Meerdere gewonden na brand Kanaleneiland; hulpdiensten bekogeld met vuurwerk | De Utrechtse Internet Courant Meerdere gewonden na brand Kanaleneiland; hulpdiensten bekogeld met vuurwerk | De Utrechtse Internet Courant

Meerdere gewonden na brand Kanaleneiland; hulpdiensten bekogeld met vuurwerk

Meerdere gewonden na brand Kanaleneiland; hulpdiensten bekogeld met vuurwerk
Bij een brand in een portiek van een flat aan de Stanleylaan in Kanaleneiland zijn zaterdagavond meerdere mensen gewond geraakt. Het werk van de hulpdiensten werd bemoeilijkt doordat zij bekogeld werden met meerdere vuurwerkbommen.

Bij een brand in een portiek van een flat aan de Stanleylaan in Kanaleneiland zijn zaterdagavond meerdere mensen gewond geraakt. Het werk van de hulpdiensten werd bemoeilijkt doordat zij bekogeld werden met meerdere vuurwerkbommen.

Zes personen, waaronder twee kinderen, zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Anderen zijn ter plekke door het ambulancepersoneel nagekeken. De bewoners zouden rook ingeademd hebben.

De hulpdiensten rukten met groot materieel uit naar de brand die rond 19.00 uur werd ontdekt. Acht woningen zijn geëvacueerd. De bewoners zijn tijdelijk ondergebracht bij het Van der Valk Hotel in Kanaleneiland. Omdat er geen gebruik gemaakt kon worden van het portiek zijn enkele bewoners met de ladderwagen van de brandweer via het balkon naar beneden gehaald.

Vanuit een groepje toeschouwers werden meerdere vuurwerkbommen naar de hulpdiensten gegooid. Hierdoor heeft de politie een groter gedeelte van de Stanleylaan af moeten zetten. Dit verliep rustig.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Wel zeiden omstanders dat ze vlak voordat de brand uitbrak een harde knal uit de portiek hoorden komen.

35 Reacties

Reageren
 1. D.

  Vuurwerkverbod!

 2. Bob

  Waarom word er niemand opgepakt?

 3. In de steek gelaten.

  Ik plaats mijn reactie uit een ander artikel ook maar even hier. We zijn een paar uur verder en er is alweer een auto afgefikt. Het is wachten tot mensen het recht in eigen handen of nog erger er doden vallen door dit soort hufter gedrag.

  Hierbij doe ik een oproep aan burgemeester Jan van Zanen. Enige tijd geleden werd u bedreigd. Heel vervelend natuurlijk en terecht dat er maatregelen werden genomen voor uw veiligheid. Maar hoe staat het met de veiligheid in Kanaleneiland, de wijk waar ik woon. Wanneer worden er hier eens maatregelen genomen? Zojuist was het weer raak, tientallen politiewagens, brandweerwagens en een politiehelicopter, voor naar blijkt een brand in een portiekflat. Het is hier al dagen onrustig met autobranden, hangtuig met capuchon en bondkraagjes. Zo goed als alle prullenbakken in de wijk zijn dichtgeschroefd vanwege ik neem aan opblaasgevaar, met als resultaat dat het lijkt alsof ik op de plaatselijke vuilnisbelt woon. Wanneer, beste burgervader, worden er maatregelen genomen t.b.v. mijn veiligheid en die van een aantal wel goedwillende bewoners in deze wijk??!

 4. v H

  @D. Dat moet dan wel gehandhaafd worden. En ik kan u vertellen dat dat in Kanaleneiland niet gebeurt. Iets later in de avond heeft er een malloot een auto in brand gestoken op de Marshalllaan.

 5. Arjan Verhoeven

  Hoe haal je het in je hoofd om hulpdiensten te bekogelen met vuurwerk? Zou het niet verstandig zijn dergelijke psychopaten te arresteren en een poosje ter observatie op te nemen?

 6. Jan

  Laten uit branden die flat

 7. Nlz

  Een vuurwerkverbod gaat niet helpen tegen idioten met illegaal vuurwerk beste D.
  Het is in dit soort gevallen zo jammer dat er dan niet genoeg mankracht is om direct die hele groep omstanders op te pakken en één voor één te fouilleren op vuurwerk. Vuurwerk bij je? Dan op zijn minst een goeie boete en/of Halt als eindejaarsbonus. En wanneer bewezen kan worden dat jij het vuurwerk gooide krijg je er nog een jaar onvoorwaardelijke celstraf bij.

