Meer verhuizingen naar regio’s buiten Randstad; trend ook in Utrecht zichtbaar Meer verhuizingen naar regio’s buiten Randstad; trend ook in Utrecht zichtbaar

Meer verhuizingen naar regio’s buiten Randstad; trend ook in Utrecht zichtbaar

Meer verhuizingen naar regio’s buiten Randstad; trend ook in Utrecht zichtbaar
Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2020 meer mensen uit de Randstad verhuisden dan ernaartoe. Dat geldt ook voor Utrecht. In 2020 verhuisden meer mensen vanuit Utrecht naar een andere gemeente dan andersom.

Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2020 meer mensen uit de Randstad verhuisden dan ernaartoe. Dat geldt ook voor Utrecht. In 2020 verhuisden meer mensen vanuit Utrecht naar een andere gemeente dan andersom.

De afgelopen jaren is, ook in Utrecht, te zien dat mensen de Randstad verlaten. Vooral stellen zonder kinderen en mensen ouder dan dertig jaar verlaten vaker de Randstad. De coronamaatregelen, waardoor mensen vaker thuis zijn, kunnen volgens het CBS gevolgen hebben voor het verhuisgedrag van mensen.

Mensen zouden bijvoorbeeld meer behoefte hebben gekregen aan ruimte in en om het huis. Ze kiezen er ook eerder voor om verder van hun werk te gaan wonen, omdat ze verwachten dat thuiswerken ook na de coronapandemie gebruikelijker zal worden.

In de periode van april tot december verhuisden in heel Nederland 1,15 miljoen mensen. Dat is 6 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. 42 procent van hen vertrok naar een andere gemeente, terwijl dat in 2015 40 procent was. In de jaren 2015 tot 2020 verhuizen mensen steeds vaker vanuit de Randstad naar de regio, terwijl het aantal mensen dat vanuit de regio naar de Randstad komt gelijk blijft.

Utrecht

Ook in Utrecht is deze trend zichtbaar, al is niet onderzocht waar Utrechters naartoe verhuizen. Het aantal mensen dat vanuit Utrecht verhuist naar een andere gemeente in Nederland is in ieder geval hoger dan het aantal mensen dat vanuit een andere Nederlandse gemeente naar Utrecht komt.

Tekst loopt door onder grafiek

In 2015 ligt het aantal mensen dat uit Utrecht vertrok voor het eerst hoger dan het aantal mensen dat naar Utrecht verhuisde. In 2018 draaide dit weer heel even om, al lagen de cijfers dat jaar dichtbij elkaar. Maar wie kijkt naar de cijfers van 2020 ziet een duidelijk verschil. Nog nooit verhuisden zoveel mensen van Utrecht naar een andere gemeente als vorig jaar.

28 Reacties

Reageren
 1. Martin D

  Je ziet dit inderdaad duidelijk in De Bilt bijvoorbeeld veel gezinnen vanuit Utrecht trekken naar deze omgeving waardoor de huizenprijzen hier ineens ook skycorrect zijn gegaan.

  Hopelijk komt er ook een moment dat prijzen stabiliseren want op termijn lijkt mij dit niet wenselijk.

 2. HArry

  Cashen en weg uit de bemoeizuchtige GL D66 gemeentes. Is overigens ook in sterke trend in AMS.
  Merendeel zijn het de vermogenden die vertrekken zodat, wanneer dit zou aanhouden, Utrecht een armlastige gemeente gaat worden.

  Het salaris van het groeiende ambtelijke leger moet namelijk wel betaald blijven.

 3. Jozias

  @ HArry

  Wat een prietpraat hier.

  Het zijn juist de mensen die de prijzen in de stad niet meer kunnen of willen opbrengen, of gezinnen die groen, ruimte en een tuin zoeken en doorhebben dat ze ergens anders voor minder geld rianter kunnen wonen, die wegtrekken. Het zijn juist vaak de vermogenden die richting stad trekken en daar de huizenprijzen onbetaalbaar maken (vraagaanbod).

