Meerderheid enquête ziet toekomst voor welstandstoezicht | De Utrechtse Internet Courant Meerderheid enquête ziet toekomst voor welstandstoezicht | De Utrechtse Internet Courant

Meerderheid enquête ziet toekomst voor welstandstoezicht

Meerderheid enquête ziet toekomst voor welstandstoezicht

Het Utrechtse Architectuurcentrum Aorta organiseert op maandag 14 mei een publieksdebat over de toekomstscenario’s voor het welstandstoezicht in Utrecht. Dit naar aanleiding van de uitkomsten van recent onderzoek onder 1000 aanvragers van een omgevingsvergunning. Dat het welstandstoezicht moet blijven is daarbij de belangrijkste uitkomst.

Maar liefst 84 procent van deelnemers aan een onderzoek naar welstandstoezicht in Utrecht is van mening dat een kwaliteitstoets bij de aanvragen voor een omgevingsvergunning moet blijven. Dat is de belangrijkste uitkomst van een enquête die begin dit jaar is afgenomen bij 1000 aanvragers van een omgevingsvergunning in 2011. De enquête werd uitgevoerd als onderdeel van het project Welstand, een verkenning van de toekomst van het Utrechtse welstandstoezicht. De resultaten van de enquête werden 19 april gepresenteerd tijdens een Rondetafelbijeenkomst over de toekomst van Welstandstoezicht in Utrecht. Architecten, ontwikkelaars, bouwers, raadsleden en leden van de Commissie Welstand en Monumenten waren door wethouder wonen en ruimtelijke ordening Gilbert Isabella uitgenodigd om verschillende vormen van welstandstoezicht met elkaar te bespreken. Isabella: ‘Ik merk dat welstand de gemoederen in de stad bezighoudt. Daarom alleen al is het goed dat deze discussie gevoerd wordt.’

VVD Utrecht gaf in december vorig jaar aan het welstandstoezicht in de stad graag verregaand te willen verminderen. De partij vroeg het college van burgemeester en wethouders daarom de afschaffing van de Welstandscommissie te overwegen. Voor initiatiefnemers van bouwplannen blijft het advies van de Welstandscommissie volgens de partij een onberekenbare factor in de beoordeling van een aanvraag voor een bouwvergunning. Omdat het advies van de Welstandscommissie in de regel wordt overgenomen door het college, is het een cruciaal onderdeel in de beoordeling van bouwplannen.

De bijeenkomst is in Utrecht Centrum voor de Kunsten een het  Domplein in Utrecht is van 19.30 uur tot 22.00 uur. Mee debatteren kan door voor 8 mei een mail te sturen naar [email protected].

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).