 8. Fred

  Vuurwerk gooien naar hulpverleners… De Kanaleneilanders mogen weer trots zijn op hun bijdrage aan onze samenleving.

 9. D.

  Wat wordt er aan de vuurwerkgooiers gedaan?

 10. G. de Vries

  Het is schandalig wat er gebeurt in (mijn) de wijk kanaleneiland. Zowel in noord als in zuid. Vele Autobranden, vuurwerk als granaten en in groepen voorbijtrekkende bontkraagjes en hoodies die zich onaantastbaar wanen met name in de avond en nacht.
  De sfeer is ronduit angstig te noemen: ouderen gaan ‘s avonds de straat niet meer op, mensen blijven thuis en waken over hun goederen en op oudejaarsavond vertrekken mensen met hun dierbare auto uit de wijk. En dan heb ik het nog niet eens over alle (huis) dieren die compleet van slag zijn.
  Het is al enkele jaren achtereen een groot drama in de aanloop naar Oud en nieuw. De achterstandswijk, getto in volle glorie!
  En meneer v. Zanen: die zgn (leger-)drone die de boel in de gaten moet houden haalt geen ene donder uit he?
  Hulpverleners: heel veel sterkte en moed!

 11. w

  Kanaleneiland, banlieue in wording

 12. Mark

  @D @Bob. Er gebeurt niks, omdat het bijv. geen voetbalsupporters zijn. Zodra het om het mediterrane kansenparels gaat, altijd maar die fluwelen handschoen, ontkenning en voorzichtigheid.
  Zie ook bijvoorbeeld het gedoe bij de demoverstoring bij de moskee in Lombok. Ik heb geen opsporing verzocht gezien met foto’s van daders. Iemand wel?

 13. Bernhard

  Tja. What’s new? Het is wachten op het volgende ‘incident’. Iets met glas, plas en was.

 14. Brhh

  Waarom is er niemand opgepakt?
  Waarom is er altijd zoveel ellende in kanaleneiland?
  Zit in de marroccultuur
  Jochies mogen alles
  Meiden niks
  Opvoeden begrijpen ze niet
  Autooos in de fik steken
  Ploffkraken
  Kan nog wel even doorgaan
  Ellende ellende
  Nou zal ik wel weer de racist zijn

 15. Yoshua

  Voor de Kanaleneilanders die schande spreken en willen dat anderen het voor hun gaan oplossen heb ik een vraag.
  Hebben jullie geen contact met de buren in de straat?
  Leer eerst maar eens je eigen buren en straatgenoten kennen en de mensen die een straat voor en achter jullie wonen.
  Hier in Oost hebben wij weinig problemen op de dichte prullenbakken na.
  Ondanks de vele studentenhuizen hier in de straat kennen wij onze buren wel.
  We zitten echt niet de hele avond uit het raam te kijken maar wanneer wij wat waarnemen dan gaan wij er wel op af.
  Waarom moet de burgemeester op jullie eigendommen gaan letten terwijl jullie er zelf bijzijn?
  Maak een app groep met de buurt, dan staat er bij onraad binnen een minuut tien buurtgenoten op straat.
  Een beetje zelf initiatief mag beste wel, de overheid hoeft niet jou te beschermen omdat je het zelf geen zin in hebt.
  Naar anderen wijzen die jouw hebben en houden moet gaan beveiligen is zielig gedrag.
  De buurt ben en maak je zelf.

 16. MJPD

  @ Yoshua
  Goed punt, onderneem inderdaad zélf eens actie om buurtproblemen op te lossen. Ook in mijn wijk nauwelijks tot geen geen problemen met vuurwerk, toegegeven: het bontkraagjesgehalte is hier nihil, net als overigens in uw wijk. De meeste buurtbewoners hier kennen elkaar en/of onderhouden contact via de FB-Groep en verschillende WA-groepen. Overlastgevers uit andere wijken worden aangesproken en als dat niet werkt, dan wordt er melding gemaakt. De samenwerking met de gemeente hierin is prima, maar het heeft een tijdje geduurd voordat dit zover was.

  Denk ook eigenlijk dat de meesten het probleem niet willen oplossen, teveel moeite en waar moet men dan anders de hele dag online over klagen en mopperen? Lees hier een of andere “oproep” aan burgemeester Jan van Zanen. Net of hij dat zal lezen op deze site…. Benader hem persoonlijk, zou ik zeggen.

  “Het is wachten tot mensen het recht in eigen hand” nemen. De wens zal hier wel de vader van de gedachte zijn, maar dan kunt u lang wachten. Wij Nederlanders zijn een online klaag- en moppervolk geworden, die hun eigen pietluttige (wijk)problemen niet meer kunnen oplossen.

