ??

 3. Maria

  Stoppen! Zo’n evenement hoort gewoon niet in de stad thuis.

 4. Ooginaller

  In heel Oog en Al dikke discussies omdat de gezinnen daar moesten kiezen tussen een bezoekje aan moeder of schoonmoeder: we waren door de route compleet ingesloten en konden pas vanaf 14.00 uur de wijk verlaten. Zelfs met de fiets lukte het volgens de aankondigindsborden niet. Voor volgend jaar starten we een helikopterdienst riching CS, denk ik.

  Verders: naast de complete faal in de organisatie (naar mijn mening wellicht te danken aan mensen die helemaal geen zin hadden in de hardlopers voor de deur en wat bordjes hebben verdraaid) is het ook een belachelijk evenement voor een paar duizend lopers, maar bij honderdduizenden bewoners alleen maar ergernis opwekt. Afschaffen en eventueel de Singelloop pimpen met overgebleven geld.

 5. Katja

  Je maakt er een puinhoop van en als beloning een vergunning ?
  Typisch politiek.

 6. Erwin

  @Maria Alsjeblieft zeg, zo’n evenement hoort niet in de stad thuis? Serieus? New York Marathon, Boston Marathon, Paris, Londen, Amsterdam, Leiden, etc, klinkt bekend of nog nooit van gehoord? TV wel eens aangehad?

 7. Freddy

  @erwin dit is Utrecht, geen Amsterdam of New York.
  Event slaat helemaal nergens op.

 8. HS

  Ben heel benieuwd naar de overal kosten van dit evenement (van te voren: inhuur externe organisatie, aanpassingen aan straten, borden, (gebrekkige) informatie etc; gedurende: verkeersregelaars, etc en na afloop: alles weer opruimen/afbreken) en dit afwegen tegen de maar 6000 hardlopers die hiervan profiteren en de 10000-en mensen die deze zondag (Moederdag!) een (groot) deel van de dag opgesloten zaten.
  Mijn verwachting is dat je ongelofelijk schrikt van de kosten per loper en hoeveelheid benadeelde mensen.

 9. F

  Wel eens geprobeerd ‘de gemeente’ te bereiken om info te delen op een zondag?

 10. Erwin

  @Freddy Zowat elke (middelgrote) stad in NL heeft een marathon, Zwolle, Amersfoort, het eerder aangehaalde leiden. Eindhoven.. Moet ik doorgaan?
  Maar Freddy inderdaad Utrecht bestaat uit zoveel bekrompen mensen die (het telkens terugkomende cliché) beter op de hei (of een Vinex wijk) thuishoren dan in een bruisende stad dat een sportief event inderdaad ongehoord is omdat de auto een paar uurtjes niet gebruikt kan worden.

 11. J

  En t was me gezonde wedstrijd:
  Alle lopers mochten door de dieselwalmen van diverse aggregaten lopen aangezien de halve stad overhoop ligt, zo gezond dat hardlopen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).