Meerdere arrestaties in Utrecht bij wegblokkades door klimaatactivisten Meerdere arrestaties in Utrecht bij wegblokkades door klimaatactivisten

Meerdere arrestaties in Utrecht bij wegblokkades door klimaatactivisten

Op verschillende plekken in Utrecht blokkeerden actievoerders van Extinction Rebellion dinsdagochtend het verkeer. Er zijn zeker zeven mensen gearresteerd.

Op verschillende plekken in Utrecht blokkeerden actievoerders van Extinction Rebellion dinsdagochtend het verkeer. Er zijn zeker zeven mensen gearresteerd.

Bij het Ledig Erf, Voorstraat, Croeselaan, Van Asch van Wijckbrug en Blauwkapelseweg gingen actievoerders op de weg zitten om het verkeer te blokkeren. Op iedere locatie was het één persoon die het verkeer tegenhield.

Hiermee wilden ze aandacht vragen voor het persoonlijke verhaal van de leden. Bij het Ledig Erf droeg de actievoerder bijvoorbeeld een bord waarop het volgende stond: “Ik ben doodsbang voor racisme en geweld tegen kwetsbare groepen door de klimaatcrisis.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Strafbaar

De gemeente had van tevoren aangegeven dat er gedemonstreerd mocht worden, maar dan op een specifieke plek, met de juiste afspraken en zonder het verkeer te hinderen.  “In Utrecht geven we maximaal ruimte aan demonstraties. Het blokkeren van de openbare weg kunnen we echter onder geen beding toegestaan.” Daar gaven de actievoerders geen gehoor aan.

Volgens de politie zijn in ieder geval zeven arrestanten meegenomen omdat ze de weg blokkeerden. “Het blokkeren van de weg is strafbaar. Het levert gevaarlijke situaties op en overlast. De arrestanten zijn meegenomen naar het bureau”, zegt een woordvoerder van de politie.

Bij het Ledig Erf blokkeerden twee personen de weg. Eén van hen werd vrij snel door een automobilist bestolen van zijn protestbord. Daardoor kon het verkeer makkelijk langs de andere actievoerder rijden, die toen ook besloot te vertrekken.

Opheldering

Eind februari werden meer dan honderd actievoerders van Extinction Rebellion gearresteerd in Utrecht. Verschillende politieke partijen vroegen daarna om opheldering bij burgemeester Sharon Dijksma.

Foto’s: Bas van Setten & Chantal Spaan

 

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. forta

  Op zich ben ik het best eens met de boodschap die uitgedragen wordt maar mijn sympathie voor deze klanten daalt enorm met dit soort idiote acties.
  De boodschap ondergeschikt maken door de (over het algemeen) negatieve publiciteit die het oplevert!
  Ga vooral zo door met de plank misslaan! Dan worden jullie het zoveelste extreme clubje….

 2. Natte Otter

  Het persoonlijke verhaal dat op elk bord hetzelfde was… juist ja.

 3. JJ

  Het blokkeren van de weg is niet toegestaan, behalve als je extreem rechts of een boer bent (of een voetbalhooligan).

 4. BW

  Als Extinction Rebellion op enige sympathie wil rekenen lijkt het mij verstandig om eerst aan te geven wat het causaal verband is tussen ‘racisme & geweld tegen kwetsbare groepen’ en ‘klimaatverandering’ voordat men willekeurige kruispunten blokkeert, want de link tussen die twee ontgaat mij even.

 5. Probleem

  Dat bord over racisme…uhm wat?

 6. Willow

  Helemaal eens met Forta. Ik ben zelf echt “groen”, maar deze acties vind ik dommer dan dom.

 7. Koel Hoofd

  Op hun protestborden staat te lezen:
  “Ik ben doodsbang voor racisme en geweld tegen kwetsbare groepen door de klimaatcrisis.”
  “Ik ben doodsbang dat ongelijkheid en onderdrukking zullen toenemen door de klimaatcrisis”

  Ik vind het zielig dat deze activisten zo doodsbang zijn, dat is leven met een angststoornis.