  Deze problemen worden niet veroorzaakt door gebrek aan handhaving, maar door onze totale onverschilligheid met wat er om ons heen gebeurt. Dit laatste wordt vaak verward met “tolerantie”…

 17. Peter

  Echt iedereen weet welke groep deze problemen veroorzaakt. De oplossing is om deze groep eens wel over een kam te gaan scheren. Zo zorgen de goede er wel voor dat de slechte worden aangepakt. Wat mij betreft het leger de straten in en de vele malen hoger straffen. En niet alleen de dader straffen, maar ook de ouders van dit tuig.

 18. Bernhard

  Dat zijn ze al. De toetsenbordhelden – uiteraard uit volledig witte middenklassebuurten, waar zelden overlast is en de sociale cohesie door een zeer homogene bevolkingssamenstelling groot – groepen bontkraagjes wel even van straat zouden trekken, vuurwerafstekers en auto-affikkersn de wijk zouden traceren om hen een flinke draai om de oren geven… Er is al decennia ellende in Kanaleneiland, maar zij zouden alles (met een WhatsApp-groep) binnen een week opgelost hebben. Man, man, man…

 19. Reactionaire rechtse zak.

  Yoshua 30/12/2018 – 15:27
  Buurtgenoot. Lekker hè, veilig roeptoeteren vanuit uw ivoren toren in oost. Maar komt het nu echt niet bij u op dat u de verkeerden aanspreekt. U moet de daders adresseren niet de gedupeerden.

  Heeft u ooit in onze prachtige wijk, nadat u ‘n stel al te luidruchtige studenten hebt aangesproken stenen door uw ramen gehad? Bent u of uw gezin na ‘n klacht ooit geterroriseerd en of bedreigd geweest? Is uw auto ooit in de fik gestoken of iets dergelijks? Kent u buren in oost die iets dergelijks is overkomen? Denk het niet hè.
  De bewoners van wijken als Kanaleneiland wel. Die mensen hebben vrijwel dagelijks direct of indirect met crimineel en asociaal gedrag te maken.
  Steun die mensen in plaats van hen nog verder de grond in te trappen.

  Overigens. Mensen NIET op hun wangedrag durven of willen aanspreken alleen maar omdat ze ‘n ander kleurtje hebben, is ook racisme.

 20. G. de Vries

  @ Yoshua en Mjpd
  Goh, wat wonen jullie in fijne rustige wijken met een daadkrachtige sociale cohesie!

 21. Joep

  @ Rechtse zak

  Yoshua heeft wel degelijk ene punt.

  Dat wijken zoals Kanaleneiland weinig cohesie kennen en een zooitje zijn heeft wel degelijk met een compleet gebrek aan eigen initiatief van de bewoners te maken, naast verkeerde keuzes van de overheid. Zijn gewoon feiten hoor.

  Verder:

  Dat iedereen het zich even realiseert: dat er niet (hard) opgetreden wordt tegen dit soort raddraaiers heeft alles met de bezuinigingen van de VVD op politie en justitie te maken (overigens voor een deel gesteund door de PVV en andere rechts conservatieve fracties); dat iedereen het even weet.

  Politie heeft simpelweg te weinig capaciteit om echt te kunnen optreden en mensen te kunnen arresteren en zodoende de hulpverleners te beschermen. .

 22. Wim

  MJPD: FB-tijger en WA-goeroe voor het online verwijderen van al uw buurtterroristen.

 23. Cico

  Yoshua en MJPD hebben een zeer goed punt!
  Met dat laffe geklaag in de comments en halfslachtige oproepen tot eigenrecht veranderd er niks. Toen ik in Lombok kwam wonen heb ik meteen een praatje gemaakt met de ‘bontkraagjes’ op de hoek. We groeten elkaar nu.
  Het is wat enger dan online over een ander lullen, maar effectiever als je wilt dat er rekening met je wordt gehouden.

 24. Julia

  OMG. Wat een ellende. Onze lieve prachtige dochter en zusje is omgekomen bij een brand. Daar was godzijdank geen opzet in het spel. In het geval de brand die haar en ons leven voorgoed verwoestte met opzet was veroorzaakt dan had ik de levens van de daders met alle liefde persoonlijk tot in lengte van dagen onmogelijk gemaakt.
  Dit soort excessief gedrag moet bij de wortels worden aangepakt. Voordat het misgaat.

 25. Vevede

  Daar is tie weer, Joep: “Zijn gewoon feiten hoor”. Zoals gebruikelijk zonder ook maar een aanzet tot bronvermelding.