  Ik heb ook sterk het idee dat klagerige reaguurders hun heil langzaam elders gaan zoeken. Dat is ook beter voor de gemoedstoestand, dan maar de hele tijd negatief zijn over alles en boos en chagrijnig door het leven gaan. Ik hoop wel dat ze hun paradijs elders gaan vinden. HET paradijs bestaat namelijk niet.

 4. Katja

  En maar bouwen voor een leeglopende stad met onbetaalbare prijzen.

 5. Don

  Utrecht is onbetaalbaar geworden door inderdaad HArry bemoeizucht en belastinggeld over de balk gooien van GL en D66.

 6. Martijn

  “Nog nooit verhuisden zoveel mensen van Utrecht naar een andere gemeente als vorig jaar” – dat gaat alleen over deze grafiek, die in 2010 begon, neem ik aan? Dit is immers niet voor het eerst dat er een vertrekoverschot is – de suburbanisatiegolf van de jaren ’70 was een stuk groter dan het kleine verschil dat we nu zien…

 7. Vingervlug

  Ik als geboren en getogen utrechter wil juist terug naar utrecht vanuit de hoofdstad.
  Hoop hier flink wat centen te pakken en dan lekker 030 weer in

 8. Joop

  En de stad groeit naar 450.000 inwoners de komende 20 jaar.
  Dus, waar komen die 100.000 nieuwe inwoners dan vandaan ??

 9. BdV

  Past goed bij het verhaal over het recreëren bij de Munt.

 10. Jeannette

  Je kunt je dus afvragen of die nieuwbouw projecten zoals in de Merwedezone wel tegemoetkomen aan de actuele vraag.
  De tekeningen die ik zie, lijken meer gericht op optimalisatie van het grondoppervlak dan op woongemak.

 11. Uw amateurbioloog

  @Joop: jouw moeder heeft je het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes duidelijk nog niet verteld… Er zijn ook andere manieren om inwoners te krijgen dan verhuizing.

  Maar zonder dollen: de stad groeit alleen als er meer huizen gereed zijn, anders komen er alleen maar daklozen bij. Dat afbouwen is in 2020 blijkbaar niet erg veel gebeurd, maar als dat de komende 20 jaar wel gebeurt kunnen er best 100.000 mensen bijkomen. Als daarnaast de trend blijft dat ook veel mensen Utrecht verlaten, worden de huizen misschien wat minder duur.

  Fijne dag!

 12. JdV

  Ook binnen Utrecht kun je nog steeds prima wonen in een ruim huis met een mooie grote tuin en lekker rustig. Kost wat maar wonen in een AAA-stad is nou eenmaal niet voor minder vermogenden. Die kunnen prima op andere plekken wonen en dan met de e-bike of het OV naar de stad als ze niet vanuit huis werken.

 13. W

  En daarom nog meer blokkenhuizen bouwen in Utrecht!!! Voor wie?
  Mensen die Utrecht uitvluchten verhuizen naar fijne eengezinswoningen met tuin(tje) buiten Utrecht. Waar zicht is op je buitenspelende kinderen.
  Maar D66 en Groen Links Utrecht bouwen hier alleen maar appartementen voor yuppen en goedverdienenden. Nergens in Utrecht wordt in de bouwplannen bij voorbeeld gedacht aan senioren.
  Wat een egoïstische politiek voor wonen hier in Utrecht.
  Men bouwt/denkt alleen maar aan hun eigen achterban, lijkt het.
  Waar blijven toch Utrechtse politici à la Hans Spekman en Ad Bransen?

 14. Scherpschutter

  Natuurlijk mag een exodus niet ontbreken in de ‘Californication’ van Utrecht natuurlijk…Het is nog maar het begin. Oorspronkelijke Utrechters trekken massaal weg uit het linkse pretpark a la Amsterdam. Ervoor terug krijg je immigranten en ook kinderen van immigranten. A la Amsterdam. En verpaupering op lange termijn, want zoals je in California kunt zien is alles met geld het eerste dat op de vlucht slaat.