  Racisme, geweld, ongelijkheid en onderdrukking zijn helaas aan de orde van de dag in de wereld van de mens. Onze geschiedenis staat er vol mee, en is tegenwoordig zelfs live te volgen ook al speelt het zich af aan de andere kant van de wereld.
  Dat heeft weinig met klimaatverandering te maken, het zit in de natuur van de mens.
  Grof geweld is duidelijk, maar veel vaker kom het heel subtiel naar voren.

  Nederland is bijvoorbeeld heel goed in het discrimineren, onderdrukken en ongelijkheid vergroten met het subtiele geweld van financiële maatregelen. Niemand die ziet hoeveel ellende dat achter de voordeur kan veroorzaken. Totdat er goede zielen zijn zoals Omtzigt en Leyten die dat aan de kaak stellen.

  En dan nog zijn er mensen die discriminatie, onderdrukking, ongelijkheid en het subtiele financiele geweld doodnormaal vinden.
  Bijvoorbeeld de autowerende en verduurzamingsmaatregelen. Die treffen met name de minderbedeelden in de maatschappij. Maar de groene liga staat te juichen want het schone lucht en het klimaat redden is sociaal, terwijl het over de ruggen van de kansarmen gebeurd. Geen idee wat daar nou zo sociaal aan is.

 8. GeeWee

  Ik zou eerlijk gezegd enorm balen als ik vaststond bij het Ledig Erf vanwege een demonstratie/blokkade-actie. Ik snap dat dit soort blokkades daarom ook weer ontbonden worden. Maar ik wil wel graag deze link delen:

  https://milieudefensie.nl/actueel/klimaatracisme-groningers-worden-niet-opgehangen-als-ze-in-opstand-komen-nigerianen-wel

  Dit geeft een stukje context bij wie het ernstigst te lijden hebben onder klimaatverandering.

 9. RvD

  JJ. Welk “extreem rechts” bedoel je?
  Toen een aantal Friezen zonder geweld een bus tegen hielden kregen ze 90 uur taakstraf. Hoeveel van die eerdere blokkeerders hebben al 90 uur taakstraf gekregen (of meer bij recidive)?

 10. Robert

  Na de uitzending van nieuwsuur, gister met Jesse Klaver kunnen de rebelion’s beter gaan protesteren tegen Lot v Hooydonk, haar biomassa centrale en vrindjes van Vattenfall

 11. GeeWee

  @RvD: de Blokkeerfriezen hebben met name straf gekregen omdat ze anderen het vreedzaam demonstreren tijdens een aangemelde betoging wilden beletten. En wegens opruiing. Niet vergelijkbaar dus.

 12. Kadoendra

  Ik maak mij ook zorgen over het welzijn van onze planeet maar ik maak mij ook zorgen over deze vorm van actievoeren.

 13. Janine

  Helden!! Prima actie, de enige manier om demense wakker te schudden!
  Al die stoere reaguurders waren doodstil toen het de boerenprotesten betrof.
  Hulde aan XR

 14. Prachtpelikaan

  Kent iemand de automobilist die het bord heeft afgepakt? Wat een held is dat!

 15. Mark

  Er zijn binnenkort verkiezingen. Als je klimaatveranderingen wilt tegengaan, stem dan op een bijbehorende partij. Er zijn zelfs weinig partijen die niets ertegen willen doen. Welk onrecht wordt deze mensen precies aangedaan dat het zinvol maakt om wegen te blokkeren? Iedereen is vrij om zich zelf op allerlei manieren in te spannen voor een goed doel, en om anderen proberen te overtuigen. Door anderen te gaan hinderen of op strafbare wijze in gevaar te brengen bereik je niet dat klimaatproblematiek serieuzer wordt genomen, integendeel.

 16. Mia

  Vooral het woordje “doodsbang” vind ik verontrustend. Doodsbang…. dat is bijna niet te doen qua angst. Dat vind ik echt oprecht zielig. Wie praat deze mensen die angst aan?

 17. Natte Otter

  @Janine nee hoor, je presenteert of wat je zegt de waarheid is. Maar dan heb je niet goed opgelet. Genoeg mensen gezien die het belachelijk vonden als het ging om boeren destijds. Of het boeren zijn, rechts extremisten, linkse wappies of wie dan ook: gewoon niet wegen blokkeren. Maak me niet uit waarom je het doet. Je bent dan gewoon aan het etterbakken.