 26. Waylon Van Merels

  Wat een krankzinnige wijk!! Ik heb een vriendin die dr woont. Ze zegt dat het mee valt alhoewel op een paar van dat tuig na….

  Het zijn vooral jonge aso’s met de meest afschuwelijke opvoeding

 27. Coen

  Een aantal suggesties die hier worden gedaan werkt inderdaad zo is mijn ervaring na 11 jaar wonen in Kanaleneiland. De bondjashangjongeren aanspreken op hun gedrag helpt mits je dit doet op een subtiel wijze tegen de leider van de groep. Ook gezamenlijk optrekken helpt: spreek/overleg met buurtbewoners. Mijns inziens is er echter een groot probleem op te lossen. Er staan teveel sociale huurwoningen in Kanaleneiland wat helaas in de loop der jaren veel laaggeschoolde allochtonen heeft aangetrokken die een andere visie hebben over opvoeden. Kinderen hangen op straat en ouders zijn in geen velden of wegen te bekennen (deze gezinnen zijn doorgaans groot en de woningen te klein en ouders denken “laat ze maar zo lang mogelijk buiten zijn dan heb ik rust”). Met andere woorden breek minstens de helft van de sociale huurwoningen af en zet er luxe koopwoningen voor in de plaats. Dan raakt de wijk meer vermengt. De bewoners van de betreffende sociale huurwoningen verdeel je over andere wijken en de regio zoals Nieuwegein.

 28. In de steek gelaten.

  @Yoshua.
  Het blijkt dat je echt buiten de werkelijkheid leeft. Kom toch eens een weekje met me meelopen in Kanaleneiland. Kijken of je dan nog steeds de moed hebt om dat volk op hun gedrag aan te spreken. Het merendeel is niet eens aanspreekbaar omdat ze high van de lachgasballonnen in hun dure auto’s rondrijden. Zo makkelijk om vanuit de oostkant van de stad een mening te vormen over een plek waar je waarschijnlijk nog nooit geweest bent. Nogmaals ik nodig je hierbij uit en dan met name in de donkere uurtjes om een weekje met me mee te gaan op ontdekkingstocht in Kanaleneiland, ik bekijk op een afstandje dan wel hoe jij deze mensen op hun gedrag aanspreekt.

 29. Yoshua

  @Reactionaire rechtse zak en in de steek gelaten.
  Ivoren toren en mee lopen op Kanaleneiland.
  Ben geboren en getogen in Lombok. 21 jaar gewoond op de hoek Jp Coen/ Kanaalstraat.
  6 jaar Hardebollenstraat en een blauwe maandag op de Nansenlaan (kanaleneiland).
  Ik kijk nergens op een afstandje af wanneer je aan mij spullen of aan de spullen van mijn buren zit.
  Jullie die vinden dat ik buiten de werkelijkheid leef, dan is dat maar zo.
  Door wegkijken en niets doen faciliteren jullie het gene waar je zo boos om bent.
  Gewoon een gebrek aan zelfrespect dat je het toelaat dat je iemand bij jou op tafel laat schijten.
  Ik weet zeker dat niet alle buurtgenoten zulke slappe vaatdoeken zijn als jullie.
  Fijne jaarwisseling.

 30. Reactionaire rechtse zak.

  Yoshua 31/12/2018 – 11:02
  Fijn, bent u het kwijt nu?
  Eerst een gloedvol betoog voeren over verantwoordelijkheden, burenhulp en het aanspreken van ‘de boefjes’ en dan diegene die daar in de gegeven context zijn vraagtekens bij stelt vanaf uw geprivilegieerde ivoren torentje een gebrek aan zelfrespect verwijten en daarenboven ook nog uitschelden voor slappe vaatdoeken is niet echt netjes, hoor.

 31. Yoshua

  @Reactionaire rechtse zak.
  Je komt niet verder dan linkse prietpraat dat ik je uitscheld.
  Onzin natuurlijk.
  Ik wens je vanuit mijn volkse ivoren toren en fijne jaarwisseling.

 32. bee

  er zal toch harder opgetreden worden voor het belagen van hulpdiensten?
  waar blijven ze dan.
  ik snap de politie ook niet want ook zij ondervinden last van dat gajes maar houden ze wel zorgvuldig de hand boven het hoofd.
  kanaleneiland is zo”n beetje een vrijstaat zonder gezag.