 15. Yoshua

  Dan is de vraag of de mensen die vertrokken zijn uit Utrecht geboren en getogen Utrechters zijn.
  Je gaat toch het paradijs niet verlaten waar je wieg heeft gestaan.
  Wanneer ik de treurige verhalen hier lees van geboren en getogen Utrechters die in de verre wonen maar zogenaamd blij zijn met een dierentuin in het nieuwe dorpje waar ze zijn beland.
  Om een straaltje geluk te kunnen vangen zoeken ze de Utrechtse internet courant op om gezelligheid en een thuis gevoel te ervaren
  Dat vind ik persoonlijk verschrikkelijk om te moeten lezen.
  Utrecht is onvervangbaar.

 16. MA

  Ach dus de hardwerkende minder vermogende zoals onderwijzers verpleegkundige politie werkend in detailhandel enz enz die mogen dus wel op de fiets naar de stad komen onbegrijpelijk

 17. JdV

  @MA: nee joh, daar bouwen we midden in de stad duizenden huizen voor zodat die voor een spotprijsje kunnen wonen. Gewoon ff de grachten dempen, binnenstad platgooien en volzetten met vinex meuk. Hebben die zielige onderwijzers, politieagenten en verpleegkundigen een huis met tuin voor weinig.

 18. UTRECHTSE JANTJE

  Beste @Yoshua , ik ben inderdaad vertrokken naar dat kleine stadje , omdat het Utrecht zoals ik het 65 jaar van mijn leven heb beleeft … Niet meer bestaat , het leven nu is echt niet meer zoals ik het altijd heb beleeft … constant over je schouder moeten kijken of je geen belager in je rug heb lopen , thuis komen …en maar weer hopen dat er niet is ingebroken etc.etc… waar zijn de gezellige buurtfeesten en kermissen van toen gebleven , hier kan je gewoon met je buren kletsen en je fiets wordt ook nooit gestolen , zelfs niet als tie niet op slot staat … Maar daarom heb ik nog wel binding met mijn roots hoor beste vriend , maar het thuisgevoel heb ik steeds weer , als ik hier thuis kom in mijn fijne huis , van familie en vrienden bezoek in Utreg ….En ik zou zeggen bezoek die Facebook site maar eens waar die duizenden vertrokken Utregters lid van zijn , ook zij zijn nog steeds betrokken bij hun stadsie , en blijven voor altijd ook Utregter in hun hart … Ik heb op die site honderden foto’s geplaats voor mensen die hun oude stekkie of geboortestraat weer een terug wilde zien , vaak ook op verzoek , en dat ging dan meestal over die goeie ouwe tijd in Utrecht …. Groeten uit MM….

 19. woutvr

  Ha! Prachtig bericht! Een reden om Utrecht maar niet te verdichten!

 20. Alain

  Als ik het goed heb begrepen zijn het vooral stellen zonder kinderen (30’ers) en ouderen (50’ers en 60’ers) die de stad verlaten.

  Voor die eerste lonken de voorsteden, waar ze waarschijnlijk een gezin willen stichten, voor die laatste is de bruisende stad minder aantrekkelijk en toegankelijk (afnemende mobiliteit).

  Aangezien er nog steeds kinderen geboren worden en veel alleenstaande 20’ers (studenten) naar de stad komen, zal het de druk op de huizenmarkt niet per se gaan verlichten, of zelfs de bevolkingsgroei remmen.

  Overigens zal mogelijk de dankzij Corona doorgebroken thuiswerkrevolutie het dure Utrecht onaantrekkelijk maken.

  Daarmee wordt Utrecht een gespleten stad:
  Aan de ene kant de vermogenden in grachtenpanden en gezinswoningen in de vooroorlogse wijken, aan de andere kant de have-nots in de na-oorlogse flatwijken. Iedereen daar tussenin weggedrukt naar de periferie van de Vinex.

  Hopelijk kan het stadsbestuur hier nog wat aan doen, maar gezien de prijzen van nieuwbouw in de stad (zoals in de Merwedekanaalzone) is het twijfelachtig.