 18. Scherpschutter

  @Mark 9/3/2021 – 19:49

  “Er zijn binnenkort verkiezingen. Als je klimaatveranderingen wilt tegengaan, stem dan op een bijbehorende partij.”

  Mark: NL stoot maar 0,35% van de wereldwijde menselijke Co2 uit. Of wij hier nou 10x zoveel Co2 uitstoten of helemaal niets: het maak mondiaal nul uit.

  “Er zijn zelfs weinig partijen die niets ertegen willen doen.”

  De vraag is: wat KUN je realistisch gezien er tegen doen als het nietige Nederland. Het antwoord is: helemaal niets.

  “Door anderen te gaan hinderen of op strafbare wijze in gevaar te brengen bereik je niet dat klimaatproblematiek serieuzer wordt genomen, integendeel.”

  Niemand die kan rekenen neemt klimaatproblematiek serieus.

 19. Pee

  Ze voelen zich helden door het verkeer onnodig op te houden.
  Op deze manier heeft het weinig zin en werken ze mensen tegen zichzelf in het harnas.
  Ga eerst eens goed kijken naar die klimaat toestand misschien word het dan duidelijk dat de klimaatverandering een verdienmodel is .
  De mens zal zich aan het klimaat moeten aanpassen want het klimaat aanpassen aan de mens gaat echt niet lukken.
  Ik dacht dat ze wel slimmer zouden zijn en het verdienmodel niet zouden accepteren in plaats daarvan houden ze juist het verdienmodel in leven.

 20. Joe the Plumber

  “De vraag is: wat KUN je realistisch gezien er tegen doen als het nietige Nederland. Het antwoord is: helemaal niets.”

  Kul-argument. “Mijn stembiljet / belastingbetaling / coronamaatregeldiscipline / donatie / snoepzakje dat ik netjes in de afvalbak doe / individuele minuut of uur waarin ik goed werk aflever / boodschap die ik netjes afreken / etc is een druppel op een gloeiende plaat, maakt in z’n eentje geen verschil, en is daarom totaal zinloos”.

  Ja, je kunt altijd je eigen bijdrage / verantwoordelijkheid bagatelliseren door je te verschuilen achter het grotere geheel, maar het blijft een fop-argument.
  Zeker in dit geval, waarin dat argument vooral ontleend wordt aan waar toevallig de landsgrenzen getrokken zijn. “Mijn individuele invloed / verantwoordelijkheid is nul omdat het aantal ándere mensen binnen dezelfde landsgrens relatief beperkt is”. Tja.

 21. Bijnabinnenstadbewoner

  Wat een onsympathieke actie. Dit wekt alleen maar irritatie op en je boodschap gaat verloren. Simpele zielen.

 22. Joe

  @Pee
  Het kan u natuurlijk ontgaan zijn, maar tot op heden is vooral het verstoren van ons tot vorige eeuw vrij stabiele klimaat een verdienmodel. Leg de hoeveelheden geld die omgaan in (of besteed worden aan bijv. subsidies, belastingvrijstellingen en exportgaranties aan) de olie-, kolen-, en gashandel, en luchtvaartmaatschappijen eens naast de hoeveelheid geld die omgaat in schonere oplossingen en dan wordt snel duidelijk waar het grote geld nog steeds naartoe stroomt. Spoiler alert: dat is niet naar allerlei schone toepassingen en andere nieuwerwetse dingen.

  U hebt gelijk dat de mens zich zal moeten aanpassen aan het veranderende klimaat, want de mens is niet bereid om de put al te dempen vóórdat het kalf verdronken is.
  Vraag is alleen hoe drastisch je de benodigde aanpassing wil maken. Of, kort door de bocht: wil je dat het pas binnen 400 jaar onbetaalbaar wordt om Nederland nog langer droog te houden onder een steeds sneller stijgende zeespiegel, of al binnen 150 jaar?

  Als rasechte Limburger kies ik natuurlijk voor dat eerste, zodat mijn achterkleinkinderen onze paar hectaren Limburgse grond voor schandalig hoge bedragen kunnen verkopen aan al die gelukszoekers die de Hollandse laaglanden ontvluchten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).