 33. Joep

  @Vevede

  Feiten ja, onder mensen die daarvoor geleerd hebben, sociologen bijvoorbeeld. Maar zoals gebruikelijk onder rechts walmend guur reaguurvolk twijfelt u aan zo’n beetje alle men sen die professioneel onderzoek doen. Mensen die deskundig zijn, zonder ook maar 1 greintje van respect of verstand van het onderwerp.

 34. Student

  Wow! Ik sta versteld van sommige reacties hier. Waarom zijn de gedupeerde verantwoordelijk voor hun (maatschappelijke) veiligheid? Dat is zoiets als zeggen tegen een vrouw die van dr fiets afgetrokken en verkracht is van, je had je dan ook je anders moeten kleden. Hoe kan je voorkomen dat je auto in brand gestoken word? Hoe kun je voorkomen dat je flat door iemand aangestoken word? Of wat ik persoonlijk had, hoe had ik kunnen voorkomen dat ik en mijn vrienden met metalen moeren bekogeld werden op nieuwjaarsdag, in mijn eigen huis!? (door de ruiten heen). Ik ben naar buiten gestormd en heb natuurlijk van me laten horen. Maar los ik daarmee het probleem op? Nee. Ik heb goed contact met mijn buren, we zijn elkaar allemaal bekend op de galerij en informeren elkaar, zo nodig via whatsapp. Ook met de wijkagent is er goed contact. Er is wel degelijk sociale cohesie en wat dacht je van de sociale controle binnen de gemeenschappen. Het helpt met het veiligheids gevoel, en is belangrijk, maar op straat veranderd er structureel niks. Het probleem zit ‘m namelijk bij een niet zo goed geïntegreerde groep ouders/opvoeders die lastig te bereiken is en zo’n narcistische heertjes en eer cultuur heeft dus liever erover zwijgt dan de stilte doorbreekt (of jouw gaat bedreigen) dan hun verantwoordelijkheid neemt en zegt, jongens (kinderen) dit kan zo niet verder. Ik maak als jonge Nederlandse vrouw al helemaal niet zoveel indruk als ik hen aanspreek overigens, want in hun ogen hoef je voor vrouwen geen respect te hebben en al helemaal niet voor Kankerhoer (mijn bijnaam blijkbaar want dat roepen ze dan naar me). We zijn op het punt gekomen dat de woningen (waar je je veilig en thuis hoort te voelen!) en vervoer van mensen met vuur vernietigd zien worden en hulpverleners met vuurbommen bekogeld worden en zelfs kinderen het slachtoffer worden!?? Dan hebben we het toch niet meer over ‘overlast’ of een ‘verveeld hangjong waar mee gepraat moet worden’? Deze mensen verkeerden in levensgevaar! Dit is terreur, waanzin, sociopatisch/psychopatisch gedrag. Iets daartussen ofzo. Helemaal de touch met reality kwijt. Gewoon niet beseffen wat ze eigenlijk aanrichten en hoeveel iedereen ze eigenlijk uitkotst en wat een uberlosers het zijn. Dan is sociale cohesie alleen niet genoeg. Er is een ernstig structureel geweld probleem wat alleen maar erger word zonder fatsoenlijke erkenning en oplossing. Voordat ik in deze wijk ging wonen dacht ik er ook zo over als @Yoshua, of een stereotype linksert, maar nu heb ik zelf mogen ervaren hoe deze idioterie in elkaar steekt, het zijn, hoe vervelend ik het ook vind om te zeggen, echt ‘die bontkraagjes’. Ik studeer in Utrecht, maar als ik klaar ben in juni dan verhuis ik meteen. Zelf ben ik dit jaar ook nieuwjaar in de wijk gevlucht. Ze koken maar lekker gaar in hun soep. De huur is hoog genoeg, dan mag je verwachten dat je gewoon kan slapen zonder wakker te worden in zo’n hellevuur. Nadat mijn ruiten zijn ingegooid slaap ik niet goed meer door. Mijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers, ik hoop dat ze er allemaal bovenop komen. Het is verschrikkelijk!

 35. G. de Vries

  Student 31/12/2018 – 20:21
  Dank voor je reactie! De herkenbaarheid zal voor menige bezorgde wijkbewoner van Kanaleneiland groot zijn.
  Veel bovenstaande reacties gaan over het ontberen van een sociale cohesie maar die is er wel alleen heb je dit met het kleine stukje laan/straat waar je woont en niet met een hele wijk.
  Ik heb de afgelopen jaren veel welwillende mensen/ gezinnen zien vertrekken, zij waren zoals jij dit, m.i. zeer terecht, noemt het ‘ernstig structureel geweld probleem ‘ meer dan zat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).