Meer zonnepanelen en slimme netoplossingen; gemeente Utrecht wil in 2030 drie keer zoveel zonne-energie opwekken Meer zonnepanelen en slimme netoplossingen; gemeente Utrecht wil in 2030 drie keer zoveel zonne-energie opwekken

Meer zonnepanelen en slimme netoplossingen; gemeente Utrecht wil in 2030 drie keer zoveel zonne-energie opwekken

Meer zonnepanelen en slimme netoplossingen; gemeente Utrecht wil in 2030 drie keer zoveel zonne-energie opwekken
Foto: Robert Oosterbroek
De gemeente heeft nieuwe doelen gesteld voor het opwekken van energie met zonnepanelen op de daken van de stad. Dat gebeurde nadat de vorige doelstellingen in 2021 ruimschoots zijn gehaald. Zo wil de gemeente nog meer zonnepanelen op grote en kleine daken. Ook moet er lokaal worden gekeken naar mogelijkheden om stroom op te slaan.

De gemeente heeft nieuwe doelen gesteld voor het opwekken van energie met zonnepanelen op de daken van de stad. Dat gebeurde nadat de vorige doelstellingen in 2021 ruimschoots zijn gehaald. Zo wil de gemeente nog meer zonnepanelen op grote en kleine daken. Ook moet er lokaal worden gekeken naar mogelijkheden om stroom op te slaan.

Op steeds meer Utrechtse daken verschijnen zonnepanelen. En die groei gaat nog wel even door, denkt de gemeente. De nieuwe doelstellingen zijn dan ook flink hoger dan de voorgaande.

“Als gemeente blijven we zonne-energie op kleine en grote daken stimuleren”, laat wethouder Lot van Hooijdonk weten. “Bij kleine daken gaan wij VvE’s, eigenaren van monumentale woningen en huiseigenaren met een kleine beurs extra ondersteunen. Bij grote daken richten we ons op bedrijfsdaken en de ontwikkeling van solar carports.”

Grote en kleine daken

Zo moet er in 2030 in Utrecht 168 GWh worden opgewekt met zon op grote daken, waaronder parkeerdaken en daken van bedrijven. Dat is ruim drieënhalf keer zoveel als in 2020. “Bedrijfsdaken hebben veruit de grootste opwekpotentie binnen de groep grote daken”, zegt het college. “Ongeveer 70 procent van het totale dakoppervlak van grote daken in Utrecht is een bedrijfsdak.”

Kleine daken moeten in 2030 wel 120 GWh gaan opwekken, drie keer zoveel als tien jaar daarvoor. Het gaat dan om onder meer huizen van particuliere huiseigenaren en sociale huurwoningen.

Meer ruimte op het net

De gemeente kijkt ook naar een oplossing voor het opslaan van de opgewekte energie. Het energienet is op veel plekken te vol om die energie terug te leveren; er ontstaat netcongestie. Dat is ook het geval in de hele provincie Utrecht. Met name de opgewekte energie van de grote (bedrijfs)daken kan daardoor geen kant uit. Volgens de huidige plannen gaat energieleverancier Tennet in 2029 een grote netverzwaring afronden, die moet helpen bij het opvangen van stroom op piekmomenten.

Verplicht zon op dak

Wethouder Van Hooijdonk: “Met onze aanpak zullen we eigenaren van bedrijfsdaken ondersteunen. We stellen bijvoorbeeld een adviseur beschikbaar voor bedrijven met grote daken op bedrijventerreinen die kan adviseren over oplossingen voor netcongestie.” Bedrijven die wel zonnepanelen op het dak kunnen plaatsen maar dat niet willen, worden daar mogelijk toe verplicht.

“Het behalen van de doelstelling voor grote daken is grotendeels afhankelijk van grootschalige netverzwaringen door Tennet (en Stedin)”, schrijven burgemeester en wethouders aan de raad. “Andere belangrijke oplossingen voor het behalen van de doelstelling zijn congestiemanagement door de netbeheerders en het toepassen van lokale en relatief kleinschalige netoplossingen.”

11 Reacties

Reageren
  1. Paul

    Goed nieuws! Aan de slag ! Vooral eigenaren van bestaande bedrijfs daken moeten verleid worden tot snelle toepassing van maximaal mogelijk aantal zonnepanelen. Door zelfs ongevraagd advies aanbod wat mij betreft.
    Verder kan ook nagedacht worden op hoge flats meer mini wind molens te plaatsen. Die zijn veel sneller en eenvoudiger te realiseren dan grootschalige windmolens met dito overlast.

  2. bureaulesswatts

    is het zo dat een overheid mensen mag misleiden in een campagne ?

    En is het niet zo dat de ACM – Autoriteit Consumenten Markt – ervoor is consumenten te beschermen tegen misleidende reclames ?

  3. Realist

    ‘Bedrijven die wel zonnepanelen op het dak kunnen plaatsen maar dat niet willen, worden daar mogelijk toe verplicht.’.. Verplicht, het favoriete woordje bij onze huidige generatie linkse politici.

  4. Nina

    Er zijn nu al 2,5 miljoen huishoudens met geldproblemen door inflatie en zeer hoge energierekening. Zonnepanelen kun je niet eten.

  5. Justin

    weer een flop van lot. De infrastructuur (terugleveren) is hier niet op ingericht. Stimuleer het aanschaffen van een thuis batterij, dan kan het wellicht nog wat worden.

  6. Confusius

    @ Realist

    Toch worden we al sinds jaar en dag geregeerd door ultra-neo-liberale rechtse politici (CDA en VVD), die nota bene over dit soort onderwerpen gaan. Uit angst voor de kleine-rechtse partijen voeren zij steeds verder gaand rechts beleid, waarbij de burger er steeds minder toe doet in relatie tot het oppermachtige bedrijfsleven. Dat heet rechts beleid. Geen links beleid.

  7. Bob

    Allemaal leuk een aardig… Wij wilden als VVE in centrum Utrecht zonnepanelen op ons dak, maar door overbelasting van het stroomnet kon Stedin ons niet aansluiten tot minstens 2028… De gemeente zou meer druk moeten zetten op de netbeheerders, de bewoners willen wel.

  8. Pee

    @Confusius
    Onder rechts beleid hadden we er nu wel iets beter voorgezeten.
    CDA en VVD kan je niet rechts noemen als je kijkt wat voor beleid er gevoerd word en waar Rutte allemaal voor getekend heeft , dat is het linkse beleid.
    @REALIST heeft het dus goed gezien.

  9. Massegast

    Zo komen we er wel! Ik kies voor Lot en niet voor Poetin. Persoonlijk help ik mee door de koffieautomaat een minuutje eerder uit te zetten. Een echte tip, want de koffie blijft even lekker.

  10. Liza

    @ Pee

    Kap nu eens met die mallote verspreiding van desinfo
    En CDA en VVD volgen de Thatcher/ Reagan/ Bush-rechtse agenda. Zeer rechts neo-liberaal.

    De puinhopen waar we inzitten zijn juist te danken aan kneitertje rechts beleid.

    Toeslagenaffaire bijvoorbeeld: het verdacht maken van mensen met een buitenlandse achternaam.

    Of de bevooroordeling van het bedrijfsleven ten koste van de burger. Veel maatschappelijke problemen waarbij de burger het onderspit delft zijn rechts beleid.

    Realist en Pee hebben het niet goed gezien

  11. Liza

    @ Pee

    Hier zie je dat we te kampen hebben met rechts beleid:
    https://www.nrc.nl/nieuws/2022/07/08/welvaart-nog-schever-verdeeld

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).