 21. Koel Hoofd

  ” Vooral stellen zonder kinderen en mensen ouder dan dertig jaar verlaten vaker de Randstad”
  Dat is nou precies de doelgroep waar Utrecht voor bouwd en aantrekkelijk wil zijn!
  Zowel D66 en GL als Utrecht hebben echt een bizar slechte marketing en onderzoeksafdeling, werkelijk HBO-onwaardig. Dus hoezo de naam “Utrecht Science Park”? Utrecht Stupid Park zou een betere benaming zijn.

  Cycli tussen stad en platteland zijn immers normaal en daar naar handelen is een lange termijn visie. Een fenomeen wat al heel lang traditie is bij onze gemeente om dat vooral niet te hebben.

  Daarom worden er nu ook weer 60.000 betonnen kooitjes IN de stad gebouwd voor de doelgroep die ze niet wil hebben of kan betalen. In plaats van woningen bouwen die ze wel willen hebben en kunnen betalen BUITEN de stad in de polder.

  @Yoshua
  Ik weet niet waar jij woont, maar ik zie dat gentrification in mijn wijk de oude sociale cohesie uit elkaar trekt en er weer een nieuwe jongere sociale groep ontstaat. Als er eentje uit de oude groep met een grote zak vol geld vertrekt naar betere oorden buiten de stad, dan volgen er al rap meer omdat ze het zelfde willen. Daarom weet je ook dat je 1 gentry ziet die er normaal niet kwam, er al rap meer zullen volgen en je je woningprijs in de lift zit..

  Moraal verhaal:
  Utrechter ben je dankzij een berg bakstenen op een geografische locatie?

 22. Dorian

  Mooi, wegwezen, het is hier overal al veel te druk de laatste tijd.

 23. Yoshua

  @UTRECHTSE JANTJE,
  Augie, ik vindt het gewoon ontzettend erg dat jij dit moet mee maken.
  Het is zo herkenbaar wat jij mee moet maken.
  Mijn ex-vriendin heeft mij ooit bijna twee jaar lang ontvoerd naar Ibiza begin deze eeuw.
  Wanneer ik er mensen ontmoete uit Nederland en ik trots vertelde Utrechter te zijn, begonnen ze over Hoog Catharijne, nooit over onze trots de Domtoren.
  Dat deed echt pijn.
  De Utrechter komt bijna nooit op Hoog Catharijne.
  De Emmenaar komt bijna nooit in de dierentuin.
  Drenthe ken ik een beetje, heb ooit een bio winkel gehad in Meppel.
  Meppel lijkt een beetje op het Stadsie.
  Emmn absoluut niet, daar zeggen ze Moi als goedemorgen en vragen of de winkel los is.
  Geen idee wat er is gebeurd dat je naar Emmn bent gevlucht.
  Je typische Drentse gelijkvloerse woning kan nooit tegen Lombok, Oudwijk of Sterrenwijk op.
  Er is een gezegde wat exact verteld wie en wat een Drenth is.
  “Uit turf, jenever en achterdocht, heeft onze lieve Heer de Drent gewrocht’
  Daar kan je als Utrechter niet tussen wonen augie.
  Augie, kom terug, je bent Utrechter dat is je thuis.

 24. Scherpschutter

  Zorgelijke ontwikkelingen natuurlijk….Wat verhuist uit de stad en in Nederland blijft zijn vermogenden. Gepensioneerden, goed verdienende gezinnen en ondernemers. Wat massaal binnentrekt in de stad is een enorme onderklasse aan niet-vermogenden die allemaal gefaciliteerd en gehuisvest moeten worden met een krimpende groep vermogenden om het op te brengen… Nog hogere belastingen en reguleringen => nog meer vermogenden vertrekken. De verpaupering neemt toe. Nog hogere belastingen en reguleringen => nog meer vermogenden die vertrekken.

  Tot je eindigt als California. Geen bedrijf of vermogende meer te vinden (die zitten allemaal in Texas), een lokale overheid die volstrekt failliet is en een stad die compleet aftakelt, terwijl de progressieve verantwoordelijken de handen wassen in onschuld en het kapitalisme als schuldige aanwijzen, met uiteraard nog meer overheid als oplossing….LOL!

  Een must see. Dit is het Utrecht van over een jaar of 10 in de toekomst:

  https://www.youtube.com/watch?v=Ez90rXhMWjE

 25. Bakfiets

  Dus meer flats bouwen met franse balkonnetjes a 7k m2, want dat willen de mensen !! Go go go Lotto

 26. Utrechtse Jantje

  Beste @Yoshua , bedankt voor je aardige reactie …Die ben ik hier op dit forum haast niet meer gewent ..Ik heb die oude trots van ons , 10 keer beklommen ,en dat is waar ik in Utrecht het meest trots op ben …ik ben in Utrecht in 1946 geboren en heb daar altijd gewoond en gewerkt … Ik ken het stadsie as me broekzak , ik weet nog van de buitentoiletten in het wijkkrantje C ..kende het Kroonhofje waar onze Anton Geesink is geboren nog …maar ook de Hooipoort op Zuilen …En ik kom nog regelmatig in Utrecht , dus ik zal altijd binding houden , en me altijd Utrechter blijven voelen … Groetjes Vriendje ..

 27. Eric

  De bevolking is wel met ongeveer 2.000 inwoners toegenomen in 2020 in Utrecht.

  Dat komt omdat er a) veel kinderen worden geboren in een stad met een jonge bevolking en b) omdat veel Europeanen en en anderen ook graag leven in Utrecht.

  En de tijd waar vertrokken Utrechters naar verwijzen was geen betere tijd. Je onthoud natuurlijk de mooiste momenten en vriendschappen. Vergeten jullie dat de singel een snelweg was? Dat Lombok vervallen was? Dat Hoog Catharijne het gebied was van daklozen en drugsgebruikers? Dat de Neude een parkeerplaats was? Dat we historische buurten aan het afbreken waren (zoals Wijk C)?

  Ik ben in 1990 in Utrecht geboren en sindsdien is de stad er veel beter op geworden. Vier de stad, vier het leven! En als je rust wil, kan je bijvoorbeeld inderdaad naar Drenthe.

 28. metropool Utrecht

  Er wordt aardig wat af gefilosofeerd!
  Het artikel is in feite ook maar beperkte informatie over een zeer complex thema.
  Een paar aanvullende gegevens zijn van belang.
  1. De meeste vertrekkers gaan na de rand gemeente van de grote stad, omdat daar de huizen prijzen verhoudingsgewijs gewijzigd gunstig waren . Soms uit noodzaak, soms uit de behoefte om te cashen,soms uit de behoefte aan meer woon ruimte.
  2. Steeds meer mensen wonen alleen, in Utrecht ongeveer 50 % , deze willen graag een sociale omgeving, en voorzieningen voor hun contact momenten.
  3. Er zijn mensen die geen werkelijke binding met de grote stad / Utrecht voelen, maar overal hun woning belangrijker achten dan hun woon context, of geidialiseerd beeld hebben van hun oude bekende provincie stadjes, of dorp. Het is zelfs wenselijk dat deze de stad verlaten.
  4. Usa is niet te vergelijken met Europa/ nld . De verhuis mobiliteit is daar heel veel hoger, en de auto , veiligheid, en status staan centraal.
  5. Meer bouwen, en juist appartementen blijft noodzakelijk. Er zijn ruim voldoende gezins woningen in de stad aanwezig maar niet altijd betaalbaar omdat bewoners die er nu alleen wonen geen geschikt appartement kunnen krijgen.
  6. Beschouw Utrecht stad niet sec, maar kijk na groot Utrecht, is daar voor alle bewoners de juiste woning type te vinden. Zeist is in werkelijkheid allang een wijk van Utrecht waar de ouderen graag wonen. Houten is de Idiaale wijk voor jonge gezinnen etc.
  7. Online werken zal zeker invloed hebben op woon locatie wensen, echter toch het frequenter reizen na de metropool, het leven buiten het centrum van dynamiek zijn nadelen die later worden ervaren als isolement.
  Conclusie : Utrecht blijft aantrekkelijk ook zeker in de toekomst door haar diversiteit aan bewoners en voorzieningen, zorg wel dat de bevolkings opbouw in de metropool voldoende inclusief blijft. Rijk arm, jong oud , internationaal, etc.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).